ΡΟΗ 24/7:

Έκτακτη ενημέρωση Πλεύρη: Διασφαλισμένη η επάρκεια των φαρμάκων στην Ελληνική αγορά

3b76d3 img 20230104 wa0023

Τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει σταδιακά η ομαλοποίηση της έλλειψης παιδικών μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων

Καθησιχαστικός εμφανίστηκε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου για την έλλειψη φαρμάκων που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα. Όπως είπε ο κ. Πλεύρης στους δημοσιογράφους, το πρόβλημα της έλλειψης συγκεκριμένων φαρμάκων χωρίζεται σε δύο κατηγορίες και συγκεκριμένα σε μία κατηγορία φαρμάκων που παρουσιάζουν διαχρονικά έλλειψη λόγω παραλλήλων εξαγωγών και στην τωρινή έλλειψη συγκεκριμένων φαρμάκων κυρίως δραστικής ουσίας παρακεταμόλης, αντιβιώσεων και αναπνευστικών και αποφρακτικών συσκευών που είναι παγκόσμιο και αφορά όλες τις χώρες.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι το πρόβλημα οφείλεται εξωγενείς παράγοντες, αναφέροντας μεταξύ άλλων στη μειωμένη παραγωγή λόγω πανδημίας, στην ενεργειακή κρίση, την έλλειψη πρώτων υλών, αλλά στην αύξηση των εποχικών λοιμώξεων.

"Η χώρα μας αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα σε πολύ μικρότερο βαθμό από άλλες χώρες με πολύ πιο ακριβά φάρμακα όπως η ΗΠΑ, η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία και πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε. διότι έχουμε ισχυρή Ελληνική εγχώρια παραγωγή και μπορούμε να τροφοδοτούμε την αγορά με γενόσημα φάρμακα των δραστικών ουσιών που είναι σε έλλειψη. Το ότι έχουν ελλείψεις χώρες με ακριβά φάρμακα αποδεικνύει ότι το πρόβλημα στην παρούσα φάση δεν είναι πρόβλημα τιμών ή εξαγωγών αλλά παραγωγής", είπε ο Υπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι "τα νοσοκομεία μας και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε φάρμακα, εκτός από κάποιες που υπήρχαν διαχρονικά και το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στα ιδιωτικά φαρμακεία και κυρίως στις επώνυμες συσκευασίες. Το πρόβλημα μάλιστα αφορά καθυστέρηση στην τροφοδοσία και όχι μόνιμη έλλειψη. Τα νοσοκομεία μας έχουν γενόσημα φάρμακα".

"Επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και η επάρκεια των φαρμάκων στην Ελληνική αγορά είναι απολύτως διασφαλισμένη", υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας τα μέτρα που πήρε τις τελευταίες μέρες το Υπουργείο Υγείας (δείτε εδώ) και την επιστολή που απέστειλε στην Επίτροπο για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου (δείτε εδώ).

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, Γιάννης Σωτηρίου, ανέφερε ότι "σε 7 με 10 ημέρες θα ξεκινήσει σταδιακά η ομαλοποίηση της έλλειψης παιδικών μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Θεωρούμε πως σε ένα μήνα η κατάσταση αναμένεται να έχει ομαλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό"

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2