ΡΟΗ 24/7:

ΒΙΒΛΙΟ | «Κατοχή 1941 – 44»

KATOXH PAPAGIANNOPOYLOS 2023

Από τον συγγραφέα και ερευνητή Απόστολο Παπαγιαννόπουλο

Χαρακτηριστικά γεγονότα της Κατοχής 1941 – 1944, αλλά και αυτά που προηγήθηκαν ή ακολούθησαν στην Ελλάδα και στον κόσμο, καταγράφονται στο νέο βιβλίο «Κατοχή 1941 – ‘44» του εξαίρετου συγγραφέα και ερευνητή Απόστολου Παπαγιαννόπουλου που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία.

«Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος υπήρξε μία περίοδος που άφησε πίσω της οδυνηρές συνέπειες στην Ελλάδα, τις οποίες αγωνίζεται ακόμα και σήμερα, 80 σχεδόν χρόνια από τότε, να ξεπεράσει ο λαός μας.
Αντικειμενικές έρευνες και μελέτες απέδειξαν με βάση αναμφισβήτητα δεδομένα ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που πλήρωσαν το μεγαλύτερο τίμημα θυσιών και καταστροφών σε παγκόσμιο επίπεδο. Αιτία αυτού του θλιβερού γεγονότος αποτέλεσε η αγάπη του λαού μας για Ελευθερία και Ειρήνη αλλά και η επική αντίδρασή του στους εισβολείς και στη βάρβαρη συμπεριφορά τους στη συνέχεια στα χρόνια της τριπλής Γερμανο-ιταλο-βουλγαρικής Κατοχής 1941 – 1944. Tο παρόν πόνημα αποβλέπει στη γνώση της αντικειμενικής αλήθειας».

Ο συγγραφέας

Ο Απόστολος Παπαγιαννόπουλος γεννήθηκε στην Καρδίτσα, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπήρξε επί 35 χρόνια διευθυντής στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, αρμόδιος για αρχιτεκτονικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά θέματα. Ασχολήθηκε με την ιστορία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, με την ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας, με τη μελέτη και ανάδειξη των μνημείων της Θεσσαλονίκης και της περιοχής της, καθώς και με την προβολή και αξιοποίηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων του έγραψε πολλά άρθρα σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά αλλά και σε ραδιοφωνικές εκπομπές με θέμα «Το Χρονικό της ημέρας» που μεταδόθηκαν από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των έργων του περιλαμβάνονται: «Ρωσοαγγλογάλλοι - Οι δυνάστες του ελληνικού λαού στην προεπαναστατική Ελλάδα» (1981), «Ιστορία της Θεσσαλονίκης» (1982, 1997), «Τα μνημεία της Θεσσαλονίκης» (1983), «Τα παιδιά του Δευκαλίωνα - Η Ελλάδα της προκλασικής εποχής» (1988), «Κατοχή - Εθνική Αντίσταση - Απελευθέρωση - Εμφύλιος» (1994), «Άγιον Όρος: επιχείρηση Αντώνιος Μπουλάτοβιτς» (ιστορικό μυθιστόρημα, 2000), «Το πέρασμα του Λαιμού» (ιστορικό μυθιστόρημα, 2003), «Θεσσαλονίκη... εν θερμώ - Ο συγκλονιστικός 20ός αιώνας της πόλης» (2009).

επιστροφή στην κορυφή