Συνεχίζεται δυναμικά ο Διαγωνισμός Καινοτομίας Innovation for Society Awards 2024
- Γράφτηκε από την Halkidiki Focus
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
- Εκτύπωση
Ενημέρωση από το One Stop Liaison Office του Μηχανισμού Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας
Ισχυρό είναι το αποτύπωμα και η δυναμική της καινοτομίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον ο Διαγωνισμός "Innovation for Society Awards - IFS Awards 2024" για την ανάπτυξη συνεργασιών και την ενίσχυση της καινοτομίας στο περιφερειακό οικοσύστημα, όπως ενημερώνει το One Stop Liaison Office του Μηχανισμού Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της ΠΚΜ.
Διαδικτυακά Master Classes, Pitching events, Team-to-team συναντήσεις κι άλλες πολλές δράσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο του διαγωνισμού ανοιχτής καινοτομίας "IFS AWARDS 2024", όπου επιχειρήσεις και φορείς έρευνας, μέσα από στοχευμένες συνέργειες μεταφοράς τεχνολογίας, αναδεικνύουν τις νέες δυναμικές και διαμορφώνουν τις μελλοντικές προοπτικές καινοτομίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ήδη ο αντίκτυπος των σχεδιαζόμενων συνεργασιών είναι εμφανής, με τις ομάδες των Κατόχων Λύσεων (Solution Providers) να συνεργάζονται με τους Κατόχους Προκλήσεων (Challenge Owners) και να κατανοούν καλύτερα τις ανάγκες τους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Κάτοχοι Προκλήσεων έχουν πραγματοποιήσει ομαδικές, team-to-team συναντήσεις με όλους τους Κατόχους Λύσεων, ενώ η συνένωση δύο ομάδων σε μία ομάδα, λόγω της κοινής επιστημονικής βάσης των προτάσεων τους, αποτελεί το πρώτο καταγεγραμμένο αποτέλεσμα συνεργασίας του συγκεκριμένου Διαγωνισμού.
Στις 10 Ιουνίου η οργανωτική επιτροπή παρέλαβε 55 προτάσεις, οι οποίες κάλυψαν και τις 10 Προκλήσεις που έχουν τεθεί στο Διαγωνισμό "IFS AWARDS 2024". Από αυτές τις προτάσεις, ποσοστό 31% προήλθε από Επιχειρήσεις ΜμΕ, ποσοστό 36% από επιχειρήσεις Start-ups και Spin-offs και ποσοστό 33% από ερευνητές και ερευνητικούς φορείς (33%). Στην τελευταία κατηγορία, μάλιστα, υπέβαλαν προτάσεις όλα τα δημόσια ανώτατα ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα της περιοχής (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης -ΕΚΕΤΑ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης- ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας -ΠΑΜΑΚ και Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας- ΔΙΠΑΕ), με τα δύο πρώτα να ηγούνται καταλαμβάνοντας από 39% στο σύνολο των ερευνητικών αιτήσεων.
Οι συμμετοχές στον εν λόγω διαγωνισμό δεν περιορίστηκαν στα γεωγραφικά όρια της Κεντρικής Μακεδονίας. Αν και η Θεσσαλονίκη ήταν η περιοχή προέλευσης για τη συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων (71%), αξιοσημείωτη ήταν και η συμβολή του οικοσυστήματος της Αθήνας (13%) και του υπόλοιπου ελλαδικού χώρου, ενώ παράλληλα υποβλήθηκαν και δύο προτάσεις από το εξωτερικό.
Έπειτα από αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν, τριάντα ομάδες προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του Bootcamp, όπου τους περίμενε μία εβδομάδα γεμάτη με διαδικτυακά μαθήματα- courses, team-to-team συναντήσεις με τους Κατόχους Προκλήσεων, η οποία ολοκληρώθηκε στις 20 Ιουνίου 2024 με τη διοργάνωση ενός Pitching Event στο χώρο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση όλες οι συμμετέχουσες ομάδες παρουσίασαν τις λύσεις – προτάσεις τους, με στόχο να περάσουν στην επόμενη φάση του Διαγωνισμού.
Τελικά, δεκαέξι ομάδες κατάφεραν να περάσουν στο επόμενο στάδιο αξιολόγησης (Validation Stage), εκ των οποίων το 18% προέρχεται από ΜμΕ, το 19% από επιχειρήσεις Start-ups/Spin-offs, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του 62,5% από τους φορείς έρευνας. Αξιοσημείωτη είναι μάλιστα η αύξηση του ποσοστού του συνόλου των συμμετεχόντων που προέρχονται από ερευνητικούς φορείς κατά τη μετάβαση των διαφορετικών σταδίων του Διαγωνισμού. Ενώ στις αρχικές προτάσεις κατείχε το ποσοστό του 33%, μετά την πρώτη αξιολόγηση στο στάδιο του Bootcamp πέρασε στο 47,5% για να ηγηθεί στο επόμενο στάδιο αξιολόγησης (Validation Stage) με 62,5% των ομάδων. Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει τόσο τη δυναμική του ερευνητικού οικοσυστήματος, όσο και τις σημαντικές προοπτικές του για μελλοντικές συνεργασίες με τις επιχειρήσεις, γεγονός που δημιουργεί τα θεμέλια για περαιτέρω ενίσχυση του συνολικότερου περιφερειακού οικοσυστήματος καινοτομίας.
Το στάδιο της αξιολόγησης (Validation Stage) έχει ξεκινήσει ήδη από τις 25 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι το Τελικό Pitching, που προγραμματίζεται τον προσεχή Οκτώβριο, όταν οι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν για τα χρηματικά έπαθλα καινοτομίας. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, οι ομάδες θα συνεργαστούν στενότερα με τους Κατόχους Προκλήσεων, ώστε να αναπτύξουν περισσότερο την ιδέα τους, ενώ αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι και έμπειροι καθοδηγητές- Coaches, που έχουν αντιστοιχηθεί με τις ομάδες.
Παράλληλα, με βασικό στόχο να υποστηρίξει στην πράξη την εξέλιξη όλων των ομάδων, η διοργανωτική ομάδα του One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει μια σειρά έντεκα διαδικτυακών masterclasses από εμπειρογνώμονες του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας πάνω σε θέματα επιχειρηματικής ανάπτυξης.
Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus
- Μ. Κατρίνης: Για να γίνεις κυβέρνηση πρέπει πρώτα να αποδείξεις ότι μπορείς να κάνεις αντιπολίτευση
- Οικονομία και επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο των εργασιών της ΓΣ της ΚΕΕΕ
- Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του δρόμου Βαρβάρας - Ολυμπιάδας
- ΕΜΥ: Προ των πυλών η κακοκαιρία Cassandra
- ΠΚΜ: Εκδήλωση για την αξιοποίηση crowdfunding και κοινοτικών πόρων στις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες