ΡΟΗ 24/7:

Στις 2 Ιουλίου η αυτόματη υποβολή φορολογικών δηλώσεων

forologikes225 768x480

Οι κίνδυνοι και τα σημεία που απαιτούν προσοχή

Η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων έχει ξεκινήσει από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Όποιος μπει στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ θα δει ότι έχει αναρτηθεί ένα χρονόμετρο που υποδεικνύει το διάστημα που απομένει μέχρι τις 26 Ιουλίου οπότε και λήγει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων.

Ειδικά 1,3 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι που θέλουν να προλάβουν πριν η ΑΑΔΕ αντλήσει αυτόματα τη δική τους δήλωση, όπως είναι προσυμπληρωμένη, θα πρέπει να το πράξουν μέχρι και την 1η Ιουλίου. Στις 2 Ιουλίου η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην εκκαθάριση της δήλωσης με βάση τα στοιχεία που είναι προσυμπληρωμένα σε αυτή.

Ωστόσο έως τις 2 Ιουλίου η παραπάνω κατηγορία φορολογουμένων έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει τη δήλωση. Πριν το πράξουν οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν τους προσυμπληρωμένους κωδικούς που αφορούν σε μισθούς, συντάξεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, επιδόματα, προστατευόμενα μέλη και εάν διαπιστώσουν λάθη ή παραλείψεις έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις.

Διορθώσεις μπορούν να γίνουν χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις έως τις 26 Ιουλίου. Στην περίπτωση που η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί μετά την 26η Ιουλίου και προκύπτει αυξημένος φόρος για καταβολή, τότε θα ακολουθούν και πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Στο διάστημα που απομένει μέχρι τις 26 Ιουλίου, τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι μόλις το 1/3 των φορολογικών δηλώσεων έχει υποβληθεί. Ο αριθμός των Ε1 ξεπερνά τα 2,67 εκατ. σε σύνολο 6,4 εκατ. δηλώσεων που απομένουν να υποβληθούν. Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν προχωρήσει τη διαδικασία υποβολής ξεπερνούν τις 404.000.

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 49,34% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων είναι μηδενικό, το 29,47% είναι χρεωστικά με τους υπόχρεους να καλούνται να καταβάλλουν συνολικό φόρο ύψους 1,029 δισ. ευρώ ενώ το 21,19% είναι πιστωτικό, με το ποσό που θα επιστραφεί στους δικαιούχους να ανέρχεται συνολικά σε 182,7 εκατ. ευρώ.

επιστροφή στην κορυφή