ΡΟΗ 24/7:

Μπρούντζινα σκεύη της αρχαίας Ολύνθου παρουσιάζονται από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

nea apokthmata banner

Νέες ερμηνείες σε παλιά ευρήματα από την αρχαία Όλυνθο σε μία περίοπτη προθήκη στον χώρο υποδοχής του μουσείου

Για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο κοινό από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης τέσσερα μπρούντζινα σκεύη, τα οποία βρέθηκαν σε οικίες της αρχαίας Ολύνθου κατά την ανασκαφή της πόλης από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (1928-1938) και περιλαμβάνονται στη δημοσίευση του 1941 από τον διευθυντή της ανασκαφής, καθηγητή D.M. Robinson.

Και τα τέσσερα χρονολογούνται στον 5ο-4ο αι. π.Χ. Τα τρία από αυτά περιγράφονται στη δημοσίευση του 1941 ως «φιάλη (bowl) με ιδιόμορφο και όχι πολύ καλαίσθητο σχήμα», ως «κύπελλο με ψηλό πόδι» (goblet) και ως «σουρωτήρι», αντίστοιχα. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης απέδειξε πως και τα τρία αποτελούν θυμιατήρια. Το τέταρτο σκεύος, μία ομφαλωτή φιάλη που φυλασσόταν στην αποθήκη του μουσείου ως «άγνωστης προέλευσης», ταυτίσθηκε πρόσφατα με μία φιάλη από οικία της Ολύνθου που επίσης περιλαμβάνεται στην ίδια δημοσίευση.

Υπό το πρίσμα της νέας προσέγγισης, και τα τέσσερα σκεύη που βρέθηκαν σε σπίτια της Ολύνθου, μπορούν με ασφάλεια να συσχετιστούν με την οικιακή λατρεία, η οποία εκδηλωνόταν μεταξύ άλλων με την καύση θυμιάματος και την τέλεση σπονδών προς τιμήν θεών, ηρώων και νεκρών. Μέσα από την επανερμηνεία, την ταύτιση και τη συντήρηση των παλιών αυτών ευρημάτων εμπλουτίζονται οι γνώσεις μας για την άσκηση της ιδιωτικής λατρείας σε μία πόλη όπως η Όλυνθος, στην οποία δεν έχουν εντοπιστεί δημόσια ιερά, αν και αποτελεί την καλύτερα ερευνημένη πόλη της κλασικής εποχής στη Μακεδονία.

επιστροφή στην κορυφή