ΡΟΗ 24/7:

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση - συζήτηση για τη σημασία του Βυζαντίου

378795680 679875227528930 9031793106908002089 n

Στις 20 Σεπτεμβρίου

Η ανάδειξη της σημασίας του Βυζαντίου στην ιστορία, την κοινωνία και τον πολιτισμό μας είναι ο στόχος της εκδήλωσης με τίτλο «Γιατί το Βυζάντιο;» που διοργανώνουν την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023, στις 19.00 στην Αίθουσα «Παύλος Ζάννας» του κινηματογράφου Ολύμπιον (Αριστοτέλους 10) ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Σωματείο «Βυζαντινή Οικουμένη».
Η εκδήλωση είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο της βυζαντινολόγου Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ. Υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου Βίκυς Φλέσσα, πέντε προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους, μη Βυζαντινολόγοι, θα αναδείξουν καθένας από τον τομέα του, και μέσα από την προσωπική τους σκοπιά, διάφορες πτυχές της σημασίας του Βυζαντίου. Πρόκειται για τον τ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο, τον Επίτιμο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού και τ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη στρατηγό Χαράλαμπο Λαλούση, τον κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ καθηγητή Χρυσόστομο Σταμούλη, τον πρώην Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ ομότιμο καθηγητή Αστέριο Καραγιάννη και τον διευθυντή Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας στον Όμιλο «Ελληνικά Πετρέλαια» δρ Σπύρο Κιαρτζή.
Επίτιμη προσκεκλημένη της εκδήλωσης η σπουδαία Ελληνίδα Βυζαντινολόγος ομότιμη καθηγήτρια και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, η οποία παραχώρησε για την εκδήλωση μια εκτενή συνέντευξη για τον ρόλο της Θεσσαλονίκης ως κοιτίδας του βυζαντινού πολιτισμού.
Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται με αφορμή τη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του σωματείου «Βυζαντινή Οικουμένη» για την από κοινού προώθηση της έρευνας και μελέτης του Βυζαντινού κόσμου και τη φιλοξενία του ιστορικού βυζαντινολογικού αρχείου (διαφάνειες, χάρτες, αρχιτεκτονικά σχέδια, φωτογραφίες, βιβλία, σημειώσεις) της Βυζαντινής Οικουμένης στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και του Xotaris Art Forum.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

επιστροφή στην κορυφή