ΡΟΗ 24/7:

"Αγώνας για ψωμί, παιδεία, υγεία, ειρήνη, γη και ελευθερία"

thanasis agapitos239

Κάλεσμα στις περιφερειακές εκλογές από την Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά

"Με τον αγώνα και την ψήφο σου ενισχύστε την Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά. Για την ανατροπή του συστήματος κυβέρνησης, Τζιτζικώστα, ΕΕ, κεφαλαίου", επισημαίνεται σε προεκλογικό μήνυμα προς τους πολίτες από το συνδυασμό, του οποίου ηγείται ως υποψήφιος περιφερειάρχης, ο Θανάσης Αγαπητός.

Αναλυτικά το μήνυμα αναφέρει:

"Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Τζιτζικώστας που την εκπροσωπεί στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, στηρίζουν ένα καθεστώς που έχει ρημάξει τη ζωή του εργαζόμενου και αφήνει λαό και νεολαία χωρίς ελπίδα για το μέλλον. Μας λένε: "τι να κάνουμε, έχουμε κρίση, οικονομική, περιβαλλοντική, υγειονομική, λεφτά δεν υπάρχουν"! Αποτέλεσμα: οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι, η εκμετάλλευση στην εργασία αυξάνεται, όπως και οι φόροι. Τη στιγμή που τα δισ. των ΕΣΠΑ μοιράζονται στους μεγαλοεπιχειρηματίες της "πράσινης ανάπτυξης", της γεωργίας και των κατασκευών. Κυβέρνηση και Τζιτζικώστας με το πακέτο ανάκαμψης σχεδιάζου τη μοιρασιά των ΕΣΠΑ για το πέρασμα στις μεγάλες επιχειρήσεις του δημόσιου και φυσικού πλούτου.

Έτσι, ξεπούλησαν το λιμάνι, το αεροδρόμιο και το Μετρό της Θεσσαλονίκης, τις εθνικές οδούς, τις Σκουριές, τη ΔΕΗ και τον σιδηρόδρομο. Τώρα ετοιμάζονται για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, τον Όλυμπο. Θέλουν να παραδώσουν τις βουνοκορφές στις ανεμογεννήτριες και τους κάμπους στα φωτοβολταϊκά, να στήσουν σταθμό LNG στο Θερμαϊκό με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και ενεργειακή εξάρτηση από τις ΗΠΑ και τις πολυεθνικές. Το έγκλημα στα Τέμπη, οι πυρκαγιές στον Έβρο και σε όλη την Ελλάδα, οι πλημμύρες στη Θεσσαλία αποτελούν τρανταχτή απόδειξη που οδηγούν όλα αυτά.

Το μέγεθος της καταστροφής οφείλεται πάνω από όλα, στο γεγονός ότι το κράτος και η τοπική του μορφή, οι δήμοι και οι περιφέρειες, βλέπουν σαν μόνο σκοπό την κερδοσκοπία του κεφαλαίου και όχι τις ανάγκες της κοινωνίες και την προστασία του περιβάλλοντος. Διαλυμένη πυροπροστασία, ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα, "αναπτυξιακός σχεδιασμός" που εξυπηρετεί τα κέρδη του κεφαλαίου. Όπως συμβαίνει με υγεία και παιδεία.

Παράλληλα, σφίγγει σαν αλυσίδα η εκμετάλλευση των εργαζομένων που θωρακίζεται με αντεργατικούς νόμους, όπως του Χατζηδάκη και τώρα του Γεωργιάδη που φέρνει 16ωρη δουλειά και καταργεί κάθε δικαίωμα. Γαλέρες είναι χώροι εργασίας στα μαγαζιά, στις επιχειρήσεις, στον τουρισμό. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελαστικοποίηση της εργασίας και στις συμβάσεις μερικών μηνών είχε και θα συνεχίσει να έχει η περιφέρεια.

Η αγροτική πολιτική της ΕΕ (ΚΑΠ) μαζί με τα αντιλαϊκά μέτρα της ΝΔ έχουν τσακίσει τη φτωχομεσαία αγροτιά και τους κτηνοτρόφους της Κ. Μακεδονίας. με αποτέλεσμα να μειώνεται δραματικά ο πληθυσμός των αγροτικών νομών (οι Σέρρες έχασαν το 1/7 του πληθυσμού σε μια δεκαετία, Κιλκίς και Πέλλα σχεδόν το 1/10), ενώ ταυτόχρονα μειώνεται δραματικά το εισόδημα των φτωχομεσαίων αγροτών. Η νεολαία ζει τον σκληρό αποκλεισμό από μια ουσιαστική μόρφωση, ενώ προσπαθούν να της κόψουν τον δρόμο προς τις σπουδές με ταξικούς εξεταστικούς φραγμούς και ιδιωτικοποιήσεις.

Σε κάθε κρίση, οικονομική, υγειονομική, περιβαλλοντική, η απάντηση της ΝΔ και του Τζιτζικώστα είναι ενίσχυση των επιχειρήσεων, εκμετάλλευση του λαού και αστυνομία για να δεχτεί τη μοίρα του.

Έχουν μετατρέψει την Κ. Μακεδονία σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα βάρβαρα σχέδιά τους στην ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα με την στέρηση των δικαιωμάτων σε πρόσφυγες που γεννά η ιμπεριαλιστική επέμβαση και μετανάστες εξασφαλίζουν φτηνό προσωπικό, ενώ ο ρατσισμός γίνεται εργαλείο για εμφύλιο των φτωχών, ώστε να μην σταθούν ενωμένοι απέναντι στους εκμεταλλευτές τους.

Το δίλημμα των εκλογών είναι αν θα βγει ενισχυμένη αυτή η πολιτική κυβέρνησης, Τζιτζικώστα, ΕΕ ή θα ανοίξει ο δρόμος του αγώνα για ψωμί, παιδεία, γη και ελευθερία και μια αξιοβίωτη ζωή.

Για να αλλάξει η ζωή πρέπει να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν κυβέρνηση και περιφέρεια. Αυτό σημαίνει:

· οργάνωση και πάλη για να μπουν στο προσκήνιο οι ανάγκες, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες μας.

· ρήξη με τις επιλογές της ΕΕ που μέσω ΕΣΠΑ, μνημονίων, νόμων και κανονισμών, το μηχανισμό του χρέους και την αλυσίδα του ευρώ,

· έξοδος από ΕΕ και ευρώ και διαγραφή του χρέους.

· γκρέμισμα της εξουσίας του τοπικού κράτους, της περιφέρειας και των δήμων, που λειτουργούν αντιδημοκρατικά σαν «ενός ανδρός αρχή», με διακοσμητικά συμβούλια, ανυπαρξία διαλόγου και ενημέρωσης, αποκλεισμό της κοινωνίας και των φωνών που αγωνίζονται και διεκδικούν. Αυτό διασφαλίζουν οι νόμοι του Καλλικράτη, ΣΥΡΙΖΑ, Βορίδη που αποκλείουν κάθε απόφαση με βάση τα λαϊκά αιτήματα και δίνουν άλλοθι σε περιφερειάρχη και δήμαρχο.

Διέξοδος δεν μπορεί να υπάρξει από τις παρατάξεις ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-Οικολόγων-Ρόκου που δίνουν συναίνεση στη ΝΔ, όταν δεν γίνονται δωρητές σώματος με μεταγραφές. Η Λαϊκή Συσπείρωση του ΚΚΕ μένει στη διαμαρτυρία, αλλά αρνείται τη σύγκρουση και σαν μορφή πάλης, όπως έδειξε το κλείσιμο των μεγάλων αγώνων μετά το έγκλημα στα Τέμπη και σαν αίτημα, όπως δείχνει η ταύτιση δημόσιου και ιδιωτικού για υπηρεσίες και υποδομές. ΛΑΕ-ΜΕΡΑ25 αναζητούν φιλολαϊκή πολιτική μέσα στην ΕΕ, όταν αυτή εγγυάται την αντιλαϊκή διαχείριση. Επικίνδυνη είναι η ακροδεξιά που πάει τη λαϊκή δυσφορία σε ανώδυνα μονοπάτια και σιωπά όταν κυβέρνηση και Τζιτζικώστας ζορίζονται. Την ίδια στιγμή είναι λαγός της κυβέρνησης με εθνικιστικές και ρατσιστικές κραυγές και εγκληματική δράση. Τους είδαμε στην πυρκαγιά στον Έβρο, όταν δεν ψέλλισαν μια λέξη για τις ευθύνες της ΝΔ και την διάλυση της πυροσβεστικής και οργάνωσαν το εγκληματικό κυνήγι των προσφύγων.

Απέναντι σε αυτό το σύστημα που ισοπεδώνει τον εργαζόμενο άνθρωπο και προκαλεί την περιβαλλοντική κρίση, δεν φτάνει να δηλώνεις «ανεξάρτητος» και «αντισυστημικός». Το σύστημα έχει όνομα, είναι ο καπιταλισμός. Οι λύσεις που προτείνει μια εργατική διέξοδος από την κρίση, έχουν κριτήριο τις ανάγκες του λαού και την περιβαλλοντική προστασία, όχι το κέρδος του κεφαλαίου. Για αυτό έχουν χαρακτήρα σοσιαλιστικό. Ένα πρόγραμμα τέτοιο μόνο οι λαϊκοί αγώνες μπορούν να το επιβάλλουν και η ανατροπή του συστήματος μπορεί να διασφαλίσει ότι θα εφαρμοστεί ολόπλευρα και χωρίς πισωγυρίσματα.

Με οργάνωση του λαού, με αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-περιφέρειας, με αλληλεγγύη και συλλογικό αγώνα να σταθούμε απέναντι στην επίθεση στις ζωές, να φέρουμε την ανατροπή για μια ανθρώπινη ζωή που μας αξίζει".

επιστροφή στην κορυφή