ΡΟΗ 24/7:

ΒΙΒΛΙΟ | Φόρτσα τα πανιά για τα ταξίδια της ζωής μας

TAXIDIAP TSARTAS FM 300dpi fr

Mία διαφορετική προσέγγιση από τον Πάρι Τσάρτα

Τα ταξίδια ως εμπειρία αλλά και ως προϊόν έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις σχετικά με τη δυναμική της αύξησή τους αλλά και την πρωτοφανή ανθεκτικότητά τους στις κρίσεις. Αφορμώμενος από την εντυπωσιακή δημοφιλία και ποικιλία των χαρακτηριστικών τους, ο συγγραφέας Καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης Πάρις Τσάρτας αξιοποιεί τις γνώσεις του στον τομέα του τουρισμού και γράφει ένα βιβλίο για το «ταξίδι των ταξιδιών» με τίτλο «Τα ταξίδια της ζωής μας».

Με το εν λόγω βιβλίο, ο συγγραφέας επιχειρεί να απαντήσει στην πολύ βασική ερώτηση: Πώς και γιατί τα ταξίδια κατέληξαν να είναι το δημοφιλέστερο πολιτιστικό, καταναλωτικό και κοινωνικό προϊόν στον σύγχρονο κόσμο;

Ο συγγραφέας εκκινεί από τις δικές του βιωματικές εμπειρίες και τις τρεις βασικές πτυχές των ταξιδιών: «Εμπειρία, δικαίωμα, γιορτή». Επιπλέον, επιλέγει την υβριδική μορφή συγγραφής, ώστε να αποτυπώσει τον κόσμο των ταξιδιών με μια σειρά από κείμενα-ψηφίδες και αφηγήσεις, που σχηματίζουν το υπέροχο, πλούσιο και πολύχρωμο παζλ των ταξιδιωτικών εμπειριών.

Επιχειρεί πρόσθετα, την ανασηματοδότηση της έννοιας του ταξιδιού πέραν της συμβατικής οριοθέτησης της που το συνδέει μόνο με τον τουρισμό και τον ελεύθερο χρόνο με κείμενα για τα ταξίδια του νου, τα ταξίδια στα βιβλία, τα τεχνολογικά ταξίδια, τα ταξίδια του έρωτα, τα ταξίδια στις αλλαγές και τα χόμπι και άλλα «διαφορετικά» ταξίδια ζωής.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ και θέτει τον αναγνώστη αντιμέτωπο με τα ταξίδια της ζωής του.

Ο συγγραφέας

Ο Πάρις Α. Τσάρτας είναι Καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο Τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Σχολής Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε Διευθυντής του Διεθνούς Μεταπτυχιακού Προγράμματος Cultural Heritage and Sustainable Tourism (TOURHER) (2017-2020), το οποίο συνδιοργανώνεται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Έχει διδάξει θέματα σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (1999-2016) και ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια: Σορβόννης (2015 έως σήμερα), στο Ευρωπαϊκό Κύπρου (2014-2015), στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2014-2015), στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (2013-2014), καθώς και στο ΤΕΙ Αθήνας (2015-2017). Έχει δώσει διαλέξεις σε μεταπτυχιακά προγράμματα για τον τουρισμό σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Επιπλέον, διετέλεσε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2010-2014), μέλος (2010-2014) και Πρόεδρος (2014) της Συνόδου των Πρυτάνεων, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ, 2014-2015), Διευθυντής του Εργαστηρίου Τουριστικών Ερευνών και Μελετών (ΕΤΕΜ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2000-2010) και Πρόεδρος στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2002-2009), καθώς και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στον Τουρισμό του ΕΑΠ (2013-2016 και 2020-2022).

Έχει πλούσιο, διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό και ερευνητικό έργο σε θέματα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τουριστικής πολιτικής και κοινωνιολογίας του τουρισμού.

Έχει συμμετάσχει ως Ιδρυματικός Υπεύθυνος, ως Επιστημονικός Υπεύθυνος, ως Συντονιστής και ως Ερευνητής σε περισσότερα από εξήντα εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα και μελέτες σε θέματα που σχετίζονται με την τουριστική ανάπτυξη, την οργάνωση τουριστικών φορέων, τη διαχείριση και την προβολή τουριστικών προορισμών, την τοπική τουριστική ανάπτυξη, το τουριστικό μάρκετινγκ, την απασχόληση στον τουρισμό και την περιβαλλοντική διαχείριση στον τουρισμό.

Έχει συγγράψει, αυτόνομα ή σε συνεργασία, πολλά επιστημονικά βιβλία. Έχει επίσης συγγράψει εκπαιδευτικά εγχειρίδια και περισσότερα από εκατό επιστημονικά άρθρα σε διεθνώς αναγνωρισμένα περιοδικά σε θέματα τουρισμού. Πρόσθετα έχει παρουσιάσει και δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια.

Είναι εκδότης του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Tourismos: an International Multidisciplinary Journal of Tourism και ενεργό μέλος επιστημονικών σωματείων και συλλόγων, μέλος της European University Association (EUA), κριτής και σύμβουλος σύνταξης σε επιστημονικά περιοδικά του τουρισμού (ATR, JOST, Anatolia, Tourism Today κ.ά.), καθώς και επιστημονικός συνεργάτης πολλών θεσμικών φορέων του τουρισμού στην Ελλάδα (ΣΕΤΕ, ΞΕΕ, ΗΑΤΑ, ΗΑPCO, EOT, Υπουργείο Τουρισμού) και στο εξωτερικό (TRC, AIEST).

επιστροφή στην κορυφή