ΡΟΗ 24/7:

ΒΙΒΛΙΟ | "Τελευταίο γράμμα απ' τον Πόντο"

vivlio mythistorima istoria pontos prosfyges teleftaio gramma apo ton ponto ekdoseis pigi scaled

Αποτύπωση της Οδύσσειας μιας αδάμαστης γενιάς Ελλήνων

Οι αιματηροί διωγμοί τους οποίους υπέστη, από το καθεστώς των Νεότουρκων σε μια πρώτη φάση και το κεμαλικό κίνημα σε μια δεύτερη, ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας, ωθούν εκατομμύρια Έλληνες να εγκαταλείψουν τα πατρογονικά τους εδάφη, εδάφη που αγαπούσαν όσο τίποτε άλλο, κατά το διάστημα 1912 με 1922. Η καταστροφή της Σμύρνης, το 1922, σφραγίζει μια για πάντα τη χιλιετή παρουσία των μελών του Ελληνισμού στην άλλη άκρη του Αιγαίου. Ανάμεσα σε αυτα τα μέλη συγκαταλέγεται ο Νικόλας Γιαννουλίδης, γεννημένος στο Χάσκιοϊ της Αργυρούπολης, άλλος ένας μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων αδάμαστων Ελλήνων του Πόντου που είδαν την πατρίδα τους να χάνεται. Η περιπλάνηση του τον οδηγεί σε εγκαταλελειμμένα κάστρα του Καυκάσου, στις πόλεις της Νότιας Ρωσίας, στο λοιμοκαθαρτήριο της Μακρονήσου, πριν φτάσει στις πολύβουες προσφυγικές συνοικίες του Πειραιά. Τα χρόνια περνούν, με τον, γέροντα πια, Νικόλα να έχει αφήσει φαινομενικά πίσω του το παρελθόν του Πόντου. Ξαφνικά, όμως, ένα απρόσμενο γράμμα, το οποίο του παραδίδει ένας Τούρκος γέροντας που διένυσε την αντίθετη διαδρομή της προσφυγιάς, ξαναζωντανεύει μπροστά στα μάτια του αναμνήσεις από την χαμένη πατρίδα του – και μια ζωή που φαντάζει πλέον μακρινή, μα τόσο κοντινή συνάμα.

Με το μυθιστόρημα "Τελευταίο γράμμα απ' τον Πόντο", το οποίο βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Νικόλα Γιαννουλίδη (φωτογραφία του οποίου κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου) ο συγγραφέας Στράτος Βιληγέννης καταφέρνει να αποτυπώσει με σεβασμό, ενάργεια και ευαισθησία την εμπειρία του Ποντιακού Ελληνισμού. Ο φόβος της δίωξης και της σφαγής, η άσβεστη επιθυμία για την ελευθερία, το αδάμαστο φρόνημα, οι εφάμιλλες εκείνων του Οδυσσέα περιπλανήσεις προς αναζήτηση ασφάλειας και μιας νέας γης, μα, πάνω από όλα, η διττή αγάπη για τα χώματα του Πόντου και για την Ελλάδα λαμβάνουν σάρκα και οστά στις σελίδες του παρόντος μυθιστορήματος. Το αποτέλεσμα είναι ένα αληθινό μοιρολόι που έρχεται από τα βουνά της Ανατολίας: συγκλονιστικό, σπαραξικάρδιο, μα άτρομο και περήφανο.

Περιγραφή

Η αγάπη για µια µητέρα – πατρίδα που βρίσκεται µακριά. Ο φόβος της δίωξης, της σφαγής και της γενοκτονίας. Η περιπλάνηση σε εδάφη και χώρες ξένες, από τα εγκαταλελειµµένα κάστρα των παρυφών του Καυκάσου ως τις βόρειες όχθες της Μαύρης Θάλασσας, σε αναζήτηση ασφάλειας. Τα λοιµοκαθαρτήρια της Μακρονήσου. Η βουή του προσφυγικού Πειραιά. Τα χρώµατα της Κωνσταντινούπολης. Τα αγαπηµένα χώµατα του Πόντου.

Όλες αυτές οι αναµνήσεις ξυπνούν ολοζώντανες στη θύµηση του Νικόλα Γιαννουλίδη, γεννηµένου στο Χάσκιοϊ της Αργυρούπολης και εγκατεστηµένου, εδώ και δεκαετίες πια, στη Μακεδονία, όταν λαµβάνει ένα γράµµα από τα χώµατα που άφησε πίσω του από το χέρι του γερο – Οσµάν, πρόσφυγα και εκείνου του ‘22, αλλά που διένυσε την αντίθετη διαδροµή.

Και τότε, µεταξύ των δυο γερόντων που µοιράζονται τον πόνο του αποχωρισµού από τα χώµατα που τους γέννησαν, τους ανέθρεψαν και που τους σηµάδεψαν για όλη τους τη ζωή, ξετυλίγεται µια ιστορία άπλετου πόνου, νοσταλγίας και δύναµης. Κι ενώ η αφήγηση του γέροντα πια Νικόλα οδηγείται στο τέλος της, κάτω από το λυτρωτικό φως που τούτο το «Γράµµα απ΄τον Πόντο» εκπέµπει, σκληροί αγώνες αναβιώνουν, ανοµολόγητα µυστικά ξεγυµνώνονται και άγνωστες ψηφίδες µιας πολυτάραχης ζωής παίρνουν τη θέση τους στο ψηφιδωτό της ζωής του Πόντιου γέροντα.

Ο συγγραφέας

Ο Στράτος Βιληγέννης γεννήθηκε το 1967 στη Γερµανία. Σπούδασε στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. Θεσσαλονίκης έως το 1990. Συνέχισε τις σπουδές του στη Νοµική Κοµοτηνής καθώς και στο τµήµα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισµών του Ε.Α.Π. Στο ίδιο πανεπιστήµιο ολοκλήρωσε και τις µεταπτυχιακές του σπουδές στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Εργάστηκε σε διάφορες θέσεις στον ιδιωτικό τοµέα, ενώ από το 1999 διορίστηκε ως δηµοτικός αστυνοµικός στον Δήµο Έδεσσας όπου και διετέλεσε Προϊστάµενος. Παράλληλα, εργάστηκε ως εκπαιδευτής στο ΙΝ.ΕΠ. του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., στη σχολή Εκπαίδευσης της Δηµοτικής Αστυνοµίας, καθώς και σε αντίστοιχους φορείς εκπαίδευσης του ιδιωτικού τοµέα. Η συγγραφική του δραστηριότητα ξεκίνησε µε την ιστορική – κοινωνική έρευνα και το βιβλίο "Ένα χωριό, µία Οµάδα, µία Κοινωνία" (2015). Ζει στην Έδεσσα, είναι παντρεµένος και έχει τρία παιδιά.

επιστροφή στην κορυφή