Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απ. Πάνας: «Πρέπει να εξετασθούν νέα πρότυπα οικονομικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας»

pan2003 1

Η τοποθέτηση του Βουλευτή Χαλκιδικής στη Σύνοδο Κοινωνικού Διαλόγου των Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων

Εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Απόστολος Πάνας παρευρέθηκε και χαιρέτησε τη Σύνοδο Κοινωνικού Διαλόγου των Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων και Παρόμοιων Θεσμών Κοινωνικού Διαλόγου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που διοργάνωσε η Οικονομική & Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.).

Αρχικά ο κ. Πάνας σημείωσε τη σημαντικότητα της Οικονομικής & Κοινωνικής Επιτροπής από την ίδρυσή της το 1994, καθώς αποτελεί έναν ανεξάρτητο φορέα στον οποίο εκπροσωπούνται εργαζόμενοι, εργοδότες, επαγγελματίες και αγρότες. «Προπάντων όμως», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Βουλευτής, «πρόκειται για τον θεσμοθετημένο εκφραστή του κοινωνικού διαλόγου στην χώρα μας, που έχει ως αποστολή του τη διεξαγωγή του κοινωνικού διαλόγου για τη γενική πολιτική της χώρας και ιδίως για τις κατευθύνσεις της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής».

Τονίζοντας μάλιστα ο Βουλευτής την ανάγκη υιοθέτησης ενός Εθνικού Σχεδίου με ευρεία συναίνεση και τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και των παραγωγικών τάξεων και της κοινωνίας των πολιτών στη διαμόρφωσή του, υπενθύμισε πως στο κοντινό μας παρελθόν η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδος εκπόνησε σχετικό σχέδιο, ως αποτέλεσμα διετούς διαλόγου μεταξύ εικοσιτεσσάρων φορέων, το οποίο αν και έγινε ευρέως αποδεκτό από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, τελικά δεν εφαρμόστηκε.

Με αφορμή το παραπάνω ο κ. Πάνας τόνισε πως η συμμετοχή των παραγωγικών τάξεων στο σχεδιασμό των οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη συνθήκη για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, την αειφορία, την ποιότητα των εργασιακών σχέσεων και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Βουλευτής υπογράμμισε: «Στη βάση λοιπόν αυτή, της καθολικής συμμετοχής και του διαλόγου πρέπει να εξετασθούν νέα πρότυπα οικονομικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας, όπως η αναζωογόνηση των τοπικών οικονομιών, η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και η προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών.
Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σαφές ότι παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών παραμένουν κενό γράμμα. Πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων είναι πολλαπλασιαστικά εποικοδομητικός, ακόμη κι όταν ασκείται έντονη κριτική ορισμένες φορές.
Ως εκπρόσωπος λοιπόν του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κλείνοντας θα τονίσω ξανά, πως η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος στέκεται πάντα κριτικός συμπαραστάτης σε αυτές τις κατευθύνσεις που προανέφερα, σύμφωνα με τη συνταγματική της αποστολή, η οποία είναι η διεξαγωγή του κοινωνικού διαλόγου για τη γενική πολιτική της χώρας και ιδίως για τις κατευθύνσεις της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.
Καλή δύναμη λοιπόν στο πολυεπίπεδο έργο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, η οποία συνεχώς θα μας θυμίζει πως η εμπιστοσύνη στη βάση της κοινωνίας είναι θεμέλιος λίθος για την επίτευξη στρατηγικών σκοπών της πολιτικής».

 

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020