ΡΟΗ 24/7:

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα ανεπαίσθητα σημάδια του καρκίνου των ωοθηκών

 

85fd23511c9179873fc9ed295b8a5bd4 L

Ο καρκίνος των ωοθηκών πλήττει κυρίως γυναίκες 50 ετών και άνω, οι ειδικοί όμως επισημαίνουν ότι οι γυναίκες όλων των ηλικιών πρέπει να γνωρίζουν ποια είναι τα ένοχα συμπτώματα ώστε να αναζητήσουν έγκαιρα βοήθεια.

Τα συμπτώματα της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου είναι συχνά πολύ ήπια, οπότε αρκετές γυναίκες τα αμελούν, καθώς τα αποδίδουν σε άλλες, ακίνδυνες αιτίες, όπως το αυξημένο στρες, η γήρανση ή η κακή διατροφή.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας χαρακτηρίζεται ως ο πιο «ύπουλος» γυναικολογικός καρκίνος ή ως «σιωπηλός δολοφόνος», καθώς τα συμπτώματα πολλές φορές γίνονται εμφανή όταν έχει ήδη προχωρήσει. Αντίστοιχα, ο καρκίνος των ωοθηκών χαρακτηρίζεται ως «ο καρκίνος που ψιθυρίζει», καθώς οι ανησυχητικές ενδείξεις είναι συχνά ανεπαίσθητες και δεν παροτρύνουν τη γυναίκα να κάνει τη σωτήρια επίσκεψη στο γιατρό.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, τα βασικά πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών είναι τα εξής:

1. Φούσκωμα στην κοιλιά

2. Μειωμένη όρεξη ή γρήγορος κορεσμός

3. Συχνή ή επιτακτική ούρηση

4. Πόνος στην κοιλιά ή στην πυελική χώρα (λεκάνη)

Τα συμπτώματα διαφέρουν βέβαια από γυναίκα σε γυναίκα, όμως ο κοινός παρονομαστής σε όλα τα περιστατικά είναι ότι δεν υποχωρούν. Μπορεί καθένα από τα παραπάνω συμπτώματα να μοιάζει ασήμαντο ή να μπορεί να αποδοθεί σε δεκάδες άλλες αιτίες, όμως συνδυαστικά με τα υπόλοιπα ή όταν επιμένει για πολύ καιρό, επιβάλλεται η επίσκεψη στον ειδικό.

Πηγή: http://www.onmed.gr/

Διαβάστε περισσότερα...

4 συνήθη λάθη που κάνουμε όταν έχουμε πονοκέφαλο Όλοι μας έχουμε αρκετές φορές στη ζωή μας βρεθεί αντιμέτωποι με έναν ενοχλητικό πονοκέφαλο, αφού η έκθεση στον ήλιο, ο έντονος θόρυβος, οι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, η μεγάλη έντα

db5eaf26260367fd069488a8cf853b9c L

Όλοι μας έχουμε αρκετές φορές στη ζωή μας βρεθεί αντιμέτωποι με έναν ενοχλητικό πονοκέφαλο, αφού η έκθεση στον ήλιο, ο έντονος θόρυβος, οι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, η μεγάλη ένταση της μουσικής, το στρες, η αϋπνία ή ο «κακός» ύπνος, η κατανάλωση αλκοόλ είναι μερικά μόνο παραδείγματα της καθημερινότητάς μας τα οποία μπορούν εύκολα να τον πυροδοτήσουν.

Αυτό βέβαια εξαρτάται κυρίως από το βαθμό ευαισθησίας του κάθε ατόμου, ενώ για να θεωρηθεί ότι πάσχουμε από κεφαλαλγίες /πονοκεφάλους, θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα συχνά και τακτικά.

Οι κεφαλαλγίες τύπου τάσης δηλαδή ο κοινός πονοκέφαλος, είναι το πιο διαδεδομένο είδος κεφαλαλγίας, καθώς ταλαιπωρούν, σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, πάνω από έναν στους τέσσερεις ανθρώπους.

Μελέτες επίσης έδειξαν πρόσφατα, ότι η βασική πηγή για τον κοινό πονοκέφαλο αποτελεί η τάση των μυών, που μπορεί να συμβεί σε κάποιους από τους 36 διαφορετικούς μύες της κεφαλής, του αυχένα και των ώμων, που χρησιμοποιούνται κάθε μέρα για τη όρθια στάση της κεφαλής, την ομιλία και για τις εκφράσεις του προσώπου. Η καταπόνηση (μηχανική ή λόγω στρες) των μυών δημιουργεί ευαίσθητα σημεία –«κόμβους», τα οποία απελευθερώνουν ουσίες που λέγονται προσταγλανδίνες. Οι προσταγλανδίνες με τη σειρά τους ενεργοποιούν απολήξεις νεύρων που βρίσκονται στους μύες, οι οποίες με τη σειρά τους προωθούν τα σήματα πόνου στον εγκέφαλο και είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση του πονοκεφάλου.

Έχετε όμως σκεφτεί ότι ίσως κάνουμε κάποια λάθη στην αντιμετώπιση του πονοκέφαλου; Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιοι παράγοντες μπορεί να καταστήσουν μία αγωγή αποτελεσματική και πότε θα έχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Διαβάστε παρακάτω τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις λάθους αντιμετώπισης :

• Καθυστερούμε να πάρουμε το παυσίπονο: Είναι αποτελεσματικό να λαμβάνουμε το παυσίπονο έγκαιρα την ώρα που έχουμε τον πονοκέφαλο χωρίς να αναβάλλουμε συνεχώς τη λήψη του, πιστεύοντας ότι θα περάσει ο πόνος. Είναι καλύτερα να λάβετε ένα παυσίπονο προτού ο πόνος γίνει έντονος, υπολογίζοντας επίσης ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος για να δράσει η ουσία του φαρμάκου.

• Νεότερα δεδομένα, υποδεικνύουν ότι τα αναλγητικά για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα πρέπει να λαμβάνονται με τα πρώτα συμπτώματα και στη χαμηλότερη αλλά συνάμα αποτελεσματική δόση.

• Δεν λαμβάνουμε το σωστό αναλγητικό: Κάθε φορά που σας πιάνει πονοκέφαλος, έχετε σκεφτεί αν πραγματικά λαμβάνετε το κατάλληλο φάρμακο; Πόσες φορές σε συζητήσεις μεταξύ φίλων, σας σύστησαν κάποιο φάρμακο για την περίπτωσή σας και το πήρατε γιατί είχε αποτέλεσμα σε εκείνους;

Στην περίπτωση αυτή όμως δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το φάρμακο θα είναι το ίδιο αποτελεσματικό και σε εσάς.
Έχει αναγνωριστεί ότι χορηγούμενο αναλγητικό για να είναι αποτελεσματικό θα πρέπει να δρα τόσο κεντρικά όσο και περιφερικά, να έχει γρήγορη δράση, να είναι αποτελεσματικό, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι καλά ανεκτό (ασφαλές).

Τα ΜΣΑΦ και ιδιαίτερα η ιβουπροφαίνη στην δόση των 400mg, (Nurofen 400MG) βοηθούν σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας τύπου τάσης. Πιο συγκεκριμένα τα άλατα της ιβουπροφαίνης ανακουφίζουν από την κοινή κεφαλαλγία στοχεύοντας τις προσταγλανδίνες και οδηγώντας σε ανακούφιση, από τα πρώτα 15 λεπτά. Μελέτες έχουν δείξει ότι είναι πιο αποτελεσματικά από την παρακεταμόλη και παρέχουν ολοκληρωμένη ανακούφιση σε περισσότερους ανθρώπους6-8. Με βάση αυτές, οι Κατευθυντήριες Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κεφαλαλγίας αλλά και πολλών άλλων εταιρειών συνιστούν την ιβουπροφαίνη ως θεραπεία πρώτης επιλογής.

• Λαμβάνουμε το παυσίπονο με γεμάτο στομάχι: H λήψη τροφής μπορεί να επιβραδύνει ή να μειώσει την απορρόφηση ενός φαρμάκου. Για το λόγο αυτό πρέπει να λαμβάνουμε κάποια φάρμακα με άδειο στομάχι για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εδώ, πρέπει πάντα να ακολουθούμε τη σύσταση του γιατρού μας.

• Κατάχρηση αναλγητικών: Όταν ο πόνος γίνεται πολύ έντονος και συχνός ίσως αναγκαστούμε να , λαμβάνουμε πολλά αναλγητικά . Αυτό όμως δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο, όπου λαμβάνουμε περισσότερα αναλγητικά νομίζοντας ότι θα μειωθεί ή θα ελαχιστοποιηθεί η ένταση του πόνου ενώ στην πραγματικότητα, ο πονοκέφαλος γίνεται εντονότερος λόγω της κατάχρησης των αναλγητικών. Η κατάχρηση μπορεί να μας κάνει πιο ευάλωτους στους πονοκεφάλους, ειδικά όταν η λήψη τους γίνεται χωρίς ιατρική αγωγή.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως η λήψη οποιουδήποτε αναλγητικού δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστα. Ο ειδικός θα αξιολογήσει το ιστορικό του κάθε ατόμου και θα δώσει τις σωστές συμβουλές για τη θεραπεία. Είναι καλό να λαμβάνετε την φαρμακευτική σας αγωγή την κατάλληλη ώρα που σας έχει προτείνει ο ειδικός. Αποφύγετε να συμβουλεύεστε φίλους και γνωστούς για την λήψη κάποιου φαρμάκου, ενημερωθείτε μόνο από το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Μιχάλης Βικελής Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας www.headaches.gr

Πηγή: http://www.onmed.gr/

Διαβάστε περισσότερα...

Αναψυκτικά & ανακοπή καρδιάς: Ανησυχητικά τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα

e8e36612d611c47469405532aa73de36 L

Παρά το γεγονός ότι μας φορτώνουν με απίστευτες ποσότητες ζάχαρης και περιττές θερμίδες, δεν λέμε να βγάλουμε τα αναψυκτικά από τη ζωή μας. Πολύ συχνά, ίσως και καθημερινά, συνοδεύουμε το γεύμα μας με ένα αναψυκτικό, με αυτήν την κάκιστη συνήθεια να έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, από το μεταβολικό σύνδρομο έως την κατάθλιψη.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο τελευταίο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας (ESC), τα αναψυκτικά συνδέονται και με την ανακοπή καρδιάς, δίνοντάς μας έναν ακόμη λόγο να τα βγάλουμε μια για πάντα από τη ζωή μας.

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση αναψυκτικών συνδέεται με την εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή (out-of-hospital cardiac arrest - OHCA) καρδιακής αιτιολογίας.

«Επιδημιολογικές μελέτες έχουν υποδείξει μια θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ανθρακούχων ποτών και της επίπτωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ άλλες εκθέσεις έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού και καφέ μειώνει τον κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου», επισημαίνει ο καθηγητής Keijiro Saku από το Πανεπιστήμιο Φουκουόκα στην Ιαπωνία που διεξήγαγε τη σχετική έρευνα.

Ο Saku δηλώνει πως τα αναψυκτικά έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου και καρδιαγγειακής νόσου, όμως η νέα έρευνα είναι η πρώτη που παρουσιάζει συσχέτιση μεταξύ της υπερκατανάλωσης ανθρακούχων και του αυξημένου κινδύνου καρδιακής ανακοπής.

Ο Saku ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν στην κατανάλωση αναψυκτικών για 800.000 ασθενείς μεταξύ 2005 και 2011. Η ανάλυση εστίασε κυρίως σε περιστατικά εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής στα οποία χρειάστηκε ανάνηψη, ποσοστό 55,4% εκ των οποίων ήταν καρδιακής αιτιολογίας (44,7% μη καρδιακής αιτιολογίας).

Διαπιστώθηκε ότι οι δαπάνες που αφορούσαν στην αγορά ανθρακούχων ροφημάτων συσχετίζονται με τον αριθμό των περιστατικών εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής καρδιακής αιτιολογίας. Δεν παρατηρήθηκε όμως αντίστοιχη συσχέτιση για τα περιστατικά εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής μη καρδιακής αιτιολογίας. Βάσει των στοιχείων που παρείχε το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας της Ιαπωνίας, οι δαπάνες που αφορούσαν σε άλλα ποτά ή ροφήματα, όπως το πράσινο και το μαύρο τσάι, ο καφές, το κακάο, το γάλα και οι χυμοί φρούτων και λαχανικών δεν παρουσιάζουν σημαντική συσχέτιση με τα περιστατικά περιστατικών εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής καρδιακής αιτιολογίας.

Τα οξέα των ανθρακούχων ποτών πιθανότατα παίζουν σημαντικό ρόλο στη συσχέτιση με την ανακοπή καρδιάς, επισημαίνει ο Saku, χωρίς όμως να μπορεί να αποδειχθεί στην παρούσα φάση κάποια αιτιακή σχέση μεταξύ των δύο. Τα ευρήματα, ωστόσο, υποδεικνύουν σε κάθε περίπτωση πως η διακοπή της κατανάλωσης αναψυκτικών μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την υγεία.

Πηγή: http://www.onmed.gr/

Διαβάστε περισσότερα...

Αυξημένη ουρία: Τι πρέπει να προσέξετε στη διατροφή σας

d4eb08546f1100f5dc0cdfb619291089 L

Η ουρία προέρχεται από τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών. Ο καλός μεταβολισμός της ουρίας προϋποθέτει καλή κυκλοφορία και επάρκεια αίματος και καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, γι' αυτό και οι αυξημένες τιμές της συνδέονται με κακή λειτουργία με νεφρών.

Οι αυξημένες τιμές της ουρίας μπορεί να οφείλονται σε διάφορα αίτια όπως:

-Απώλεια αίματος από το πεπτικό σύστημα και ταυτόχρονη αύξηση της κρεατινίνης
-Νεφρωσικό σύνδρομο
-Οξεία και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
-Αφυδάτωση μετά από έντονους εμετούς, εφιδρώσεις και διάρροιες
-Πυελονεφρίτιδα
-Λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος
-Υπέρταση

Για να μειώσετε τις τιμές της ουρίας και να την επαναφέρετε στα φυσιολογικά όρια, οι ειδικοί συστήνουν τα εξής:

-Καλή ενυδάτωση με τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών ημερησίως.
-Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (όπως ημίπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, ανάλατοι ξηροί καρποί, αυγά, κοτόπουλο, γαλοπούλα, άπαχο μοσχαρίσιο κρέας, ψάρι).
-Όσπρια, λαχανικά και δημητριακά.
-Περιορισμό της κατανάλωσης του αλκοόλ. Κρασί και μπύρα με μέτρο.
-Μέτριας έντασης άσκηση, κατά προτίμηση αερόβιας 3-5 φορές την εβδομάδα.

Αν οι αυξημένες τιμές της ουρίας είναι αποτέλεσμα κάποιας πάθησης, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να σας κατευθύνει αναλόγως.

Πηγή: http://www.onmed.gr/

Διαβάστε περισσότερα...

Θρόμβωση: Ποιοι είναι οι πιο σοβαροί παράγοντες κινδύνου

590 53f7d01847f11ee82bb53271f2d19257

Ένας θρόμβος αίματος στο πόδι ή στους πνεύμονες μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιονδήποτε και σε οποιαδήποτε ηλικία.

Τις περισσότερες φορές, η θρόμβωση είναι ασυμπτωματική, δηλαδή δεν υπάρχουν προειδοποιητικές ενδείξεις ή συμπτώματα.

Γι' αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς τους παράγοντες κινδύνου, αλλά και ό,τι μπορεί να προκαλέσει τον σχηματισμό ενός θρόμβου αίματος.

Τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για τη δημιουργία θρόμβωσης:

1. Η παραμονή στο νοσοκομείο για μεγάλο χρονικό διάστημα, η οποία είναι η αιτία για περισσότερο από τα δύο τρίτα όλων των περιπτώσεων θρομβώσεων στο πόδι. Αποτελεί συχνή και ύπουλη αιτία θανάτου στους νοσηλευόμενους ασθενείς, η οποία όμως μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο ποσοστό.

2. Η χειρουργική επέμβαση, ιδιαίτερα στο ισχίο και στο γόνατο, αλλά και για την αντιμετώπιση του καρκίνου, εκθέτουν τον ασθενή σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

3. Η ακινησία για μεγάλο χρονικό διάστημα, λ.χ. η παραμονή στο κρεβάτι για ανάρρωση ύστερα από κάποια ασθένεια ή ατύχημα, ή τα πολύωρα αεροπορικά ταξίδια.

Για τις γυναίκες ειδικά, αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης υπάρχει όταν παίρνουν οιστρογόνα φάρμακα (όπως αντισυλληπτικά χάπια ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης), κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή όταν έχουν γεννήσει πρόσφατα – κυρίως όταν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η μεγάλη ηλικία (ένας 80χρονος διατρέχει πέντε έως έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για θρόμβωση από έναν 40χρονο), το οικογενειακό ιστορικό και η παχυσαρκία.

Μελέτες δείχνουν ότι οι παχύσαρκοι με Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο από 30 διατρέχουν δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής σε σύγκριση με τους μη παχύσαρκους.

Αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου, πρέπει να συνεννοηθείτε με τον γιατρό σας για τα μέτρα πρόληψης μιας πιθανής θρόμβωσης.

 
onmed
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα θεραπεία κατά της χοληστερίνης αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο

xolisterini.jpg4 -300x166

Θετική γνωμοδότηση για άδεια κυκλοφορίας και στην Ευρώπη έδωσε η Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) στο alirocumab, θεραπεία που συστήνεται για χρήση σε συγκεκριμένη ομάδα ενηλίκων ασθενών που πάσχουν από  υπερχοληστερολαιμία (υψηλές τιμές χοληστερίνης). 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) αναμένεται να λάβει την τελική απόφαση σχετικά με την άδεια κυκλοφορίας του alirocumab στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η γνωμοδότηση της Επιτροπής Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) βασίστηκε στο προφίλ οφέλους-κινδύνου του alirocumab, μετά από εξέταση των δεδομένων αποτελεσματικότητας και ασφάλειας σε περισσότερους από 5.000 ασθενείς σε 10 διπλά-τυφλές κλινικές μελέτες Φάσης 3 που διήρκεσαν από έξι μήνες μέχρι δύο χρόνια.

xolisterini.jpg2Κλινικά δεδομένα από το πρόγραμμα μελετών Φάσης 3-ODYSSEY- έδειξαν σταθερά θετικά αποτελέσματα στη μείωση της LDL-C.

«Στο πρόγραμμα κλινικών μελετών, το alirocumab μείωσε σημαντικά την LDL-C χοληστερόλη σε ασθενείς με σημαντική ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με υψηλό ή πολύ υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο και των ατόμων με μια κληρονομική μορφή υψηλής χοληστερόλης που ονομάζεται οικογενής υπερχοληστερολαιμία», δήλωσε ο George D. Yancopoulos, M.D., Ph.D., Chief Scientific Officer of Regeneron and President, Regeneron Laboratories. «Σε αυτές τις μελέτες, οι ασθενείς έλαβαν alirocumab σε δοσολογία των 75mg xolisteriniή 150mg με υποδόρια ένεση μία φορά κάθε δύο εβδομάδες, παρέχοντας έτσι ευελιξία στο δοσολογικό σχήμα, το οποίο προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες μείωσης της χοληστερόλης του κάθε ατόμου».

Επίσης, οι εταιρείες που αναμένεται να εισάγουν το φάρμακο στην Ελλάδα Sanofi και Regeneron Pharmaceuticals, Inc. ανακοίνωσαν (Παρασκευή 24 Ιουλίου) ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το alirocumab ως την πρώτη εγκεκριμένη από τον FDA θεραπεία σε μια νέα κατηγορία φαρμάκων γνωστών ως αναστολείς της PCSK9 (proprotein convertase subtilisin/kexin type 9).

 πηγή:invitromagazine.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί πρέπει να πηγαίνουμε στην τουαλέτα πριν και μετά το σεξ;

123

Μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (όπως ουρολοίμωξη) μπορεί να χτυπήσει οποιονδήποτε, ακόμα και τα μωρά αν και οι ενήλικες γυναίκες τείνουν να εμφανίζουν πιο συχνά ουρολοιμώξεις, ενώ ταυτόχρονα είναι πιο επιρρεπείς από τους άνδρες κατά 10 φορές να πάθουν λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. 

Γιατί οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις δεν έχει καταστεί πλήρως κατανοητό, αλλά οι ειδικοί γνωρίζουν ότι το σώμα μιας γυναίκας δημιουργεί την τέλεια ρύθμιση για τα βακτήρια να εισέλθουν στο ουροποιητικό σύστημα. Η ουρήθρα, ο σωλήνας μέσω του οποίου τα ούρα εξέρχονται από το σώμα από την ουροδόχο κύστη, είναι μικρότερη στις γυναίκες από ότι στους άνδρες με αποτέλεσμα τα βακτήρια να διεισδύουν ταχύτερα και ευκολότερα στην ουροδόχο κύστη. Μάλιστα, η ουρήθρα της γυναίκας είναι πιο κοντά στον πρωκτό, επιτρέποντας τα εν λόγω βακτήρια να φθάσουν στην ουρήθρα.

Ποια άλλη, όμως, συνθήκη αυξάνει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να πάθει ουρολοίμωξη; Η σεξουαλική δραστηριότητα.

ουρολοίμωξη.jpg5Πώς το σεξ συνδέεται με ουρολοιμώξεις;

Το σεξ είναι μια κοινή αιτία των ουρολοιμώξεων στις γυναίκες, επειδή η σεξουαλική επαφή εισάγει βακτήρια στο ουροποιητικό σύστημα μιας γυναίκας. Κατά τη διάρκεια του σεξ, η ουρήθρα έρχεται σε επαφή με τα βακτήρια από την περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού, επιτρέποντάς τα να εισέλθουν στην ουρήθρα, την ουροδόχο κύστη, και ενδεχομένως τελικά στα νεφρά οδηγώντας σε μόλυνση. Στην πραγματικότητα, σχεδόν το 80% των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών με ουρολοίμωξη είχαν σεξουαλική επαφή κατά τις προηγούμενες 24 ώρες.

Κάθε φορά που μια γυναίκα κάνει σεξ έρχεται σε επαφή με βακτήρια θέτοντας τον εαυτό της σε κίνδυνο για ουρολοίμωξη. Η χρήση διαφράγματος για τον έλεγχο των γεννήσεων αυξάνει τον κίνδυνο ακόμη περισσότερο, καθώς η θέση του διαφράγματος δεν επιτρέπει στην κύστη να αδειάσει εντελώς. Ομοίως, η χρήση σπερματοκτόνου αυξάνει τον κίνδυνο για ουρολοίμωξη από το σεξ.

ουρολοίμωξη2Παράλληλα, κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή ή κατά την πρώτη επαφή με έναν νέο σύντροφο αυξάνονται οι πιθανότητες για λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Μάλιστα, το συχνό σεξ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης και δη με περισσότερους συντρόφους.

Πρόληψη των λοιμώξεων σε σχέση με το σεξ

Δεν χρειάζεται να σταματήσετε τη σεξουαλική δραστηριότητα για την πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

- Η ενούρηση πριν και μετά το σεξ είναι απαραίτητη.

- Καθαρίστε τα γεννητικά σας όργανα και την περιοχή του πρωκτού πριν και μετά το σεξ.

- Μείνετε ενυδατωμένοι και πίνετε άφθονο νερό. Αυτό θα βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα βακτήρια του ουροποιητικού συστήματος.

ουρολοίμωξη- Μην χρησιμοποιείτε διάφραγμα ή σπερματοκτόνο ως μορφή ελέγχου των γεννήσεων.

- Οι άνδρες μπορούν επίσης να αναπτύξουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος από το σεξ, οπότε θα πρέπει, επίσης, να καθαρίζουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων τους πριν και μετά το σεξ. Το προφυλακτικό μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων από το σεξ.

Εάν παθαίνετε συχνά ουρολοιμώξεις, ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει αντιβιοτικά για να αντιμετωπίσετε τα πρώτα συμπτώματα.

flowmagazine.gr

 

 

 

 

Διαβάστε περισσότερα...

4 χιλιάδες έλληνες μολύνονται το χρόνο από ηπατίτιδα. Μόλις οι 2 χιλ. παίρνουν θεραπεία

140505093800-large-300x199

Αυξάνονται τα περιστατικά της μόλυνσης από ηπατίτιδα στη χώρα μας, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, ενώ την ίδια στιγμή ο ασυμπτωματικός χαρακτήρας της νόσου, οδηγεί τους μισούς από αυτούς να το γνωρίζουν και να παίρνουν θεραπεία.

Αυτά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», τα μέλη του οποίου εξήγγειλαν την υλοποίηση μίας νέας εκστρατείας ενημέρωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση, την πρόληψη, αλλά και την προτροπή του πληθυσμού και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων να υποβληθούν σε εξετάσεις. Η εκστρατεία θα γίνει σε 9 μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Ιεράπετρα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά).

Τα στοιχεία σοκάρουν 

Με βάση τα στοιχεία από τις πιο πρόσφατες μελέτες, στην Ελλάδα ζουν 134.000 ασθενείς με ενεργή, χρόνια ηπατίτιδα C, ενώ από αυτούς μόνο οι 32.οοο έχουν διάγνωση, καθώς η ασθένεια δεν έχει συμπτώματα!

Ο επιπολασμός της HCV λοίμωξης, στην Ελλάδα, σε επίπεδο γενικού πληθυσμού υπολογίζεται σε ποσοστό 1.9% (δηλαδή περίπου 200.000 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C). Από τους μολυνθέντες 75-85% φαίνεται πως θα παραμείνουν χρόνιοι φορείς της νόσου, 10%-20% θα αναπτύξουν κίρρωση του ήπατος σε 20-30 έτη και 1%-5% θα παρουσιάσουν ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

«Με περίπου 4.000 καινούριες διαγνώσεις το χρόνο και μόλις 2.000 άτομα να μπαίνουν σε θεραπεία, γίνεται ξεκάθαρο ότι απαιτείται να κάνουμε πολλά περισσότερα από αυτά που γίνονται μέχρι στιγμής», λένε τα μέλη του Συλλόγου Προμηθέας.

ps_140303_hepatitis_c_800x600Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τις ολέθριες συνέπειες της νόσου, καθώς υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε στάδιο κίρρωσης ανέρχεται στις 20.000, τα περιστατικά με ηπατοκυτταρικό καρκίνο ανέρχονται στα 850 και θάνατοι που συσχετίζονται με την ηπατίτιδα C φτάνουν τους 800 ετησίως.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι μόλις 29.000, δηλαδή το 20%, από αυτούς γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από την νόσο ενώ από αυτούς μόνο οι 13.000, δηλαδή το 7%-8%, έχουν λάβει κάποια από τις διαθέσιμες θεραπείες. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που νοσούν δεν το γνωρίζουν. Η ηπατίτιδα C είναι μια ασυμπτωματική νόσος, δηλαδή η πλειοψηφία των ασθενών με χρόνια λοίμωξη από τον ιό δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα μέχρι η κατάσταση της υγείας τους να επιδεινωθεί σοβαρά.

Εκστρατεία ενημέρωσης για την ηπατίτιδα

Η εκστρατεία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2015 και σκοπός της είναι τόσο η παροχή δυνατότητας δωρεάν εξετάσεων με τη μέθοδο «Rapid Test», όσο και η ενημέρωση & ευαισθητοποίηση για την ηπατίτιδα C. Στόχος είναι η διενέργεια 5.000 δωρεάν εξετάσεων, ενώ για την ενημέρωση του κοινού έχουν τυπωθεί 70.000 φυλλάδια προς διανομή και διάθεση. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και προσέγγισης περισσότερων ανθρώπων, δημιουργήθηκαν δύο βίντεο όπου επικοινωνούν την πρόληψη του νοσήματος, ενώ παράλληλα παροτρύνουν το κοινό να εξεταστεί. Το ένα βίντεο απευθύνεται στο γενικό κοινό και θα προβληθεί ως τηλεοπτικό κοινωνικό μήνυμα και το δεύτερο είναι ένα διαδραστικό βίντεο που απευθύνεται σε ειδικό πληθυσμό αντίστοιχα.

Με την βοήθεια κινητής μονάδας μέχρι το τέλος του έτους ο «Προμηθέας» θα έχει επισκεφθεί 9 μεγάλα αστικά κέντρα παρέχοντας δωρεάν εξετάσεις, τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ιογενών ηπατιτίδων και συγκεκριμένα της ηπατίτιδας C, ενώ παράλληλα θα προσφερθειί ψυχολογική υποστήριξή και διασύνδεση των ανθρώπων που θα βρεθούν θετικοί στα ηπατολογικά κέντρα των περιοχών που προαναφέρθηκαν.

large_article_im459_hepatitis_c_vaccineΠαράλληλα, στο πλαίσιο της γενικότερης προσέγγισης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, θα υπάρξει η ευκαιρία στη συλλογή ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων μέσω μίας φόρμας καταγραφής των αναγκών και των εμποδίων που συναντούν οι ασθενείς στην προσέγγιση και επαφή τους με το εθνικό σύστημα υγείας, προκειμένου να ακολουθήσει στατιστική επεξεργασία των δεδομένων και δημοσίευση σχετικής μελέτης.

Σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα υποστηρικτές είναι οι φαρμακευτικές εταιρίες Abbvie, BMS, Gilead, Janssen.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται από το 2012 και είναι ο πρώτος σύλλογος ασθενών με νοσήματα του ήπατος. Μέσα από την εμπειρία τους ως ασθενείς παρέχουμε υποστήριξη στους ανθρώπους που ζουν με ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C ή άλλα νοσήματα του ήπατος, καθώς και τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ηπατιτίδων.

 πηγή:invitromagazine.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Κονδυλώματα : Το «αναμνηστικό» των εφήμερων σχέσεων του καλοκαιριού

sex-summer-hpv.jpg2 -300x155

 

Η περίοδος του καλοκαιριού είναι μια εποχή που για πολλούς και ιδιαίτερα τους νέους, είναι συνδεδεμένη με ερωτικές περιπέτειες, με αναζήτηση νέων συγκινήσεων, νέων συντρόφων. Η θετική ψυχολογία, η ανεβασμένη λίμπιντο, η διάθεση για ανατροπές, η κατανάλωση αλκοόλ και τα νυχτοπερπατήματα δημιουργούν το τέλειο υπόβαθρο για πράξεις συχνά απερίσκεπτες που όμως αφήνουν τα … σημάδια τους. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το καλοκαίρι παρατηρείται σημαντική άνοδος των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, μεταξύ αυτών και των κονδυλωμάτων.

Η εμφάνιση των μικρών ογκιδίων που προκαλεί η μόλυνση από τον ιό HPV –αιτία εμφάνισης των κονδυλωμάτων- γίνεται περίπου ένα με τρεις μήνες μετά την “ένοχη” σεξουαλική επαφή. Όμως οι δερματικές αυτές βλάβες συχνά περνούν απαρατήρητες στα αρχικά στάδια, καθώς σπάνια προκαλούν συμπτώματα όπως είναι η φαγούρα και το κάψιμο. Με την πάροδο του χρόνου όμως, τα ρόδινα ή καφεοειδή αυτά ογκίδια που μοιάζουν με κουνουπίδι, μεγαλώνουν και αποκτούν μίσχο ή συνενώνονται μεταξύ τους. Τότε γίνονται ευκολότερα αντιληπτά, οπότε και ο ασθενής αναζητά ιατρική συμβουλή. Υπάρχουν βέβαια και οι τυχεροί, που παρά τη μόλυνσή τους από τον ιό δεν εμφανίζουν ποτέ κονδυλώματα.

sex summer hpv.jpg4 «Η συχνότητα εμφάνισης των κονδυλωμάτων αυξάνεται ραγδαία στον δυτικό κόσμο. Εκτιμάται ότι το 50-70% των σεξουαλικά ενεργών ανθρώπων θα προσβληθούν κάποια στιγμή στη ζωή τους από τον ιό HPV. Μάλιστα, 6 στις 10 γυναίκες είναι θετικές στον ιό μόλις τρία χρόνια μετά την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής», τονίζει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικού Περιστερίου- Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος (www.axiarchos.gr).

Τι είναι όμως ο ιός HPV; «Λέγοντας ιός HPV (Human papillomavirus) ή ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, εννοούμε στην πραγματικότητα μια οικογένεια ιών, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 150 στελέχη. Τριάντα απ’ αυτά είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα, τα μισά απ’ αυτά είναι υψηλού κινδύνου, με τα στελέχη 16 και 18 να ευθύνονται για το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας», εξηγεί ο Δρ. Ξιάρχος.

Τα κονδυλώματα προσβάλλουν το δέρμα γύρω και πάνω στα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό αλλά και το βλεννογόνο του κόλπου και του ορθού. Η διάγνωση των κονδυλωμάτων που βρίσκονται στα έξω γεννητικά όργανα γίνεται με απλή κλινική εξέταση. Όμως για να αποκλειστεί η πιθανότητα ύπαρξής τους στον κόλπο ή τον πρωκτό επιβάλλεται η διενέργεια ορθοσκόπησης και κολποσκόπησης με ταυτόχρονη βιοψία ή τεστ sex summer hpvΠαπανικολάου. Υπάρχουν βεβαίως και νεώτερης γενιάς εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση και τυποποίηση του ιού (HPV DNA test) ή εξετάζουν την επιθετικότητά τους (HPV mRNA test). Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητη, για να αποφευχθούν επιπλοκές και μόνιμες βλάβες.

Η θεραπεία των εξωτερικών κονδυλωμάτων, συνήθως γίνεται με τοπική φαρμακευτική καυτηρίαση. Τα φάρμακα για την εξάλειψη των κονδυλωμάτων εφαρμόζονται επάνω στις δερματικές αλλοιώσεις και συνήθως απαιτούν πολλές εφαρμογές μέχρι την πλήρη εξαφάνισή τους. Επίσης συστήνεται η κρυοθεραπεία και ο ηλεκτροκαυτηριασμός, μέθοδοι όμως παλαιότερες, επώδυνες που επίσης δεν αντιμετωπίζουν με μια εφαρμογή τα κονδυλώματα.

Αντίθετα, «η θεραπεία των κονδυλωμάτων με Laser διοξειδίου του άνθρακα αλλά και με RF (ραδιοκυτταροπλασματική χειρουργική) υπερτερούν έναντι άλλων μεθόδων γιατί είναι ανώδυνες, αναίμακτες, αποτελεσματικές και χωρίς παρενέργειες. Κι αυτό γιατί στοχεύουν επιλεκτικά μόνο στα υπάρχοντα κονδυλώματα, κατόπιν τοπικής αναισθησίας, αφήνοντας ανέπαφο το γύρω υγιές δέρμα. Μετά δε την επέμβαση δεν υπάρχει πόνος και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι τέλειο», επισημαίνει ο Δρ. Ξιάρχος.

Με τη χρήση των νεώτερων αυτών μεθόδων οι ειδικοί μπορούν πλέον να εξαλείψουν σε μία μόνο επίσκεψη όλα τα υπάρχοντα κονδυλώματα, αρκεί να διαθέτουν την απαραίτητη εξειδίκευση και εμπειρία.

πηγη:invitromagazine.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...

Επιτυχημένη διπλή μεταμόσχευση άνω άκρων σε παιδί

EDA94EEBC94D66F584051B374D3C8FC2

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία της διπλής μεταμόσχευσης άνω άκρων σε ένα 8χρονο αγόρι από τη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφεια. Πρόκειται για το νεότερο ασθενή, παγκοσμίως, που υποβάλλεται σε μια τόσο απαιτητική επέμβαση. Το 2011 είχε γίνει ανάλογη μεταμόσχευση σε ενήλικο ασθενή.

Διαβάστε περισσότερα...

Ο μήνας της γέννησης συνδέεται με την Σκλήρυνση κατά Πλάκας

multiple-sklyrosis.jpg2 -300x203

Χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D – της βιταμίνης της ηλιακής ακτινοβολίας – κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της γυναίκας μπορεί ενδεχομένως να σημαίνει ότι τα παιδιά που γεννιούνται συγκεκριμένο μήνα την άνοιξη – από μητέρες που δεν εκτίθενται πολύ στην ηλιακή ακτινοβολία λόγω χειμώνα – έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης μεγαλώνοντας, από αυτά που γεννήθηκαν συγκεκριμένο μήνα το Φθινόπωρο, με την εγκυμοσύνη να συμβαίνει κατά το μεγαλύτερο μέρος της, στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα όσα γεννήθηκαν τον Οκτώβριο έχουν το χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν σκλήρυνση κατά πλάκας, από τα παιδιά που γεννήθηκαν τον Απρίλιο, που φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Queen Mary University του Λονδίνου. Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι στις βόρειες χώρες εμφανίζονται σε συντριπτική πλειοψηφία τα περισσότερα περιστατικά σκλήρυνσης κατά πλάκας, απ΄ότι στις χώρες του ισημερινού και το νότιο ημισφαίριο. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry».

multiple sklyrosis.jpg5Τα ευρήματα της έρευνας απέδειξαν, επίσης, ότι έγκυες που ζουν σε χώρες με χαμηλά επίπεδα ηλιακού φωτός μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου, θα πρέπει ενδεχομένως να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D για να προστατεύσουν τα παιδιά τους από την πολλαπλή σκλήρυνση, σύμφωνα με τους ερευνητές.

multiple sklyrosis.jpg4Ο Dr. Ram Ramagopalan, από το Queen Mary University, ανέλυσε στοιχεία που δημοσιεύτηκαν προηγουμένως για σχεδόν 152.000 ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση σε βόρειες χώρες. Ανακάλυψε ότι άνθρωποι που γεννήθηκαν τον Απρίλιο είχαν 5% αυξημένο κίνδυνο για πολλαπλή σκλήρυνση, ενώ όσοι γεννήθηκαν σε πιο ζεστούς μήνες, μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου είχαν 5 έως 7% μειωμένο κίνδυνο για πολλαπλή σκλήρυνση.

Τα ευρήματα παρέχουν τις πιο ισχυρές ενδείξεις έως σήμερα ότι ο μήνας γέννησης ενός ανθρώπου επηρεάζει τον κίνδυνο πολλαπλούς σκλήρυνσης. Τα αποτελέσματα επίσης υπογραμμίζουν την ανάγκη για έρευνες που εντοπίζουν αν η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της πολλαπλούς σκλήρυνσης στα παιδιά, σημειώνουν οι ερευνητές. 

πηγή:invitromagazine.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Πότε οι selfies «δείχνουν» ψυχολογικό πρόβλημα;

selfies.jpg7 -300x200

Γιατί οι άνθρωποι βγάζουν selfies; Αναρωτηθήκατε ποιος είναι ο λόγος πίσω από αυτό;

Διαφορετικοί άνθρωποι, έχουν διαφορετικά κίνητρα για τη λήψη φωτογραφιών «selfies». Οι περισσότεροι έχουν την άποψη ότι είναι ακίνδυνο και προορίζεται να μοιραστούν την εμπειρία τους με τους άλλους.

Ωστόσο, μερικές φορές σε κάποιους ανθρώπους, η μανία με τις selfies μπορεί να αυξηθεί σε ανησυχητικά επίπεδα. Αυτό συμβαίνει όταν παύει να γίνεται από διασκέδαση κι αρχίζει να είναι κάτι που φαίνεται να ανταλακλά ίσως πιο σοβαρά ζητήματα στη ζωή του ατόμου αυτού.

Ας υποθέσουμε ότι ο Λεωνίδας  έχει προβλήματα αυτοεκτίμησης .

selfies.jpg4 »Ο Λεωνίδας αναφέρει ότι η αυτοεκτίμησή του μειώνεται συνεχώς από τότε που έκανε σχέση τους τελευταίους 6 μήνες. Δηλώνει ότι βρήκε τον εαυτό του κοιτάζοντας στον καθρέφτη περίπου δύο ώρες πριν πάει για ύπνο, για να βεβαιωθεί ότι θα είναι «ευπαρουσίαστος» την επόμενη μέρα στη δουλειά. Εστιάζει στο δέρμα του και στις λεπτομέρειες του σώματός του, όπως τα φρύδια, το δέρμα και τα μαλλιά του. Πηγαίνει στο γυμναστήριο κάθε μέρα μετά τη δουλειά, προκειμένου να διατηρηθεί το σώμα του σε ένα τέλειο σχήμα.

 Αναφέρει επίσης, ότι ο ίδιος άρχισε να τραβάει selfies προκειμένου να βρει τυχόν ατέλειες στο πρόσωπο και το σώμα του. Η εμμονή του άρχισε να γίνεται οριακή, καθώς έπαιρνε φωτογραφίες του εαυτού 4 με 5 φορές την ημέρα, αλλά δεν δημοσίευε οποιαδήποτε από αυτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η εμμονή του όμως εντάθηκε και οξύνθηκε όταν η φίλη του , του έκανε ένα σχόλιο σχετικά με το σχήμα του σώματός του. Άρχισε να παίρνει περίπου 10 selfies την ημέρα και να δημοσιεύει κάθε μία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αρκετές φορές την ημέρα. Οι δημοσιεύσεις των selfies του άρχισαν αυξάνονται κι άλλο, όταν άρχισε να λαμβάνει θετικά σχόλια από ανθρώπους που δεν τον γνώριζαν.»

Στο παραπάνω παράδειγμα αλλάξτε το όνομα του Λεωνίδα με αρκετά γνωστά σας πρόσωπα και των δύο φύλων  και τότε ίσως παρατηρήσετε αρκετές ομοιότητες .

selfiesΑυτό μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ανάγκη «να είμαστε τέλειοι» αυξάνεται στη νεότερη γενιά. Καθώς οι άνθρωποι βασανίζονται για την εμφάνισή τους, στέλνουν ένα μήνυμα στον κόσμο ότι εξωτερική εμφάνιση είναι πιο σημαντική από την προσωπικότητα.

Φαίνεται ότι το να εστιάζεις στα παγκόσμια κοινωνικά προβλήματα δεν είναι σημαντικό, αλλά ότι η εμμονή στη μόδα είναι ο νούμερο ένα προβληματισμός στην κοινωνία.«Τι σημασία έχει αν πεθαίνει κόσμος από πολέμους , πείνα, φτώχια, εγώ είμαι τέλειος/τέλεια εμφανισιακά.»

Οι άνθρωποι φαίνεται να μην παίρνουν πρωτοβουλίες για αυτά που συμβαίνουν στη ζωή τους, αλλά προσπαθούν να πάρουν την έγκριση κάποιου άλλου, μαζεύοντας  »likes».

Στο παραπάνω παράδειγμα του Λεωνίδα, έχουμε έναν άνθρωπο που δεν αισθανόταν αποδοχή και αγάπη στη σχέση του και τα οικεία του πρόσωπα και έψαχνε να τη βρει από ξένους. Ένιωθε ότι έχει χάσει τον έλεγχο για το πώς ένιωθε για τον εαυτό του . Πίστευε ότι ο ίδιος βρήκε πάλι τον έλεγχο βγάζοντας «selfies» και παίρνοντας έγκριση (likes) από τους άλλους.

selfies.jpg5 Αυτή η ψηφιακή εποχή προκαλεί ναρκισσισμό, μια εμμονή με τη ματαιοδοξία. Η ανάγκη να αισθάνονται οι άνθρωποι ότι έχουν την έγκριση των άλλων.

Οι άνθρωποι που παίρνουν selfies τείνουν επίσης να αποξενώνουν τον εαυτό τους από το περιβάλλον τους. Είναι σημαντικό να έρθει κάποιος σε επαφή με τον αυθεντικό εαυτό του και να αλληλεπιδρά υποστηρικτικά με τους φίλους και την οικογένειά του.

Μην αδιαφορείτε για τα οικεία σας πρόσωπα.

 Να λέτε μια καλή κουβέντα και να τονίζετε τα θετικά τους χαρακτηριστικά.

 Μια απλή κουβέντα σας στον άνθρωπό σας, μερικών δευτερολέπτων, μπορεί να γίνει το λιθαράκι μιας όμορφης μέρας.

Αντώνιος Καλέντζης MBPsS / MISCP

Ψυχοπαιδαγωγική και Συμβουλευτική

Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | www.antonioskalentzis.eu

πηγή:invitromagazine.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS