ΡΟΗ 24/7:

Αλ. Τσίπρας: «Η κυβέρνηση έχει ταξική μεροληψία εις βάρος των εργαζομένων και υπέρ των ισχυρών» (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

136198 1

Περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις Σέρρες

«Η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει μια ταξική μεροληψία στη στάση της απέναντι στους εργαζόμενους, είναι μεροληπτική υπέρ του κρατικοδίαιτου και παρασιτικού κεφαλαίου», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Σερρών.

«Η κοινωνία βρίσκεται σε μία πολύ κρίσιμη καμπή, η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία σήμερα είναι αβοήθητη, χωρίς κανένα στήριγμα», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Και αυτή η ταξική μεροληψία των νόμων της κυβέρνησης, χωρίς καμία πίεση από καμία τρόικα, αυτή η ταξική μεροληψία με τον νόμο Χατζηδάκη, με τη διατήρηση της αισχροκέρδειας και των καρτέλ, που δημιουργεί αυτή την πρωτοφανή αναδιανομή πλούτου εις βάρος των μεσαίων και των φτωχών, υπέρ των ισχυρών, πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Να σταματήσει πριν μας οδηγήσει σε μία διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και σε κοινωνικές εντάσεις που πραγματικά πρέπει να αποφευχθούν για το καλό της χώρας.

Και αυτό πρέπει να γίνει μέσα από τον δημοκρατικό δρόμο, αλλά και μέσα από τη συνειδητοποίηση και του συνδικαλιστικού κινήματος, διότι χωρίς τη στήριξη του κόσμου της εργασίας καμία προοπτική δεν μπορεί να έχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία, ούτε η χώρα».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «ακρίβεια Μητσοτάκη» και υπεραμύνθηκε των πολιτικών που εφάρμοσε για τους εργαζόμενους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας:

«Σας καλώ να κάνετε μία σύγκριση, ως εργαζόμενοι είτε του ιδιωτικού είτε του δημόσιου τομέα, πώς ήσασταν τρία χρόνια πριν, που δικαίως είχατε πολλά παράπονα από όσα συνέβαιναν γύρω σας, και πώς είστε σήμερα σε σχέση με την αγοραστική σας δύναμη; Όταν σήμερα θέλεις δύο κατώτατους μισθούς για να πληρώσεις μόνο την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα. Όταν με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ μέσα στο 2022, μέσα σε ένα χρόνο, ένα νοικοκυριό που έχει 750 ευρώ εισόδημα έχει χάσει την αξία του κατά 40%, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι μόνο μία εξίσωση που αφορά το ύψος του μισθού είναι και μία εξίσωση που αφορά το ροκάνισμα του μισθού και του εισοδήματος από την ακρίβεια που είναι τρομακτική.

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μία κοινωνία που θα έχει συνοχή και δικαιοσύνη.

Εμείς, γνωρίζετε, ότι στο μεγαλύτερο μέρος της διακυβέρνησης μας δεν εφαρμόσαμε το δικό μας πρόγραμμα, αλλά ήμασταν σε μία διαρκή σύγκρουση με την τρόικα, παρόλα αυτά σε μεγάλο βαθμό και σε ό,τι αφορά την προστασία των εργαζομένων πετύχαμε πάρα πολύ σημαντικά κατορθώματα. Και βγαίνοντας από τα μνημόνια είχαμε την πολιτική βούληση και το εφαρμόσαμε, καταργήσαμε τον υποκατώτατο μισθό και αυξήσαμε 11% τον κατώτατο μισθό. Και τον αυξήσαμε 11% όταν ο πληθωρισμός στη χώρα ήταν αρνητικός».

Ακολούθως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε εναντίον της κυβέρνησης: «Ήρθε, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, μία κυβέρνηση, χωρίς να πιέζεται από καμία τρόικα, και τι έκανε με το καλημέρα; Κατήργησε στοιχειώδεις νομοθετικές παρεμβάσεις προστασίας των εργαζομένων. Την αιτιολογημένη απόλυση, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κατήργησε τους ελέγχους, μέσα από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, και στο τέλος κατήργησε και την έννοια του οκταώρου. Αυτές οι επιλογές δεν ήταν επιλογές κάτω από την πίεση των δανειστών αλλά ιδεολογικές επιλογές».

Για τον δημόσιο τομέα είπε πως «υπάρχουν οι δυνατότητες για να υπάρχει στήριξη και στους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, διότι, πλέον, είμαστε έξω από τα μνημόνια και αυτή η ισοπέδωση με το Ενιαίο Μισθολόγιο πρέπει να σταματήσει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συναντήθηκε με τη διοίκηση του εργατικού κέντρου Σερρών και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άλκης Απιδόπουλος τόνισε ότι ο πληθυσμός του νόμου μειώθηκε κατά 44.000, με βάση την τελευταία απογραφή, η ανεργία, σύμφωνα με τα στοιχεία τους, ανέρχεται στο 24% και η περιοχή έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα με το κλείσιμο της βιομηχανίας ζάχαρης.

Για υποστελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών μίλησε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Βασίλης Παπαχρήστου και ειδικά για τις Φυλακές Νιγρίτας είπε ότι η κάλυψη του προσωπικού είναι μόνο σε ποσοστό 56%.

Εκπρόσωπος των εργαζομένων στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" Αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τους επιτυχόντες στον διαγωνισμό που δεν μπορούν να εργαστούν ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι αν εκλεγεί στην κυβέρνηση θα βρει λύση ώστε να μη μείνει κανείς από τους επιτυχόντες στον διαγωνισμό εκτός εργασίας.

Τον λόγο πήραν, επίσης, εκπροσωπεί των εργαζομένων στους ΟΤΑ και των εκπαιδευτικών.

Στον κεντρικό πεζόδρομο των Σερρών, τον κ. Τσίπρα πλησίασαν συμβασιούχοι του νοσοκομείου οι οποίοι τον ενημέρωσαν σχετικά με το αίτημά τους για μόνιμη εργασία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε τη συμπαράσταση του και τόνισε ότι πρέπει να στηριχθεί ουσιαστικά Ο τομέας της υγείας. «Εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικά κίνητρα για τους γιατρούς και για τους νοσηλευτές το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα διαλυθεί. Ήδη είναι υπό κατάρρευση», σημείωσε.

Συνοδευόμενος από τους βουλευτές Ελευθέριο Αβραμάκη και Κυριακή Μάλαμα και στελέχη του κόμματος, ο Αλ. Τσίπρας περπάτησε στην αγορά των Σερρών. Συνομίλησε με καταστηματάρχες, καταναλωτές, νέους και συνταξιούχους και οι συζητήσεις είχαν ως κυρίαρχο θέμα την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.

315090070 537430078204265 6699239278883260903 n

Μετά το Εργατικό Κέντρο επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της "Ελληνικής Βιολογικής Σπιρουλίνας", στα Θερμά Νιγρίτας, όπου ξεναγήθηκε, ενώ συναντήθηκε και με αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής. 

«Η χώρα βυθίζεται στην ανασφάλεια, στην αβεβαιότητα και στο ζόφο των αρρώστων αποκαλύψεων που αφορούν τις παρακολουθήσεις, ενώ το δόγμα της κυβέρνησης είναι να τα παίρνει από τη μία τσέπη, μέσω του ΦΠΑ, από τους καταναλωτές και να τα δίνει στην τσέπη των καρτέλ μέσω των επιδοτήσεων», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, κατά την περιοδεία του στο κέντρο των Σερρών.

136169 1

Αναφερόμενος στη χθεσινοβραδινή ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) ο κ. Τσίπρας τη χαρακτήρισε «παραλήρημα ενός πανικόβλητου και ένοχου πρωθυπουργού» λέγοντας ότι «δεν με απασχολεί καθόλου να βρω σήμερα να δώσω απαντήσεις» σε όσα είπε, αλλά πώς «θα δώσουμε απάντηση στα προβλήματα της κοινωνίας, στα προβλήματα των πολιτών».

Τόνισε πως υπάρχει εναλλακτική και όσο πιο γρήγορα έρθει η ελπίδα με την πολιτική αλλαγή τόσο καλύτερα, όχι για μία παράταξη αλλά για όλη τη χώρα.

επιστροφή στην κορυφή