ΡΟΗ 24/7:

ΒΙΒΛΙΟ | «Silver Alert» της Τατιάνας Αβέρωφ

978 618 03 2998 8 2 original

Μία περιπέτεια με φόντο την ορεινή Ήπειρο

Ένα γραφικό κεφαλοχώρι θαμμένο στα βουνά της Ηπείρου, ο Παράδεισος Ιωαννίνων, βρίσκεται ξανά στη δημοσιότητα όταν εξαφανίζεται μυστηριωδώς η όμορφη Κασσάνδρα, σύζυγος τοπικού παράγοντα-επιχειρηματία.

Ένας έντιμος, δυναμικός και μάλλον μονόχνοτος αστυνομικός της Ασφάλειας Ιωαννίνων, ο αστυνόμος Περικλής Γαλάνης, έχει αναλάβει να εξιχνιάσει μια δύσκολη υπόθεση ληστειών σε εκκλησίες όλης της περιφέρειας, απ’ όπου κάνουν φτερά ανεκτίμητοι βυζαντινοί θησαυροί και ασημένια κειμήλια.

Ένας αναπάντεχος φόνος, καθώς και η πίεση της αγροτικής γιατρού Μαρίας Λάζου, αναγκάζουν τον αστυνόμο Γαλάνη να αναλάβει ταυτόχρονα τις τρεις φαινομενικά άσχετες υποθέσεις – με απρόβλεπτες, επικίνδυνες και ενίοτε κωμικοτραγικές συνέπειες.

Ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει τη δράση και το σασπένς της αστυνομικής πλοκής με το χιούμορ και τη διεισδυτική ματιά στα ανθρώπινα και στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής επαρχίας.

"Οι άνδρες της Σήμανσης συνέχιζαν να μαζεύουν τα σπασμένα τζάμια από το πάτωμα και να τα ξεσκονίζουν με τα πινέλα τους, ψάχνοντας για δακτυλικά αποτυπώματα. «Προσέξτε καλά μην κοπειίτε!» είπε ο Γαλάνης. «Τη βάψαμε αν πέσουν αίματα στα τεκμήρια».

Κατέβηκε με έναν πήδο από το στασίδι και στάθηκε σε μια γωνιά εποπτεύοντας σκεφτικός τον χώρο. Ωραίος χώρος, υποβλητικός, οι τοίχοι ζωγραφισμένοι από το πάτωμα ως το ταβάνι –διά χειρός κάποιου ξακουστού αγιογράφου του δέκατου έβδομου αιώνα, όπως τους πληροφόρησε νωρίτερα ο παπάς–, το δε χρυσό τέμπλο ήταν σκαλισμένο με παραστάσεις και σύμβολα από τη Δευτέρα Παρουσία, έργο μοναδικής τέχνης, οι πιστοί έρχονταν από όλη την επικράτεια να το θαυμάσουν.

Όχι όμως πια. Ο Γαλάνης κούνησε το κεφάλι του με θλίψη ανάμεικτη με οργή. Οι διαρρήκτες είχαν αφαιρέσει όλες τις εικόνες από το τέμπλο, που τώρα έχασκε σαν το στόμα ξεδοντιασμένης γριάς. Και όχι μόνο από το τέμπλο. Συνολικά, κάπου εκατό φορητές εικόνες και ιερά κειμήλια είχαν κάνει φτερά από το ξωκλήσι..."

Η συγγραφέας

Η Τατιάνα Αβέρωφ γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Σπούδασε ψυχολογία στην Αθήνα και στο Λονδίνο και εργάστηκε είκοσι χρόνια ως ψυχολόγος. Σήμερα διευθύνει την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο, διδάσκει σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής και εξοικονομεί όσο περισσότερο χρόνο μπορεί για να γράφει. Το Silver Alert είναι το έβδομό της μυθιστόρημα, και η δεύτερη αστυνομική περιπέτεια με ήρωα τον αστυνόμο Γαλάνη.

Η συγγραφέας μπλέκει τον αστυνόμο Γαλάνη σε ακόμα πιο περίπλοκες υποθέσεις. Διαβάστε τι γράφει η ίδια για το νέο της βιβλίο και για το πώς ξεκίνησαν όλα.

"Το Silver Alert είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, εν είδει συνέχειας στο Έγκλημα στον Παράδεισο. Κεντρικός ήρωας είναι και πάλι ο αστυνόμος Περικλής Γαλάνης, ένας ευσυνείδητος, δυναμικός και κάπως μονόχνοτος αστυνομικός της Ασφάλειας Ιωαννίνων. Στο πλευρό του συναντάμε ξανά την αγροτική γιατρό Μαρία Λάζου, πρώην ακτιβίστρια και ολίγον απρόβλεπτη ως χαρακτήρα. Συναντάμε ακόμα και ορισμένους χαρακτήρες γνώριμους από το προηγούμενο βιβλίο, αλλά και καινούργιους βέβαια ήρωες. Η δράση εκτυλίσσεται και πάλι στον Παράδεισο Ιωαννίνων, μια ορεινή κωμόπολη-μικρογραφία της Ελλάδας – που είναι ίσως και ο πραγματικός πρωταγωνιστής του βιβλίου.

Πιο περίπλοκα τα πράγματα σ’ αυτή τη δεύτερη υπόθεση του Γαλάνη, αφού καλείται τώρα να εξιχνιάσει τρεις φαινομενικά άσχετες υποθέσεις: Η κύρια υπόθεση, που του έχει ανατεθεί εμπιστευτικά από τα υψηλά κλιμάκια της Αστυνομίας, είναι η εξιχνίαση μιας σοβαρής υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας με απανωτές ληστείες σε ερημικές εκκλησίες της Ηπείρου και κλοπές ανεκτίμητων εικόνων και ασημένιων κειμηλίων.
Ταυτόχρονα, στον Παράδεισο, εξαφανίζεται μυστηριωδώς η σύζυγος τοπικού παράγοντα-επιχειρηματία αλλά και καλή φίλη της Μαρίας, οπότε… αναλαμβάνει φυσικά ο Γαλάνης. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, δολοφονείται κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες ένας συμπαθής σε όλους καθηγητής στο τοπικό λύκειο – που και αυτή την υπόθεση του τη φορτώνουν οι ανώτεροί του.

Χίλια κομμάτια έχει γίνει ο ταλαίπωρος. Τρέχει για δουλειές από τον Παράδεισο ως τα Γιάννενα, ως την Αθήνα, ως τα πέρατα της Ηπείρου και τα σύνορα με την Αλβανία. Οι ενδείξεις πολλές, τα στοιχεία λιγοστά. Ο κίνδυνος να φάει το κεφάλι του παραμονεύει σε κάθε του βήμα. Τα μυστικά και ψέματα που αποκαλύπτονται σιγά σιγά τον φτάνουν στα όριά του.

Η πρώτη ιδέα –ή μάλλον η στιγμή της απόφασης– για τη γραφή αυτού του βιβλίου οφείλεται σε μια κάπως απίστευτη σύμπτωση:
Στο αυτοκίνητο πηγαίνοντας στο Μέτσοβο οδηγούσε ο άντρας μου και συζητούσαμε (ή μάλλον εγώ γκρίνιαζα) ότι πέρασε καιρός από το τέλος του προηγούμενου βιβλίου μου και τι θα κάνω τώρα, έχω τόσες ιδέες στο μυαλό μου, αλλά καμιά δεν ωριμάζει κ.λπ. κ.λπ.

Φτάνοντας στο Μέτσοβο, ζαλισμένοι από τα πολλά και άσχετα υποψήφια θέματα που θα με ενδιέφεραν πιθανώς, βρίσκουμε το χωριό ανάστατο από το πιο πρόσφατο θέμα κουτσομπολιού: Μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας με κλοπές εικόνων από εκκλησίες, στην οποία εμπλέκονταν ίσως και πρόσωπα γνωστά και σεβάσμια της περιοχής μας.

Αυτό ήταν. Η σπίθα, η αρχή του νήματος. Ο μικρός τόπος με τα κουτσομπολιά του. Οι ήδη γνωστοί και αγαπημένοι μου ήρωες από το προηγούμενο βιβλίο μου. Η δυνατότητα να δημιουργήσω καινούργιους αγαπημένους ήρωες. Να σχολιάσω με λεπτή ειρωνεία τα κακώς κείμενα της κοινωνίας και της ανθρώπινης φύσης. Η πλεονεξία, η αρχαιοκαπηλία. Το θέμα σαν να με διάλεγε εκείνο. Το ψέμα, ο φόνος – και ενός κακού μύρια έπονται…

Μακάρι να απολαύσετε το αποτέλεσμα.

Τατιάνα Αβέρωφ"

επιστροφή στην κορυφή