xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Αγροτικές κινητοποιήσεις στη Χαλκιδική: Έκλεισε ο κόμβος Μουδανιών και Γαλάτιστας

418895570 368509799224307 5875234285508797811 n original

- Μητσοτάκης: Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής

Έκλεισε λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής ο κόμβος των Μουδανιών, από αγρότες και μελισσοκόμους, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, ενώ κλειστός είναι και ο κόμβος Γαλάτιστας.

Ειδικότερα οι μελισσοκόμοι της Χαλκιδικής έδωσαν ραντεβού στα φανάρια της Νικήτης απ' όπου ξεκίνησαν στις 10.30 περίπου, με κατεύθυνση τα Ν. Μουδανιά, όπου από το πρωί της Κυριακής ήταν συγκεντρωμένα περίπου 60 τρακτέρ στις άκρες του δρόμου.
Στη συνέχεια, αγρότες και μελισσοκόμοι έκλεισαν και τα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, με 6 τρακτέρ και 10 μελισσοκομικά οχήματα και στόχο να παραμείνει κλειστός ο δρόμος για 8 περίπου ώρες.

Την ίδια ώρα σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου στο ύψος της διασταύρωσης της Γαλάτιστας προχώρησαν αγρότες της περιοχής με 5 τρακτέρ, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους.

Υπενθυμίζεται ότι μείζον πρόβλημα των αγροτών της Χαλκιδικής είναι το θέμα της ακαρπίας της ελιάς, καθώς και το υψηλό κόστος του αγροτικού ρεύματος και αγροτικού πετρελαίου. Ακόμα οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα του νομού διεκδικούν την επιστροφή 100% των επιδοτήσεων που κόπηκαν, τη γρήγορη και δίκαιη κατανομή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, την επαναφορά της εξισωτικής αποζημίωσης, καθώς και το ζήτημα των δασικών χαρτών στη Χαλκιδική.

mpanavas

Μητσοτάκης: Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής

Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει μάλιστα της συνάντησης με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου που έχει προγραμματιστεί την προσεχή Τρίτη, ανέφερε μεταξύ άλλων στην κυριακάτικη ανασκόπηση που έκανε μέσω Facebook:

«Η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, να ακούσει συντεταγμένα τα προβλήματα και τις αγωνίες τους, αναζητώντας εφικτές λύσεις σε όσα τους απασχολούν. Έτσι και με τους αγρότες. Την Τρίτη το μεσημέρι θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους τους και βεβαίως με την προϋπόθεση ότι οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί. Δεν μπορεί να εμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών οπουδήποτε στη χώρα.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν και άλλα πολύ σοβαρά αιτήματα, όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις, για τις οποίες καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια να τις αντιμετωπίσουμε, ο τρόπος καταβολής για τρίτη χρονιά της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο ύψους 82 εκ. ευρώ, το κόστος του αγροτικού ρεύματος και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νέα ΚΑΠ, που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πόρους 19,3 δισ. ευρώ για τους Έλληνες αγρότες, ενώ άλλες χώρες -Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο για παράδειγμα- υπέστησαν μείωση 10-15%.

Οι προτάσεις μας για βελτίωση των ρυθμίσεων της ΚΑΠ έγιναν αποδεκτές από την ΕΕ αλλά ουσιαστικές αλλαγές -εκ του κανονισμού- μπορούν να επέλθουν μετά το 2025. Με δική μας πρωτοβουλία έχει δημιουργηθεί συμμαχία των 9 χωρών του Νότου ώστε να πετύχουμε τα βέλτιστα για τους αγρότες μας στην εφαρμογή της ΚΑΠ. Να επισημάνω πάντως το εξής: η δίκαιη κατανομή της οικονομικής ανάπτυξης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με «όπλο» τη δυνατότητα τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί προτεραιότητα για εμάς να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα και το αγροτικό εισόδημα. Και γι’ αυτο θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής».

paliouras11

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2024 13:13
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2