xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Φορείς και Σύλλογοι της Ιερισσού: "ΟΧΙ" στη χρηματοδότηση της "Ελληνικός Χρυσός" από το Ταμείο Ανάκαμψης και Τράπεζες

108921755 1199933780340108 9046340797178062094 n

Επιστολή προς τα τραπεζικά ιδρύματα

Την αντίθεσή τους με ενδεχόμενη χρηματοδότηση της "Ελληνικός Χρυσός" από το ταμείο ανάκαμψης, καθώς και την δανειοδότηση της από τις Ελληνικές Τράπεζες εκφράζουν 42 φορείς και σύλλογοι της Ιερισσού σε επιστολή που απέστειλαν προς τα τραπεζικά ιδρύματα.
Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, καταγγέλλουν ως προσχηματική και υποκριτική τη δήθεν “ανοικτή διαβούλευση”, καθώς είναι αδύνατη η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα τονίζουν ότι οι εξορυκτικές δραστηριότητες αυτής της εταιρείας βλάπτουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και είναι ασύμβατες με τις αειφόρες δραστηριότητες που είναι η βάση της τοπικής οικονομίας. Ακόμη τονίζεται ότι δεν είναι δυνατόν να στηριχθεί και μάλιστα με το αστρονομικό ποσό του 1 δις, μια εταιρεία που η περιουσία της διαβιβάστηκε σε αυτήν από το Ελληνικό Δημόσιο έναντι 11 εκατ. δολαρίων και δηλώνει ζημιές 500 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Πληροφορηθήκαμε ότι η Τράπεζα εξετάζει την πιθανότητα να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του μεταλλείου των Σκουριών και άλλες δραστηριότητες της εν λόγω εταιρείας στην περιοχή του Δήμου μας. Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να εκφράσουμε την αγωνία και την αντίθεση σημαντικού τμήματος της τοπικής κοινωνίας στις δραστηριότητες αυτές και ειδικά στο μεταλλείο των Σκουριών.
Κατά την εξέταση λοιπόν από εσάς, της αίτησης της εταιρείας για χρηματοδότηση, ζητούμε να ληφθούν υπ'οψη και τα κάτωθι:
Αρχικά, καταγγέλλουμε με έμφαση ως προσχηματική και υποκριτική τη δήθεν “ανοικτή διαβούλευση”, που υλοποιεί στο διάστημα 15 Ιουλίου -15 Σεπτεμβρίου, η Ελληνικός Χρυσός. Οι μήνες αυτοί είναι η καρδιά του ελληνικού καλοκαιριού και είναι απολύτως αδύνατον για την τοπική κοινωνία να ενημερωθεί και να συμμετέχει με ουσιαστικό τρόπο. Στους τουριστικούς Δήμους της Χαλκιδικής, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Αριστοτέλη, κάτοικοι και τοπικές αρχές είναι αφιερωμένοι στην εξυπηρέτηση των χιλιάδων επισκεπτών και στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, τοπικών πανηγυριών κλπ. Αλλά ούτε και οι φορείς και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις από όλη την Ελλάδα που ενδιαφέρονται για την υπόθεση των Σκουριών μπορούν, εν μέσω αδειών και διακοπών, να λάβουν γνώση των μελετών και να συντάξουν τεκμηριωμένες παρατηρήσεις. Οι ωραιοποιημένες παρουσιάσεις που κάνει η διοίκηση της εταιρείας στα χωριά, μπορεί να εξυπηρετούν το στόχο της χρηματοδότησης, αλλά πραγματική διαβούλευση δεν είναι.
Γνωρίζουμε ότι οι εξορυκτικές δραστηριότητες αυτής της κλίμακας βλάπτουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον (Γη-Αέρα-Νερά) και είναι ασύμβατες με τις αειφόρες δραστηριότητες που είναι η βάση της τοπικής μας οικονομίας. Η αναπόφευκτη βλάβη στη γεωργία, τη μελισσοκομία, την αλιεία και τον τουρισμό, θα αποτελέσουν αιτία μαρασμού της περιοχής μας. Ειδικά το μεταλλείο των Σκουριών απειλεί τον σημαντικότερο φυσικό πόρο της περιοχής που είναι το νερό. Αυτά τα ζητήματα είχαν επισημανθεί, ήδη από την αρχική περιβαλλοντική αδειοδότηση του 2011, από ανεξάρτητους επιστημονικούς φορείς και ιδρύματα. Η κατασκευή των έργων επετράπη παρότι ουδέποτε δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις.
Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός και η μητρική της, Εldorado Gold, δεν είναι καινούριες στην περιοχή μας για να μας πείσουν, τώρα, για τις καλές τους προθέσεις και για την περιβαλλοντική τους ευσυνειδησία. Σε σειρά ζητημάτων, η εταιρεία δεν τήρησε ούτε τις δικές της μελέτες, ούτε τη νομοθεσία και την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων. Οι κρατικοί Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, από το 2015 μέχρι σήμερα, έχουν επανειλημμένως βεβαιώσει σοβαρές περιβαλλοντικές παραβάσεις που οδήγησαν σε ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, και έχουν επιβάλει τα σχετικά πρόστιμα. Η ρύπανση συνεχίζεται καθώς, πάντα σύμφωνα με τους Επιθεωρητές, η εταιρεία δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για τη συμμόρφωσή της με τη νομιμότητα.
Από τις θεσμοθετημένες, με την περιβαλλοντική αδειοδότηση, υποχρεώσεις της, αλλά και από τις λοιπές δεσμεύσεις και υποσχέσεις της προς τη χώρα και την τοπική κοινωνία, η εταιρεία δεν έχει τηρήσει σχεδόν τίποτα. Όχι μόνο σε σχέση με το περιβάλλον και την εργασία, αλλά ούτε καν σε ο,τι αφορά τον βασικότερο πυλώνα της προηγούμενης σύμβασης που ήταν η μεταλλουργία χρυσού. Η νέα σύμβαση παραχωρεί τόσα καινοφανή προνόμια στην Ελληνικός Χρυσός, ώστε από πολλούς χαρακτηρίζεται αποικιοκρατική. Αρκετές δε από τις διατάξεις της φαίνεται να είναι αντίθετες στους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού. Θεωρούμε ότι αυτή δεν είναι στέρεη βάση για την ανάπτυξη μιας υγιούς επένδυσης, και σίγουρα όχι για τη δόμηση σχέσης εμπιστοσύνης με τους κατοίκους του τόπου.
Η τοπική κοινωνία έχει αγωνιστεί πολύ σκληρά, εδώ και πάνω από μία δεκαετία, προκειμένου να αποτρέψει την υλοποίησή του μεταλλείου στις Σκουριές. Πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχουν πάρει μέρος στις αμέτρητες πορείες διαμαρτυρίας στις Σκουριές, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, στις δράσεις και τις εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού. Για όλα αυτά υπάρχει, στη διάθεσή σας, πλούσιο φωτογραφικό και βιντεοληπτικό υλικό. Λόγω του αγώνα τους για την υπεράσπιση του τόπου, οι κάτοικοι της περιοχής υπέστησαν ακραία καταστολή και ποινικές διώξεις. Πάνω από 500 κάτοικοι κάθισαν στο εδώλιο με στημένα κατηγορητήρια, κατηγορούμενοι ακόμα και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, συχνά καθ΄υπόδειξη των υπαλλήλων και των υποστηρικτών της εταιρείας. Κάποιοι μάλιστα προφυλακίστηκαν για μήνες. Μετά από χρόνια δικαστικών μαχών, φυσικά, αθωώθηκαν όλοι.
Επισημαίνουμε δε ότι ανάλογο κίνημα αντίστασης στις μεταλλευτικές δραστηριότητες υπάρχει εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες και στη Θράκη, όπου η Eldorado Gold έχει άλλα κοιτάσματα που προσπαθεί να αναπτύξει. Οι προσπάθειές της σταθερά αποτυγχάνουν, διότι το σύνολο των κατοίκων, των φορέων και των αιρετών εκπροσώπων της κοινωνίας έχουν σταθερή θέση ενάντια σε αυτές τις δραστηριότητες.
Υπάρχει κοινωνική ηρεμία τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Αριστοτέλη, που οφείλεται στο γεγονός το μεταλλείο των Σκουριών βρίσκεται σε αναστολή από το 2017. Αλλά ο διχασμός που έσπειρε η εταιρεία παραμένει, όπως και η αρνητική θέση ενός πολύ μεγάλου τμήματος της κοινωνίας απέναντι σε αυτήν την επένδυση. Ελπίζουμε ότι η τράπεζά σας δεν θα θελήσει να ρίξει λάδι στη φωτιά, εγκρίνοντας χρηματοδότηση για αυτό το έργο που για την τοπική κοινωνία είναι “κόκκινο πανί”.
Εμείς δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι σε κάθε παράταση ή επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή μας και ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, απέναντι σε αυτή και σε οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, προκειμένου να πετύχουμε αποχαρακτηρισμό της περιοχής και σταδιακό μηδενισμό της μεταλλευτικής δραστηριότητας».

paliouras1

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2

xrysopoulos