ΡΟΗ 24/7:

Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου"

vlcsnap 2022 01 31 15h48m02s329 original

Στις 22 και 28 Φεβρουαρίου

Στις δύο 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν κηρύξει οι Ομοσπονδίες συμμετέχει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης "Γ. Παπανικολάου", την Πέμπτη 22 και την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του εργασιακού Σωματείου αναφέρονται τα εξής:

"Όλα αυτά που συμβαίνουν δεν πέφτουν από τον ουρανό, αλλά αποτελούν το αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι οι δηλώσεις στελεχών του Υπουργείου Υγείας για απολύσεις συμβασιούχων, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των ΣΔΙΤ και επέκταση της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, επέκταση της εμπορευματικής λειτουργίας με την εφαρμογή επί πληρωμή χειρουργείων στο ΕΣΥ, κλείσιμο νοσοκομείων στην Περιφέρεια.

Αυτά τα μέτρα που προκλητικά εμφανίζονται ως «λύσεις» για την «εξοικονόμηση προσωπικού και πόρων» και την προσέλκυση γιατρών στο ΕΣΥ, ενισχύει την εμπορευματική λειτουργία του ΕΣΥ. Από την μια, μετατρέπει το προσωπικό σε ακούραστες μηχανές που θα πρέπει να εργάζονται όλη μέρα και να μετατρέπουν τους ασθενείς σε πελάτες για να αυξήσουν το εισόδημα τους, ενώ ταυτόχρονα εκβιάζει χιλιάδες ασθενείς στο να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μειώσουν το χρόνο αναμονής για την επέμβαση τους.

Το «νέο ΕΣΥ» που βασικό του χαρακτηριστικό είναι η λειτουργία των μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με βάση τα κριτήρια «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» (DRGs) οδηγεί σε νοσοκομεία – «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», με το κόστος λειτουργίας να καλύπτεται κυρίως από τις πληρωμές των ασθενών – πελατών, είτε άμεσα είτε μέσω ασφαλιστικών εισφορών. Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – επιχείρηση να είναι «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

• Γι’ αυτό, συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία (από 93580 τον Ιανουάριο 2013 σε 70.785 το Νοέμβριο 2023).

• Γι’ αυτό, απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων και σε δεκάδες νοσοκομεία προχωρεί η διαδικασία για την ανάθεση της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης σε εργολαβικές εταιρείες, όπως στο ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου με την απόλυση πρόσφατα 10 συμβασιούχων της φύλαξης για την είσοδο ιδιωτικής εταιρείας.

• Γι’ αυτό, απορρίπτουν τα αιτήματα για ουσιαστικές αυξήσεις και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, με την προκλητική δικαιολογία ότι «δεν αντέχει η οικονομία», την ίδια περίοδο, που ο κρατικός προϋπολογισμός κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 3,7 δις ευρώ το 2023, λόγω της εκτόξευσης της φοροληστείας σε βάρος των λαϊκών οικογενειών και 500 μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι καταγράφουν ρεκόρ κερδοφορίας 23,1 δις, την ώρα που η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις στα βασικά είδη κατανάλωσης, τσακίζουν το πορτοφόλι των εργαζομένων.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και της ανάκαμψης, μόνιμα χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε, με την ένταση της εκμετάλλευσης, της φοροληστείας και τις συνεχείς ανατιμήσεις, είτε για να «διασωθούν» είτε για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Στεκόμαστε στο πλάι των εργαζομένων που βρίσκονται στην μάχη για υπογραφές ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, οι φοιτητές ενάντια στο νόμο που ιδιωτικοποιεί τα δημόσια πανεπιστήμια, οι αγρότες που παλεύουν για την επιβίωση τους.

Αγωνιζόμαστε για την διασφάλιση του εισοδήματος μας, των συνθηκών εργασίας, για την πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ. Οι μοναδικές λύσεις για όλα αυτά είναι η πραγμάτωση των πάγιων αιτημάτων των υγειονομικών:

Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών.

Ένταξη στα ΒΑΕ. Επέκταση του ανθυγιεινού σε όλες τις βαθμίδες και ουσιαστική αύξηση του για όλους.

Μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.

Μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία. Καμιά σκέψη για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ.

Δεν χωράει καμιά αναμονή! Η κατάσταση στην Δημόσια Υγεία είναι τραγική και διαρκώς, καθημερινά, διακινδυνεύει την ασφάλεια, την υγεία και τη ζωή γιατρών και ασθενών!

Είναι κρίσιμη η μαζική συμμετοχή στην απεργία των υγειονομικών που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ στις 22/2 με συγκέντρωση στην 3η ΥΠΕ στις 11:00 π.μ. και στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 28/2, με συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 10:30 π.μ.(που εκτός των άλλων συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη), στην οποία ήδη έχουν πάρει
αποφάσεις δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά κέντρα και σωματεία". 

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2