xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Την εξασφάλιση χρηματοδοτικών πόρων για έργα υποδομής στο Νεοχώρι ζητά η Κ. Μάλαμα

malama grafeio vouli

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών

Την άμεση εξασφάλιση των απαιτούμενων χρηματοδοτικών πόρων για την υλοποίηση των κρίσιμων έργων υποδομής που έχει ανάγκη το Νεοχώρι Χαλκιδικής, τα οποία θα βελτιώσουν δραστικά την ποιότητα ζωής, όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και συνολικά στο Νομό, ζητά η Βουλευτής Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα σε ερώτηση που κατέθεσε προς τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, μετά τη συνάντηση που είχε με αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους του χωριού. Την ερώτηση συνυπογράφει ο Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Παππάς.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, το Νεοχώρι εξαιρέθηκε αδικαιολόγητα από τον σχεδιασμό των συνοδών έργων που αφορούν στο Φράγμα του Χαβρία, ο οποίος προβλέπει τον διαχωρισμό των λυμάτων και τη σύνδεση με βιολογικό σταθμό για όλους τους οικισμούς που επηρεάζουν την ροή του εν λόγω ποταμού. Η εξαίρεση αυτή δεν δικαιολογήθηκε ποτέ και σήμερα για το Νεοχώρι δεν υπάρχει καμία χρηματοδοτική πρόβλεψη για ορισμένα πολύ κρίσιμα έργα υποδομής.

Συγκεκριμένα, για το έργο του διαχωρισμού των λυμάτων της κοινότητας Νεοχωρίου και της μετέπειτα σύνδεσης του με τον βιολογικό σταθμό του Παλαιοχωρίου που βαίνει προς ολοκλήρωση, ένα έργο πολύ μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας για ολόκληρη την Χαλκιδική, με δεδομένο ότι θα επηρεάσει την ροή του ποταμού Χαβρία, σχεδόν από τις πηγές του και μέχρι το δέλτα του. Για το συγκεκριμένο έργο υπήρχε μελέτη του 2005, η οποία όμως πρέπει να επικαιροποιηθεί και να ενταχθεί άμεσα σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Το δεύτερο έργο πνοής που έχει ανάγκη το Νεοχώρι είναι η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Το έργο αυτό έχει ενταχθεί μόνο κατά ένα του τμήμα στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" κι αφορά την αντικατάσταση των παλαιών σωλήνων ύδρευσης εντός του οικισμού. Δεν περιλαμβάνει όμως την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης και την συμπλήρωση των υδροδοτικών γεωτρήσεων, έργο για το οποίο υπάρχει μελέτη, αλλά δεν πρόλαβε να ενταχθεί στο εν λόγο πρόγραμμα.

Τέλος στην ερώτηση τονίζεται ότι το Νεοχώρι και το Παλαιοχώρι είναι οι μόνες κοινότητες για τις οποίες δεν υλοποιήθηκε η παράκαμψη του κεντρικού οδικού δικτύου εντός των οικισμών, στην περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Αρναίας του Δήμου Αριστοτέλη. Το εν λόγω έργο σταμάτησε εδώ και χρόνια στην μέση, με αποτέλεσμα σήμερα να διέρχεται τεράστιος κυκλοφοριακός φόρτος, ιδιαίτερα από βαρέα οχήματα της παρακείμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας εντός των οικισμών. Το έργο δεν υλοποιήθηκε παρόλο που υπήρχε χάραξη και χρηματοδότηση κι είχε αρχίσει να εκτελείται.

Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω η Κυριακή Μάλαμα καλεί τους συναρμόδιους Υπουργούς, πρώτον να ενταχθεί η διαχείριση των λυμάτων του Νεοχωρίου στα συνοδά έργα του Φράγματος του Χαβρία και να αναζητηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για την άμεση υλοποίηση του έργου. Δεύτερον, να ενταχθεί συνολικά η αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την άμεση αντικατάστασή του και τρίτον να διερευνηθεί γιατί δεν ολοκληρώθηκε ποτέ το έργο της νέας χάραξης του κεντρικού οδικού δικτύου εκτός των οικισμών του Παλαιοχωρίου και του Νεοχωρίου παρόλο που ξεκίνησε κι αν υπάρχει πρόβλεψη για την επανεκκίνηση του.

paliouras2

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2