ΡΟΗ 24/7:

Κάνε κι εσύ το online τέστ, που δείχνει αν – ίσως – έχεις άσθμα

asthma.jpg10-300x188

Συμπτώματα όπως ο βήχας, ο συριγμός, το βάρος στο στήθος, η δύσπνοια, μπορεί να είναι σήμα κινδύνου για άσθμα. Αυτό το μήνυμα θέλει να περάσει σήμερα 5 Μαΐου 2015 Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος, η Ομάδα Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (Ε.Π.Ε.).

Κι αυτό γιατί είναι πολύ σημαντική η ενημέρωση των ασθενών για τη νόσο, ώστε να «εκπαιδευτούν» να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα που θα πρέπει να τους οδηγήσουν άμεσα στον ειδικό Πνευμονολόγο, για έγκαιρη διάγνωση και έγκαιρη λήψη θεραπείας.

Υπολογίζεται, λοιπόν, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 800.000 ασθενείς. Γι’ αυτό η Ομάδα Άσθματος εντείνει συνεχώς τις προσπάθειές της, με στόχο την ευρύτερη διασπορά της ενημέρωσης, ώστε οι ασθενείς να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, με απουσία πρωινών και νυκτερινών συμπτωμάτων, και διατηρώντας μια φυσιολογική καθημερινή δραστηριότητα!

Κάνε το τέστ που δείχνει την πιθανότητα για άσθμα 

asthma.jpg5Η Ομάδα Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας παρουσίασε σήμερα το ανανεωμένο επιστημονικό site myasthma.gr , το μοναδικό στην Ελλάδα για ασθενείς με άσθμα, που διαθέτει τα πιο έγκυρα και πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, καθώς το έχουν δημιουργήσει και το επιμελούνται Μέλη – Πνευμονολόγοι της Ομάδας Άσθματος της ΕΠΕ.

Το www.myasthma.gr μετά από 4 χρόνια λειτουργίας εκτός από την ανανέωση της εικόνας του και το μοντέρνο design, αναβαθμίστηκε ποιοτικά ώστε να είναι φιλικό προς τον χρήστη και να φορτώνει πιο γρήγορα τα δεδομένα αλλά και να είναι προσβάσιμο ακόμα και από smart συσκευές. Παράλληλα, στο site ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφθεί το νέο blog, το οποίο τροφοδοτείται συνεχώς με ειδήσεις σχετικές με το άσθμα, τις θεραπείες, τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται και πολλά άλλα. Η Ομάδα Άσθματος διαθέτει επίσης σελίδα στο Facebook και στο Twitter, λογαριασμοί που είναι προσβάσιμοι και από το www.myasthma.gr.

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να κάνετε μόνοι σας το online test που δείχνει την πιθανότητα άσθματος

Η Ομάδα Ασθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Η Ομάδα Ασθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Ο κ. Μιχάλης Τουμπής Πρόεδρος της Ε.Π.Ε., πνευμονολόγος και Δ/ντης της 6ης Κλινικής ΝΝΘΑ τόνισε ότι «η ενημέρωση της ευρύτερης κοινωνίας για το άσθμα, την ΧΑΠ ή και άλλων αναπνευστικών νοσημάτων, αποτελεί προτεραιότητα για την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, γι’ αυτό στηρίζει κάθε χρόνο ποικίλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με στόχο την επίσκεψη των ασθενών στον ειδικό πνευμονολόγο που θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους».

Ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, γ.γ. της Ε.Π.Ε., καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ  πρόσθεσε ότι «στόχος της Ε.Π.Ε. είναι μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης αλλά και επιστημονικές μελέτες να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε τόσο οι ασθενείς να ενημερωθούν για την ανάγκη πρόληψης και θεραπείας όσο και οι φορείς Υγείας να αντιληφθούν ότι η λήψη πρωτοβουλιών θα συμβάλει στην ανακούφιση των ασθενών αλλά και του συστήματος υγείας.»

asthma.jpg4Ο κ.  Στυλιανός Λουκίδης, συντονιστής της Ομάδας Άσθματος και αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ  αναφερόμενος στη νόσο τόνισε ότι «Το σοβαρό Άσθμα απαιτεί τις υψηλότερες δόσεις των προτεινόμενων θεραπειών για να παραμείνει η νόσος υπό έλεγχο, ενώ παρά την κατάλληλη θεραπεία, ο έλεγχος μπορεί να μην επιτευχθεί. Οι ασθενείς με σοβαρό Άσθμα, που υπολογίζονται σε 10.000 με 15.000 στην Ελλάδα, έχουν περισσότερες νοσηλείες και επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Ενθαρρυντικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια, έγινε προσπάθεια εισαγωγής θεραπευτικών παρεμβάσεων για τον έλεγχo του σοβαρού αλλεργικού άσθματος, όπως αυτή της ομαλιζουμάμπης, με σημαντικά θετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς. Επίσης, μια νέα προσθήκη στην θεραπεία του άσθματος αποτελεί το αντιχολινεργικό μακράς δράσης τιοτρόπιο, που φαίνεται ότι οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο της νόσου και μείωση των εξάρσεων. Σημαντική εξέλιξη είναι επίσης ότι βρίσκονται υπό έρευνα νέες θεραπείες που στοχεύουν σ’ αυτούς τους ασθενείς, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, και πρόκειται κυρίως για μονοκλωνικά αντισώματα.»

asthma.jpg11Ο κ. Πέτρος Μπακάκος, συντονιστής της Ομάδας Ασθματος και Επίκουρος Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ από την πλευρά του σημείωσε αναφορικά με τις νέες θεραπείες ότι «σύντομα θα έχουμε στη διάθεσή μας και προς όφελος των ασθενών μας, μία απλουστευμένη, θεραπευτική επιλογή, τον συνδυασμό φουροϊκής φλουτικαζόνης και βιλαντερόλης, που θα χορηγείται μια φορά ημερησίως, με κύριο σκοπό την αποτελεσματικότητα και τη σταθερή συμμόρφωση του ασθενή στην λήψη της θεραπείας, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την επιτυχία της θεραπείας.» Τέλος σημείωσε ότι «Σύμφωνα με επιδημιολογική έρευνα της Ομάδας Άσθματος το 2011, το 8,6% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα πάσχει από άσθμα, ενώ υπολογίζεται ότι το άσθμα μαζί με την ΧΑΠ, επίσης νόσημα των αεραγωγών με παρόμοια συμπτώματα, έχουν ένα ετήσιο κόστος σχετικό με την φαρμακευτική δαπάνη περί τα €150 εκ.»

 Λίγα λόγια για το Άσθμα

asthmaΤο άσθμα είναι μια από τις πιο κοινές χρόνιες παθήσεις και υπολογίζεται ότι 300 εκατ. άνθρωποι πάσχουν από άσθμα σε όλο τον κόσμο. Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών, που είναι οι αγωγοί – «σωλήνες» μέσω των οποίων ο αέρας εισέρχεται στους πνεύμονες για τη λειτουργία της αναπνοής.

Όταν ένα άτομο επηρεάζεται από το άσθμα, η φλεγμονή προκαλεί στένωση των αεραγωγών και κατά συνέπεια η ροή του αέρα είναι περιορισμένη και η αναπνοή γίνεται δύσκολη. Επιπλέον, σε άτομα που πάσχουν από άσθμα, η στένωση των αεραγωγών επιδεινώνεται από υπερπαραγωγή της βλέννας και από βρογχόσπασμο, λόγω της σύσπασης των μυών γύρω από τους βρόγχους.

Όλα αυτά τα στοιχεία είναι η αιτία όλων των συμπτωμάτων που εμφανίζουν οι ασθενείς: επαναλαμβανόμενα επεισόδια συριγμού, δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, βήχας, ιδιαίτερα τη νύχτα ή νωρίς το πρωί. Μεταξύ των εκλυτικών παραγόντων που επιβαρύνουν τα συμπτώματα του άσθματος είναι, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, τα άνθη ορισμένων δέντρων και φυτών, η άσκηση, ο κρύος αέρας, ορισμένα φάρμακα (π.χ. ασπιρίνη), η οικιακή σκόνη (ακάρεα), αλλεργιογόνα κατοικίδιων ζώων, καθώς και ενδογενείς παράγοντες όπως το άγχος.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την ΕΠΕ στο 210 7487723 και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

πηγή:invitromagazine.gr

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 05 Μαϊος 2015 19:24
επιστροφή στην κορυφή