xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Κρ. Αρσένης: "Η κυβέρνηση και ρυπαίνει μέσω Χρυσού και ιδιωτικοποιεί μέσω ΣΔΙΤ το νερό της Χαλκιδικής" (ΒΙΝΤΕΟ)

KRITWN ARSENHS PARL 21323

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή

Να σταματήσει τη ΣΔΙΤ για την κατασκευή του Φράγματος του Χαβρία μέσα στη λεκάνη απορροής των μεταλλείων κάλεσε την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του στη βουλή, προειδοποιώντας ότι το νερό που θα συλλέγεται για να χρησιμοποιεί μεγάλο μέρος της Χαλκιδικής θα είναι επικίνδυνο.

Ο υφυπουργός Υποδομών είπε ότι "η περιοχή των Σκουριών είναι υδρολογικά απομονωμένη".

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 απάντησε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. "Είναι το ίδιο υδάτινο σύστημα; Είναι στην πράξη οι πηγές του Χαβρία οι Σκουριές; Είναι. Η μελέτη το λέει; Όχι. Η μελέτη δείχνει ως δια μαγείας να διακόπτονται οι γραμμές των ρεμάτων και να ξεχωρίζουν τα υδάτινα συστήματα. Μαγικά πράγματα γίνονται στη χώρα μας, σαν νέοι Μωυσήδες χωρίζετε και ποτάμια στη μέση."

Είπε ακόμα ο κ. Καραγιάννης ότι το έργο έχει σχεδιαστεί με γνώμονα "την προστασία των ποιοτικών χαρακτηριστικών των φυσικών υδάτων". Όμως η μελέτη που έχει γίνει αναφέρει ότι ήδη το υπόγειο υδάτινο σύστημα βρίσκεται σε κακή χημική κατάσταση και παρουσιάζει "αυξημένες συγκεντρώσεις με υπέρβαση των ανώτερων αποδεκτών τιμών για τα στοιχεία μόλυβδος, αρσενικό, σίδηρος, μαγγάνιο...".

Ο Κρίτων Αρσένης τόνισε: "Δε γίνονται και εξορύξεις και φράγμα για νερό. Δε γίνεται από τη μία να ρυπαίνουμε και από την άλλη να δίνουμε το νερό στους ανθρώπους. Δε γίνονται και τα δύο".

moustakas1

Ο υφυπουργός προσπάθησε να πείσει ότι "δεν ιδιωτικοποιείται το νερό" λέγοντας ότι "η διαχείριση των νερών θα δίνεται πάλι στις δημοτικές επιχειρήσεις που το διαχειρίζονται και τώρα". Όμως η σύμβαση προβλέπει ότι ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης θα έχει τη διαχείριση των υποδομών του έργου από το φράγμα μέχρι και τις δεξαμενές των οικισμών.

Προσπαθούν να "περάσουν" τη συμμετοχή ιδιωτών παρότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με τρεις αποφάσεις του έχει πει "όχι" στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Χαρακτηριστική είναι η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε το δίκτυο μεταφοράς νερού της ΕΥΔΑΠ από τα φράγματα στην Αθήνα ως αδιαίρετο σύνολο, και ακύρωσε την ανάθεση σε ιδιώτες του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αττικής, έργο αντίστοιχο με το ΣΔΙΤ Χαβρία. Κανένας ιδιώτης στον κύκλο του νερού. Αυτό λέει η απόφαση.

Επιμένοντας στη συνταγματική εκτροπή της κυβέρνησή του, μας διάβασε ο υφυπουργός τις υποχρεώσεις του ιδιωτικού φορέα σύμπραξης για την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού για να μας καθησυχάσει. Υποχρεώσεις είχε και η εταιρεία στην οποία πούλησαν τη λειτουργία του σιδηρόδρομου και με τον πιο τραγικό τρόπο αποδείχτηκε ότι γνώριζε τα προβλήματα ασφάλειας και παρόλα αυτά έβαζε τον κόσμο στα τρένα της.

Αυτές οι κυβερνήσεις και ιδιώτες άφηναν ανθρώπους να μπαίνουν στα τρένα γνωρίζοντας την κατάσταση. Δεν θα τους επιτρέψουμε να εγκληματήσουν τώρα με το νερό.

"Σας ζητάμε δύο πράγματα. 'Στοπ' στις ιδιωτικοποιήσεις και 'στοπ' σε ένα φράγμα το οποίο κάνατε μέσε σε μια περιοχή που εσείς με τους νόμους σας επιλέγετε να ρυπάνετε, μέσω του ανοιχτού ορύγματος στις Σκουριές", είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25.

Το Φράγμα στον Χαβρία -ολόκληρο το έργο, η κατασκευή, η συντήρηση και η λειτουργία του- να γίνει από το Δημόσιο που έχει την τεχνογνωσία και ταυτόχρονα να ακυρωθεί η εξόρυξη στις Σκουριές. Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής δικαιούνται το δημόσιο αγαθό του καθαρού νερού.

paliouras2

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2