ΡΟΗ 24/7:

Αυγενάκης από Agrotica: Μέτρα για τη δομική αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα

aygenagrotika

Χρονοδιαγράμματα για Θεσσαλία- Διορθωτικές πληρωμές από ΟΠΕΚΕΠΕ

Τα νέα μέτρα, τα χρονοδιαγράμματα, τα ποσά και τον τρόπο υλοποίησης προγραμμάτων που αφορούν στη Θεσσαλία αλλά και το σύνολο των αγροτών της χώρας, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξη Τύπου, εν όψει της 30ής Agrotica, που ξεκινά σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανακοίνωσε:

- τη λειτουργία του αγροτικού 112, για την προειδοποίηση των αγροτών 72 ώρες πριν την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

- Το πρόγραμμα για τις παρακάρλιες περιοχές ύψους 40.394.378,80 ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά τους παραγωγούς 180.000 στρεμμάτων που είναι καλυμμένα με νερό.

- Το άνοιγμα της πλατφόρμας για το μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, που αφορά σε δωρεάν αντικατάσταση απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Το μέτρο ισχύει και για τους μελισσοκόμους.

- Τη λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενημέρωση των δικαιούχων

- Πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου – 245 εκατ. ευρώ.

- Διόρθωση ενιαίας ενίσχυσης 2023. Η διορθωτική πληρωμή, ύψους 88 εκατ. ευρώ, θα γίνει πριν από το Πάσχα

- Έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για τη μεταβατική περίοδο 2020- 2022.

- Άνοιγμα της αίτησης ΟΣΔΕ 2024 τον Μάρτιο.

- Πληρωμή των οικολογικών σχημάτων έως το Πάσχα- 425 εκατ. ευρώ.

- Εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ και αποδέσμευση των νομίμων. Τα υπόλοιπα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

- Πληρωμή όσων δικαιούχων έχουν δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη.

- Απαλλαγή από την υποχρέωση της αγρανάπαυσης 1.480.972 καλλιεργήσιμων στρεμμάτων. Αφορούν 127.232 Αγρότες

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την επίλυση προβλημάτων όπως η ακαρπία, ο περονόσπορος και τα ψάρια εισβολής στη Μεσόγειο. Υπενθύμισε ότι στο Συμβούλιο της ομάδας των εννέα χωρών του Νότου της ΕΕ, υπήρξε απόφαση για κοινή διεκδίκηση λύσεων στα συγκεκριμένα προβλήματα. Τόνισε ότι τα συγκεκριμένα θέματα μπαίνουν για πρώτη φορά από κοινού από εννέα χώρες. Επίσης η EUMED-9 θέτει θέμα απλοποίησης των λειτουργειών της ΚΑΠ, δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και δέσμευσης του 2% της ΚΑΠ κάθε χώρας για να μπορεί να χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση των συνεπειών φυσικών καταστροφών.

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις ο υπουργός τόνισε: «Αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους και αναδεικνύουν αιτήματα και προβλήματα πραγματικά. Τιμάμε και σεβόμαστε τις αγωνίες τους και τους ευχαριστούμε γιατί πολλά γίνονται και με τη δική τους συμβολή». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι για το ενεργειακό κόστος της αγροτικής παραγωγής, αύριο, Παρασκευή, θα κάνει ανακοινώσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου.
Κλείνοντας ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει στηρίξει τον πρωτογενή τομέα όσο καμία κυβέρνηση στο παρελθόν.
Στις 7.30 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, θα κάνει τα εγκαίνια της 30ής Agrotica.

επιστροφή στην κορυφή