xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Το μήνυμα "Δώστε τέλος στα στερεότυπα" έστειλαν τα ΚΔΑΠ-μεΑ Νεάπολης-Συκεών

ameadnsk

Νέοι και οι νέες με σύνδρομο Down σε αλληλεπίδραση με τον κόσμο

Κάρτες από ανακυκλώσιμο χαρτί που κατασκευάζουν οι ίδιοι οι ωφελούμενοί τους μοίρασαν συμβολικά για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down τα ΚΔΑΠ μεΑ Νεάπολης - Συκεών και οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ).

Στην αλληλεπίδραση που είχαν με τον κόσμο και την επικοινωνία με όσες και όσους στάθηκαν λίγα λεπτά στην πλατεία Ειρήνης, οι νέοι και οι νέες με σύνδρομο Down που συμμετέχουν στα ΚΔΑΜ μεΑ του Δήμου ή διαμένουν στις ΣΥΔ επιχείρησαν να εξηγήσουν ότι με στην κατάλληλη εκπαίδευση και στήριξη από το περιβάλλον τους μπορούν να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας.

Ούτως ή άλλως ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών είναι από τους πρώτους πανελλαδικά με συγκεκριμένη πολιτική και ανεπτυγμένες δομές για τα ΑμεΑ και οι δραστηριότητες στις οποίες αυτά τα άτομα συμμετέχουν είναι συνεχείς και απλώνονται σε διάφορα επίπεδα, τονίζει η προϊσταμένη Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης της ΚΕΥΝΣ Κατερίνα Ζαγρή η οποία συνόδευσε σήμερα τους συμμετέχοντες στη δράση.

«Η σημερινή μέρα είναι για εμάς μια ευκαιρία να απευθυνθούμε στους συμπολίτες μας μεταφέροντας το μήνυμα της συμπερίληψης των ατόμων με σύνδρομο Down αλλά και όλων των ΑμεΑ και της κατάργησης των στερεοτύπων» δηλώνει ο Δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης και προσθέτει: «Με αυτή τη λογική λειτουργούν τα ΚΔΑΠ μεΑ του δήμου και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η κοινωνική μας πολιτική η οποία πέρα από το σημαντικό έργο που έχει να επιδείξει συνεχίζεται με σχέδιο, όραμα και προτεραιότητα τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων και των οικογενειών τους».

Λίγα λόγια για την ημέρα

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down (World Down Syndrome Day) καθιερώθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του Έλληνα γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Η συγκεκριμένη ημερομηνία 21/3 επιλέχθηκε από τα αριθμητικά δεδομένα του συνδρόμου (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος χρωμοσωμάτων).

Το σύνδρομο Down είναι η πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική διαταραχή στους ανθρώπους. Πήρε το όνομά του από τον Άγγλο ιατρό John Langdon Down, ο οποίος πρώτος το περιέγραψε το 1866. Σκοπός της ημέρας είναι η πληροφόρηση, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν στο Σύνδρομο Down. Απώτερος στόχος είναι η εξάλειψη της άγνοιας, του φόβου και των προκαταλήψεων, για την ουσιαστική και αποτελεσματική ένταξη των ατόμων με Σύνδρομο Down στην κοινωνία ως ισότιμων μελών της. Φέτος, το μήνυμα της ημέρας είναι Δώστε τέλος στα στερεότυπα (End the stereotypes).

επιστροφή στην κορυφή