ΡΟΗ 24/7:

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ποιο είναι το φαρμακευτικό βότανο κατά των ιώσεων, που «ατσαλώνει» το ανοσοποιητικό μας;

exinakeia.jpg7 -300x225

Εχει αντιική, αντιβιοτική, αντιβακτηριακή, αντιφλεγμονώδη και διεγερτική του ανοσοποιητικού συστήματος δράση. Δεν είναι άλλη από την Echinacea (εχινάκεια ή εχινάτσεια), φαρμακευτικό φυτό, το οποίο έχει μακρά ιστορία καθώς και μεγάλη επιστημονική μελέτη, όσον αφορά την θεραπευτική του χρησιμότητα και δράση.

 Το φυτό:

Αυτοφυές της Βορείου Αμερικής. Φυτό των Ινδιάνων, όπως λέγεται, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τις ρίζες του για να θεραπεύουν κυρίως μολύνσεις. Φτάνει το 1-1,5 m σε ύψος και τα άνθη του είναι μεγάλες μαργαρίτες, οι οποίες είναι μοβ ή απαλές ροζ έως και άσπρες, αναλόγως την ποικιλία.

 Το γένος Echinacea αποτελείται από εννέα είδη και δύο ποικιλίες.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Η ευρωπαϊκή επιτροπή αρμόδια για την καταγραφή, τη μελέτη και την κατάταξη των φαρμακευτικών φυτών, γνωστή σαν European Scientific Cooperative of Phytotherapy (ESCOP) αναγνωρίζει ως θεραπευτικά τα εξής:

1) Echinacea Pallidae ρίζα

2) Echinacea purpurea ολόκληρο το φυτό

3) Echinacea purpurea ρίζα

Πού χρησιμοποιείται η Echinacea;

Παραδοσιακά χρησιμοποιήθηκε κατά των λοιμώξεων, ιώσεων – κυρίως του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος – κατά των ελκών, πληγών, μολύνσεων των αυτιών κ.α.

Δευτερογενείς δράσεις της Echinacea (και υπό μελέτη):

exinakeia.jpg5- Φλεγμονές φαρυγγικής κοιλότητας, ρινοφαρυγγική καταρροή

- Δερματικά προβλήματα, ψωρίαση, έλκη, πληγές, εγκαύματα, νεανική ακμή, ελκώδης κολίτιδα.

Τα τελευταία χρόνια, γίνονται έρευνες για την δράση της Echinacea στην αντιμετώπιση της λευκοπενίας λόγω ακτινοθεραπείας ή χημειοθεραπείας.

Ποια είναι τα δραστικά συστατικά του φυτού αυτού τα οποία πράγματι το κάνουν τόσο μοναδικά αποτελεσματικό;

Τα συστατικά που περιέχονται στην εχινάκεια διακρίνονται στις πιο κάτω κατηγορίες:

* παράγωγα καφεϊκού οξέος (εχινακοσίδης o οποίος παρουσιάζει ασθενή αντιβιοτική δράση, κικορικό οξύ, κιναρίνη)

* πολυσακχαρίτες οι οποίοι έχουν συγκεκριμένη δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Πρόκειται κυρίως για την 4-O-methyl glucurono-arabinoxylan και την arabinorhamnogalactan

* λιπόφιλα στοιχεία: πρόκειται για πολυακετυλένια και αλκυλαμίδια

exinakeiaΠώς δρουν:

- Οι πολυσακχαρίτες του φυτού δρουν διεγείροντας την δράση των Τ-Λεμφοκυττάρων του οργανισμού, τα οποία είναι υπεύθυνα για την καλή άμυνα του, αφού παράγουν αντισώματα τα οποία καταστρέφουν τους ιούς, τα μικρόβια, τους μύκητες και ότι εισβάλει στον οργανισμό ως νοσογόνος παράγοντας. .

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι δράση της Echinacea είναιαντιική, αντιβιοτική, αντιβακτηριακή, αντιφλεγμονώδης και διεγερτική του ανοσοποιητικού συστήματος.

- Τα τελευταία 30 χρόνια στην Αμερική και στην Γερμανία ιδιαίτερα, χρησιμοποιείται σαν βοηθητικό στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος και ως προληπτικό. Έτσι αυτή την στιγμή, υπάρχει ένα φυτικό προϊόν με θεραπευτικές ιδιότητες και παγκόσμιο ενδιαφέρον για την κοινή γνώμη και την επιστημονική κοινότητα. Δεδομένου ότι exinakeia.jpg6παρά την πληθώρα φαρμάκων που υπάρχει, δεν υπάρχει θεραπευτική πρόταση κατά των λοιμώξεων, οι εναλλακτικές αλλά τεκμηριωμένες αυτές προτάσεις αποτελούν μια θεραπευτική λύση.

Σε μεγάλο αριθμό μελετών, έχει διαπιστωθεί ότι η Echinacea όταν ληφθεί μετά τα πρώτα συμπτώματα γρίπης για 10 μέρες, αυτά είναι μικρότερης έντασης και η ασθένεια είναι πιο ήπιας μορφής. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως προφυλακτικό ή κατασταλτικό.

 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται περισσότερο των 4 εβδομάδων (συνεχής χρήση δεν επιτρέπεται σε κανένα φάρμακο, εκτός εάν το επιλέγει ο γιατρός).μπορούμε να συνεχίσουμε την λήψη έπειτα από διακοπή 2 εβδομάδων.

exinakeia.jpg3Η Echinacea δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που πάσχουν αυτοάνοσα νοσήματα (νοσήματα συνδετικού ιστού, ρευματοπάθειες) ,από φυματίωση, λευχαιμία, σακχαρώδη διαβήτη, πολλαπλή σκλήρυνση, και λοιπές ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού συστήματος, και πιθανώς ηπατοπάθειες. Ακόμα, δε πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που χρησιμοποιούν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα όπως είναι η κορτιζόνη, η αζαθειοπρίνη, η κυκλοσπιρίνη κα., καθώς θεωρείται πως το βότανο καταστέλλει την δράση τους. Επίσης η χρήση απαγορεύεται σε εγκύους και θηλάζουσες.

Η χρήση σε παιδιά από 1-12 ετών να γίνεται με την σύμφωνη γνώμη του Ιατρού.

πηγή:invitromagazine 

Διαβάστε περισσότερα...

Νέα θεραπεία με βλαστοκύτταρα καταπολεμά την αρθρίτιδα

feature-300x143

STOP στην οστεοαρθρίτιδα που πλήττει και τις αρθρώσεις του χεριού (ώμος, καρπός, δάκτυλα) βάζουν πλέον οι ορθοπαιδικοί με τη χρήση αυτόλογων βλαστοκυττάρων!

Μάλιστα τα αποτελέσματα της θεραπείας,  όπως λένε οι επιστήμονες, είναι εξίσου εντυπωσιακά με αυτά των αρθρώσεων των κάτω άκρων ( γόνατο, ισχίο).

«Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας που πλήττει τις αρθρώσεις του χεριού είναι το νέο όπλο στη φαρέτρα μας με εντυπωσιακά αποτελέσματα» τονίζει ο χειρουργός ορθοπαιδικός / μικροχειρουργός χεριού και Αντιπρόεδρος για το 2014 της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού -Άνω Άκρου, κ Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης, ο οποίος υποστηρίζει ότι : «Τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται με απλή διαδικασία από το υποδόριο λίπος της κοιλιάς και αφού καλλιεργηθούν εμφυτεύονται στην άρθρωση. Εκτός από την ευνοϊκή επίδραση στο σταμάτημα της φθοράς του χόνδρου, βαθμιαία μετατρέπονται τελικά σε χονδροκύτταρα και καλύπτουν τα κενά του χόνδρου που έχει προκαλέσει η νόσος, συντηρώντας έτσι για ικανό χρονικό διάστημα τον αρθρικό χόνδρο».

Αποτελέσματα από την εφαρμογή παρόμοιων θεραπειών με βλαστοκύτταρα παρουσιάστηκαν στο 8ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο στην Βομβάη της Ινδίας.

837229-stem-cellsΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ

Σύμφωνα με τον κ Ιγνατιάδη τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από λιποκύτταρα της κοιλιάς του ασθενή, με ταχεία λήψη με τοπική αναισθησία μέσα από τομή ενός εκατοστού.

Στη συνέχεια γίνεται ειδική επεξεργασία και καλλιεργούνται στα εργαστήρια για περίπου ένα μήνα με σκοπό τον πολλαπλασιασμό τους. Ακολούθως με ένεση εγχέονται μέσα στην άρθρωση του πάσχοντος.

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα καθώς μέσα στους επόμενους δυο μήνες ο ασθενής αρχίζει να απαλλάσσεται από τους πόνους και τις ενοχλήσεις που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα.

«Η θεραπεία εφαρμόζεται και έχει άριστα αποτελέσματα για αναστολή εξέλιξης ( σταθεροποίηση) αρχόμενων, ήπιων και μεσαίου βαθμού αρθρίτιδων, στις περιπτώσεις όπου υπάρχει το βασικό υπόστρωμα του αρθρικού χόνδρου» εξηγεί ο κ Ιγνατιάδης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα βλαστοκύτταρα μέσω ειδικών μηχανισμών εκτός από την ευνοϊκή επίδραση στο σταμάτημα της φθοράς του χόνδρου, βαθμιαία μετατρέπονται. τελικά σε χονδροκύτταρα και συμπληρώνουν το χόνδρινο υπόστρωμα της αρθρικής επιφανείας που έχει καταστραφεί από τη νόσο

Η θεραπεία έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν ταυτόχρονα εφαρμοσθεί και αποφόρτιση της άρθρωσης, ελάττωση βάρους(για γόνατο), ακινητοποίηση με νάρθηκες(για αντίχειρα). Επίσης μπορεί να συνδυασθεί με θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες ή και ενέσεις ενδαρθρικές υαλουρονικού οξέος.

CLIIMA20120920_0100_1ΟΣΤΕΟΡΘΡΑΤΙΔΑ ΠΛΗΤΤΕΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Η οστεοαρθρίτιδα είναι νόσος που προσβάλλει όλη την άρθρωση, (χόνδρο, υποχόνδριο οστούν και θύλακο συνδεσμικά στοιχεία )και εμφανίζει πόνο και δυσκαμψία .

Σύμφωνα με Αμερικάνικες στατιστικές μελέτες στο γενικό πληθυσμό ηλικίας πάνω από 30 χρόνων το 13% πάσχει από τη νόσο χωρίς συμπτώματα, ενώ το 4,7 παρουσιάζει. Σε ηλικίες άνω των 65 χρόνων αντίστοιχα έχουμε το 33,6% χωρίς και το 19,3% με συμπτώματα.

Η νόσος πλήττει κυρίως το γόνατο, το ισχίο, τα χέρια και τη σπονδυλική στήλη . Προτιμά περισσότερο τις γυναίκες και συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά τα 40-45 χρόνια.

Η πιο συνήθης μορφή είναι η ιδιοπαθής ή πρωτοπαθής (γονίδιο), ενώ υπάρχει και η δευτεροπαθής, όπου αρχικά έχεα προηγηθεί αρχική φθορά από κάποιο τραύμα και μετά εξελίσσεται σαν την ιδιοπαθή.

Μέχρι σήμερα οι ασθενείς απαλλάσσονταν από τη νόσο μόνο με αρθροπλαστική αντικατάσταση της άρθρωσης. Συντηρητικά εφαρμόζονταν φυσικοθεραπείες, χορήγηση αντιφλεγμονωδών, απώλεια βάρους και πρόσφατα προσετέθη και η βελτιωτική θεραπεία με αυξητικούς παράγοντες (αυτόλογους από τα αιμοπετάλια). Η θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα φαίνεται να δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα της νόσου χωρίς χειρουργείο.

πηγή:invitromagazine.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι ο Λύκος και γιατί προτιμά τις γυναίκες;

likos2-300x167

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ) είναι χρόνιο, υποτροπιάζον, πολυσυστηματικό αυτοάνοσο νόσημα. Μπορεί να αποβεί ακόμη και θανατηφόρο αν και με τις πρόσφατες ιατρικές εξελίξεις η θνησιμότητα έχει μειωθεί αρκετά. Όπως και με τις υπόλοιπες αυτοάνοσες παθήσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος προκαλώντας φλεγμονή και ιστολογική βλάβη.

Ο ΣΕΛ μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αλλά περισσότερο συχνά προκαλεί βλάβες στη καρδιά, στις αρθρώσεις, στο δέρμα, στους πνεύμονες, στις φλέβες, στο ήπαρ, στα νεφρά και στο νευρικό σύστημα. Η πορεία της πάθησης είναι απρόβλεπτη. Ο λύκος μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι περισσότερο συχνός στις γυναίκες. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποια θεραπεία που να επιφέρει πλήρη ίαση της πάθησης, ωστόσο τα φάρμακα (συνήθως κορτικοστεροειδή) που χρησιμοποιούνται μπορούν να ελέγχουν τα συμπτώματα, να καθυστερούν την εξέλιξη και να προλαμβάνουν τις εξάρσεις της νόσου.

 

Επιστήμονες από την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία & Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου που ήταν χθες τονίζουν πως 9 στους 10 ανθρώπους που νοσούν από Λύκο, είναι γυναίκες. Σήμερα στη χώρα μας οι ασθενείς είναι τουλάχιστον 5.000. Η νόσος προσβάλλει όλες τις ηλικίες αλλά είναι συχνότερη στις γυναίκες ηλικίας 15-40 ετών

«Η έγκαιρη πρόληψη αλλά και η αντιμετώπιση της νόσου από τον ειδικό γιατρό αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο» τονίζουν οι επιστήμονες της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας & Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ). Για πρώτη φορά η διάγνωση της πάθησης, έγινε τον Μεσαίωνα, ενώ πήρε το όνομα «λύκος» γιατί οι δερματικές αλλοιώσεις που προκαλεί, μοιάζουν με δάγκωμα λύκου. Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ) ανήκει στην οικογένεια των ρευματικών παθήσεων, και σε κάθε ασθενή εκδηλώνεται διαφορετικά, τόσο από πλευράς σοβαρότητας όσο και από πλευράς συμπτωμάτων.

Ο ΣΕΛ μπορεί να εμφανιστεί με ποικιλία συμπτωμάτων και εκδηλώσεων από τον οργανισμό. Συνήθως, υπάρχουν πόνοι στους μύες, αίσθημα κούρασης, δυσκαμψία, πόνο ή πρήξιμο (οίδημα) στις αρθρώσεις των χεριών και ποδιών, και δερματικά εξανθήματα (κυρίως ευαισθησία του δέρματος του προσώπου κατά την έκθεση στον ήλιο). Επίσης, ο ασθενής εμφανίζει δέκατα, αυξημένη τριχόπτωση και άφθες στο στόμα. Συχνά, τα παραπάνω ενοχλήματα υπάρχουν για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες προτού κάποιος απευθυνθεί σε γιατρό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ, τα συμπτώματα αυτά δεν εμφανίζονται μόνο στον Λύκο, αλλά και σε άλλες καταστάσεις. Ο εξειδικευμένος γιατρός θα καταλάβει εάν πρόκειται ή όχι για ΣΕΛ.

πηγή:invitromagazine.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε τί κινδυνεύουν να πάθουν, όσοι ακούν μουσική στη διαπασών, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

headphones13-300x200

«Σοβαρή απειλή» για την ακοή χαρακτηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τις συσκευές ακρόασης με ακουστικά, αλλά και τις συναυλίες και τα μπαρ, χώροι στους οποίους ακούγεται μουσική σε υψηλά ντεσιμπέλ και κάνει έκκληση προς τους φαν της μουσικής να αποφεύγουν – ιδιαίτερα τη μουσική με ακουστικά  - περισσότερο από μία ώρα την ημέρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 43 εκατομμύρια έφηβοι και νεαροί ενήλικες από 12 έως 35 ετών πάσχουν από μερική απώλεια ακοής και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς, ενώ 1.1 δισεκατομμύριο έφηβοι και νεαροί ενήλικες κινδυνεύουν να υποστούν μόνιμες βλάβες στην ακοή τους επειδή ακούν «τέρμα» την αγαπημένη τους μουσική.  Είναιheadphones.jpg11χαρακτηριστικό ότι μόνο στις ΗΠΑ, το ποσοστό των εφήβων με βαρηκοΐα αυξήθηκε από 3,5% το 1994 σε 5,3% το 2006.

Στην ίδια ηλιακή ομάδα – δηλαδή μεταξύ 12 και 35 ετών –  το 1 στα 2 άτομα, στις πλούσιες και μεσαίου εισοδήματος χώρες, εκτίθενται σε μη ασφαλή επίπεδα ήχου από προσωπικές συσκευές αναπαραγωγής ήχου (κινητά τηλέφωνα, ipod, mp3 ή mp4 κλπ).  Επιπλέον, το 40% εκτίθενται σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα ήχου σε συναυλίες και μπαρ.

«Αυτό που προσπαθούμε να καταφέρουμε είναι να ενημερώσουμε παραπάνω τον κόσμο γι” αυτό το θέμα, καθώς είναι κάτι με το οποίο λίγοι ασχολούνται, όμως,  η ζημιά που μπορεί να προκληθεί είναι μεγάλη και μπορεί να αποφευχθεί. Οι νέοι δεν headphones.jpg4πρέπει να υπερβαίνουν την μία ώρα ακρόαση μουσικής την ημέρα με mp3, mp4 ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή αναπαραγωγής ήχου, και όσο ακούν μουσική, να μην έχουν την μουσική στη διαπασών, διότι σ’αυτήν την περίπτωση κινδυνεύουν να χάσουν την ακοή τους», δήλωσε ο δρ. Ετιέν Κρουγκ, διευθυντής Πρόληψης Τραυματισμών του ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ συνιστά να ακούμε μουσική με την ένταση του ήχου στο 60% το ανώτερο και να στεκόμαστε μακριά από τα ηχεία στα μπαρ και στις συναυλίες, ενώ εάν επιλέγουμε ακουστικά, είναι καλό να προτιμούμε αυτά που δεσμεύουν τον ήχο (noisecanceling), ώστε  να ακούμε την μουσική αλλά σε λογική ένταση.

Οι επιστήμονες έδωσαν μάλιστα στη δημοσιότητα κατάλογο, στον οποίο αναγράφεται η έκθεση σε υψηλά ντεσιμπέλ, σε πόση ώρα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην ακοή.

Δείτε τον κατάλογο :

headphones.jpg7* Με 85 dB (αντιστοιχούν στον ήχο ενός αυτοκινήτου) – 8 ώρες

 * Με 90 dB (αντιστοιχούν στην συσκευή κουρέματος του γκαζόν) – 2,5 ώρες

 * 95 dB (αντιστοιχούν στην μέση μοτοσικλέτα) – 47 λεπτά

 * 100 dB (αντιστοιχούν στην κόρνα του ΙΧ ή ενός υπόγειου τραίνου) – 15 λεπτά

 * 105 dB (αντιστοιχούν στον μέγιστο ήχο ενός mp3) – 4 λεπτά

 * 115 dB (αντιστοιχούν σε μία ηχηρή συναυλία ροκ) – 28 δευτερόλεπτα

 * 120 dB (αντιστοιχούν σε μία βουβουζέλα ή σειρήνα) – 9 δευτερόλεπτα

πηγή:invitromagazine

 

Διαβάστε περισσότερα...

Τσιγάρο και αλκοόλ «χτυπούν» στο στομάχι και κυρίως τους άνδρες

cancer.jpg2 -300x187

Mεγάλη ολλανδική επιστημονική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες μελέτες ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ειδών καρκίνου του στομάχου και του οισοφάγου, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ έχει μικρότερη επίπτωση, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας μορφής καρκίνου του οισοφάγου.

Η έρευνα, υπό την Τζέσι Στίβενς της Σχολής Ογκολογίας και Αναπτυξιακής Βιολογίας του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “Gut”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησε πάνω από 120.000 ενηλίκους, ηλικίας 55 έως 70 ετών, επί 16 χρόνια.

cancerΟι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης των δύο κυριότερων μορφών καρκίνου του στομάχου, καθώς και των δύο κυριότερων μορφών καρκίνου του οισοφάγου, από 60% έως 263%, σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Η έρευνα ενισχύει τις γενικές ιατρικές συστάσεις για συγκρατημένη κατανάλωση αλκοόλ και κόψιμο του τσιγάρου προς αποφυγή των επικίνδυνων παρενεργειών τους. Το αλκοόλ έχει μικρότερο εύρος επιπτώσεων, αυξάνοντας μόνο τον κίνδυνο για εμφάνιση μιας μορφής καρκίνου του οισοφάγου (στο άνω τμήμα του).

cancer3Όσοι πίνουν πάνω από 30 γραμμάρια αλκοόλ τη μέρα κατά μέσο όρο (ποσότητα που ισοδυναμεί με δύο έως τρία ποτήρια κρασιού ημερησίως), έχουν σχεδόν πενταπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του οισοφάγου, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου.

Οι πρώην καπνιστές βρέθηκαν να έχουν επίσης αυξημένο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου (αν και μικρότερο σε σχέση με όσους συνεχίζουν να καπνίζουν), γύρω στο 40% περισσότερο έναντι όσων δεν κάπνισαν ποτέ στη ζωή τους.

Σε μια συγκεκριμένη μορφή καρκίνου του άνω οισοφάγου, κάπνισμα και αλκοόλ αλληλοενισχύονται και αυξάνουν περαιτέρω τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας.

Όσοι είναι καπνιστές και παράλληλα πίνουν περισσότερα από ένα ή δύο ποτήρια κρασί τη μέρα, κινδυνεύουν οκτώ φορές περισσότερο να αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν, ούτε πίνουν αλκοόλ.

cancer.jpg4Αυτή η αρνητική «συνέργεια» πάντως μεταξύ τσιγάρου και αλκοόλ δεν εμφανίζεται στον καρκίνο του στομάχου, ούτε στον καρκίνο του κάτω οισοφάγου.

Σύμφωνα με τις ως τώρα μελέτες, εκτός από το κάπνισμα, για τον καρκίνο του στομάχου άλλοι παράγοντες αυξημένου κινδύνου είναι το βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό με παρόμοια περιστατικά, η διατροφή που είναι πλούσια σε φαγητά καπνιστά, αλμυρά ή διατηρημένα στην άλμη, καθώς και η μόλυνση με το βακτήριο H.pylori που προκαλεί έλκος (αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν το συγκεκριμένο κοινό βακτήριο, δεν αναπτύσσουν ποτέ καρκίνο).

Οι άνδρες έχουν υψηλότερα ποσοστά τόσο καρκίνου του στομάχου όσο και οισοφάγου σε σχέση με τις γυναίκες.

πηγή:invitromagazine.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Νέος τύπος βλαστοκυττάρων- μπορεί να δημιουργήσουν ανθρώπινα όργανα

erg2-300x200

Την ανακάλυψη έκανε επιστημονική ομάδα από τις ΗΠΑ και την Ισπανία. Ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή αναπτυξιακής βιολογίας Χουάν Κάρλος Μπελμόντε του Ινστιτούτου Salk της Καλιφόρνια, ανακάλυψαν την ύπαρξη ενός νέου, άγνωστου έως σήμερα, τύπο πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων, που είναι ικανά να εξελίσσονται σε οποιοδήποτε είδος εξεδικευμένου κυττάρου.

Ήδη έχουν εμφυτευτεί αυτά τα κύτταρα μέσα σε σώμα γουρουνιών και αγελάδων προκειμένου να αναπτυχθούν και να γίνουν όργανα. Τα νέα αυτά βλαστικά κύτταρα συνδέονται με συγκεκριμένες περιοχές στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, κάτι που δεν γίνεται με τα βλαστικά κύτταρα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Μάλιστα σε πειραματικό στάδιο, τα νέα πολυδύναμα ανθρώπινα κύτταρα έδειξαν ότι είναι δυνατό να τα ενσωματώσουν με επιτυχία σε έμβρυα πειραματόζωων.

Οι επιστήμονες ονόμασαν τα νέα κύτταρα «κύτταρα επιλεκτικά περιοχής» (rsPSC ή region-selective pluripotent stem cells) για να δείξουν ότι η πολυδύναμη φύση τους εξαρτάται από την περιοχή όπου βρίσκονται. Αυτό τους δίνει σημαντικό πλεονέκτημα για την παραγωγή τους σε μεγάλη κλίμακα, κάτι σημαντικό από άποψη θεραπευτικών δυνατοτήτων.

erg3

Ο καθηγητής Μπελμόντε τόνισε πως: «αυτά τα κύτταρα που ανακαλύψαμε, μπορούν να παρέχουν τρομερά πλεονεκτήματα στο εργαστήριο για να μελετήσουμε την ανάπτυξη και την εξέλιξη των ασθενειών και έτσι μπορεί να μας ανοίξει νέους δρόμους για καινοτομικές θεραπείες».

Πάντως και μέχρι να τελειοποιηθεί η διαδικασία στα εργαστήρια δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για το κατά πόσο αυτό είναι ηθικό επιστημονικά ή όχι. Δηλαδή να δημιουργηθούν ζώα με ανθρώπινα όργανα τα οποία στη συνέχεια θα αφαιρεθούν για να μεταμοσχευθούν σε άνθρωπο.

πηγή:invitromagazine

Διαβάστε περισσότερα...

Κάνε κι εσύ το online τέστ, που δείχνει αν – ίσως – έχεις άσθμα

asthma.jpg10-300x188

Συμπτώματα όπως ο βήχας, ο συριγμός, το βάρος στο στήθος, η δύσπνοια, μπορεί να είναι σήμα κινδύνου για άσθμα. Αυτό το μήνυμα θέλει να περάσει σήμερα 5 Μαΐου 2015 Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος, η Ομάδα Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (Ε.Π.Ε.).

Κι αυτό γιατί είναι πολύ σημαντική η ενημέρωση των ασθενών για τη νόσο, ώστε να «εκπαιδευτούν» να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα που θα πρέπει να τους οδηγήσουν άμεσα στον ειδικό Πνευμονολόγο, για έγκαιρη διάγνωση και έγκαιρη λήψη θεραπείας.

Υπολογίζεται, λοιπόν, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 800.000 ασθενείς. Γι’ αυτό η Ομάδα Άσθματος εντείνει συνεχώς τις προσπάθειές της, με στόχο την ευρύτερη διασπορά της ενημέρωσης, ώστε οι ασθενείς να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, με απουσία πρωινών και νυκτερινών συμπτωμάτων, και διατηρώντας μια φυσιολογική καθημερινή δραστηριότητα!

Κάνε το τέστ που δείχνει την πιθανότητα για άσθμα 

asthma.jpg5Η Ομάδα Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας παρουσίασε σήμερα το ανανεωμένο επιστημονικό site myasthma.gr , το μοναδικό στην Ελλάδα για ασθενείς με άσθμα, που διαθέτει τα πιο έγκυρα και πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, καθώς το έχουν δημιουργήσει και το επιμελούνται Μέλη – Πνευμονολόγοι της Ομάδας Άσθματος της ΕΠΕ.

Το www.myasthma.gr μετά από 4 χρόνια λειτουργίας εκτός από την ανανέωση της εικόνας του και το μοντέρνο design, αναβαθμίστηκε ποιοτικά ώστε να είναι φιλικό προς τον χρήστη και να φορτώνει πιο γρήγορα τα δεδομένα αλλά και να είναι προσβάσιμο ακόμα και από smart συσκευές. Παράλληλα, στο site ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφθεί το νέο blog, το οποίο τροφοδοτείται συνεχώς με ειδήσεις σχετικές με το άσθμα, τις θεραπείες, τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται και πολλά άλλα. Η Ομάδα Άσθματος διαθέτει επίσης σελίδα στο Facebook και στο Twitter, λογαριασμοί που είναι προσβάσιμοι και από το www.myasthma.gr.

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να κάνετε μόνοι σας το online test που δείχνει την πιθανότητα άσθματος

Η Ομάδα Ασθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Η Ομάδα Ασθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Ο κ. Μιχάλης Τουμπής Πρόεδρος της Ε.Π.Ε., πνευμονολόγος και Δ/ντης της 6ης Κλινικής ΝΝΘΑ τόνισε ότι «η ενημέρωση της ευρύτερης κοινωνίας για το άσθμα, την ΧΑΠ ή και άλλων αναπνευστικών νοσημάτων, αποτελεί προτεραιότητα για την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, γι’ αυτό στηρίζει κάθε χρόνο ποικίλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με στόχο την επίσκεψη των ασθενών στον ειδικό πνευμονολόγο που θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους».

Ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, γ.γ. της Ε.Π.Ε., καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ  πρόσθεσε ότι «στόχος της Ε.Π.Ε. είναι μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης αλλά και επιστημονικές μελέτες να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε τόσο οι ασθενείς να ενημερωθούν για την ανάγκη πρόληψης και θεραπείας όσο και οι φορείς Υγείας να αντιληφθούν ότι η λήψη πρωτοβουλιών θα συμβάλει στην ανακούφιση των ασθενών αλλά και του συστήματος υγείας.»

asthma.jpg4Ο κ.  Στυλιανός Λουκίδης, συντονιστής της Ομάδας Άσθματος και αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ  αναφερόμενος στη νόσο τόνισε ότι «Το σοβαρό Άσθμα απαιτεί τις υψηλότερες δόσεις των προτεινόμενων θεραπειών για να παραμείνει η νόσος υπό έλεγχο, ενώ παρά την κατάλληλη θεραπεία, ο έλεγχος μπορεί να μην επιτευχθεί. Οι ασθενείς με σοβαρό Άσθμα, που υπολογίζονται σε 10.000 με 15.000 στην Ελλάδα, έχουν περισσότερες νοσηλείες και επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Ενθαρρυντικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια, έγινε προσπάθεια εισαγωγής θεραπευτικών παρεμβάσεων για τον έλεγχo του σοβαρού αλλεργικού άσθματος, όπως αυτή της ομαλιζουμάμπης, με σημαντικά θετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς. Επίσης, μια νέα προσθήκη στην θεραπεία του άσθματος αποτελεί το αντιχολινεργικό μακράς δράσης τιοτρόπιο, που φαίνεται ότι οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο της νόσου και μείωση των εξάρσεων. Σημαντική εξέλιξη είναι επίσης ότι βρίσκονται υπό έρευνα νέες θεραπείες που στοχεύουν σ’ αυτούς τους ασθενείς, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, και πρόκειται κυρίως για μονοκλωνικά αντισώματα.»

asthma.jpg11Ο κ. Πέτρος Μπακάκος, συντονιστής της Ομάδας Ασθματος και Επίκουρος Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ από την πλευρά του σημείωσε αναφορικά με τις νέες θεραπείες ότι «σύντομα θα έχουμε στη διάθεσή μας και προς όφελος των ασθενών μας, μία απλουστευμένη, θεραπευτική επιλογή, τον συνδυασμό φουροϊκής φλουτικαζόνης και βιλαντερόλης, που θα χορηγείται μια φορά ημερησίως, με κύριο σκοπό την αποτελεσματικότητα και τη σταθερή συμμόρφωση του ασθενή στην λήψη της θεραπείας, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την επιτυχία της θεραπείας.» Τέλος σημείωσε ότι «Σύμφωνα με επιδημιολογική έρευνα της Ομάδας Άσθματος το 2011, το 8,6% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα πάσχει από άσθμα, ενώ υπολογίζεται ότι το άσθμα μαζί με την ΧΑΠ, επίσης νόσημα των αεραγωγών με παρόμοια συμπτώματα, έχουν ένα ετήσιο κόστος σχετικό με την φαρμακευτική δαπάνη περί τα €150 εκ.»

 Λίγα λόγια για το Άσθμα

asthmaΤο άσθμα είναι μια από τις πιο κοινές χρόνιες παθήσεις και υπολογίζεται ότι 300 εκατ. άνθρωποι πάσχουν από άσθμα σε όλο τον κόσμο. Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών, που είναι οι αγωγοί – «σωλήνες» μέσω των οποίων ο αέρας εισέρχεται στους πνεύμονες για τη λειτουργία της αναπνοής.

Όταν ένα άτομο επηρεάζεται από το άσθμα, η φλεγμονή προκαλεί στένωση των αεραγωγών και κατά συνέπεια η ροή του αέρα είναι περιορισμένη και η αναπνοή γίνεται δύσκολη. Επιπλέον, σε άτομα που πάσχουν από άσθμα, η στένωση των αεραγωγών επιδεινώνεται από υπερπαραγωγή της βλέννας και από βρογχόσπασμο, λόγω της σύσπασης των μυών γύρω από τους βρόγχους.

Όλα αυτά τα στοιχεία είναι η αιτία όλων των συμπτωμάτων που εμφανίζουν οι ασθενείς: επαναλαμβανόμενα επεισόδια συριγμού, δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, βήχας, ιδιαίτερα τη νύχτα ή νωρίς το πρωί. Μεταξύ των εκλυτικών παραγόντων που επιβαρύνουν τα συμπτώματα του άσθματος είναι, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, τα άνθη ορισμένων δέντρων και φυτών, η άσκηση, ο κρύος αέρας, ορισμένα φάρμακα (π.χ. ασπιρίνη), η οικιακή σκόνη (ακάρεα), αλλεργιογόνα κατοικίδιων ζώων, καθώς και ενδογενείς παράγοντες όπως το άγχος.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την ΕΠΕ στο 210 7487723 και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

πηγή:invitromagazine.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Νέο τεστ αίματος ανιχνεύει αποτελεσματικά τον καρκίνο στις ωοθήκες

test2-300x200

Ο συγκεκριμένος καρκίνος προκαλεί ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας στις γυναίκες επειδή τα συμπτώματα του γίνονται αντιληπτά όταν πλέον είναι αργά. Το νέο τεστ μπορεί έγκαιρα να τον διαγνώσει και στα πειράματα που έγιναν είχε επιτυχία στο 86% των γυναικών. Με το απλό αιματολογικό τεστ τα ποσοστά θα είναι κατά πολύ μικρότερα.

Το τεστ δημιουργήθηκε από επιστημονική ομάδα του UCL (university college London), η οποία στις αναλύσεις του αίματος εντόπισε την πρωτεΐνη CA135, στο αίμα. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν κλινική δοκιμή σε περισσότερες από 46.000 γυναίκες άνω των 50 ετών, για ένα χρονικό διάστημα 14 ετών. Επρόκειτο για την μεγαλύτερη και πιο μακροχρόνια κλινική δοκιμή σχετικά με τη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών.

Με το νέο τεστ γίνεται συνεχώς μια στατιστική ανάλυση του επιπέδου της συγκεκριμένης πρωτεϊνης σε βάθος χρόνου, κάθε χρόνο. Ένα πρόγραμμα στο κομπιούτερ μετά, αναλύει τα ποσοστά με εξαιρετική ακρίβεια και αναλόγως προειδοποιεί για τον κίνδυνο. Συνυπολογίζονται βεβαίως και άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία της γυναίκας, το αρχικό επίπεδο της πρωτεϊνης κατά την πρώτη εξέταση αίματος, το πώς και πόσο το επίπεδο της πρωτεϊνης μεταβάλλεται από έτος σε έτος κ.α

Οι επιστήμονες μιλούν για ένα τεστ που θα ανοίξει νέους δρόμους και μένει μόνο να ολοκληρωθεί η τεράστια αυτή κλινική ανάλυση για ασφαλέστερα αποτελέσματα.

 

πηγή:invitromagazine.gr

Διαβάστε περισσότερα...

11 καθημερινά πράγματα που είναι τρομακτικά, κάτω από ένα μικροσκόπιο

pillow-mini1 2-300x200

Στην καθημερινότητά μας οι άνθρωποι ποτέ δεν σκεφτόμαστε πραγματικά πως είναι τα πράγματα από πολύ κοντά και δεν δίνουμε καμία σημασία στον μικρόκοσμο που μας περιβάλει. Αυτή η άγνοια ίσως είναι κάτι καλό, διότι μερικά πράγματα μοιάζουν τρομακτικά κάτω από το μικροσκόπιο όπως και τα μικροσκοπικά πλάσματα που σέρνονται πάνω τους .

Στην πραγματικότητα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η ουσία των εφιαλτών. Δείτε τα παρακάτω αντικείμενα κάτω από ένα διαφορετικό πρίσμα και ….καλές αϋπνίες!!!!

1. Το μαξιλάρι σας

Είναι ένα μέρος που ξεκουράζετε το κεφάλι σας κάθε βράδυ, ένα μέρος της ζεστασιάς, της άνεσης και της ασφάλειας.

pillow-mini1_2

Αλλά λίγο πιο κοντά……

akareaΑυτά είναι κοινά ακάρεα της οικιακής σκόνης. Αυτή τη στιγμή υπάρχει περίπου 1 εκατομμύριο από αυτούς τους φρικαλέους μικροοργανισμούς μέσα στο μαξιλάρι σας. Βόσκουν στο μαξιλάρι σας και το στρώμα σας και τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα του οργανισμού σας.

2. Η γλώσσα σας

Σε κανονικό μέγεθος

tongue-dt-2-431x300

Και λίγο πιο κοντά….

tongueΗ ανθρώπινη γλώσσα είναι καλυμμένη με μικροσκοπικές αιχμές που ονομάζονται νηματοειδείς θηλές . Κάνουν μια ποικιλία από χρήσιμα πράγματα , όπως η ανίχνευση των γεύσεων και η χειραγώγηση του φαγητού στο στόμα σας , αλλά μοιάζουν λίγο με ασθένεια, έτσι δεν είναι ;

3. Σκώροι και πεταλούδες

Οι πεταλούδες είναι αδιαμφισβήτητα από τα πιο αξιολάτρευτα έντομα στον κόσμο. Τα αραχνοΰφαντα φτερά τους είναι σαν ζωγραφισμένα πανέμορφα βιτρό παράθυρα. Οι σκώροι σε γενικές γραμμές δεν είναι τόσο όμορφοι εκτός από ένα είδος , το σκώρο luna, που είναι πανέμορφος.

moths

Αλλά από κοντά ….

A-microscopic-view-of-a-Glasswinged-butterfly-2059208_0 moth micro

4. Το ανθρώπινο μάτι

Σε κανονικό μέγεθος

human eye

Κάτω από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο….

eye microscope eye pupil

5. Οι βλεφαρίδες σας

Δεν είναι τρομακτικό το θέαμα των βλεφαρίδων κάτω από το μικροσκόπιο, αλλά τα μικροσκοπικά πλάσματα που ζουν στο εσωτερικό τους.

Woman eyeΤα παράσιτα αυτά λέγονται demodex, ζουν στις βλεφαρίδες μας και τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα του δέρματός μας και τα έλαια που συλλέγονται στους θύλακές μας.

n50636372456b6 4c8315ac3de63f3973cff86cf513189a413c212f

6. Η οδοντική πλάκα

Η οδοντική πλάκα είναι αρκετά αηδιαστική σε φυσικό μέγεθος….

dental plaque

Αλλά και από πολύ κοντά…..

7-dental-plaque-sem-steve-gschmeissner plaque

7. Οι βεντούζες των καλαμαριών και των χταποδιών

Το καλαμαράκι και το χταποδάκι που τσακίζουμε με άνεση το καλοκαίρι στα ταβερνάκια του νησιού.

octopus-315285_640

Αλλά από πολύ-πολύ κοντά ……

CSK88iZ

8. Υδροθερμικοί μικροοργανισμοί (σκουληκάκια του βυθού)

Πρόκειται για κάποιους μικροοργανισμούς που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, βρίσκονται αρκετά βαθιά στους ωκεανούς και αυτοί είναι 2 λόγοι που δεν μπορούμε να τους δούμε. Αλλά είναι εκεί!…..και περιμένουν.

ocean

Σε ένα πιο κοντινό πλάνο…

1330287416_monsters_08

 

πηγή:invitromagazine.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...

Ο εκπληκτικός ανθρώπινος εγκέφαλος: Γιατί δεν έχουμε μνήμες από όταν ήμασταν μωρά;

bbrain2

Για παράδειγμα, γνωρίζετε πόσο γρήγορα και σε ποιο στάδιο της ζωής του ανθρώπου αναπτύσσεται ο εγκέφαλος; Ή μήπως ξέρετε πως αναπτύσσεται ο εγκέφαλος ενός πρόωρα γεννημένου μωρού; Διαβάστε και θα εκπλαγείτε.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Neurology, ο εγκέφαλος μεγαλώνει με εκπληκτική ταχύτητα τις πρώτες μέρες της ζωής ενός νεογέννητου και μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου έχει το μισό από το τελικό του μέγεθος.

Κάθε μέρα από την ημέρα που θα γεννηθούμε ο εγκέφαλος μεγαλώνει κατά 1% την ημέρα αλλά ο ρυθμός αυτός προοδευτικά μειώνεται και στο τέλος του πρώτου τριμήνου της ζωής είναι 0,4% την ημέρα. Τις 90 πρώτες ημέρες της ζωής ο εγκέφαλος αυξάνει το μέγεθός του κατά 64% και από 341 κυβικά εκατοστά γίνεται 558 κυβικά εκατοστά.

Πιο απλά: ένα μωρό γεννιέται με εγκέφαλο μεγέθους ίσου με το ένα τρίτο που έχει ο εγκέφαλος ενός ενήλικα, και μέχρι να γίνει 3 μηνών έχει εγκέφαλο μεγέθους ίσου με το 55% του εγκεφάλου ενός ενήλικα.

bbrain1

Το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του εγκεφάλου, είναι η παρεγκεφαλίδα, η οποία βρίσκεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού και ρυθμίζει, μεταξύ πολλών άλλων, την κίνηση και την ισορροπία. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το μέγεθός της υπερδιαπλασιάζεται κατά το πρώτο 3μηνο της ζωής, γεγονός που αντανακλά την πρώιμη ανάπτυξη του κινητικού ελέγχου στα μωρά.

Γιατί όμως αφού αναπτύσσεται ταχύτατα ο εγκέφαλος δεν έχουμε αναμνήσεις από την περίοδο που ήμασταν μωρά; Ο ιππόκαμπος που παίζει ρόλο στη μνήμη, αναπτύσσεται με πιο αργό ρυθμό και το μέγεθός του αυξάνεται κατά 47% στο πρώτο 3μηνο της ζωής, γεγονός που υποδηλώνει ότι σε αυτό το στάδιο της ζωής δεν έχουμε ανάγκη τις αναμνήσεις.

πηγή:invitromagazine.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...

Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση λιποθυμίας

faint.jpg4 -300x198

 

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr

Λιποθυμία ή συγκοπή ή συγκοπτικό επεισόδιο καλείται η μειωμένη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο με συνέπεια τη μειωμένη οξυγόνωση του εγκεφάλου, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια συνείδησης. Είναι αρκετά συχνή καθώς περίπου 1 στους 3 ανθρώπους θα υποστούν κάποια στιγμή στη ζωή τους ένα λιποθυμικό επεισόδιο. Δεν έχουν όμως όλα τα λιποθυμικά επεισόδια την ίδια βαρύτητα και η αιτιολογία τους ποικίλει από πολύ απλά και εύκολα αναστρέψιμα αίτια έως πολύ σοβαρή καρδιακή νόσο. Για το λόγο αυτό, αντιμετωπίστε την απώλεια αισθήσεων ως επείγουσα ιατρική κατάσταση έως την αποδρομή των σημείων και συμπτωμάτων, καθώς και τη διάγνωση της αιτίας πρόκλησης. Λιποθυμία μπορεί να συμβεί σε άτομα όλων των ηλικιών, όμως στα νεαρά άτομα είναι συνηθέστερα τα απλά, καλής πρόγνωσης αίτια, ενώ στους ηλικιωμένους συχνά το αίτιο είναι σοβαρό. Εξ’ ορισμού σοβαρή θεωρείται η λιποθυμία σε άτομα με ήδη γνωστή καρδιακή νόσο όπως καρδιακή ανεπάρκεια ή στεφανιαία νόσο.

Αιτίες λιποθυμίας είναι:

υπογλυκαιμία,

αφυδάτωση,

τραυματισμός κεφαλής,

καρδιολογικές παθήσεις,

εγκυμοσύνη,

έντονο ψυχικό στρες.

Αν νιώσετε λιποθυμική τάση, έχετε συμπτώματα όπως:

αδυναμία

εφίδρωση

ωχρότητα προσώπου

ναυτία

ταχυκαρδία

επιτάχυνση της αναπνοής

faint.jpg5Τί να κάνετε;

Ξαπλώστε ή καθίστε. Προς μείωση των πιθανοτήτων επανάληψης του λιποθυμικού επεισοδίου, μη λάβετε πολύ σύντομα όρθια στάση.

Εάν βρίσκεστε σε καθιστή θέση, τοποθετείστε την κεφαλή μεταξύ των γονάτων.

Αν υπάρχει η δυνατότητα ελέγξτε αρτηριακή πίεση, ρυθμό ή σε περίπτωση γνωστού σακχαρώδη διαβήτη σάκχαρο αίματος (για τον αποκλεισμό υπογλυκαιμίας)

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Αν αντιμετωπίσετε λιποθυμικό επεισόδιο τρίτου προσώπου:

 Πρέπει να γίνουν τα εξής:

faint.jpg3 -Διαπιστώστε ότι δεν υπάρχει απόφραξη αεροφόρων οδών από τη γλώσσα που δεν είναι γυρισμένη προς τα πίσω και ότι δεν υπάρχει τροφή ή εμέσματα στο στόμα.

-Βεβαιωθείτε ότι ο ασθενής αναπνέει και έχει σφυγμούς. Αν όχι τηλεφωνήστε άμεσα στο ΕΚΑΒ (166), δώστε τα στοιχεία σας, την περιοχή που βρίσκεστε και την κατάσταση που αντιμετωπίζετε (π.χ.ένας άνδρας που δεν έχει σφυγμούς και δεν αναπνέει). Στη συνέχεια ζητείστε βοήθεια από τους παρευρισκόμενους και ξεκινήστε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (μαλάξεις στην καρδιά και τεχνητή αναπνοή) μέχρι να φτάσει βοήθεια.

-Αν ο ασθενής δεν έχει τις αισθήσεις του αλλά αναπνέει και έχει σφύξεις, τον ξαπλώνουμε στο ένα πλευρό (πλάγια) και τον έχουμε υπό παρακολούθηση μέχρι να φτάσει βοήθεια.

-Ξαπλώστε το άτομο σε οριζόντια θέση με τα πόδια ψηλά όσο το δυνατόν περισσότερο, όταν αυτό δεν έχει χάσει τις αισθήσεις του.

faint.jpg6-Χαλαρώστε τα ρούχα, γραβάτες, ζώνες, που μπορούν να εμποδίζουν τη φυσιολογική αναπνοή.

-Εάν υπάρχει και έμετος, γυρίστε το άτομο στο πλευρό για την πρόληψη του πνιγμού.

-Κρατήστε το άτομο ξαπλωμένο για τουλάχιστον 10 – 15 λεπτά, κατά προτίμηση σε ένα δροσερό και ήσυχο χώρο. Εάν δεν είναι δυνατό, βάλτε το άτομο να καθίσει σκυμμένο, με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια.

-Σε ενδεχόμενο τραυματισμού στο κεφάλι και πρόκληση λιποθυμικού επεισοδίου , κάνουμε τα παραπάνω με τη σειρά προτεραιότητας που αναφέραμε, τοποθετούμε ένα μαλακό αυχενικό κολάρο, το οποίο είναι απαραίτητο εξάρτημα για το φαρμακείο μας και καλούμε ασθενοφόρο ή ιατρική βοήθεια άμεσα.

-Άτομο το οποίο για οποιονδήποτε λόγο έχασε τις αισθήσεις του έστω και για λίγο πρέπει άμεσα να εξεταστεί από γιατρό για να διερευνηθούν τα αίτια αυτού του επεισοδίου απώλειας συνείδησης.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Πρέπει να αποφεύγονται τα εξής:

Woman in a faint-Μη μετακινείτε ανεύθυνα το άτομο που έχει υποστεί λιποθυμικό επεισόδιο και πιθανότατα έχει τραυματιστεί από την πτώση. Αν υποπτεύεστε τραυματισμό από την πτώση, ζητείστε ιατρική βοήθεια.

-Μη σκεπάζετε με κουβέρτες, ρούχα, γιατί η ζέστη προκαλεί αγγειοδιαστολή με αποτέλεσμα τη μειωμένη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο.

-Αποφύγετε τη χορήγηση τροφής, καφέ και αλκοόλ ή άλλων υγρών σε άτομο με μειωμένο επίπεδο συνείδησης γιατί σε ενδεχόμενη επανάληψη του λιποθυμικού επεισοδίου μπορεί να προκληθεί εμετός με εισρόφηση και πνιγμονή.

 Πότε να Επικοινωνήσετε οπωσδήποτε με γιατρό

 Καλέστε το 166 εάν το άτομο που λιποθύμησε:

- Έπεσε από ύψος, ιδιαίτερα εάν τραυματίστηκε ή αιμορραγεί

- Δεν συνέρχεται γρήγορα (μέσα σε μερικά λεπτά)

- Είναι έγκυος

- Είναι άνω των 50 ετών

- Έχει διαβήτη (ελέγξτε για ιατρικές ταυτότητες)

- Αισθάνεται πόνο, πίεση ή δυσφορία στο θώρακα

- Έχει δυνατό ή ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό

- Έχει απώλεια ομιλίας, οπτικές διαταραχές ή αδυναμία να κινήσει ένα ή περισσότερα άκρα

- Έχει συσπάσεις, τραυματισμό της γλώσσας ή απώλεια ελέγχου της κύστης ή του εντέρου

Ακόμα και εάν δεν πρόκειται για επείγουσα κατάσταση, το άτομο θα πρέπει να δει έναν γιατρό εάν δεν έχει λιποθυμήσει ξανά στο παρελθόν, εάν λιποθυμά συχνά ή εάν έχει νέα συμπτώματα που σχετίζονται με τη λιποθυμία.

www.iatrikanea.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...

Οι έγκυοι ας αποφεύγουν το βιολογικό γάλα

9E4194EE59E56267FA28702760079480

Περιέχει λιγότερο ιώδιο από το κανονικό γάλα, στοιχείο απαραίτητο για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου

ο βιολογικό (οργανικό) γάλα είναι λιγότερο υγιεινό για την έγκυο και το παιδί της, σε σχέση με το κανονικό, επειδή περιέχει λιγότερο ιώδιο, πράγμα που μπορεί να έχει συνέπειες για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για το γάλα μακράς διαρκείας (UHT).

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ίαν Γκίβενς του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ ανέφεραν ότι το βιολογικό γάλα έχει περίπου ένα τρίτο λιγότερο ιώδιο (32,2%) από το συμβατικό γάλα και αυτή η έλλειψη, μεταξύ άλλων, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη νοημοσύνη του παιδιού που θα έλθει στον κόσμο.

To γάλα μακράς διαρκείας (UHT) βρέθηκε να έχει 30% λιγότερο ιώδιο. Πάντως, όπως προέκυψε, η περιεκτικότητα ενός γάλακτος σε λιπαρά δεν σχετιζόταν με την περιεκτικότητά του σε ιώδιο. Η ανάλυση βασίσθηκε σε δειγματοληψία από βρετανικά βιολογικά αγροκτήματα.

Το ιώδιο θεωρείται ζωτικό για την υγιή ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου, ιδίως κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει στη γέννηση παιδιών με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης (IQ). Σύμφωνα με τον Γκίβενς, η αυξητική τάση σε ό,τι αφορά την κατανάλωση βιολογικού γάλακτος και γάλακτος μακράς διάρκειας (UHT) «μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία». Όσο μειώνεται η κατανάλωση κανονικού γάλακτος, τόσο μπορεί να επιδεινωθεί η έλλειψη του ιωδίου. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Food Chemistry».

Οι επιπτώσεις

H έλλειψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα του θυρεοειδούς αδένα στο λαιμό. Το ιώδιο αποτελεί βασικό συστατικό της θυροξίνης, της ορμόνης που ελέγχει τις διαδικασίες του μεταβολισμού στον οργανισμό. Λόγω έλλειψης ιωδίου, δεν μπορεί να παραχθεί αρκετή θυροξίνη, με συνέπεια να επιβραδύνεται ο ρυθμός του μεταβολισμού και να προστίθενται κιλά στον σώμα.

Η έλλειψη ιωδίου στο βιολογικό γάλα, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να συμπληρωθεί με πολυβιταμίνες ή με λήψη του στοιχείου από άλλες πηγές. Από την άλλη πλευρά όμως, η βρετανική έρευνα απλώς διαπίστωσε ότι ειδικά στη Βρετανία το βιολογικό γάλα έχει λιγότερο ιώδιο από το κανονικό. Δεν είναι δεδομένο ότι αυτό ισχύει στον ίδιο βαθμό σε όλες τις χώρες. Επιπλέον, το αν θα υπάρχει έλλειψη ιωδίου και πόση σε έναν άνθρωπο εξαρτάται και από την ποιότητα του βιολογικού γάλακτος που καταναλώνει.

πηγή:http://www.tovima.gr/science/

 

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS