ΡΟΗ 24/7:

Παραμένουν οι ελλείψεις σε φάρμακα

FARMAKA RAFI

Σε συγκεκριμένες κατηγορίες

Με την "ένταση" των εποχικών ιώσεων να αρχίζει σταδιακά να φθίνει και τη γρίπη να μπαίνει σταδιακά σε φάση αποκλιμάκωσης, η εικόνα των ελλείψεων στα φαρμακεία, κυρίως σε αντιπυρετικά φάρμακα, σιρόπια, αναλγητικά, σκευάσματα για το βήχα και ειδικά στα παιδιατρικά φάρμακα, έχει ομαλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, όπως επισημαίνουν πηγές από το χώρο των φαρμακοποιών.

Παραμένουν εντούτοις τα προβλήματα σε φάρμακα τα οποία ήταν ήδη σε έλλειψη για αρκετό καιρό, λόγω παραγωγής και έλλειψης πρώτων υλών. Μεταξύ αυτών είναι και οι αντιβιώσεις, κατά βάση με τη δραστική ουσία αμοξυκιλλίνη.

Σημειώνεται πως υπήρχαν δύο "κατηγορίες" ελλείψεων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και τους φαρμακοποιούς. Από τη μια πλευρά τα σκευάσματα για τις ιώσεις, που ήταν σε μεγάλη έλλειψη λόγω ζήτησης αλλά και των προβλημάτων σε πρώτες ύλες, και από την άλλη πλευρά τα σκευάσματα για τα οποία έχει απαγορευτεί η παράλληλη εξαγωγή τους σε άλλες χώρες, (φάρμακα για την καρδιά, για την υπέρταση, τον διαβήτη κ.ά.).

Οι έλεγχοι, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, συνεχίζονται, και στο χώρο των φαρμακαποθηκών, αλλά και φαρμακευτικών εταιρειών, μετά από καταγγελίες πως πολυεθνικές, αλλά και εγχώριες μεγάλες βιομηχανίες, εξαιτίας της πτώσης των τιμών των φαρμάκων, έχουν μειώσει τις ποσότητες που διακινούν στην ελληνική αγορά.

Υπενθυμίζεται πως το Νοέμβριο απαγορεύτηκαν οι παράλληλες εξαγωγές σε περισσότερα από 200 ελλειπτικά φάρμακα. Παράλληλα, οι φαρμακαποθήκες κλήθηκαν να γνωστοποιήσουν τα αποθέματά τους. Επίσης ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε λίστα με τα φάρμακα ευρείας χρήσης που είναι σε έλλειψη ή καθυστερεί η τροφοδοσία τους και τα εναλλακτικά φάρμακα ανά θεραπευτική κατηγορία που μπορεί να προμηθεύεται το κοινό από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Σε ανάλυσή του το Reuters, εντωμεταξύ, αναφέρει πως οι ελλείψεις φαρμάκων στην Ευρώπη μπορεί να γίνουν ακόμη πιο έντονες τους επόμενους μήνες.

Όπως τονίζει, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει το κόστος στα πάντα, από την ενέργεια για τα εργοστάσια μέχρι το χαρτόνι για τη συσκευασία έως το αλουμίνιο για τα πώματα των φιαλιδίων.

Σύμφωνα με 13 ευρωπαίους κατασκευαστές και έξι ενώσεις βιομηχανίας φαρμάκων που μίλησαν στο Reuters, πολλές εταιρείες αγωνίζονται να καλύψουν το κόστος στην παραγωγή αντιβιοτικών - πόσο μάλλον να αυξήσουν την παραγωγή.

"Δεν μπορούμε να διατηρήσουμε αυτήν την ανώτατη τιμολόγηση όταν όλο το κόστος παραγωγής, εφοδιαστικής και κανονιστικής συμμόρφωσης αυξάνεται με διψήφιο αριθμό ή περισσότερο", σημειώνουν κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπάρχον σύστημα τιμολόγησης οδηγεί στην αύξηση των εταιρειών παραγωγής δραστικών ουσιών της Ασίας ή τη μεταφορά ευρωπαϊκών εταιρειών εκεί, αλλά παράλληλα στην εξαφάνιση μικρότερων εταιρειών. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται ερευνητή της IQVIA, σήμερα πέντε κατέχουν το 60% της αγοράς αμοξυκιλλίνης στην Ευρώπη.

με πληροφορίες από capital.gr

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2