ΡΟΗ 24/7:

Εποικοδομητικό διήμερο εργασιών των εκπροσώπων της επιμελητηριακής κοινότητας στην Κεφαλλονιά

KEEE KEFALLONIA5241

Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ

Εποικοδομητικό διήμερο εργασιών πραγματοποιήθηκε στη Κεφαλλονιά, με τη συμμετοχή πλήθους εκπροσώπων της επιμελητηριακής κοινότητας, του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου. Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας, Παρασκευής 17 Μαΐου, συζητήθηκε ο διοικητικός απολογισμός που αφορούσε τα πεπραγμένα του έτους 2023 καθώς και ο οικονομικός απολογισμός. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης και συντονιστής της Θεματικής Επιτροπής «Πνευματικών Δικαιωμάτων» ΚΕΕΕ, Στέλιος Μωραΐτης, ενημέρωσε αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις για το έργο των πνευματικών δημιουργών ενώ ο διαχειριστής ΣΑΝΚΕ ΜΕΠΕ, Δημήτρης Σταματούκος, έκανε εισήγηση με θέμα τη συμβολή των Επιμελητηρίων στην ανάδειξη της ανακύκλωσης των ΑΕΚΚ και την αδήριτη ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Οι εργασίες της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκαν με τις τοποθετήσεις των προέδρων και μελών της Γενικής Συνέλευσης καθώς και την αδελφοποίηση του Επιμελητηρίου Κεφαλλονιάς και Ιθάκης με το Επιμελητήριο Χανίων. Οι δύο πρόεδροι, Σταύρος Σπαθής και Αντώνης Ροκάκης, επιστέγασαν επίσημα την αμοιβαία εμπιστοσύνη και την αγαστή τους συνεργασία.

Στο Δημοτικό Θέατρο Κεφαλλονιάς, βρέθηκαν και τη δεύτερη ημέρα, Σάββατο 18 Μαΐου, οι εκπρόσωποι της επιμελητηριακής κοινότητας για να καταθέσουν απόψεις αλλά και να συνομιλήσουν με τα πολιτικά πρόσωπα. Οι εργασίες ξεκίνησαν με τις εισαγωγικές τοποθετήσεις του οικοδεσπότη πρόεδρου του Επιμελητηρίου Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, Σταύρου Σπαθή, με θέμα: «Η αναβάθμιση των υποδομών ως προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη των Ιονίων» καθώς και του πρoέδρου της ΚΕΕΕ, Ιωάννη Μασούτη. «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι συνυφασμένες με τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας και η ενδυνάμωση τούς κρίνεται απαραίτητη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μασούτης. «Τα Επιμελητήρια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, με δράσεις και προγράμματα, γόνιμες διεκδικήσεις και προτάσεις, βασισμένες σε έλλογα επιχειρήματα». Ο πρόεδρος του τοπικού Επιμελητηρίου, κ. Σπαθής, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στην ανάγκη θωράκισης των επιχειρήσεων των νησιών. «Κάθε νησί μας ξεχωριστά αλλά και η περιφέρεια των νησιών μας αποτελούν μία κύρια ισχυρή και μεγάλη παραγωγική μονάδα, με χιλιάδες δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις, με πολλούς εργαζόμενους και πρέπει να αντιμετωπίζονται με όλα τα φορολογικά προνομία, τις διευκολύνσεις και την κατανομή ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, από το κεντρικό κράτος» επεσήμανε ο κ. Σπαθής.

Μεταξύ των πολιτικών προσώπων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της ΚΕΕΕ, ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωσταντίνος Σκρέκας, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό. Στην ομιλία του ανέδειξε το θετικό πρόσημο που αποδίδει η κυβέρνηση στην υγιή επιχειρηματικότητα και την ανάγκη προώθησης της. «Τα Επιμελητήρια αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης και τα στηρίζουμε. Μαζί θα προχωρήσουμε» δήλωσε, κλείνοντας ο κ. Σκρέκας. Η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρα μας την ανάδειξή της ως προορισμό υψηλής αξίας, με σεβασμό στον άνθρωπο, και στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. «Η πολιτεία, η τοπική αυτοδιοίκηση και η ιδιωτική πρωτοβουλία συνεργάζονται, με στρατηγικό σχεδιασμό, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα Επιμελητήρια, με την τεχνογνωσία την οποία διαθέτουν» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ράπτη. Ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Ιθάκης ευλόγησε τις εργασίες της Συνέλευσης ενώ η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, επεσήμανε τη σημασία της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, με επίκεντρο τη στήριξη και τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο βουλευτής, Παύλος Γερουλάνος, σκιαγράφησε το όραμα για μία νέα Ελλάδα, ενώ η Νέα Αριστερά εκπροσωπήθηκε από τον Φιλήμωνα Καραμήτσο. Το παρών έδωσε, επίσης, ο τέως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος.

Ο βουλευτής, Παναγής Καππάτος, μίλησε για την εξέλιξη του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας ενώ ο περιφερειάρχης Ιονίων νησιών, Ιωάννης Τρεπεκλής, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη με βάση την ιδιωτική πρωτοβουλία ενώ ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, υπογράμμισε την ανάγκη προσαρμογών στις εκάστοτε συνθήκες, όπως η κλιματική αλλαγή, ώστε να δομούνται αναπτυξιακά προγράμματα. «Θα συνεχίσω να συμμετέχω, όπως κάνω όλα αυτά τα χρόνια, στις δράσεις των Επιμελητηρίων, χωρίς καμία απουσία» είπε ο κ. Τοψίδης. Ο δήμαρχος Κεφαλλονιάς και πρώην πρόεδρος του τοπικού Επιμελητηρίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές δράσεις που μπορούν να γίνουν από το δήμο, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια και την ΚΕΕΕ. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, με αναφορά στις επικείμενες ευρωεκλογές, υπογράμμισε τα κοινά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν ελληνικές και ευρωπαϊκές εμπορικές επιχειρήσεις ενώ ο πρόεδρος ΕΣΕΕ, Γιώργο Καρανίκας, χαιρέτισε τις εργασίες της Συνέλευσης. Χαιρετισμός επίσης απηύθυνε, μεσώ βιντεοσκοπημένου μηνύματος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης. Στο μήνυμά του αναφέρθηκε στη στήριξη του πρωτογενή τομέα με πρώτο βήμα το στοίχημα της σύστασης των Αγροτικών Τμημάτων στα 59 Επιμελητήρια της χώρας έως το τέλος της χρονιάς.

KEEE KEFALLONIA5242 640x359

Παρουσία των 57 πρόεδρων και εκπροσώπων των Επιμελητήριων, συνεχίστηκε ο βασικός κορμός της Γενικής Συνέλευσης με την εισήγηση του Ε’ αντιπρόεδρου ΚΕΕΕ και αντιπεριφερειάρχη Νήσων Αττικής, Ιωάννη Βουτσινά, ο οποίος μίλησε για το ρόλο των δύο πόλων τους οποίους εκπροσωπεί -περιφερειακή αυτοδιοίκηση και Επιμελητήρια- ως πυλώνες ανάπτυξης. Ο τίτλος της εισήγησης του προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής της Ακαδημίας και πρώην υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, ήταν: «Ακαδημία Φορολογίας και Λογιστικής Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου και δυνατότητες συνεργασίας με τε Επιμελητήρια». Ακολούθως, παρουσιάστηκαν ευρήματα από την πανελλαδική έρευνα διάγνωσης αναγκών αγοράς εργασίας από το διευθυντή Ερευνών της Παλμός Ανάλυσις, Πασχάλη Αλέξανδρο Τεμεκενίδη, αναφορικά με την ανάγκη σύζευξης αγοράς εργασίας και εκπαίδευσης αλλά και των δεξιοτήτων που απαιτούνται ανά κλάδο και ανά γεωγραφική περιφέρεια για τους εργαζόμενους.

επιστροφή στην κορυφή