ΡΟΗ 24/7:

Ο μήνας της γέννησης συνδέεται με την Σκλήρυνση κατά Πλάκας Κύριο

multiple-sklyrosis.jpg2 -300x203

Χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D – της βιταμίνης της ηλιακής ακτινοβολίας – κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της γυναίκας μπορεί ενδεχομένως να σημαίνει ότι τα παιδιά που γεννιούνται συγκεκριμένο μήνα την άνοιξη – από μητέρες που δεν εκτίθενται πολύ στην ηλιακή ακτινοβολία λόγω χειμώνα – έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης μεγαλώνοντας, από αυτά που γεννήθηκαν συγκεκριμένο μήνα το Φθινόπωρο, με την εγκυμοσύνη να συμβαίνει κατά το μεγαλύτερο μέρος της, στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα όσα γεννήθηκαν τον Οκτώβριο έχουν το χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν σκλήρυνση κατά πλάκας, από τα παιδιά που γεννήθηκαν τον Απρίλιο, που φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Queen Mary University του Λονδίνου. Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι στις βόρειες χώρες εμφανίζονται σε συντριπτική πλειοψηφία τα περισσότερα περιστατικά σκλήρυνσης κατά πλάκας, απ΄ότι στις χώρες του ισημερινού και το νότιο ημισφαίριο. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry».

multiple sklyrosis.jpg5Τα ευρήματα της έρευνας απέδειξαν, επίσης, ότι έγκυες που ζουν σε χώρες με χαμηλά επίπεδα ηλιακού φωτός μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου, θα πρέπει ενδεχομένως να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D για να προστατεύσουν τα παιδιά τους από την πολλαπλή σκλήρυνση, σύμφωνα με τους ερευνητές.

multiple sklyrosis.jpg4Ο Dr. Ram Ramagopalan, από το Queen Mary University, ανέλυσε στοιχεία που δημοσιεύτηκαν προηγουμένως για σχεδόν 152.000 ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση σε βόρειες χώρες. Ανακάλυψε ότι άνθρωποι που γεννήθηκαν τον Απρίλιο είχαν 5% αυξημένο κίνδυνο για πολλαπλή σκλήρυνση, ενώ όσοι γεννήθηκαν σε πιο ζεστούς μήνες, μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου είχαν 5 έως 7% μειωμένο κίνδυνο για πολλαπλή σκλήρυνση.

Τα ευρήματα παρέχουν τις πιο ισχυρές ενδείξεις έως σήμερα ότι ο μήνας γέννησης ενός ανθρώπου επηρεάζει τον κίνδυνο πολλαπλούς σκλήρυνσης. Τα αποτελέσματα επίσης υπογραμμίζουν την ανάγκη για έρευνες που εντοπίζουν αν η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της πολλαπλούς σκλήρυνσης στα παιδιά, σημειώνουν οι ερευνητές. 

πηγή:invitromagazine.gr

επιστροφή στην κορυφή