xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Μηνυτήριες αναφορές κατά επτά παρόχων ενέργειας από τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών

268188803 3003522823247684 2686214751744795271 n

Εγκαλούνται για "δόλιες και παράνομες πράξεις"

Στην κατάθεση μηνυτήριων αναφορών κατά επτά παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας προχώρησε ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών, κλιμακώνοντας έτσι τις ενέργειές του για την είσπραξη των Δημοτικών Τελών (καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού) που έχουν ήδη εισπράξει οι εταιρίες μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής κατανάλωσης.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την αποστολή εξωδίκων επιστολών τον περασμένο Απρίλιο, με τις οποίες ο Δήμος καλούσε τους παρόχους ενέργειας σε άμεση συμμόρφωση και απόδοση των εισπραχθέντων ποσών εντός 30 ημερών, κάτι που δεν συνέβη. Συνολικά οι εταιρίες οφείλουν να αποδώσουν στον δήμο το ποσό του 1.314.317,20 ευρώ καθώς καθυστερούν την απόδοση των εισπραχθέντων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Να σημειωθεί ότι μία από τις επτά εταιρίες έχει να αποδώσει τα οφειλόμενα από τον Δεκέμβριο του 2020!

Οι μηνυτήριες αναφορές κατατέθηκαν σήμερα, Πέμπτη 26 Μαΐου 2022, στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Υπηρεσιών Μιχάλη Βουλγαρίδη, κατόπιν της εξουσιοδότησής του από τον Δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη και την Οικονομική Επιτροπή, δια του νομικού συμβούλου του Δήμου Γιάννη Μακρή.

«Συνιστά υπεξαίρεση…»

Όπως αναφέρεται στις μηνυτήριες αναφορές, οι εταιρίες προέβησαν «εκ προθέσεως στις άδικες και παράνομες πράξεις εναντίον μας, και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση και καθ’ υποτροπή». Εγκαλούνται, δε, για «δόλιες και παράνομες πράξεις που προβλέπονται και τιμωρούνται από τον Ποινικό Κώδικα».

«Η μη εμπρόθεσμη και μη σύννομη απόδοση προς εμάς των χρημάτων που μας ανήκουν (και που εισπράττει μέσω των λογαριασμών της η εγκαλούμενη που εκδίδονται για παροχή ρεύματος), συνιστά το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βάρος μας, και μάλιστα με την επιβαρυντική του περίπτωση, δεδομένου τόσον του μεγάλου ύψους των χρημάτων που παρακρατεί και δεν μας αποδίδει υπαιτίως, όσον και λόγω της κατάχρησης της θέσης της στην αγορά και της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει στο να εισπράττει χρήματα για λογαριασμό μας, μετά από άδεια που της χορηγήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο», τονίζεται στις μηνυτήριες αναφορές με τις οποίες ζητείται η «κατά το νόμο τιμωρία για τις παράνομες πράξεις σε βάρος μας».

Οι εταιρίες εναντίον των οποίων κατατίθενται οι μηνυτήριες αναφορές είναι οι εξής:

1. «ΚΕΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» («ΚΕΝ ΑΕ»),
2. «ΗΡΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» («ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.»)
3. «EUNICE TRADING ΕΜΠΟΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» («WE ENERGY ΑΕ»)
4. «WATT AND VOLT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» («WATT AND VOLT Α.Ε.»)
5. «VOLTON ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» («VOLTON Α.Ε.»)
6. «GREEK ENVIRONMENTAL & ENERGY NETWORK ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» («GRE.EN»)
7. «VOLTERRA ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» («VOLTERRA Α.Ε.»)

«Να παρέμβει η Πολιτεία…»

Να σημειωθεί ότι το θέμα της μεγάλης καθυστέρησης στην απόδοση των εισπραχθέντων από τους παρόχους ενέργειας προς του δήμους απασχόλησε τις διοικήσεις των κορυφαίων συλλογικών Οργάνων της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου έλαβαν και τις σχετικές αποφάσεις για τη διεκδίκηση των ποσών.

Οι εξώδικες επιστολές που απέστειλε ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών προς τις εταιρίες κοινοποιήθηκαν ταυτόχρονα στις διοικήσεις της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ-ΚΜ, όπως επίσης και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

«Τα τελευταία χρόνια οι δήμοι υφίστανται μια δραματική συρρίκνωση των οικονομικών τους, βιώνουν έναν αφόρητο οικονομικό στραγγαλισμό εξαιτίας της μείωσης των πόρων. Κι αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που τα λειτουργικά έξοδα εκτινάσσονται στα ύψη και εξαιτίας του διπλασιασμού του κόστους καυσίμων υλικών και προϊόντων, ανταλλακτικών και υπηρεσιών, καθιστώντας τη λειτουργία τους ακόμη περισσότερο επισφαλή. Στο παζλ αυτό είναι απαράδεκτο να προστίθεται τώρα και η παράνομη πράξη των ιδιωτικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, που ενώ εισπράττουν τα ποσά που αντιστοιχούν στα Δημοτικά Τέλη, εδώ και μήνες τα παρακρατούν και δεν τα αποδίδουν στους δήμους. Είναι μια πράξη παντελώς αυθαίρετη και παράνομη, για την οποία η Πολιτεία οφείλει να ασκήσει άμεσα παρέμβαση. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όποιος χρωστά θα αναγκαστεί να πληρώσει», δηλώνει ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

επιστροφή στην κορυφή