ΡΟΗ 24/7:

Πότε οι selfies «δείχνουν» ψυχολογικό πρόβλημα;

selfies.jpg7 -300x200

Γιατί οι άνθρωποι βγάζουν selfies; Αναρωτηθήκατε ποιος είναι ο λόγος πίσω από αυτό;

Διαφορετικοί άνθρωποι, έχουν διαφορετικά κίνητρα για τη λήψη φωτογραφιών «selfies». Οι περισσότεροι έχουν την άποψη ότι είναι ακίνδυνο και προορίζεται να μοιραστούν την εμπειρία τους με τους άλλους.

Ωστόσο, μερικές φορές σε κάποιους ανθρώπους, η μανία με τις selfies μπορεί να αυξηθεί σε ανησυχητικά επίπεδα. Αυτό συμβαίνει όταν παύει να γίνεται από διασκέδαση κι αρχίζει να είναι κάτι που φαίνεται να ανταλακλά ίσως πιο σοβαρά ζητήματα στη ζωή του ατόμου αυτού.

Ας υποθέσουμε ότι ο Λεωνίδας  έχει προβλήματα αυτοεκτίμησης .

selfies.jpg4 »Ο Λεωνίδας αναφέρει ότι η αυτοεκτίμησή του μειώνεται συνεχώς από τότε που έκανε σχέση τους τελευταίους 6 μήνες. Δηλώνει ότι βρήκε τον εαυτό του κοιτάζοντας στον καθρέφτη περίπου δύο ώρες πριν πάει για ύπνο, για να βεβαιωθεί ότι θα είναι «ευπαρουσίαστος» την επόμενη μέρα στη δουλειά. Εστιάζει στο δέρμα του και στις λεπτομέρειες του σώματός του, όπως τα φρύδια, το δέρμα και τα μαλλιά του. Πηγαίνει στο γυμναστήριο κάθε μέρα μετά τη δουλειά, προκειμένου να διατηρηθεί το σώμα του σε ένα τέλειο σχήμα.

 Αναφέρει επίσης, ότι ο ίδιος άρχισε να τραβάει selfies προκειμένου να βρει τυχόν ατέλειες στο πρόσωπο και το σώμα του. Η εμμονή του άρχισε να γίνεται οριακή, καθώς έπαιρνε φωτογραφίες του εαυτού 4 με 5 φορές την ημέρα, αλλά δεν δημοσίευε οποιαδήποτε από αυτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η εμμονή του όμως εντάθηκε και οξύνθηκε όταν η φίλη του , του έκανε ένα σχόλιο σχετικά με το σχήμα του σώματός του. Άρχισε να παίρνει περίπου 10 selfies την ημέρα και να δημοσιεύει κάθε μία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αρκετές φορές την ημέρα. Οι δημοσιεύσεις των selfies του άρχισαν αυξάνονται κι άλλο, όταν άρχισε να λαμβάνει θετικά σχόλια από ανθρώπους που δεν τον γνώριζαν.»

Στο παραπάνω παράδειγμα αλλάξτε το όνομα του Λεωνίδα με αρκετά γνωστά σας πρόσωπα και των δύο φύλων  και τότε ίσως παρατηρήσετε αρκετές ομοιότητες .

selfiesΑυτό μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ανάγκη «να είμαστε τέλειοι» αυξάνεται στη νεότερη γενιά. Καθώς οι άνθρωποι βασανίζονται για την εμφάνισή τους, στέλνουν ένα μήνυμα στον κόσμο ότι εξωτερική εμφάνιση είναι πιο σημαντική από την προσωπικότητα.

Φαίνεται ότι το να εστιάζεις στα παγκόσμια κοινωνικά προβλήματα δεν είναι σημαντικό, αλλά ότι η εμμονή στη μόδα είναι ο νούμερο ένα προβληματισμός στην κοινωνία.«Τι σημασία έχει αν πεθαίνει κόσμος από πολέμους , πείνα, φτώχια, εγώ είμαι τέλειος/τέλεια εμφανισιακά.»

Οι άνθρωποι φαίνεται να μην παίρνουν πρωτοβουλίες για αυτά που συμβαίνουν στη ζωή τους, αλλά προσπαθούν να πάρουν την έγκριση κάποιου άλλου, μαζεύοντας  »likes».

Στο παραπάνω παράδειγμα του Λεωνίδα, έχουμε έναν άνθρωπο που δεν αισθανόταν αποδοχή και αγάπη στη σχέση του και τα οικεία του πρόσωπα και έψαχνε να τη βρει από ξένους. Ένιωθε ότι έχει χάσει τον έλεγχο για το πώς ένιωθε για τον εαυτό του . Πίστευε ότι ο ίδιος βρήκε πάλι τον έλεγχο βγάζοντας «selfies» και παίρνοντας έγκριση (likes) από τους άλλους.

selfies.jpg5 Αυτή η ψηφιακή εποχή προκαλεί ναρκισσισμό, μια εμμονή με τη ματαιοδοξία. Η ανάγκη να αισθάνονται οι άνθρωποι ότι έχουν την έγκριση των άλλων.

Οι άνθρωποι που παίρνουν selfies τείνουν επίσης να αποξενώνουν τον εαυτό τους από το περιβάλλον τους. Είναι σημαντικό να έρθει κάποιος σε επαφή με τον αυθεντικό εαυτό του και να αλληλεπιδρά υποστηρικτικά με τους φίλους και την οικογένειά του.

Μην αδιαφορείτε για τα οικεία σας πρόσωπα.

 Να λέτε μια καλή κουβέντα και να τονίζετε τα θετικά τους χαρακτηριστικά.

 Μια απλή κουβέντα σας στον άνθρωπό σας, μερικών δευτερολέπτων, μπορεί να γίνει το λιθαράκι μιας όμορφης μέρας.

Αντώνιος Καλέντζης MBPsS / MISCP

Ψυχοπαιδαγωγική και Συμβουλευτική

Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | www.antonioskalentzis.eu

πηγή:invitromagazine.gr

επιστροφή στην κορυφή