ΡΟΗ 24/7:

Μιχαηλίδου: Το επίδομα ανεργίας χρειάζεται να γίνει πιο ανταποδοτικό

mixailidou

Τι είπε για τις εκκρεμείς συντάξεις

«Το επίδομα ανεργίας χρειάζεται να γίνει πιο ανταποδοτικό. Δηλαδή να είναι μια ανταπόδοση σε σχέση με τα χρόνια τα οποία δουλεύει κάποιος, άρα εισφέρει στο ταμείο του και στη ΔΥΠΑ και τα χρόνια τα οποία εισφέρει με υψηλότερο πιθανόν μισθό», τόνισε μεταξύ άλλων η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», προσθέτοντας ότι στόχος είναι «να αυξήσουμε την ανταποδοτικότητα του να το κάνουμε ακόμα πιο απλό. Δηλαδή να γίνει μια ενοποίηση των επιδομάτων ανεργίας έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο για τον ωφελούμενο. Επιπλέον, εξετάζουμε το σενάριο να είναι πιο εμπροσθοβαρές, δηλαδή το σύνολο να είναι το ίδιο, αλλά βγαίνοντας από την εργασία και μπαίνοντας στην ανεργία να μπορεί κάποιος να παίρνει μεγαλύτερο ποσοστό και αυτό σιγά-σιγά να βαίνει μειούμενο. Μέσα στο 2024 θα λειτουργήσει πιλοτικά, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος και θα δούμε πως κάποιοι άνεργοι θα μπορέσουν να το πάρουν κλιμακωτά».

Για τις εκκρεμείς συντάξεις η κ. Μιχαηλίδου επεσήμανε ότι «το 2019 είχαμε 1 εκατομμύριο εκκρεμείς συντάξεις. Μόνο τους τελευταίους 28 μήνες έχουν εκκαθαριστεί περίπου 750.000 συντάξεις. Όσον αφορά στις κύριες συντάξεις, τον Αύγουστο εκκρεμούσαν 35.000 αιτήσεις και πλέον έχουμε σπάσει το φράγμα των 25.000. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα είμαστε στις 24.000. Όσον αφορά στις επικουρικές, τον Αύγουστο ήταν περίπου 45.000 και πλέον είναι 35.000 σε εκκρεμότητα. Όσον αφορά στις κύριες συντάξεις , καθυστερήσεις υπάρχουν μόνο στις περιπτώσεις που εκκρεμούν δικαστικές υποθέσεις ή γνωματεύσεις ΚΕΠΑ, γι’ αυτό και για την δεύτερη περίπτωση, προχωρούμε σε αύξηση των γιατρών του ΚΕΠΑ. Όσον αφορά στις επικουρικές, το πρόβλημα εντοπίζεται στις περιπτώσεις που είναι τα ταμεία διαδοχικά, από τρία και πάνω. Η ειδική ομάδα που έχει συσταθεί και επικεντρώνεται σε όσες συντάξεις έχουν κολλήσει χρόνια οι υπολογισμοί τους, θα μας βοηθήσει να λύσουμε και το κομμάτι των το κομμάτι των διαδοχικών που εκκρεμούν».

Για εργασία συνταξιούχων και ατόμων με αναπηρία τόνισε: «Πριν τα Χριστούγεννα προχωρήσαμε σε αυτή τη σημαντική αλλαγή η οποία θα βοηθήσει τόσο τους συνταξιούχους όσο και την αγορά εργασίας. Δηλαδή στο ότι οι συνταξιούχοι μπορούν να εργάζονται με μια μικρή παρακράτηση του 10%. Στο μέτρο αυτό προστίθενται και οι αναπηρικές συντάξεις. Στο τέλος του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για να μπορούν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι να δηλώνουν την απασχόλησή τους προκειμένου να υπαχθούν στο νέο καθεστώς».

 

επιστροφή στην κορυφή