ΡΟΗ 24/7:

TANDEM: Πενταετία-μπόνους σε όλους τους ένστολους

kapela enstoloi

Πάγιο αίτημα των ενστόλων

Τη δυνατότητα εξαγοράς έως και 5 πλασματικών ετών σε χιλιάδες ένστολους δίνει διάταξη του υπουργείου Εργασίας, που προβλέπει την επέκταση της «μάχιμης πενταετίας», ήτοι της δυνατότητας εξαγοράς 5 συντάξιμων ετών, στο σύνολο των ενόπλων δυνάμεων και των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας, του πυροσβεστικού και του λιμενικού σώματος.

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των ενστόλων, καθώς το προεδρικό διάταγμα του 2007 εξαιρούσε σημαντικές ομάδες-ειδικότητες στρατιωτικών αλλά και αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών, παρότι στην πράξη πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Στα αιτήματα, άλλωστε, των συνδικαλιστικών οργανώσεων των ενστόλων ήταν και η δυνατότητα αναγνώρισης της μάχιμης πενταετίας και στους καταταχθέντες μετά το 2011.

Να σημειωθεί ότι η λεγόμενη και «μάχιμη 5ετία», ήτοι ο χρόνος υπηρεσίας έως πέντε ετών που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (Π.Δ. 169/2007), αναγνωρίζεται ως συντάξιμος με καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη, από τους ενδιαφερομένους.

Οι εισφορές αυτές, όπως ξεκαθαρίστηκε μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, υπολογίζονται επί της εκάστοτε αποζημίωσης που λαμβάνουν οι δικαιούχοι για εργασία πέραν του πενθημέρου. Στην πράξη, δηλαδή, το ανώτατο όριο της δυνατότητας εξαγοράς είναι μία πενταετία, με συνολικό κόστος 2.400 ευρώ (40 ευρώ Χ 60 μήνες).

Επιπροσθέτψς στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις εξορθολογισμού του ασφαλιστικού συστήματος», κεντρικό ρόλο διαδραματίζουν οι διατάξεις για την αύξηση των δόσεων όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, από 12 σε 24, του περιορισμού της παραγραφής οφειλών στα δέκα χρόνια, καθώς και της κατάργησης της εισφοράς 1% που επιβάλλεται στους δημοσίους υπαλλήλους υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας (ΤΠΔΥ) χωρίς να έχει καμία ανταποδοτικότητα.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, θα προβλεφθεί η δυνατότητα πάγιας ρύθμισης οφειλών προς τον ΕΦΚΑ σε 24 δόσεις, κατ’ αντιστοιχία με τα όσα ισχύουν στην ΑΑΔΕ, καθώς και η μείωση του χρονικού ορίζοντα εντός του οποίου οφείλει ή όφειλαν ο ΕΦΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) να αναζητήσουν από τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους τα οφειλόμενα, από την 20ετία στη 10ετία. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, από το 2027 και μετά το όριο της παραγραφής θα περιοριστεί στην πενταετία.

Επίσης, σημαντική θεωρείται και η διάταξη που προβλέπει την κατάργηση της εισφοράς 1% που παρακρατείται υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) χωρίς να είναι ανταποδοτική, γεγονός που σε συνδυασμό και με την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης θα επιφέρει μια μικρή αύξηση στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων. Τέλος, θα υπάρχει διάταξη σύμφωνα με την οποία εφεξής θα ισχύουν ενιαίοι όροι για την αίτηση διαδοχικής σύνταξης μεταξύ του ΕΦΚΑ και των φορέων εκτός αυτού, όπως είναι η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ο ΕΔΟΕΑΠ καθώς και τα τέσσερα ταμεία υποχρεωτικής επαγγελματικής ασφάλισης.

Με άρτια γνώση της εργατικής νομοθεσίας καλύπτει τις ανάγκες επιχειρήσεων και εργαζομένων. Οργανώνει την μισθοδοσία επιχειρήσεων σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία αξιοποιώντας τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και το ευέλικτο ωράριο.

Στο τομέα της ασφαλιστικής νομοθεσίας παρέχει αξιόπιστες συμβουλές για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης, την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης και συμβουλεύει τις επιχειρήσεις για την ημερομηνία συνταξιοδότησης των εργαζομένων τους.

Νέα Μουδανιά
Οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου 45, Νέα Μουδανιά
T / 2373 025 566

επιστροφή στην κορυφή