Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς λειτουργούσε το "εργοστάσιο" λαθραίων καπνικών στο Λάκκωμα (φωτο και βίντεο)

Laklatht3

Ισχυρό χτύπημα στη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων

Περισσότεροι από 20 τόνοι επεξεργασμένου καπνού, 592.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, πρώτες ύλες αλλά και εξοπλισμός, καθώς και φορτηγά κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων από την ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, όπου το κύκλωμα είχε αναπτύξει πλήρως εξοπλισμένο εργοστάσιο παρασκευής λαθραίων καπνικών (δείτε εδώ).
Σημειώνεται ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για τους δασμούς, τους φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το Δημόσιο, ανέρχονταν σε 2,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις ξεπέρασαν τα 7,5 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Κιλκίς, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, συνέλαβαν 3 Έλληνες, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που παρασκεύαζε και διακινούσε μεγάλες ποσότητες λαθραίων καπνικών προϊόντων. Πρόκειται για έναν 43χρονο και δύο 38χρονους. Επιπλέον συνελήφθησαν 27 αλλοδαποί εργάτες (10 Ουκρανοί, 9 Ρώσοι και 8 Μολδαβοί).

Λεπτομέρειες για την υπόθεση έδωσαν ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, Ταξιάρχος Γεώργιος Τζήμας και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων, Αστυνόμος Α’  Πέτρος Τάνος, στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας.

IMG 20230329 124736

Πώς λειτουργούσε η "επιχείρηση"

Οι τρεις Έλληνες που συνελήφθησαν είχαν συστήσει εικονική εταιρεία μεταφορών με γραφεία και αποθήκες στο Καλοχώρι, ενώ στο Λάκκωμα εντοπίσθηκε το εργοστάσιο παρασκευής των λαθραίων καπνικών προϊόντων, αποτελούμενο από δύο πλήρεις γραμμές παραγωγής.

Laklatht2

Στον ίδιο χώρο συνελήφθησαν και 27 αλλοδαποί εργάτες, οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι εργάζονταν - αλλά και διέμεναν - εκεί.

Laklatts1

Όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, τα παραπάνω άτομα, συγκρότησαν και δρούσαν στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό την παρασκευή λαθραίων καπνικών προϊόντων και διακινούσαν μεγάλες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων, αποφεύγοντας την καταβολή δασμών και φόρων, προκειμένου να αποκομίζουν παράνομο περιουσιακό όφελος.

moustakas1

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία τα λαθραία καπνικά που παράγονταν στο εργοστάσιο του Λακκώματος μεταφέρονταν στις αποθήκες του Καλοχωρίου και από εκεί διοχετεύονται προς το εσωτερικό της χώρας μία φορά την εβδομάδα.

Λαθραία Τσιγάρα 7 από 10

Κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες λαθραίων καπνικών

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους - αποθήκες της εικονικής εταιρείας και στο παράνομο εργοστάσιο, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

592.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, δηλαδή περισσότερα από 11,5 εκατομμύρια τεμάχια λαθραίων τσιγάρων,
20 τόνοι και 320 κιλά επεξεργασμένου καπνού,
πλήθος πρώτων υλών,
7 οχήματα τύπου κλαρκ και παλετοφόρα,
4 Ι.Χ.Φ. οχήματα από τα οποία τα 2 με επικαθήμενα,
2 οχήματα τύπου van,
σύστημα εντοπισμού gps,
μηχανήματα και εξοπλισμός παρασκευής λαθραίων τσιγάρων.

Σημειώνεται ότι οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

 

paliouras11

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 29 Μαρτίου 2023 17:33

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020