ΡΟΗ 24/7:

Ποιο είναι το φαρμακευτικό βότανο κατά των ιώσεων, που «ατσαλώνει» το ανοσοποιητικό μας;

exinakeia.jpg7 -300x225

Εχει αντιική, αντιβιοτική, αντιβακτηριακή, αντιφλεγμονώδη και διεγερτική του ανοσοποιητικού συστήματος δράση. Δεν είναι άλλη από την Echinacea (εχινάκεια ή εχινάτσεια), φαρμακευτικό φυτό, το οποίο έχει μακρά ιστορία καθώς και μεγάλη επιστημονική μελέτη, όσον αφορά την θεραπευτική του χρησιμότητα και δράση.

 Το φυτό:

Αυτοφυές της Βορείου Αμερικής. Φυτό των Ινδιάνων, όπως λέγεται, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τις ρίζες του για να θεραπεύουν κυρίως μολύνσεις. Φτάνει το 1-1,5 m σε ύψος και τα άνθη του είναι μεγάλες μαργαρίτες, οι οποίες είναι μοβ ή απαλές ροζ έως και άσπρες, αναλόγως την ποικιλία.

 Το γένος Echinacea αποτελείται από εννέα είδη και δύο ποικιλίες.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Η ευρωπαϊκή επιτροπή αρμόδια για την καταγραφή, τη μελέτη και την κατάταξη των φαρμακευτικών φυτών, γνωστή σαν European Scientific Cooperative of Phytotherapy (ESCOP) αναγνωρίζει ως θεραπευτικά τα εξής:

1) Echinacea Pallidae ρίζα

2) Echinacea purpurea ολόκληρο το φυτό

3) Echinacea purpurea ρίζα

Πού χρησιμοποιείται η Echinacea;

Παραδοσιακά χρησιμοποιήθηκε κατά των λοιμώξεων, ιώσεων – κυρίως του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος – κατά των ελκών, πληγών, μολύνσεων των αυτιών κ.α.

Δευτερογενείς δράσεις της Echinacea (και υπό μελέτη):

exinakeia.jpg5- Φλεγμονές φαρυγγικής κοιλότητας, ρινοφαρυγγική καταρροή

- Δερματικά προβλήματα, ψωρίαση, έλκη, πληγές, εγκαύματα, νεανική ακμή, ελκώδης κολίτιδα.

Τα τελευταία χρόνια, γίνονται έρευνες για την δράση της Echinacea στην αντιμετώπιση της λευκοπενίας λόγω ακτινοθεραπείας ή χημειοθεραπείας.

Ποια είναι τα δραστικά συστατικά του φυτού αυτού τα οποία πράγματι το κάνουν τόσο μοναδικά αποτελεσματικό;

Τα συστατικά που περιέχονται στην εχινάκεια διακρίνονται στις πιο κάτω κατηγορίες:

* παράγωγα καφεϊκού οξέος (εχινακοσίδης o οποίος παρουσιάζει ασθενή αντιβιοτική δράση, κικορικό οξύ, κιναρίνη)

* πολυσακχαρίτες οι οποίοι έχουν συγκεκριμένη δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Πρόκειται κυρίως για την 4-O-methyl glucurono-arabinoxylan και την arabinorhamnogalactan

* λιπόφιλα στοιχεία: πρόκειται για πολυακετυλένια και αλκυλαμίδια

exinakeiaΠώς δρουν:

- Οι πολυσακχαρίτες του φυτού δρουν διεγείροντας την δράση των Τ-Λεμφοκυττάρων του οργανισμού, τα οποία είναι υπεύθυνα για την καλή άμυνα του, αφού παράγουν αντισώματα τα οποία καταστρέφουν τους ιούς, τα μικρόβια, τους μύκητες και ότι εισβάλει στον οργανισμό ως νοσογόνος παράγοντας. .

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι δράση της Echinacea είναιαντιική, αντιβιοτική, αντιβακτηριακή, αντιφλεγμονώδης και διεγερτική του ανοσοποιητικού συστήματος.

- Τα τελευταία 30 χρόνια στην Αμερική και στην Γερμανία ιδιαίτερα, χρησιμοποιείται σαν βοηθητικό στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος και ως προληπτικό. Έτσι αυτή την στιγμή, υπάρχει ένα φυτικό προϊόν με θεραπευτικές ιδιότητες και παγκόσμιο ενδιαφέρον για την κοινή γνώμη και την επιστημονική κοινότητα. Δεδομένου ότι exinakeia.jpg6παρά την πληθώρα φαρμάκων που υπάρχει, δεν υπάρχει θεραπευτική πρόταση κατά των λοιμώξεων, οι εναλλακτικές αλλά τεκμηριωμένες αυτές προτάσεις αποτελούν μια θεραπευτική λύση.

Σε μεγάλο αριθμό μελετών, έχει διαπιστωθεί ότι η Echinacea όταν ληφθεί μετά τα πρώτα συμπτώματα γρίπης για 10 μέρες, αυτά είναι μικρότερης έντασης και η ασθένεια είναι πιο ήπιας μορφής. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως προφυλακτικό ή κατασταλτικό.

 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται περισσότερο των 4 εβδομάδων (συνεχής χρήση δεν επιτρέπεται σε κανένα φάρμακο, εκτός εάν το επιλέγει ο γιατρός).μπορούμε να συνεχίσουμε την λήψη έπειτα από διακοπή 2 εβδομάδων.

exinakeia.jpg3Η Echinacea δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που πάσχουν αυτοάνοσα νοσήματα (νοσήματα συνδετικού ιστού, ρευματοπάθειες) ,από φυματίωση, λευχαιμία, σακχαρώδη διαβήτη, πολλαπλή σκλήρυνση, και λοιπές ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού συστήματος, και πιθανώς ηπατοπάθειες. Ακόμα, δε πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που χρησιμοποιούν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα όπως είναι η κορτιζόνη, η αζαθειοπρίνη, η κυκλοσπιρίνη κα., καθώς θεωρείται πως το βότανο καταστέλλει την δράση τους. Επίσης η χρήση απαγορεύεται σε εγκύους και θηλάζουσες.

Η χρήση σε παιδιά από 1-12 ετών να γίνεται με την σύμφωνη γνώμη του Ιατρού.

πηγή:invitromagazine 

επιστροφή στην κορυφή