xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Ομολόγησε ότι μαχαίρωσε δυο φορές τον φίλο του Άλκη

alkis 23dolofo

Συνεχίζονται οι απολογίες των 12 κατηγορουμένων για τη δολοφονία του 19χρονου

Με απολογίες των 12 κατηγορουμένων συνεχίστηκε για 30ή μέρα η δίκη για την άγρια οπαδική επίθεση εναντίον του Άλκη Καμπανού και των φίλων του, τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022, στην περιοχή της Χαριλάου. Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης βρέθηκε ο 5ος κατηγορούμενος, οδηγός του δεύτερου από τα τρία οχήματα, με τα οποία οι 12 εμπλεκόμενοι νεαροί (προσωρινά κρατούμενοι) κινήθηκαν στο σημείο του φονικού. Ο 23χρονος αποδέχθηκε ότι βρέθηκε στο σημείο, αλλά αρνήθηκε ότι ήρθε σε σωματική επαφή με τα θύματα και δη με τον αδικοχαμένο Άλκη.

«Πήγαμε για κλωτσιές, βρισιές […] εγώ δεν πήρα κάποιο όπλο μαζί μου» είπε ο νεαρός στην αρχή της απολογίας του. Καταθέτοντας τη δική του οπτική στο επίδικο περιστατικό ανέφερε -μεταξύ άλλων- τα εξής: «Φτάνουμε στην οδό Πλαστήρα, στη διασταύρωση με την Γαζή. Εκεί αντιλήφθηκα τα πέντε άτομα (τον Άλκη με την παρέα του). Με προσπερνάει το τρίτο όχημα, και σταματάει το μπροστινό. Ο συνοδηγός του πρώτου αυτοκινήτου μάς κάνει νόημα να περιμένουμε στο αυτοκίνητο».

Συνεχίζοντας να περιγράφει το περιστατικό και καθώς είχε ξεκινήσει η «συμπλοκή», ο ίδιος είδε τρία άτομα από το τρίτο όχημα να πλησιάζουν τα σκαλάκια της πολυκατοικίας, όπου συνέβη το έγκλημα. «Μετά από κάποια δευτερόλεπτα ανοίγουμε την πόρτα και πάμε στα σκαλάκια» ανέφερε ο 23χρονος, προσθέτοντας ότι τη στιγμή εκείνη είδε 3 με 4 άτομα να χτυπάνε με κλωτσιές ένα άτομο που ήταν πεσμένο στο έδαφος (σ.σ. επρόκειτο για τον Άλκη). «Είδα αίματα, εκεί τρόμαξα, πάγωσα. Δεν περίμενα να δω τόσο αίματα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κληθείς από το δικαστήριο να αναφερθεί στα άτομα που είδε πάνω στα σκαλιά αλλά και τις κινήσεις τους, ο 23χρονος κατονόμασε τον 2ο κατηγορούμενο να «μαχαιρώνει τον φίλο του Άλκη» και τον 7ο κατηγορούμενο «να τραβάει» το ίδιο πρόσωπο. Πρόσθεσε δε, ότι αντιλήφθηκε το δρεπάνι «σαν μορφή πάνω στα σκαλιά» χωρίς όμως να είναι σε θέση να διακρίνει το πρόσωπο που το κρατούσε, ενώ από τα βίντεο που είδε μεταγενέστερα αναγνώρισε στο σημείο τον 4ο κατηγορούμενο.

Μητέρα Άλκη: «Πες ονόματα, ποιους είδες;»

Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις της έδρας να κατονομάσει τα άτομα που είδε να συμμετέχουν στο επεισόδιο, ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε σχετική αδυναμία λόγω σκότους, προκαλώντας την αντίδραση της μητέρας του Άλκη που παρενέβη στη διαδικασία λέγοντας: «πες ονόματα, ποιους είδες;».

Στον συγκεκριμένο κατηγορούμενο αποδίδεται και η φράση «έγινε χοντράδα» που ειπώθηκε μέσα στο αυτοκίνητο κατά τη διαφυγή τους. «Όταν γυρνούσαμε στο αυτοκίνητο τους είπα ότι έγινε «χοντράδα», είδα πολλά άτομα. Οδηγούσα και ήμουν αναστατωμένος. Γύρισα στο σπίτι, έψαξα στο κινητό εάν ανέβηκε κάτι στο Διαδίκτυο. Το πρωί πήγα στη δουλειά άνοιξα το facebook και είδα φωτογραφία από το σημείο. Έχασα γη κάτω από τα πόδια. Το είπα στον αδελφό μου».

Η απολογία του βρίσκεται σε εξέλιξη και στη συνέχεια τη σκυτάλη αναμένεται να πάρει ο 9ος κατηγορούμενος, επιβάτης του τρίτου αυτοκινήτου. Μέχρι στιγμής έχουν απολογηθεί οκτώ από τους δώδεκα κατηγορούμενους.

Όσον αφορά την απολογία του 9ου κατηγορούμενου, ο 26χρονος συνοδηγός του τρίτου αυτοκινήτου, ομολόγησε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, ότι μαχαίρωσε δύο φορές τον φίλο του Άλκη, αλλά δήλωσε άγνοια για το ποιος χτύπησε τον αδικοχαμένο 19χρονο.

Ο ίδιος ανασκεύασε πολλά από όσα είχε πει στην ανακριτική του απολογία, γεγονός που σχολιάστηκε από την έδρα του δικαστηρίου. «Αυτό που σας λέω σήμερα είναι η αλήθεια. Δεν μπορούσα να βάλω τα πράγματα σε μία σειρά, ήμουν απόλυτα μπερδεμένος και συγχυσμένος. Εγώ ξέρω τί έχω κάνει εγώ. Το τί έκαναν οι άλλοι, το ξέρουν εκείνοι», απάντησε ο 26χρονος, επονομαζόμενος «Αθηναίος». «Ό,τι και να πω είναι ανούσιο. Τα λόγια μπροστά στο θάνατο ενός νέου παιδιού δεν έχουν καμία σημασία. Έχω κι εγώ νιώσει τον πόνο από τον πρόσφατο θάνατο δικού μου ανθρώπου. Ζητώ μια μεγάλη συγγνώμη από την οικογένεια Καμπανού και από τους φίλους του Άλκη» ανέφερε στην αρχή της απολογίας του και τόνισε ότι σύχναζε στο σύνδεσμο του ΠΑΟΚ στην Αθήνα. Το 2020 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη για μια κοπέλα και έκτοτε σύχναζε στο σύνδεσμο της «Θύρας 4», όπως ανέφερε.

Στη συνέχεια, στάθηκε στο περιστατικό του Ωραιοκάστρου που προηγήθηκε χρονικά της άγριας οπαδικής επίθεσης και φαίνεται να αποτέλεσε την αφορμή για όσα συνέβησαν στη Χαριλάου. «Υπήρχε αναστάτωση στον σύνδεσμο. Κάποιοι (σ.σ. οπαδοί του Άρη) κυνήγησαν με τσεκούρια και μεγάλα σπαθιά κάποια παιδιά σε ένα σχολείο», σημείωσε και πρόσθεσε ότι αυθόρμητα δέχθηκε να «πάμε στην Χαριλάου, να τσακωθούμε», όπως είπε.

Ο 26χρονος, μάγειρας, παραδέχτηκε ότι πήρε μαζί του ένα μαχαίρι, τύπου «κάραμπιτ», από τον σύνδεσμο. «Πήρα το μικρότερο μαχαίρι, το πιο ακίνδυνο, όπως θεωρούσα τότε. Είχε τη μικρότερη λάμα. Έχω χρησιμοποιήσει τέτοια μαχαίρια στην κουζίνα» ανέφερε και δικαιολογώντας την συγκεκριμένη επιλογή, είπε ότι το πήρε γιατί όπως σημείωσε: «σκέφτηκα μην μας περιμένουν».

Για τους υπόλοιπους επιβάτες του τρίτου οχήματος είπε ο 11ος είχε ένα ξύλο κι ο 10ος ένα κόκκινο λοστό που, όπως κατάλαβε αργότερα, ήταν το δρεπάνι. Για τον φίλο του, 12ο κατηγορούμενο (οδηγό του συγκεκριμένου οχήματος), ανέφερε πως δεν κατέβηκε καθόλου και πως δέχθηκε μόνο να τους μεταφέρει.

Περιγράφοντας το επίδικο περιστατικό, έκανε λόγο για «συμπλοκή», γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των συγγενών και φίλων του Άλκη Καμπανού. Αφού παραδέχθηκε ότι χτύπησε δύο φορές με το «κάραμπιτ» τον φίλο του Άλκη, σημείωσε ότι στη συνέχεια κάποιος τον σκούντηξε, οπότε τον κυνήγησε μέχρι τη γωνία της οδού Πλαστήρα με Γαζή.

«Ο 10ος ανέβηκε προς τα σκαλοπάτια, άνοιξε το δρεπάνι, ήταν έτοιμος να χτυπήσει αυτόν που πήγε να πηδήξει από τον τοίχο. Δίπλα του ήταν ο 2ος κατηγορούμενος και πάλευα με κάποιον. Είχα βγάλει μαχαίρι, χτύπησα δύο φορές στο αριστερό πόδι τον Α.Β. Τότε δεν ήμουν σίγουρος ότι ήταν αυτός, σήμερα είμαι σίγουρος», είπε, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια ένιωσε ένα σκούντημα από κάποιον και τον κυνήγησε κατεβαίνοντας προς την οδό Πλαστήρα. Ακολούθως ανέφερε ότι γύρισε πίσω στο συμβάν και έπιασε τον 2ο κατηγορούμενο από τον ώμο φωνάζοντας «πάμε, σπάμε».

Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί την Πέμπτη με την απολογία του 10ου κατηγορούμενου.

επιστροφή στην κορυφή