ΡΟΗ 24/7:

Ο εκπληκτικός ανθρώπινος εγκέφαλος: Γιατί δεν έχουμε μνήμες από όταν ήμασταν μωρά;

bbrain2

Για παράδειγμα, γνωρίζετε πόσο γρήγορα και σε ποιο στάδιο της ζωής του ανθρώπου αναπτύσσεται ο εγκέφαλος; Ή μήπως ξέρετε πως αναπτύσσεται ο εγκέφαλος ενός πρόωρα γεννημένου μωρού; Διαβάστε και θα εκπλαγείτε.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Neurology, ο εγκέφαλος μεγαλώνει με εκπληκτική ταχύτητα τις πρώτες μέρες της ζωής ενός νεογέννητου και μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου έχει το μισό από το τελικό του μέγεθος.

Κάθε μέρα από την ημέρα που θα γεννηθούμε ο εγκέφαλος μεγαλώνει κατά 1% την ημέρα αλλά ο ρυθμός αυτός προοδευτικά μειώνεται και στο τέλος του πρώτου τριμήνου της ζωής είναι 0,4% την ημέρα. Τις 90 πρώτες ημέρες της ζωής ο εγκέφαλος αυξάνει το μέγεθός του κατά 64% και από 341 κυβικά εκατοστά γίνεται 558 κυβικά εκατοστά.

Πιο απλά: ένα μωρό γεννιέται με εγκέφαλο μεγέθους ίσου με το ένα τρίτο που έχει ο εγκέφαλος ενός ενήλικα, και μέχρι να γίνει 3 μηνών έχει εγκέφαλο μεγέθους ίσου με το 55% του εγκεφάλου ενός ενήλικα.

bbrain1

Το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του εγκεφάλου, είναι η παρεγκεφαλίδα, η οποία βρίσκεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού και ρυθμίζει, μεταξύ πολλών άλλων, την κίνηση και την ισορροπία. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το μέγεθός της υπερδιαπλασιάζεται κατά το πρώτο 3μηνο της ζωής, γεγονός που αντανακλά την πρώιμη ανάπτυξη του κινητικού ελέγχου στα μωρά.

Γιατί όμως αφού αναπτύσσεται ταχύτατα ο εγκέφαλος δεν έχουμε αναμνήσεις από την περίοδο που ήμασταν μωρά; Ο ιππόκαμπος που παίζει ρόλο στη μνήμη, αναπτύσσεται με πιο αργό ρυθμό και το μέγεθός του αυξάνεται κατά 47% στο πρώτο 3μηνο της ζωής, γεγονός που υποδηλώνει ότι σε αυτό το στάδιο της ζωής δεν έχουμε ανάγκη τις αναμνήσεις.

πηγή:invitromagazine.gr

 

επιστροφή στην κορυφή