ΡΟΗ 24/7:

Δείτε τί κινδυνεύουν να πάθουν, όσοι ακούν μουσική στη διαπασών, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

headphones13-300x200

«Σοβαρή απειλή» για την ακοή χαρακτηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τις συσκευές ακρόασης με ακουστικά, αλλά και τις συναυλίες και τα μπαρ, χώροι στους οποίους ακούγεται μουσική σε υψηλά ντεσιμπέλ και κάνει έκκληση προς τους φαν της μουσικής να αποφεύγουν – ιδιαίτερα τη μουσική με ακουστικά  - περισσότερο από μία ώρα την ημέρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 43 εκατομμύρια έφηβοι και νεαροί ενήλικες από 12 έως 35 ετών πάσχουν από μερική απώλεια ακοής και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς, ενώ 1.1 δισεκατομμύριο έφηβοι και νεαροί ενήλικες κινδυνεύουν να υποστούν μόνιμες βλάβες στην ακοή τους επειδή ακούν «τέρμα» την αγαπημένη τους μουσική.  Είναιheadphones.jpg11χαρακτηριστικό ότι μόνο στις ΗΠΑ, το ποσοστό των εφήβων με βαρηκοΐα αυξήθηκε από 3,5% το 1994 σε 5,3% το 2006.

Στην ίδια ηλιακή ομάδα – δηλαδή μεταξύ 12 και 35 ετών –  το 1 στα 2 άτομα, στις πλούσιες και μεσαίου εισοδήματος χώρες, εκτίθενται σε μη ασφαλή επίπεδα ήχου από προσωπικές συσκευές αναπαραγωγής ήχου (κινητά τηλέφωνα, ipod, mp3 ή mp4 κλπ).  Επιπλέον, το 40% εκτίθενται σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα ήχου σε συναυλίες και μπαρ.

«Αυτό που προσπαθούμε να καταφέρουμε είναι να ενημερώσουμε παραπάνω τον κόσμο γι” αυτό το θέμα, καθώς είναι κάτι με το οποίο λίγοι ασχολούνται, όμως,  η ζημιά που μπορεί να προκληθεί είναι μεγάλη και μπορεί να αποφευχθεί. Οι νέοι δεν headphones.jpg4πρέπει να υπερβαίνουν την μία ώρα ακρόαση μουσικής την ημέρα με mp3, mp4 ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή αναπαραγωγής ήχου, και όσο ακούν μουσική, να μην έχουν την μουσική στη διαπασών, διότι σ’αυτήν την περίπτωση κινδυνεύουν να χάσουν την ακοή τους», δήλωσε ο δρ. Ετιέν Κρουγκ, διευθυντής Πρόληψης Τραυματισμών του ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ συνιστά να ακούμε μουσική με την ένταση του ήχου στο 60% το ανώτερο και να στεκόμαστε μακριά από τα ηχεία στα μπαρ και στις συναυλίες, ενώ εάν επιλέγουμε ακουστικά, είναι καλό να προτιμούμε αυτά που δεσμεύουν τον ήχο (noisecanceling), ώστε  να ακούμε την μουσική αλλά σε λογική ένταση.

Οι επιστήμονες έδωσαν μάλιστα στη δημοσιότητα κατάλογο, στον οποίο αναγράφεται η έκθεση σε υψηλά ντεσιμπέλ, σε πόση ώρα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην ακοή.

Δείτε τον κατάλογο :

headphones.jpg7* Με 85 dB (αντιστοιχούν στον ήχο ενός αυτοκινήτου) – 8 ώρες

 * Με 90 dB (αντιστοιχούν στην συσκευή κουρέματος του γκαζόν) – 2,5 ώρες

 * 95 dB (αντιστοιχούν στην μέση μοτοσικλέτα) – 47 λεπτά

 * 100 dB (αντιστοιχούν στην κόρνα του ΙΧ ή ενός υπόγειου τραίνου) – 15 λεπτά

 * 105 dB (αντιστοιχούν στον μέγιστο ήχο ενός mp3) – 4 λεπτά

 * 115 dB (αντιστοιχούν σε μία ηχηρή συναυλία ροκ) – 28 δευτερόλεπτα

 * 120 dB (αντιστοιχούν σε μία βουβουζέλα ή σειρήνα) – 9 δευτερόλεπτα

πηγή:invitromagazine

 

επιστροφή στην κορυφή