sonia banner

ΡΟΗ 24/7:

Από τον Μάρτιο η φετινή τουριστική σεζόν

toyrismos11 thumb large

Αισιοδοξία παρά τα διεθνή εμπόδια

Ακόμη νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές αναμένεται να ξεκινήσει η φετινή σεζόν για τον τουρισμό. Πληροφορίες θέλουν τους πρώτους τουρίστες να προσγειώνονται στη χώρα μας για διακοπές ήδη από τα μέσα του Μαρτίου, ενώ παράλληλα θα τρέχουν καμπάνιες προβολής για όλους τους προορισμούς, όλο το χρόνο.

Πηγές από το υπουργείο Τουρισμού προβλέπουν πως παρά τα προβλήματα που θα εξακολουθήσουν να παραμένουν (πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακό κόστος, πληθωρισμός), πάμε φέτος για μια "δυνατή τουριστική σεζόν", συμπληρώνοντας πως έχουμε από τώρα θετικό πρόσημο στις προκρατήσεις (ειδικά από τη Μεγάλη Βρετανία) και αισιόδοξα μηνύματα από όλες τις σημαντικές για τις αφίξεις και τα έσοδα αγορές (Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Καναδάς, Αυστραλία).

"Βάζουμε τις τελευταίες πινελιές για φέτος. Το Μάρτιο θα είμαστε ανοικτοί και θα δουλεύουμε" έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου Τουρισμού, τονίζοντας πως η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αποτελεί ήδη γεγονός.

Οι τουριστικές εισπράξεις το 2022 αναμένεται τελικά να κλείσουν κοντά στα 18 δισ. ευρώ (σημειώνεται πως τα έσοδα που έφερε ο τουρισμός πριν το ξέσπασμα της πανδημίας είχαν φτάσει τα 18,2 δισ. με περισσότερες από τριάντα εκατομμύρια αφίξεις). Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το ΙΝΣΕΤΕ, καταγράφηκαν 20,8 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας οριακά τα επίπεδα του 2019, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση κατά 0,8%.

Στο σκέλος των εσόδων, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το δεκάμηνο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά 2,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και διαμορφώθηκαν στα 17,115 δισ. €.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, συνεχίζονται οι προσπάθειες για 12μηνο τουρισμό. Τη χρονιά που πέρασε ο τουρισμός ανέπτυξε ισχυρή δυναμική η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023, με αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση της εθνικής οικονομίας, των τοπικών κοινωνιών και της μέσης ελληνικής οικογένειας.

Καθοριστική είναι η συμβολή του προγράμματος "Τουρισμός για Όλους" και η νέα κλήρωση για 125.000 άυλες ψηφιακές κάρτες αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία για το "Τουρισμός για Όλους":

- Στις πρώτες θέσεις προτίμησης των ταξιδιωτών βρέθηκαν η Κεντρική Μακεδονία, η Πελοπόννησος, η Αττική και η Θεσσαλία.

- Μεγαλύτερη θετική μεταβολή τους χειμερινούς μήνες έχει η Δυτική Ελλάδα, η Δυτική Μακεδονία, η Θεσσαλία και το Βόρειο Αιγαίο.

- Από προορισμούς ξεχώρισαν οι μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), αλλά και πιο εναλλακτικοί (Τολό, Γιάννενα, Αιδηψός, Θάσος, Καλάβρυτα και Καστοριά).

- Απορροφητικότητα: Πρώτη η Κεντρική Μακεδονία, δεύτερη η Πελοπόννησος, τρίτη η Αττική, τέταρτη η Θεσσαλία και πέμπτη η Ήπειρος.

- Κορυφαίοι προορισμοί ανά περιφέρεια: Στην Κεντρική Μακεδονία η Θεσσαλονίκη, η Αριδαία και η Χαλκιδική. Στην Αττική η Αθήνα, η Αίγινα και ο Πειραιάς. Στην Πελοπόννησο το Τολό και το Ναύπλιο. Στη Θεσσαλία ο Βόλος και η Πορταριά. Στο Νότιο Αιγαίο η Νάξος και η Τήνος. Στη Στερεά Ελλάδα η Αιδηψός και η Αράχωβα. Στην Ήπειρο τα Ιωάννινα και η Πάργα. Στην Κρήτη τα Χανιά και το Ρέθυμνο. Στην Αν. Μακεδονία- Θράκη η Θάσος και η Καβάλα. Στο Ιόνιο η Λευκάδα και η Ζάκυνθος. Στη Δυτική Ελλάδα τα Καλάβρυτα και η Πάτρα. Στη Δυτική Μακεδονία η Καστοριά και η Φλώρινα. Στο Βόρειο Αιγαίο η Λέσβος και η Χίος.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023 09:05
επιστροφή στην κορυφή

hotel-sonia.gr