ΡΟΗ 24/7:

Μπλόκο στη φοροδιαφυγή μέσω... POS

pos receipt

Βαριά πρόστιμα στους παραβάτες

Η αντίστροφη μέτρηση για την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την μεταβίβαση των φορολογικών στοιχείων σε πραγματικό χρόνο στην ΑΑΔΕ, πλησιάζει και όλα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι εντός του 2023 το σύστημα θα λειτουργεί σε όλο το εύρος της οικονομίας, κάτι που θα περιορίσει την φοροδιαφυγή και ταυτόχρονα θα διευρύνει την φορολογική βάση.

Αλλά πώς το σύστημα θα μπλοκάρει τους επίδοξους φοροφυγάδες;

1. H συναλλαγή ξεκινά από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις εξελιγμένες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει «πληρωμή με κάρτα» και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.

2. Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στην ταμειακή μηχανή τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τη σε αναμονή του αποτελέσματος.

3. Το POS συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε: α) online έγκριση ή β) offline έγκριση ή γ) απόρριψη offline ή δ) διακοπή της συναλλαγής.

4. Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στην ταμειακή με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Επιπλέον, ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (αριθμός συναλλαγής, κωδικός έγκρισης κ.λπ.) αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από την ταμειακή.

5. Η ταμειακή μηχανή (ΦΗΜ) επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιονδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/POS, τότε το EFT/POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον φορολογικό μηχανισμό. 

Συγκεκριμένα, με σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ καθορίζονται όλες οι τεχνικές απαιτήσεις και οι προθεσμίες αναβάθμισης για τις περί- που 300.000 εν λειτουργία Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές (ΦΤΜ) και ΑΔΗΜΕ (Αυτόνομες Δημοσιονομικές Μονάδες Επεξεργασίας).

Με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης, οι υφιστάμενες εν λειτουργία ΦΤΜ και ΑΔΗΜΕ θα μπορούν να διασυνδέονται με τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT/POS), προκειμένου να μεταδίδουν σε αυτό το ποσό πληρωμής με κάρτα και ταυτόχρονα να δια- σφαλίζεται η έκδοση απόδειξης.

Επισημαίνεται ότι για τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 100.000 ευρώ, ως ημερομηνία ολοκλήρωσης της αναβάθμισης ορίζεται η 30ή Ιουνίου 2023, ενώ για τις επιχειρήσεις που ο κύκλος εργασιών υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ, ορίζεται η 31η Ιουλίου 2023. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι υφιστάμενοι φορολογικοί μηχανισμοί (ΕΑΦΔΣΣ) δεν περιλαμβάνονται στην εν λόγω αναβάθμιση, καθότι έχουν ήδη εκδοθεί προδιαγραφές για κατασκευή νέου τύπου μηχανισμών (ΦΗΜΑΣ) και στο πλαίσιο αυτό η ΑΑΔΕ βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς για να καθορισθεί το πλάνο μετάβασης. 

Στην ίδια απόφαση της ΑΑΔΕ καθορίζονται και οι προδιαγραφές για τη διαβίβαση συμπληρωματικών πληροφοριών από τους ΦΗΜ προς την ΑΑΔΕ, σχετικές με την πληρωμή με κάρτες, και για τη δυνατότητα αναβάθμισης λογισμικού χωρίς την επιτόπια επίσκεψη τεχνικού. Στόχος της ΑΑΔΕ είναι, εντός του 2023, όλες οι επιχειρήσεις να λειτουργούν με σύγχρονους ΦΗΜ, οι οποίοι θα είναι κατάλληλοι για τις συναλλαγές λιανικής που θα πραγματοποιούν, με δυνατότητα διασύνδεσης με POS για πληρωμή με κάρτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο συγκεκριμένο σχέδιο διασύνδεσης των ταμειακών με τα POS, καθώς θα συμβάλει καθοριστικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και στην αποκάλυψη φορολογητέας ύλης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.

Γι’ αυτό άλλωστε και έχει ήδη προετοιμαστεί κατάλληλα ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός στήνοντας ήδη το «μπλόκο» του σε φοροφυγάδες, καθώς με το νέο καθεστώς που θα λειτουργεί η αγορά θα εντοπίζονται πιο εύκολα περιπτώσεις απόκρυψης τζίρου και μη απόδοσης ΦΠΑ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο πρόσφατο νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στη Βουλή, περιλαμβάνεται ειδική διάταξη, που προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα σε επιχειρήσεις οι οποίες κατά τις συναλλαγές τους με πελάτες με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη.

Η σχετική διάταξη με την οποία επιδιώκεται να μπει ένα τέλος σε όλα αυτά τα παραβατικά φαινόμενα που καταγράφονται στην αγορά, προβλέπει ότι στις επιχειρήσεις που εντοπιστούν, μετά τις ανωτέρω ημερομηνίες, να μην είναι οι ταμειακές μηχανές συνδεδεμένες με τα POS και κατ’ επέκταση με την εφορία, θα επιβάλλονται πρόστιμα που θα κυμαίνονται από 1.000 έως και 50.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, με τα άρθρα 41 και 42 του πολυνομοσχεδίου προβλέπεται η διαβίβαση στην ΑΑΔΕ από κάθε Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών στοιχείων που αφορούν: (α) συναλλαγές που εκτελούνται μέσω τερματικών, ημεδαπής ή αλλοδαπής, «Ηλεκτρονικής Μεταφοράς Κεφαλαίων στο Σημείο Πώλησης (Electronic Funds Transfer at the Point of Sale, EFT/POS)» αποδοχής καρτών πληρωμών, (β) συναλλαγές μέσω λογαριασμών και κάθε είδους χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.

Στους Παρόχους που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις αυτές θα επιβάλλονται πρόστιμα από 10.000 έως 50.000 ευρώ. Επιπλέον, από τους Παρόχους Υπηρεσιών Διαδικτύου με έδρα ή με τόπο πραγματικής διοίκησης ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα δύναται να επιβάλλεται η διακοπή της πρόσβασης στους ιστότοπους του Παρόχου Υπηρεσιών Πληρωμών.

Τα τερματικά «Ηλεκτρονικής Μεταφοράς Κεφαλαίων στο Σημείο Πώλησης (Electronic Funds Transfer at the Point of Sale, EFT/ POS)», ημεδαπής και αλλοδαπής, που χρησιμοποιούν οι πάσης φύσεως επιχειρήσεις πρέπει να δια- συνδέονται υποχρεωτικά και να παρέχουν στην ΑΑΔΕ τις καθοριζόμενες πληροφορίες συναλλαγών που εκτελούνται μέσω αυτών, είτε μέσω διασύνδεσής τους με Φορολογικούς Ηλεκτρονικούς Μηχανισμούς (ΦΗΜ), είτε απευθείας με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Σε κάθε επιχείρηση που έχει υποχρέωση χρήσης τερματικών Ηλεκτρονικής Μεταφοράς Κεφαλαίων στο Σημείο Πώλησης (Electronic Funds Transfer at the Point of Sale, EFT/POS), ως δικαιούχος πληρωμής και παραβαίνει τις υποχρεώσεις διασύνδεσης των τερματικών αυτών με τη Φορολογική Διοίκηση θα επιβάλλεται πρόστιμο από 1.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ, ανά φορολογικό έτος.

με πληροφορίες από naftemporiki.gr

επιστροφή στην κορυφή