ΡΟΗ 24/7:

Επιχειρηματική αποστολή από τα Σκόπια στο ΕΒΕΘ

013site a49755f830

B2B συναντήσεις με ελληνικές επιχειρήσεις

Η ενδυνάμωση των εμπορικών, επενδυτικών και γενικότερων οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας αποτέλεσε το κυρίαρχο θέμα της χθεσινής επίσκεψης στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης αποστολής 30 επιχειρηματιών από τη γειτονική χώρα, με επικεφαλής τον Εκτελεστικό Διευθυντή, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Βόρειας Μακεδονίας.

Η αποστολή πραγματοποίησε πολυάριθμες B2B συναντήσεις με αντίστοιχες Βορειοελλαδικές επιχειρήσεις και διερεύνησε τις δυνατότητες ανάπτυξης νέων συνεργασιών, ενώ επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, που αποτελεί την κύρια πύλη εξαγωγών-εισαγωγών της Βόρειας Μακεδονίας.

Πριν την πραγματοποίηση των επιχειρηματικών συναντήσεων προηγήθηκε ανοικτή εκδήλωση με αντικείμενο τις προοπτικές ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα πολύπλοκο οικονομικό περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίζεται από ευμεταβλητότητα και αβεβαιότητα, που δημιουργούνται από δημογραφικές ανισορροπίες, κλιματική κρίση και τεχνολογικές προκλήσεις.

Από την πλευρά του, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Βόρειας Μακεδονίας, Antoni Peshev, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την οικονομία της γειτονικής χώρας, η οποία δρομολογεί τις εξαγωγές της κυρίως μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. «Η οικονομία θα καλύψει τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών» τόνισε με έμφαση ο κ. Peshev και επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των 5 σημαντικότερων εμπορικών εταίρων της Βόρειας Μακεδονίας.

Το ρόλο του ΟΛΘ και τη σημασία του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για την οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας παρουσίασαν οι κ.κ. Σπύρος Στάμου, Γενικός Οικονομικός Διευθυντής της ΟΛΘ ΑΕ, Χάρης Καραμανέας, Γενικός Τεχνικός Διευθυντής της ΟΛΘ ΑΕ και τα στελέχη της ΟΛΘ ΑΕ, Νικόλαος Φωκάς και Κωνσταντίνος Αγαΐτσης.

Για τις τελωνειακές διαδικασίες στη Βόρεια Ελλάδα τοποθετήθηκαν ο Γεώργιος Καραγκούνης, Προϊστάμενος Τμήματος Τελωνειακών Διαδικασιών & ΕΦΚ της Τελωνειακής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και η. Παρθένα Σιονακίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τελωνείου Ευζώνων.

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παρέστησαν εκ μέρους του Γραφείου ΟΕΥ Βορείου Ελλάδος του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Επικεφαλής του Γραφείου και Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Β΄, Αλέξανδρος Αλεξιάδης και ο κ. Δημήτριος Κουτσής.

επιστροφή στην κορυφή