ΡΟΗ 24/7:

Όλα τα μέτρα της Στρατηγικής Κοινωνικής Στέγασης (βίντεο)

akinhta5

Άτοκα δάνεια σε νέους, πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Ανακαινίζω”, αλλά και δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών

Τα 6+1 μέτρα της Στρατηγικής Κοινωνικής Στέγασης που προανήγγειλε στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για φθηνότερη στέγαση στο πλαίσιο του προγράμματος “Το Σπίτι μου”, παρουσίασαν σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος και ο Διοικητής της Δ.ΥΠ.Α, Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σκέρτσος, το 37% των εισοδημάτων των νοικοκυριών πηγαίνει για κάλυψη στεγαστικών αναγκών, η ιδιοκατοίκηση παρουσιάζει φθίνουσα πορεία (74%) ενώ υπάρχουν και 770.000 κλειστές κατοικίες σε σύνολο 6,5 εκατομμυρίων κατοικιών - εκ των οποίων οι 200.000 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες αφορούν παλαιές κατασκευές. Σύμφωνα με τα στοιχεία. το 95% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι άνω των 15 ετών, το 85% άνω των 20 ετών ενώ η ηλικία στεγαστικής ανεξαρτητοποίησης είναι στα 31 έτη, όταν στην ΕΕ είναι τα 26 έτη.

 metrakat

Αναλυτικά τα μέτρα:

1. Χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους 25-39 ετών
Δάνειο έως 150.000 ευρώ δίνονται στους παραπάνω για αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως το 2007. Η δράση αυτή αφορά έως και 10.000 νέους ή ζευγάρια 25-39 ετών που έχουν κατώτατο εισοδηματικό κριτήριο 10.000 ευρώ και ανώτερο εισοδηματικό όριο αντίστοιχο με το επίδομα θέρμανσης.

2. Μαζική ανακαίνιση κενών κατοικιών
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε στο πλαίσιο της παρουσίασης της νέας στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης δύο προγράμματα, ένα που αφορά σε νέους κι ένα για ανακαίνιση παλιών κενών κατοικιών, το “Εξοικονομώ – Ανακαινίζω” (για πολίτες 18-29 ετών) και το “Ανακαινίζω-Ενοικιάζω” .

Το πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Ανακαινίζω”

Το πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Ανακαινίζω” έχει προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ. Αναμένεται να ενταχθούν 20.000 νέοι προκειμένου να χρηματοδοτήσουν παρεμβάσεις αναβάθμισης της κατοικίας τους αλλά και δαπάνες αγοράς οικιακών συσκευών.

Διαρθρώνεται σε δύο πυλώνες:

Ο πυλώνας της εξοικονόμησης ενέργειας προβλέπει επιδοτήσεις 50-90 % με όριο τις 25.000 ευρώ ενώ για τις επενδύσεις ανακαίνισης το όριο δαπάνης είναι 10.000 ευρώ με ενιαίο ποσοστό επιδότησης 30 % για όλους (δηλαδή η επιδότηση φθάνει μέχρι 3.000 ευρώ). Το ποσό που απομένει μπορεί να χρηματοδοτηθεί για το “Εξοικονομώ” με άτοκο δάνειο και για την ανακαίνιση με χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής είναι αντίστοιχα οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ (εξοικονόμηση) και 20.000 ευρώ (ανακαίνιση). Το σπίτι θα πρέπει να είναι ιδιόκτητο και ιδιοκατοικούμενο ή ο νέος να έχει την επικαρπία και να κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία Γ΄ή χαμηλότερη.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν στη διάσταση της εξοικονόμησης, αντικατάσταση κουφωμάτων, εξωτερική θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής Ζεστού Νερού Χρήσης, συσκευές Smart Home και οικιακές ηλεκτρικές συσκευές.

Οι παρεμβάσεις αναβάθμισης που δεν σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας περιλαμβάνουν:

Ανακαίνιση χωρών μπάνιου και ειδών υγιεινής, ανακαίνιση χωρών κουζίνας. αντικατάσταση πόρτας εισόδου. αντικατάσταση και επισκευές ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση και επισκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση επιφανειών πατωμάτων, επιχρίσματα και επισκευές δομικών στοιχείων. Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει το Δεκέμβριο.

Το πρόγραμμα “Ανακαινίζω-Ενοικιάζω”

Το πρόγραμμα “Ανακαινίζω-Ενοικιάζω” επιδοτεί την ανακαίνιση κατοικιών οι οποίες είναι κενές και δεν χρησιμοποιούνται, προκειμένου να διατεθούν σε μισθώσεις διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών. Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ και το ποσοστό επιδότησης των υλικών και εργασιών ανακαίνισης φθάνει έως 40 %.

Αφορά κατοικίες μέχρι 100 τ.μ. στις οποίες ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας, οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ

Οι ωφελούμενοι θα επιλέγονται με βαθμολογία που πριμοδοτεί όσους έχουν μικρότερη ακίνητη περιουσία και ζητούν μικρότερη ενίσχυση από τη μέγιστη (40%).

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το πρώτο τρίμηνο του 2023.

3 . Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου μέσω του θεσμού κοινωνικής αντιπαροχής
Από τα 2.543 ακίνητα της ΔΥΠΑ τα 580 είναι κατάλληλα προς αξιοποίηση. Αναλυτικά:

- 98 οικόπεδα βρίσκονται εντός σχεδίου συνολικής επιφάνειας 627 στρεμμάτων (1/3 Αττική)
- 77 οικόπεδα εκτός σχεδίου συνολικής επιφάνειας 2.600 στρεμμάτων
- 10.Οικόπεδα για μεικτή χρήση επιφάνειας 600 στρεμμάτων (1/2 Αττική -Μακεδονία).

4. Επιδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση ιδιοκατοικούμενης κατοικίας για νέους 18-39 ετών

5. Επιδότηση ανακαίνισης κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση

6.Δημιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν φοιτητικές εστίες σε πέντε πανεπιστήμια της χώρας:

- στη Θράκη,
- στη Δυτική Μακεδονία,
- στη Δυτική Αττική,
- στην Κρήτη,
- στη Θεσσαλία.

7. Αύξηση φοιτητικού επιδόματος

Επίσης, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα θα αυξηθεί κατά 50%. Δηλαδή θα διαμορφωθεί στα 1.500 ευρώ από 1.000 ευρώ που ήταν προηγουμένως. Το επίδομα θα αυξηθεί στα 2.000 ευρώ για τους φοιτητές που συγκατοικούν. Δικαιούχοι θα είναι 50.000 φοιτητές και σπουδαστές ΙΕΚ ενώ ο προϋπολογισμός είναι 75 εκατ. ευρώ

Επίσης εξήγησε ότι επίδομα θα τεθεί σε ισχύ αναδρομικά και οι πρώτοι ωφελούμενοι θα είναι οι φοιτητές και οι σπουδαστές ΙΕΚ του έτους 2021 – 2022.

Μέτρα για τη στέγαση πολιτών έως 39 ετών, φοιτητών και ευάλωτων νοικοκυριών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πρόγραμμα «Σπίτι μου», στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των υψηλών τιμών στα ενοίκια. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 1,7 δισ. ευρώ το οποίο αφορά σε περισσότερους από 100.000 ωφελούμενους.

επιστροφή στην κορυφή