ΡΟΗ 24/7:

Μ. Σχοινάς: «Η Ευρώπη να γίνει πιο αυτόνομη» (ΒΙΝΤΕΟ)

SXOINAS FLGS20230711 2 original

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς στην TV100

«Η Ευρώπη είναι ανάγκη να γίνει πιο αυτόνομη» σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην TV100 και στην εκπομπή «Περιπλανήσεις» με τον Νίκο Οικονόμου.

«Αν με ρωτούσατε για έναν κοινό παρανομαστή και ένα νήμα που ενώνει όλα τα μεγάλα ζητούμενα της επόμενης πενταετίας θα έλεγα ότι είναι ανάγκη για την Ευρώπη της αυτονομίας. Να μην εξαρτάται από ομπρέλες ή ασπίδες που κρατούν άλλοι για να πάμε να κρυφτούμε εμείς». Μεγαλύτερη αυτονομία για «την άμυνα, την αντίσταση στις κυβερνο-επιθέσεις, τη στρατηγική βιομηχανική ανεξαρτησία απέναντι σε πρώτες ύλες και στις λεγόμενες καθαρές τεχνολογίες», σημείωσε.

Για το ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξος: «Υπάρχει μια συνάθροιση και συστοιχία πλανητών, η οποία είναι ευνοϊκή. Δεν είναι μόνο οι πρωτοφανείς πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, τόσοι που ποτέ δεν είχαμε στη διάθεσή μας, δεν είναι μόνο ότι προβάλουμε ως μία άγκυρα σταθερότητας και λογικής σε μια περιοχή ολοένα και πιο επιβαρυνόμενη, κάτι που είναι μεγάλο ατού για τη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι ένα αγκωνάρι της Ευρώπης σε αυτήν την περιοχή του κόσμου. Ταυτόχρονα υπάρχει μια ωριμότητα στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, που έχει πια καταλήξει ότι η Ευρώπη πρέπει να στηριχθεί και να μην είναι αποτέλεσμα μικροπολιτικών ανταγωνιστικών πολιτικών καυγάδων». Ανέφερε μάλιστα μια φράση του Γάλλου Επιτρόπου ότι η Ελλάδα του θυμίζει «έναν μαθητή σε μια τάξη που πέρασε από το καλοριφέρ στο πρώτο θρανίο».

Για τα σενάρια περί ανάληψης θέσης στην ΕΕ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σημείωσε ότι το μεγάλο ατού του πρωθυπουργού είναι ότι «έσπασε το καλούπι του μεσιανισμού στην Ελλάδα. Είναι ο ηγέτης του μεγαλύτερου κεντροδεξιού κόμματος στην Ευρώπη, ένας άνθρωπος που συνδιαμορφώνει πολλές από τις σημερινές πολιτικές στην Ευρώπη. Η υποψήφια για την προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επόμενη πενταετία είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός το έχει πει χίλιες φορές: Πάμε με την Ούρσουλα».

Για τις ευρωεκλογές είπε ότι είναι «μια μεγάλη γιορτή της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Δεν είναι απειλή, είναι ευκαιρία, μια στιγμή όπου οι Ευρωπαίοι ως δημοκράτες και ελεύθεροι πολίτες θα απονείμουν ψόγο ή έπαινο για όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Και αυτό είναι κάτι καλό».

Απαντώντας στο ερώτημα για το τι θα έλεγε σε έναν νέο Ευρωπαίο για να τον πείσει να ψηφίσει στις επερχόμενες ευρωεκλογές σημείωσε ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις νέες γενιές Ευρωπαίων είναι η αντίληψη ότι πάντα τα πράγματα ήταν έτσι δεδομένα και εύκολα και ότι προέκυψαν από παρθενογένεση. Οι νέοι Ευρωπαίοι δεν ξέρουν το ιστορικό βάθος, το πως η Ευρώπη ξεπέρασε τον πόλεμο. Δε θα ξεχάσω ποτέ όταν ο μικρός μου ο γιός έκανε μια εργασία και μου είπε ότι έχει μια λέξη που δεν καταλαβαίνει. Και η λέξη αυτή ήταν το τελωνείο. Δεν είχε ποτέ την αντίληψη πως είναι η Ευρώπη με σύνορα, με ελέγχους, με πόλεμο. Όλες αυτές οι κατακτήσεις και αυτό που σημαίνει Ευρώπη δεν είναι αυτονόητα. Θέλει συμμετοχή, θέλει προσπάθεια να τον υπερασπιστούν και φυσικά ο καλύτερος τρόπος συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης είναι η ψήφος στις ευρωεκλογές».

Τέλος για το δικό του μέλλον σημείωσε: «Προσεγγίζω αυτή τη συζήτηση με ένα αίσθημα απόλυτης γαλήνης. Έχω ξεπεράσει κατά πολύ τις φιλοδοξίες μου, έχω συμπληρώσει 35 χρόνια στην πρώτη γραμμή, η απόφαση δεν είναι δική μου, είναι στα χέρια του πρωθυπουργού. Αν εκείνος κρίνει ότι είμαι χρήσιμος και θέλει να συνεχίσω θα συνεχίσω. Αν εκτιμά ότι το κεφάλαιο μου κλείνει σάς διαβεβαιώνω ότι θα έχω πάρα πολλά να κάνω και στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική και στις Βρυξέλες».

επιστροφή στην κορυφή