sonia banner

ΡΟΗ 24/7:

Ο Αθλητικός Τουρισμός αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν της χώρας

PHILOXENIA HOTELIA 2

PHILOXENIA, HOTELIA & REAL ESTATE EXPO NORTH παρουσιάζουν το αύριο του ελληνικού τουρισμού στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Οι μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Philoxenia "Αθλητικός Τουρισμός - Καλές πρακτικές και ευκαιρίες ανάπτυξης σε οικονομικό και τουριστικό επίπεδο“.
Το Συνέδριο πραγματοποιείται στο Περίπτερο 14 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που μέχρι αύριο φιλοξενεί τις εκθέσεις Philoxenia, Hotelia και Real Estate Expo North και όλες τις καινούργιες εξελίξεις γύρω από το τουριστικό προϊόν της χώρας μας.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, υπογράμμισε ότι ο αθλητικός τουρισμός είναι από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς του ελληνικού τουρισμού και μπορεί να δώσει επιπλέον ώθηση στην “βαριά βιομηχανία” της χώρας μας.
Χαιρετισμό στο Συνέδριο έκανε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στη σημασία του αθλητικού τουρισμό στο αναπτυξιακό γινόμενο.
Την ανάγκη η Ελλάδα να αποσπάσει ένα μερίδιο από την παγκόσμια “πίτα” του αθλητικού τουρισμού επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, σημειώνοντας ότι ο κύκλος εργασιών διεθνώς του αθλητικού τουρισμού θα φτάσει τα 1,8 δισ. δολάρια το 2030, έναντι ενός δισ. ευρώ σήμερα. Ο κ. Φραγκάκης αναφέρθηκε στις επιδόσεις μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας τα εξής: α) Ο Μαραθώνιος της Αθήνας προσέλκυσε 18.000 ξένους επισκέπτες στην πρωτεύουσα και δημιούργησε έναν κύκλο εργασιών της τάξης των 20 εκατ. ευρώ, β) το τελευταίο Ράλλυ-Ακρόπολις μέσα σε 3 ημέρες αποτέλεσε ένα γεγονός με τζίρο 25 εκατ. ευρώ και σε περιοχές εκτός Αθήνας και γ) ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος της Ελλάδας προβλήθηκε σε 28 τηλεοπτικά κανάλια σε όλο τον κόσμο (το κόστος αυτής της προβολής εάν πληρωνόταν θα αποτελούσε ένα μέγεθος της τάξης των 17 εκατ. ευρώ).
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, τόνισε ότι η παγκόσμια τάση συνδυάζει τα αθλητικά γεγονότα με τον τουρισμό.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, υπογράμμισε ότι οι αθλητικές δραστηριότητες είναι και κοινωνικές δραστηριότητες, ενώ ανέφερε πως οι μεγάλες αθλητικές υποδομές της πόλης υπολείπονται, αλλά έχουν υλοποιηθεί πολλά έργα αθλητικού ενδιαφέροντος μικρότερου βεληνεκούς στο επίπεδο της γειτονιάς. Μάλιστα, ο κ. Ζέρβας τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη διεκδικεί ένα μεγάλο διεθνές αθλητικό γεγονός για τον Σεπτέμβριο του 2023.
Η Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, είπε ότι όλοι οι άξονες της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης υπηρετούνται μέσα από τον αθλητικό τουρισμό.
Ο επίτιμος πρόξενος της Αρμενίας, που είναι η Τιμώμενη Χώρα στη φετινή Philoxenia, Άκης Νταγκαζιάν, δήλωσε ότι η Αρμενία και η Ελλάδα μπορούν να αναλάβουν από κοινού αθλητικές διοργανώσεις και η αρχή μπορεί να γίνει από τις αδελφοποιημένες πόλεις Θεσσαλονίκη και Γκιουμρί.
Με τη σειρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός (Τιμώμενη Περιοχή της Philoxenia), σημείωσε ότι το Ηράκλειο έχει υποδομές, όπως το Παγκρήτιο Στάδιο και το Νέο Κλειστό Γυμναστήριο για να μπορεί να φιλοξενεί αθλητικές διοργανώσεις υψηλού επιπέδου.
Η Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής & Marketing Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, επισήμανε ότι μεταξύ άλλων στη Θεσσαλονίκη θα διοργανωθεί το 2024 από τον Ναυτικό Όμιλο της πόλης το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων 420 & 470.
Χαιρετισμό στο Συνέδριο έκανε και ο Γενικός Διευθυντής Εμπορικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Fraport Greece (Χορηγός Φιλοξενίας του Συνεδρίου της Philoxenia), Γιώργος Βήλος.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης στρογγυλής τράπεζας του Συνεδρίου με θέμα “Οι ευκαιρίες και η ανάγκη για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα” ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος, τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη έχασε το “τρένο” των αθλητικών υποδομών του 2004, αλλά πλέον με την ανάπτυξη του δρομικού κινήματος η πόλη ενισχύει την εξωστρέφεια της και προσελκύει αθλητές.
Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη, αναφέρθηκε στις αθλητικές υποδομές της πόλης και στις πρωτοβουλίες του Δήμου, ενώ ο Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού του Δήμου Ηρακλείου, Κώστας Βαρδαβάς υπογράμμισε την ανάγκη τόνωσης της αθλητικής συνείδησης των πολιτών ταυτόχρονα με την αναβάθμιση-συντήρηση των αθλητικών υποδομών.
Στις άλλες δύο στρογγυλές τράπεζες του Συνεδρίου παρουσιάζονται οι καλές πρακτικές και οι ευκαιρίες ανάπτυξης και καινοτομίας στον αθλητικό τουρισμό, αλλά και η δυνατότητα του μπάσκετ να ενισχύσει τον αθλητικό τουρισμό της χώρας, της Θεσσαλονίκης και κατ΄επέκταση τους αθλητικούς συλλόγους και τις υποδομές.

Philoxenia και Hotelia έχουν προσελκύσει 335 εκθέτες από 18 χώρες και έχουν υποδεχθεί 115 hosted buyers από 35 χώρες, αλλά και μία επιχειρηματική αποστολή 158 ατόμων από το Ιρακινό Κουρδιστάν, συντονισμένη από το Εμπορικό Επιμελητήριο του Ερμπίλ. Κατά τη διάρκειά τους μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα 3.500 συναντήσεων και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων. Την ίδια στιγμή περισσότεροι από 50 ξένοι επενδυτές επισκέπτονται τη Real Estate Expo North.
Οι τρεις εκθέσεις συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο, με το ακόλουθο ωράριο: Σάββατο 10:00 με 20:00 και Κυριακή 10:00 με 18:00, ενώ δωρεάν πάρκινγκ προσφέρεται σε όλους τους επισκέπτες των εκθέσεων εντός του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

 

 

επιστροφή στην κορυφή

hotel-sonia.gr