xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Απεβίωσε ο σεισμολόγος Βασίλης Παπαζάχος

221110141752 papazaxos 768x480

Σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 92 ετών, ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής Βασίλης Παπαζάχος. Γεννήθηκε το 1930 στο Σμόκοβο Καρδίτσας, όπου τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο και αποφοίτησε από το 9ο νυχτερινό Γυμνάσιο Αθηνών. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε διδακτορικό από το ίδιο Πανεπιστήμιο (1961). Μετεκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ (1961-1964) όπου έλαβε ανώτερο δίπλωμα Γεωφυσικού.

Διορίσθηκε βοηθός στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών (1956) και επιμελητής στο ίδιο Ινστιτούτο (1961). Εκλέχτηκε παμψηφεί τακτικός Καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ (1977), διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής (1983-1996), Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ (1982-1987) και διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών - ΙΤΣΑΚ (1983-1999).

Δίδαξε επί σειρά δεκαετιών 14 μαθήματα Γεωφυσικής, συνέγραψε 9 βιβλία πανεπιστημιακού επιπέδου και καθοδήγησε την εκπόνηση 16 διδακτορικών διατριβών. Συγκρότησε τρεις ερευνητικές ομάδες (1964, 1977, 1980) από σημαντικό αριθμό νέων επιστημόνων που κατέλαβαν υψηλές πανεπιστημιακές θέσεις ή στελέχωσαν ερευνητικούς ή άλλους φορείς.

Δημοσίευσε πάνω από 200 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Στο επιστημονικό του έργο υπάρχουν πάνω από 1000 αναφορές άλλων επιστημόνων σε διεθνείς δημοσιεύσεις. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του πρώτου Ελληνικού δικτύου σεισμογράφων (1965), του πρώτου τηλεμετρικού δικτύου σεισμογράφων (1981) και του δικτύου επιταχυνσιογράφων του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (1981).

Συνέβαλε στον αντισεισμικό σχεδιασμό πολλών μεγάλων τεχνικών έργων, στη διαμόρφωση της αντισεισμικής πολιτικής της χώρας και στην ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών πάνω σε θέματα αντισεισμικής προστασίας. Δημοσίευσε σειρά άρθρων πάνω σε γενικότερα θέματα έρευνας και παιδείας, συμμετείχε ενεργά σε συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου του και ανέπτυξε ευρύτερη κοινωνική δράση (μέλος διοικητικού συμβουλίου δημοτικής επιχείρησης κ.λ.π.).

Η δήλωση του Υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης

Μνήμες από τον σεισμό του 1978 στη Θεσσαλονίκη φέρνει στο σήμερα ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, σε δήλωσή του για τον θάνατο του Βασίλη Παπαζάχου. Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «ο Βασίλης Παπαζάχος ήταν ο άνθρωπος που ήρθε κοντά μας, μπήκε στα σπίτια μας, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τη Θεσσαλονίκη, τον μεγάλο σεισμό του 1978. Μας ενημέρωνε πάντα με επιστημονική ακρίβεια κι άφησε σημαντικό αποτύπωμα διεθνώς, αλλά και μια σειρά πλήρως καταρτισμένων νέων σεισμολόγων. Τον αποχαιρετούμε σήμερα, με θλίψη, σαν έναν δικό μας άνθρωπο». Παράλληλα, ο κ. Καλαφάτης εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Βασίλη Παπαζάχου.

Αποχαιρετισμός από το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ

Το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποχαιρετά με θλίψη τον Βασίλη Παπαζάχο. «Η προσφορά του στο Τμήμα μας, αλλά και στην κοινωνία είναι ανεκτίμητη. Σύσσωμο το Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό, το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό, το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό, το Διοικητικό Προσωπικό, οι λοιποί Διδάσκοντες και λοιπές Διδάσκουσες, οι Φοιτητές και οι Φοιτήτριες καθώς και οι Απόφοιτοι του Τμήματος Γεωλογίας τον αποχαιρετούμε με θλίψη», αναφέρεται σε ψήφισμα που εξέδωσε το Τμήμα για τον θάνατο του ομότιμου καθηγητή Γεωφυσικής, όπου, μεταξύ άλλων, γνωστοποιείται η απόφαση «να κηρυχθεί η μέρα της κηδείας του ως μέρα πένθους για το Τμήμα».

Ο Βασίλειος Παπαζάχος γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1930. Αποφοίτησε το 1958 από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1961 απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα μετά την εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής με αντικείμενο: «Μηχανισμός Γένεσης των Σεισμών στον Ελληνικό Χώρο», υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Άγγελου Γαλανόπουλου. Το 1977 εκλέχθηκε Τακτικός Καθηγητής στην Έδρα της Γεωφυσικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Α.Π.Θ., θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1998. Διετέλεσε πρώτος Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας επί τρεις θητείες (1982-1987).

Ο Βασίλειος Παπαζάχος συνέβαλε στην συγκρότηση ερευνητικών ομάδων, τόσο στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, όσο και στον Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ. Ίδρυσε και διετέλεσε Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) από το 1983 με ανανέωση έξι φορές της θητείας του. Έχει συμβάλει στη διαμόρφωση αντισεισμικής πολιτικής και καθημερινής ενημέρωσης με την ίδρυση δικτύων σεισμογράφων (1980) και επιταχυνσιογράφων (1979) καθώς και στην σύνταξη του αντισεισμικού κανονισμού της Ελλάδας. Ο κεντρικός σεισμολογικός σταθμός του Α.Π.Θ καθώς και οι περιφερειακοί σταθμοί του αποτέλεσαν το πρώτο τηλεμετρικό σεισμολογικό δίκτυο στον Ελληνικό Χώρο. Οργάνωσε και δίδαξε σημαντικό αριθμό μαθημάτων προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, καθοδήγησε 32 διπλωματικές και 16 διδακτορικές διατριβές και συνέγραψε 9 διδακτικά βιβλία.

επιστροφή στην κορυφή

xrysopoulos