ΡΟΗ 24/7:

16η Δεκεμβρίου: Πανελλήνια Ημέρα Πρόληψης Εγκαυμάτων

EGKAYMA burn

Δράσεις στο Νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης

Το Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» στηρίζει τη 16η Δεκεμβρίου, η οποία από το 2022 έχει θεσπιστεί ως «Πανελλήνια Ημέρα Πρόληψης Εγκαυμάτων», μια πρωτοβουλία της SALVIA (SALVIA Burns Association), της Ελληνικής Οργάνωσης για το έγκαυμα και τους εγκαυματίες σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (ΕΕΠΕΑΧ). Ήδη το Νοσοκομείο έχει συνάψει επίσημα συνεργασία με τη SALVIA με στόχο ένα ευρύ φάρμα δράσεων.

Στο Νοσοκομείο λειτουργεί το Κέντρο για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων και εγκαυματιών σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Η Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής, Επανορθωτικής και χειρουργικής Χειρός και η ΜΕΘ Εγκαυμάτων η οποία στηρίζεται από εντατικολόγους της Α ΜΕΘ με την τεράστια εμπειρία τους αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται περιστατικά κάθε διαβάθμισης.

Η Πανελλήνια Ημέρα Πρόληψης Εγκαυμάτων στοχεύει στην ευρύτερη ενημέρωση του κοινού καθώς τα περισσότερα εγκαύματα οφείλονται σε ατυχήματα που γίνονται εντός σπιτιού και θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με κατάλληλη ενημέρωση και αντιμετώπιση.

119610 wound

Το έγκαυμα είναι ίσως ένα από τα πιο επώδυνα τραύματα που μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο. Απαιτεί πολύμηνη νοσηλεία, πολλαπλά χειρουργεία για αρκετά έτη ενώ αντίστοιχα μακρύς είναι και ο δρόμος της λειτουργικής αποκατάστασης. Μπορεί να αφήσει σοβαρές ουλές και συχνά αναπηρίες επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής που βιώνουν οι εγκαυματίες και το οικογενειακό τους περιβάλλον μετά το τραύμα τους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα εγκαύματα ευθύνονται για 10 εκατομμύρια αναπηρίες παγκοσμίως κάθε χρόνο και είναι η δεύτερη αιτία τραυματισμών στην παιδική ηλικία. Τα περισσότερα ατυχήματα με εγκαύματα συμβαίνουν μέσα στα σπίτια μας και αφορούν ιδιαίτερα τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα έχουμε 25.000 αστικές πυρκαγιές που μεταφράζεται στο θάνατο ενός ανθρώπου κάθε πέντε ημέρες.

Το οινόπνευμα ή άλλες εύφλεκτες ύλες στη φωτιά για να ανάψει, η μεταφορά μιας κατσαρόλας με βραστό νερό, ένα καυτό ρόφημα, το λάδι που ζεσταίνουμε και αναφλέγεται, η ακαθάριστη καμινάδα του τζακιού, υπερφορτωμένα πολύμπριζα που δημιουργούν βραχυκυκλώματα, ηλεκτρικές κουβέρτες, ξεχασμένα κεριά και καντήλια, το τσιγάρο στο κρεβάτι, χημικά αποφρακτικά αποχετεύσεων με θειικό οξύ (βιτριόλι) είναι οι βασικές αιτίες των εγκαυμάτων που φτάνουν στα Νοσοκομεία της χώρας. Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 60% από αυτούς τους τραυματισμούς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί μέσω προγραμμάτων πρόληψης και κατάλληλης ενημέρωσης.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2