ΡΟΗ 24/7:

Αλλαγές στα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια με το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία

maths 2

Αλλαγές στη λειτουργία ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων φέρνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που θα κατατεθεί σύντομα για ψήφιση στη Βουλή.

Οι βασικές διατάξεις του τέθηκαν ήδη υπόψη των Ομοσπονδιών εκπαιδευτικών για να εκφράσουν τις απόψεις τους, ώστε οι νέες ρυθμίσεις να εφαρμοσθούν σε κλίμα συναίνεσης.

Μεταξύ άλλων στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται ότι στα ιδιωτικά σχολεία δεν θα επιτρέπεται να κάνουν φροντιστήρια στο εσωτερικό τους, ενώ τα φροντιστήρια θα λειτουργούν όπως τα σχολεία, με αναγκαστικές διακοπές το Πάσχα και τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένες ώρες απασχόλησης των εκπαιδευτικών τους.

Οι σημαντικότερες για τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια είναι οι εξής:

- Απαγορεύεται η λειτουργία εσωτερικών φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών στα ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

- Τα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών οφείλουν να καταθέτουν στις οικείες διευθύνσεις εκπαίδευσης το αναλυτικό εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων από όπου να προκύπτει ο αριθμός των τμημάτων και των μαθητών του κάθε τμήματος, οι ώρες διδασκαλίας του κάθε μαθήματος και ο διδάσκων της κάθε διδακτικής ώρας.

- Οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών καταθέτουν στις διευθύνσεις εκπαίδευσης αντίγραφα των συμβάσεων εργασίας που έχουν συνάψει με τους διδάσκοντες. O έλεγχος των τυπικών προσόντων των διδασκόντων γίνεται από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης.

Ειδική διάταξη θεσπίζεται για τους μαθητές που βραβεύονται σε Ολυμπιάδες και σε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς:

- Οποιοι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο διακρίθηκαν στη Βαλκανική ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Πληροφορικής, Φυσικής, Χημείας ή Βιολογίας και τους έχει απονεμηθεί πρώτο, δεύτερο ή τρίτο βραβείο (χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο), μπορούν να εγγραφούν  καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε σχολές ή τμήματα των Πανεπιστημίων, εφόσον το μάθημα στο οποίο έχουν διακριθεί στις Ολυμπιάδες, περιλαμβάνεται στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που είχαν επιλέξει στην τελευταία τάξη Λυκείου.

- Καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων μπορούν να εγγράφονται και εκείνοι που κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο διακρίθηκαν στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό για νέους επιστήμονες, κατακτώντας πρώτο, δεύτερο ή τρίτο βραβείο, ή τους απονεμήθηκε ειδική διάκριση

www.diorismos.gr

επιστροφή στην κορυφή