xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Το ΣΕΤΕΠΕ για το τροχαίο δυστύχημα με θύμα 25χρονο στη Χαλκιδική

setepe yp makedonias thrakhs

Το αποδίδει σε επικίνδυνες συνθήκες εργασίας

«Άλλος ένας νεκρός συνάδελφος….Άλλος ένας από μας που δεν κατάφερε να επιστρέψει σπίτι του. Η μακάβρια λίστα συνεχώς μεγαλώνει….», τονίζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), καθώς όπως αναφέρει, «25χρόνος συνάδελφος, εργαζόμενος στο Ξενοδοχείο Dunes στην Χαλκιδική έχασε την ζωή του μετά από τροχαίο κατά την επιστροφή του από την βάρδια. Είναι ο τρίτος εργαζόμενος από την αρχή της καλοκαιρινής σεζόν που χάνει την ζωή του στην περιοχή μας».

Τραγωδία στη Χαλκιδική: Νεκρός 25χρονος σε τροχαίο

Το Συνδικάτο μας, σημειώνεται στην ανακοίνωσή, «εκφράζει τα ειλικρινά και βαθύτατα συλλυπητήρια του στους συγγενείς και οικείους του συναδέλφου που έχασε τόσο νωρίς και άδικα την ζωή του.

Βρισκόμαστε και εμείς σε αναμονή των αποτελεσμάτων της προανακριτικής διαδικασίας για τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος, παρόλα αυτά τίποτα δεν μπορεί να αναιρέσει και να αλλάξει το αποτέλεσμα αυτό του τραγικού γεγονότος.

Ήδη όλο το προηγούμενο διάστημα σαν Συνδικάτο είχαμε καταγγείλει και προειδοποιήσει τους αρμόδιους φορείς για τις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες στις οποίες εργάζονται όλοι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής και συγκεκριμένα στα εν λόγω Ξενοδοχεία της περιοχής. Μέλη του Συνδικάτου εργαζόμενοι μας μετέφεραν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Από την εντατικοποίηση, τα ατελείωτα ωράρια ακόμα και σπαστά σε κάποια πόστα, όπως είναι οι σερβιτόροι, την βάρδια χωρίς διάλειμμα για να βγει η δουλειά, τον εργασιακό εκφοβισμό και το μπούλινγκ από προϊστάμενους, τις λεκτικές επιθέσεις και την πίεση και όποιος αντέξει…».

Οι συνάδελφοι σε συγκεκριμένα πόστα, επισημαίνει το ΣΕΤΕΠΕ, «είναι εκτεθειμένοι σε ακραίες θερμοκρασίες, χωρίς χώρους διαλείμματος που να πληρούν τις προδιαγραφές και τις ανάγκες για αποσυμφόρηση, που είναι απαραίτητη για ανθρώπους που περνάνε το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας στα κόκκινα. Συνάδελφοι που επιστρέφουν σε δωμάτια με τεράστια προβλήματα, κακοσυντηρημένα κλπ. Μέχρι και έλεγχο στις τσάντες και στα προσωπικά τους αντικείμενα προχωράει η εργοδοσία, καταπατώντας κάθε προσωπικό δικαίωμα, λέγοντας μάλιστα ότι είναι δικαίωμα της να το κάνει. Μάλιστα η εργοδοσία δεν έχει προνοήσει επαρκώς ούτε για την μεταφορά των εργαζομένων από και προς την εργασία τους καθώς υπάρχει μόνο ένα λεωφορείο το οποίο αν δεν προλάβουν οι συνάδελφοι μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν ολόκληρη ώρα για το επόμενο, πράγμα που αναγκάζει πολλούς από αυτούς να χρησιμοποιούν δικά τους οχήματα εξαντλημένοι μετά από ατελείωτες βάρδιες, όπως συνέβη δυστυχώς και με τον αδικοχαμένο συνάδελφο».

«Δεν φταίει η κακιά η ώρα, δεν είναι η κακιά στιγμή, δεν "τυχαίνουν" τα ατυχήματα. Είναι αποτέλεσμα των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί! Είναι αποτέλεσμα όσων επικρατούν στους χώρους δουλειάς!

Όλοι αυτοί και της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων που έχουν διαμορφώσει νόμους καρμανιόλες και επιτρέπουν στους μεγαλοξενοδόχους να μας βάζουν να εργαζόμαστε 6 και 7 μέρες την βδομάδα, με ωράρια λάστιχο όπως τους βολεύει για να βγάλουμε την δουλειά για δύο και για τρεις, που έχουν υποβαθμίσει και αφήσει με ελάχιστο προσωπικό τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που τους επιτρέπουν να απολύουν και τα να εκφοβίζουν όποιον σηκώνει κεφάλι, αντιδράει και διεκδικεί, έχουν στα χέρια τους το αίμα όλων των συναδέλφων μας», επισημαίνει το Συνδικάτο και προσθέτει:

«Έχει τεράστια ευθύνη η εργοδοσία που μπρος στα κέρδη της δεν υπολογίζει τίποτα. Που έχει διαμορφώσει συνθήκες γαλέρας και μετράει νεκρούς…. Που καταστρέφει σωματικά και ψυχολογικά νέα παιδιά που παλεύουν για την επιβίωση τους! Έχει στο ακέραιο την ευθύνη να φτάνει κάθε εργαζόμενος σώος και αβλαβής στο σπίτι του μετά την δουλειά!

Να παρθούν τώρα μέτρα! Να σταματήσει τώρα το έγκλημα που διαπράττεται καθημερινά ενάντια στους συναδέλφους μας!»

«Δεν είμαστε σκλάβοι σας! Δεν θα περιμένουμε να δούμε ποιος θα είναι ο επόμενος!

Εδώ και τώρα:

Να σταματήσει η εντατικοποίηση και οι υπερωρίες. Όλοι οι εργαζόμενοι να εργάζονται με σταθερό εργάσιμο χρόνο με διάλειμμα εντός χρόνου εργασίας και μάλιστα συχνότερα στα πόστα με μεγαλύτερη επιβάρυνση από την φύση της δουλειάς και τις καιρικές συνθήκες

Να προχωρήσουν όλες οι επισκευές που είναι απαραίτητες σε καταλύματα που στεγάζονται οι εργαζόμενοι

Επαρκής στελέχωση σε όλα τα πόστα με προσλήψεις προσωπικού.

Να σταματήσουν ΑΜΕΣΑ όλες περιπτώσεις μπούλινγκ και επιθετικής συμπεριφοράς με φωνές, βρισιές και χαρακτηρισμούς προς τους συναδέλφους. Όποιος θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να μειώνει και να προσβάλλει την προσωπικότητα συναδέλφου θα μας βρει μπροστά του

Να αυξηθούν τα δρομολόγια από και προς τα Ξενοδοχεία για την ομαλή μεταφορά και εξυπηρέτηση όλων των εργαζομένων

Αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για όλες τις ειδικότητες. Κανένας εργαζόμενος να μην αναγκάζεται να κάνει εργασίες εκτός καθηκόντων

Αυξήσεις στους μισθούς όλων των εργαζομένων.

Όλοι εμείς που παράγουμε όλα αυτά τα κέρδη. Που είμαστε το ίδιο το ξενοδοχείο, που χωρίς εμάς δεν λειτουργεί και δεν παράγεται τίποτα, έχουμε κάθε δικαίωμα να απαιτούμε να δουλεύουμε και να ζούμε με αξιοπρέπεια! Μέσα από το Συνδικάτο όλοι μαζί έχουμε την δύναμη να επιβάλουμε το δίκιο μας», καταλήγει το ΣΕΤΕΠΕ.

mpanavas original

φωτογραφία αρχείου

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2