ΡΟΗ 24/7:

Με ευρύτατη πλειοψηφία επανεξελέγη Πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας

vouli feygalea

Η αρχή της Δεδηλωμένης και η «φευγαλέα Βουλή»

Με ευρύτατη πλειοψηφία επανεξελέγη Πρόεδρος της Βουλής, της ΙΘ΄ Περιόδου, ο Κωνσταντίνος Τασούλας. Από τους 296 ψηφίσαντες βουλευτές, οι 270 ψήφισαν «ΝΑΙ» για τον κ. Τασούλα και 26 δήλωσαν «Παρών».

vouleytes x

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του ο Κ. Τασούλας, αφού ευχαρίστησε για την εκλογή του για δεύτερη φορά, τόνισε ότι «η παρούσα Βουλή είναι φευγαλέα».

«Σας μοίρασα χθες ορισμένα βιβλία, ανάμεσα σε αυτά είναι και τα Πρακτικά μιας Ημερίδας που έγινε το 2014 εδώ στη Βουλή, με θέμα το «Σύνταγμα του 1864». Το Σύνταγμα του 1864 θέσπισε για πρώτη φορά την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Ανώτατο όργανο του κράτους είναι έκτοτε ο λαός και όχι ο ανώτατος άρχων και μέσα στα θεσμικά νάματα αυτού του Συντάγματος, γεννήθηκε, τον Αύγουστο του 1875, η αρχή της Δεδηλωμένης. Γεννήθηκε από τον περίφημο λόγο του θρόνου του Γεωργίου Α΄, ο οποίος είπε ότι απαραίτητο προσόν των κυβερνήσεων που θα καλεί για να αναθέσει τη διακυβέρνηση είναι η δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας. Έκτοτε πέρασαν 100 χρόνια για να θεσπιστεί ρητά η αρχή της δεδηλωμένης στο Σύνταγμα του 1975 και επακόλουθο της αρχής της δεδηλωμένης είναι η πλειοψηφική αρχή, η οποία αποτελεί κοινοβουλευτική κατάκτηση και προτίμηση σαφή του συντακτικού νομοθέτη. Εν ονόματι της αρχής της δεδηλωμένης και της πλειοψηφικής αρχής αυτών των δύο κορυφαίων παραμέτρων του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, η Βουλή αυτή είναι φευγαλέα», επεσήμανε τονίζοντας: «Μέχρι τις επόμενες εκλογές, ως Πρόεδρος της Βουλής, μαζί με τους άξιους αντιπροέδρους που θα εκλεγούν σε λίγο, θα υπηρετήσω την προετοιμασία της Βουλής για την επόμενη, η οποία θα ανταποκριθεί στη λαϊκή εντολή της 25ης Ιουνίου. Και είμαι βέβαιος ότι τα λόγια του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας του Μακαριότατου Ιερώνυμου θα τηρηθούν. Η επόμενη Βουλή θα είναι καρπερή, θα είναι γόνιμη, θα είναι δημιουργική και νομίζω πως από σήμερα όλοι κατανοούμε, ότι το φευγαλέο αυτής της θητείας δεν μειώνει καθόλου το σημαντικό της εκλογής σας. Αυτό το φευγαλέο επαναλαμβάνω έχει να κάνει με κάτι που Αλέξανδρος Σβώλος, ο κορυφαίος Έλληνας συνταγματολόγος, χαρακτήρισε σαν προδρομικό και μοναδική ιδιότητα του πολιτεύματος του Χαριλάου Τρικούπη, η Δεδηλωμένη και η πλειοψηφική αρχή.
Σε αυτές τις αρχές υποκύπτει η σημερινή Βουλή και βαδίζουμε για την επόμενη, η οποία όλοι ευχόμαστε να είναι καρπερή».

επιστροφή στην κορυφή