xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Συνεχίζεται την Τρίτη η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη

kampanos diki23123

Τι ανέφεραν οι 12 κατηγορούμενοι

Με την κλήρωση των ενόρκων, την ανάγνωση του κατηγορητηρίου, την πρώτη τοποθέτηση των 12 κατηγορουμένων και τη διατύπωση των θέσεων και ισχυρισμών από πλευράς δικηγόρων, τόσο της πολιτικής αγωγής όσο και της υπεράσπισης, ολοκληρώθηκε η 2η συνεδρίαση στη δίκη για τη δολοφονική επίθεση, με οπαδικά κίνητρα, εναντίον του 19χρονου Άλκη Καμπανού και των δύο φίλων του.

Η διαδικασία ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, η οποία διεξάγεται παρουσία των γονιών του Άλκη, διεκόπη για αύριο το πρωί, οπότε θα εξεταστεί ο πρώτος από τους συνολικά 26 μάρτυρες του κατηγορητηρίου.

Σύμφωνα με τον κατάλογο των μαρτύρων, πρώτος αναμένεται να καταθέσει ο ένας από τους δύο φίλους του άτυχου 19χρονου, που ήταν παρών στο αιματηρό επεισόδιο, τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022 στην περιοχή της Χαριλάου, και συγκαταλέγεται μεταξύ των θυμάτων.

Στη σημερινή συνεδρίαση ξεχώρισαν οι τοποθετήσεις των 12 κατηγορουμένων, οι οποίοι, όταν κλήθηκαν να αναπτύξουν σύντομα τη θέση τους, αρνήθηκαν όσα τους καταλογίζει το κατηγορητήριο. Ο βασικός ισχυρισμός τους σε ό,τι αφορά την περίπτωση του αδικοχαμένου πρωτοετή φοιτητή Άλκη Καμπανού συνοψίζεται στο ότι κανείς εξ αυτών δεν τον χτύπησε, ούτε καν τον ακούμπησε, παρότι άπαντες παραδέχονται ότι ήταν παρόντες στο αιματηρό επεισόδιο.

Την ίδια στάση τηρούν και σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες που συνδέονται με τους τραυματισμούς των δύο νεαρών φίλων του 19χρονου, και μόνο ένας εκ των κατηγορούμενων αποδέχεται ότι χτύπησε έναν εξ αυτών. Στις τοποθετήσεις τους άπαντες εξέφρασαν τη λύπη τους για το θανατηφόρο συμβάν και κάποιοι τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του 19χρονου.

Φορώντας μαύρες προστατευτικές μάσκες και έχοντας σκυμμένα τα κεφάλια τους, παρακολούθησαν νωρίτερα την εισαγγελέα να διαβάζει τις εις βάρος τους αποδοθείσες κατηγορίες περί ανθρωποκτονίας με δόλο, τετελεσμένης και σε απόπειρα, από κοινού. Ένας εξ αυτών κατηγορείται επιπλέον για απόπειρα ανθρωποκτονίας για τον δεύτερο νεαρό που τραυματίστηκε, ενώ οι υπόλοιποι 11 για την περίπτωση αυτή διώκονται ως απλοί συνεργοί στη συγκεκριμένη πράξη. Περαιτέρω, άπαντες διώκονται για επίθεση με οπαδικά κίνητρα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό ανθρώπων, κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, με τις επιβαρυντικές διατάξεις που προβλέπει ο Αθλητικός Νόμος, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Την επέκταση των κατηγοριών και για τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της διακεκριμένης κατοχής όπλων, ζήτησε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής υποβάλλοντας προφορικά μήνυση σε βάρος των κατηγορουμένων. Προς τον σκοπό αυτό ζήτησε μετά το πέρας της δίκης να διαβιβαστούν τα πρακτικά στον αρμόδιο εισαγγελέα ώστε να διερευνηθούν οι παραπάνω πράξεις.

Ένταση επικράτησε μεταξύ του συνηγόρου πολιτικής αγωγής (σ.σ. παρίσταται για λογαριασμό της οικογένειας του Άλκη και των δύο φίλων) και των δικηγόρων της υπεράσπισης, όταν ο πρώτος, λαμβάνοντας τον λόγο από το Δικαστήριο, τοποθετήθηκε με μακροσκελή του δήλωση επί των κατηγοριών καθώς και για τον ρόλο καθενός εκ των κατηγορουμένων στη διάπραξη του εγκλήματος. Οι συνήγοροι της υπεράσπισης υποστήριξαν ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται δικονομικά στο παρόν στάδιο της δίκης, ενώ η προεδρεύουσα του Δικαστηρίου διέκοψε για λίγη ώρα για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Από την πλευρά τους, οι υπερασπιστές (σ.σ. αριθμούν πλέον τους 25 καθώς καθένας εκ των κατηγορουμένων εκπροσωπείται από δύο, ακόμη και τρεις δικηγόρους), ανέπτυξαν τους δικούς τους ισχυρισμούς, ενώ από μερίδα αυτών διατυπώθηκε αίτημα να προβληθούν στην πορεία της διαδικασίας -μέσω προτζέκτορα- βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας στην περιοχή του συμβάντος, προκειμένου να καταδειχθούν τόσο η θέση όσο και η πορεία καθενός εξ αυτών, σε μία προσπάθεια να απομειώσουν τη συμμετοχή τους στο έγκλημα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι υπερασπιστές του 12ου κατηγορουμένου (σ.σ. δήλωσε ότι ήταν απλώς «ταξιτζής» μεταφέροντας κάποιους συγκατηγορουμένους του με το όχημά του στο σημείο όπου έγινε το αιματηρό συμβάν) προσκόμισαν μακέτα από την επίμαχη περιοχή, με την οποία θα επιχειρήσουν να δείξουν στο Δικαστήριο το δρομολόγιο και τις κινήσεις των κατηγορουμένων.

Στο μεταξύ, μικρής διάρκειας ένταση επικράτησε το πρωί έξω από το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, όταν μικρή ομάδα διαδηλωτών αποδοκίμασε λεκτικά τους κατηγορούμενους κατά τη μεταγωγή τους. Λίγο αργότερα υπήρχαν νέες αψιμαχίες από τα ίδια άτομα εναντίον περαστικών, αλλά με την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων αποτράπηκε η επέκτασή τους.

Αναλυτικά τα όσα ανέφεραν οι κατηγορούμενοι, με τη σειρά που αναφέρονται στο κατηγορητήριο:

1ος: «Δεν αποδέχομαι τις πράξεις, ήμουν εκεί αλλά δεν έκανα κάτι, Λυπάμαι πολύ για ό,τι έγινε».

2ος: «Λυπάμαι πολύ για ό,τι έγινε».

3ος: «Λυπάμαι για το συμβάν. Ήμουν παρών, αλλά δεν αποδέχομαι τις κατηγορίες».

4ος: «Ζητώ μία μεγάλη μεγάλη συγγνώμη από την οικογένεια του Άλκη, Ήμουν παρών, αλλά δεν έκανα τίποτα».

5ος: «Αρνούμαι τις κατηγορίες, ήμουν παρών, δεν έχω κάνει τίποτα».

6ος: «Αρνούμαι τις κατηγορίες όπως μου αποδίδονται».

7ος: «Αρνούμαι τις πράξεις».

8ος: «Αρνούμαι τις κατηγορίες και λυπάμαι πολύ για ό,τι έγινε».

9ος: «Συμμετείχα στο περιστατικό και αρνούμαι τις πράξεις. Εκφράζω τη βαθύτατα θλίψη μου για τον θάνατο του Άλκη και ζητώ συγγνώμη από την οικογένειά του».

10ος: «Ζητώ συγγνώμη τόσο από την οικογένεια του Άλκη όσο κι από τους φίλους του. Αναλαμβάνω την ευθύνη των πράξεων που μου αναλογούν γι' αυτά που πραγματικά έκανα. Δεν ήρθα σε καμία σωματική επαφή με τον Αλκιβιάδη. Αποδέχομαι μόνο ότι χτύπησα τον έναν από τους δύο φίλους του».

11ος: «Αρνούμαι τις κατηγορίες και ζητώ συγγνώμη».

12ος: «Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες. Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη για το συμβάν και τα συλλυπητήριά μου. Ο δικός μου ρόλος ήτα αυτός του “ ταξιτζή”, ήμουν 80 μέτρα μακριά και δεν κατέβηκα από το αυτοκίνητο».

Λαμβάνοντας, στη συνέχεια, τον λόγο ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, συνήγορος της οικογένειας του Αλκιβιάδη Καμπανού και των δύο φίλων του, που παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες για την υποστήριξη της κατηγορίας, υπέβαλε προφορικά μήνυση σε βάρος των κατηγορουμένων, ζητώντας να διερευνηθούν τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της διακεκριμένης κατοχής όπλων. Προς τον σκοπό αυτό ζήτησε, μετά το πέρας της δίκης, να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στον αρμόδιο εισαγγελέα.

επιστροφή στην κορυφή