ΡΟΗ 24/7:

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τι σημαίνει όταν μια γυναίκα διαθέτει μεγάλα οπίσθια;

kim2-287x300

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι και κυρίως οι γυναίκες που έχουν μεγαλύτερο βάρος στους γλουτούς και στα οπίσθια, παρουσιάζουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο δείκτη νοημοσύνης από τους υπόλοιπους. Μάλιστα σε ότι έχει να κάνει με τις γυναίκες με τα μεγάλα οπίσθια, διαπιστώθηκε πως εκείνες παράγουν περισσότερα Ω3 λιπαρά οξέα τα οποία κινητοποιούν την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

EXCLUSIVE: **PREMIUM EXCLUSIVE**Kim Kardashian shows off her famous booty in a nude-coloured bikini on a photo shoot in Thailand

Αλλά και από γεννησιμιού, όσες γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερα ισχία θεωρούνται πιο ευέλικτες πνευματικά, αντιλαμβάνονται πιο εύκολα πράγματα και ο εγκέφαλος τους λειτουργεί σε «υψηλότερες στροφές». Όμως δεν είναι τα διάφορα νοητικά ή και διανοητικά χαρακτηριστικά. Η ίδια έρευνα απέδειξε ότι οι γυναίκες με τα μεγάλα οπίσθια, τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και επίσης μεταβολίζουν καλύτερα τις ορμόνες που βοηθούν να αποφευχθεί ο διαβήτης και τα καρδιακά προβλήματα.

 πηγή:invitromagazine.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα που «κρύβουν» ανεύρυσμα;

aneurysm.jpg12-300x300

 Τα ανευρύσματα δεν είναι οι «ωρολογιακές βόμβες» που πιστεύουν πολλοί, αλλά ένα πρόβλημα που συχνά συνοδεύει για χρόνια τους πάσχοντες, δίχως να προκαλεί συμπτώματα.

Ο κ. Πολύβιος Παυλίδης, διευθυντής στην Αγγειοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Κοργιαλένειο Μπενάκειο-ΕΕΣ, εξηγεί τι είναι τα ανευρύσματα και τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς.

Τι είναι τα ανευρύσματα των αρτηριών;

Με τον όρο ανεύρυσμα περιγράφεται η μη αναστρέψιμη διάταση μίας αρτηρίας κατά τουλάχιστον 50% πάνω από την φυσιολογική διάμετρό της, αλλά και η δημιουργία ενός «εξογκώματος» (διόγκωση) σε κάποιο σημείο της, εξαιτίας εξασθένησηςτου τοιχώματός της.

Σε ποια σημεία του σώματος εμφανίζονται;

Μπορεί να εμφανιστούν σε αρτηρία του εγκεφάλου, στην αορτή (είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος, που ξεκινάει από την καρδιά και διέρχεται από τον θώρακα και την κοιλιά) ή/και σε κάποια περιφερειακή αρτηρία, συνήθως των κάτω άκρων.

Τα συχνότερα είναι τα ανευρύσματα αορτής, ιδίως της κοιλιακής αορτής. Το 70% των περιφερειακών ανευρυσμάτων εντοπίζονται στις ιγνυακές αρτηρίες (είναι αυτές που διέρχονται πίσω από τα γόνατα).

Υπάρχουν βέβαια και τα ανευρύσματα των λαγόνιων αρτηριών (βρίσκονται χαμηλά στην κοιλιά), αλλά αυτά σπανίως εμφανίζονται μεμονωμένα (συνήθως παρουσιάζονται μαζί με τα ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής).

aneurysm.jpg11

Υπάρχουν εκ γενετής;

Τα ανευρύσματα είναι ως επί το πλείστον επίκτητα, δηλαδή εμφανίζονται στην πορεία της ζωής. Υπάρχουν ορισμένες ασθένειες όπως το σύνδρομο Marfan, που προκαλούν συγγενή (εκ γενετής) ανευρύσματα, αλλά αυτές σπανίζουν στον ελληνικό πληθυσμό.

Στους παράγοντες που ευνοούν την εμφάνισή τους συμπεριλαμβάνονται το οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος, το φύλο (τα ανευρύσματα εγκεφάλου είναι πιο συχνά στις γυναίκες, τα ανευρύσματα αορτής στους άντρες) και πρωτίστως οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (κυρίως η υπέρταση και το κάπνισμα).

Πρέπει εδώ να τονίσουμε πως ανεύρυσμα μπορεί να προκληθεί και έπειτα από έναν τραυματισμό (λ.χ. χτύπημα στο κεφάλι ή μεγάλη πίεση στον θώρακα ή στην κοιλιά).

Aneurysm6Πόσο επικίνδυνα είναι;

Ο βαθμός επικινδυνότητας εξαρτάται κυρίως από το μέγεθός τους. Ο γενικός κανόνας είναι πως όσο μεγαλύτερο είναι ένα ανεύρυσμα, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να υποστεί ρήξη.

Στα ανευρύσματα εγκεφάλου η ρήξη προκαλεί αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ η ρήξη ανευρύσματος αορτής προκαλεί μαζική εσωτερική αιμορραγία και οι πιθανότητες επιβίωσης είναι λιγοστές.

Όσον αφορά τα περιφερειακά ανευρύσματα, αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε απόφραξη της αρτηρίας και να «νεκρώσουν» το όργανο ή τμήμα του σώματος που αυτή αιματώνει.

Τι συμπτώματα προκαλούν;

Τα ανευρύσματα σπανίως προκαλούν συμπτώματα, εκτός κι αν είναι πολύ μεγάλα. Συνήθως εντοπίζονται τυχαία στη διάρκεια εξέτασης (λ.χ. υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία) για άλλα νοσήματα ή όταν δημιουργήσουν επιπλοκές.

Η ρήξη, λ.χ., του ανευρύσματος κοιλιακής αορτής προκαλεί έντονο πόνο στην κοιλιά, ενώ η απόφραξη από ανεύρυσμα ιγνυακής αρτηρίας προκαλεί πόνο και «παγώνει» το πόδι.

Ένα ύποπτο σύμπτωμα από μεγάλο ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής μπορεί να είναι ο πόνος στη μέση, ο οποίος είναι βαθύς aneurysm.jpg5και ο ασθενής τον νιώθει εσωτερικά. Ύποπτο είναι επίσης και αν ο ασθενής ψηλαφίσει μια «παλλόμενη» (σφύζουσα) μάζα κοντά στον ομφαλό.

Αντίστοιχα στον εγκέφαλο, ένα μεγάλο ανεύρυσμα μπορεί λ.χ. να προκαλέσει πόνο πάνω και πίσω από το μάτι ή μούδιασμα/παράλυση στο πρόσωπο, και αλλαγές στην όραση.

Πως αντιμετωπίζονται;

Η αντιμετώπιση εξαρτάται από τη θέση και το μέγεθός τους. Για τα ανευρύσματα αορτής και τα περιφερειακά που είναι μικρά, συνήθως συνιστάται επανέλεγχος ανά 6μηνο και, αν διαπιστωθεί ότι μεγαλώνουν επικίνδυνα, μπορεί να γίνει χειρουργική αποκατάσταση.

Στους ασθενείς με ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής η εγχείρηση συνιστάται συνήθως όταν η διάμετρος του ανευρύσματος υπερβεί τα 5,5 εκατοστά. Τα ανευρύσματα εγκεφάλου, που τα αντιμετωπίζουν οι νευροχειρουργοί, έχουν ανάλογη θεραπεία.

aneurysm4Είδη

 * Ανευρύσματα εγκεφάλου. Εμφανίζονται σε αρτηρία που τροφοδοτεί με αίμα τον εγκέφαλο, συνήθως στα σημεία όπου διακλαδίζεται. Δημιουργούν ένα μικρό ασκό, που μοιάζει με μούρο.

 * Ανευρύσματα αορτής. Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος. Μεταφέρει αίμα από την καρδιά σε όλο το σώμα. Αρχίζει από την καρδιά, κάνει μία καμπή (αορτικό τόξο), διέρχεται από τον θώρακα (κατιούσα θωρακική αορτή) και φθάνει έως χαμηλά στην κοιλιά (κοιλιακή αορτή). Τα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής είναι το συχνότερο είδος ανευρυσμάτων.

* Περιφερειακά ανευρύσματα. Εμφανίζονται σε περιφερειακές αρτηρίες, κυρίως των ποδιών αλλά και άλλων σημείων (λ.χ. σπλήνα, μεσεντερίου). Τα συχνότερα είναι τα ιγνυακά ανευρύσματα (η ιγνυακή αρτηρία είναι αυτή που διέρχεται πίσω από τα γόνατα).

Που εμφανίζονται τα αορτικά ανευρύσματα

* 7% στο αορτικό τόξο

* 24,7% στην κατιούσα θωρακική αορτή

aneurysm3* 23% στην κοιλιακή αορτή πάνω από τις νεφρικές αρτηρίες (ψηλά στην κοιλιά)

* 30,9% στην κοιλιακή αορτή κάτω από τις νεφρικές αρτηρίες (χαμηλά στην κοιλιά)

Αριθμοί

Ανευρύσματα εγκεφάλου

* 1 στους 50 ανθρώπους έχει ανεύρυσμα σε αρτηρία του εγκεφάλου

* 60% των πασχόντων είναι γυναίκες

* 35-60 ετών οι περισσότεροι ασθενείς

* 50-80% των ανευρυσμάτων εγκεφάλου δεν υφίστανται ποτέ ρήξη

* 50 ετών ή νεώτεροι οι μισοί από τους ασθενείς που υφίστανται ρήξη

* 40% των ατόμων με ρήξη ανευρύσματος εγκεφάλου, χάνει τη ζωή του εξαιτίας του

* 500.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν ετησίως τη ζωή τους από ρήξη ανευρύσματος εγκεφάλου

aneurysm.jpg9Ανευρύσματα αορτής

* 2,5 εκατοστά κατά μέσον όρο η φυσιολογική διάμετρος της αορτής

* 1-2 χιλιοστά το χρόνο μεγαλώνει φυσιολογικά η διάμετρος της αορτής

* 80% των ανευρυσμάτων αορτής εμφανίζονταιστην κοιλιακή αορτή

* 6% των ανδρών ηλικίας 65-75 ετών έχουν ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

* 2% των γυναικών ηλικίας 65-75 ετών έχουν ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

* 70% των ασθενών που υφίστανται ρήξη ανευρύσματος αορτής είναι άντρες

* 3-5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανευρύσματος αορτής διατρέχουν οι (νυν ή πρώην) καπνιστές

Περιφερειακά ανευρύσματα

* 70% εμφανίζονται στις ιγνυακές αρτηρίες των ποδιών

aneurysm.jpg13Παράγοντες κινδύνου

* Οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος (ιδίως σε στενούς συγγενείς)

* Υπέρταση

* Αυξημένη χοληστερόλη

* Αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών)

* Κάπνισμα

Κίνδυνος ρήξης

Τα μικρά ανευρύσματα σπανίως υφίστανται ρήξη. Όσο όμως μεγαλώνει η διάμετρος ενός ανευρύσματος, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ρήξης. Αν, λ.χ., ένα ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής έχει διάμετρο 4 εκατοστά, ο κίνδυνος ρήξης είναι 1%. Αν έχει διάμετρο 5,5 εκατοστά, ο κίνδυνος είναι 9,4%. Και αν έχει διάμετρο 7 εκατοστά, ο κίνδυνος είναι 32,5%.

aneurysm.jpg14

Tip

Οι άντρες ηλικίας άνω των 55 ετών πρέπει να κάνουν προληπτικά υπέρηχο για ανευρύσματα αορτής, ιδίως εάν είναι παχύσαρκοι ή έχουν καρδιοπάθεια ή ιστορικό καπνίσματος. Το ίδιο και άντρες και γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος (ιδίως σε συγγενείς πρώτου βαθμού).

Αυτό το ξέρατε;

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν έπασχε από ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, για το οποίο χειρουργήθηκε στα 69 του χρόνια. Ο χειρουργός διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να το αφαιρέσει και έτσι το τύλιξε σφικτά με… σελοφάν για να μην μεγαλώσει άλλο. Ωστόσο το ανεύρυσμα υπέστη ρήξη επτά χρόνια αργότερα, κοστίζοντας τη ζωή του φημισμένου επιστήμονα.

πηγή:invitromagazine.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...

Μπατονέτες: Το «φονικό» εργαλείο ή «δεν βάζουμε ποτέ στο αυτί μας κάτι μικρότερο από έναν αγκώνα»

cotton-swabs.jpg7 -300x110

Αρκεί να γλιστρήσει από τα δάχτυλα η μπατονέτα και μεταβάλλεται σε όπλο που μπορεί να καταστρέψει την ακοή μας. Γι΄ αυτό και οι γιατροί μάς συμβουλεύουν να μην καθαρίζουμε τα αυτιά με μπατονέτες.

Η Άνι Πένκεθ, συντάκτρια της «Ιντιπέντεντ», είναι από αυτούς που δεν άκουσαν τις συμβουλές τους, με αποτέλεσμα να πάθει διάτρηση τυμπάνου στο αριστερό αυτί της.

cotton swabs.jpg5Ενάμιση χρόνο τώρα, η περιπέτειά της δεν έχει τέλος. Εκείνη τη μέρα, η Πένκεθ ήταν βιαστική. Ετοιμαζόταν για τις Ιπποδρομίες. Μπήκε στο μπάνιο, λούστηκε και, αφού τύλιξε τα μαλλιά της σε μια πετσέτα, πήρε μια μπατονέτα και την έβαλε στο αυτί. Το χέρι της όμως γλίστρησε και η μπατονέτα κόλλησε βαθιά στο εσωτερικό του. Σε κλάσματα δευτερολέπτου άρχισε να αιμορραγεί. Ο πρώτος γιατρός που την είδε της είπε πως, προφανώς, είχε τραυματίσει το τύμπανο αλλά θα θεραπευόταν μόνο του μέσα σε λίγες εβδομάδες. «Στους αγώνες η αιμορραγία συνεχιζόταν και το πρωί της επομένης τρόμαξα όταν είδα το αίμα στο μαξιλάρι μου. Σα να είχε προηγηθεί μάχη… Με παρέπεμψαν σε ειδική κλινική- ωτορινολαρυγγολογική κλινική- του Λονδίνου. Όταν η νοσοκόμα με ρώτησε τι είχε συμβεί και άκουσε τη λέξη μπατονέτα, σήκωσε τα μάτια της ψηλά. «Ποτέ μη βάζετε στο αυτί σας κάτι μικρότερο από έναν αγκώνα», μου είπε. Την ίδια φράση θα την άκουγα πολλές φορές στη συνέχεια. Τότε συνειδητοποίησα πως δεν ήμουν η μόνη που είχε βλάψει τον εαυτό της με αυτόν τον τρόπο. Τα πόστερ στην κλινική εξηγούσαν πως το αυτί αυτοκαθαρίζεται και πως οι μπατονέτες μπορούν να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα, από ρήξη τυμπάνου μέχρι κώφωση».

cotton swabs.jpg4Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται συχνά με μικρές παραλλαγές: η κόρη ενός φίλου χειρουργήθηκε γιατί η μπατονέτα είχε κολλήσει στον πόρο του αυτιού- έναν μικρό σωλήνα που οδηγεί στο τύμπανο. Ένας άλλος πονούσε επί μέρες επειδή απλώς έσπρωξε λίγο περισσότερο την μπατονέτα στο αυτί «για να το καθαρίσει καλά».

Η Πένκεθ υποβλήθηκε στην πρώτη εγχείρηση στη Βρετανία επτά μήνες μετά το ατύχημα. Η τρύπα που είχε προκαλέσει στο τύμπανο ήταν πολύ μεγάλη και οι γιατροί έκριναν ότι το τραύμα δεν θα θεραπευόταν μόνο του. Πήραν μάλιστα μόσχευμα δέρματος από το πίσω μέρος του αυτιού. Παρά τις προσπάθειές τους, όμως, δεν είχε επιτυχία. Λίγους μήνες αργότερα, η δημοσιογράφος υποβλήθηκε σε δεύτερη εγχείριση στη Γαλλία. Πρόσφατα, όταν την είδε ξανά ο γιατρός της, της είπε ότι το μόσχευμα δείχνει να προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα του λειτουργία, ως μέρος του τυμπάνου. Δεν μπορούσε να πει όμως με βεβαιότητα ότι η περιπέτεια έληξε. Η Πένκεθ το επιβεβαιώνει. Δεν ακούει παρά ελάχιστα από το αριστερό αυτί της και ο γιατρός την προειδοποίησε ότι ο ήχος που ακούει σε μόνιμη βάση- σαν κουδούνισμα- μπορεί να μην την εγκαταλείψει ποτέ. Επίσης, προσωρινά, απαγορεύεται να ταξιδέψει με ταχεία αμαξοστοιχία και να κολυμπήσει.

cotton swabs.jpg6Οι κίνδυνοι από τις μπατονέτες

● Η μπατονέτα μπορεί να σπρώξει το κερί του αυτιού (κυψελίδα) στο εσωτερικό και να συσσωρευτεί εκεί με αποτέλεσμα να εξασθενεί η ακοή και να προκαλείται πόνος.

● Ξηραίνεται το δέρμα στον πόρο του αυτιού- ο μικρός σωλήνας που καταλήγει στο τύμπανο.

● Μπορεί να προκληθεί τραυματισμός, όπως διάτρηση, ρήξη, ακόμη και κώφωση.

«ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΑΣ με διάτρηση τυμπάνου φτάνουν στο 50% του συνόλου» επισημαίνει ο Μάικλ Γουέρινγκ, επικεφαλής του τμήματος ΩΡΛ στο νοσοκομείο Saint Βartholomew του Λονδίνου. Ο τραυματισμός μπορεί να προκληθεί από μπατονέτα, από ένα χαστούκι στο αυτί ή από την πίεση του νερού.

Σύμφωνα με τον Γουέρινγκ, τα περισσότερα περιστατικάπερίπου το 90%- θα αυτοθεραπευτούν, όμως στους πιο σοβαρούς cotton swabs.jpg3τραυματισμούς απαιτείται εγχείρηση η επιτυχία της οποίας εξαρτάται από τη διαμόρφωση του πόρου του αυτιού και τη ζημιά που έχουν υποστεί τα μικρά οστά στην περιοχή: «Ακούω συχνά την ίδια ιστορία. Κάποιος που προσπαθεί να καθαρίσει το αυτί του με μπατονέτα στο μπάνιο, πίσω από την πόρτα, η πόρτα ανοίγει αιφνιδιαστικά και η μπατονέτα κολλά στο αυτί. Όμως, πρέπει να ξέρουμε ότι το κερί στο αυτί δεν είναι κάτι κακό. Το προστατεύει. Να θυμόσαστε πως το αυτί αυτοκαθαρίζεται και πως δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο αυτί σας κάτι μικρότερο από έναν αγκώνα».

 πηγή:invitromagazine.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Τα ζευγάρια που μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού, απολαμβάνουν περισσότερο τη σχέση και το σεξ

housework11-300x199

Μπορεί να υπάρξει σχέση, μεταξύ του καταμερισμού των εργασιών στην καθημερινότητα, με τη συχνότητα και την ποιότητα των σεξουαλικών επαφών, ανάμεσα στα ζευγάρια; Φυσικά, και μάλιστα υπάρχουν πολλές μελέτες με πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα, που το αποδεικνύουν.

Σας παρουσιάζουμε κάποιες από αυτές…

Παλαιότερη μελέτη, λοιπόν, είχε διαπιστώσει ότι τα ζευγάρια που υιοθετούν τους παραδοσιακούς ρόλους – με τις συζύγους να μαγειρεύουν, να καθαρίζουν και να αναλαμβάνουν τα ψώνια των δύο φύλων, ενώ οι άνδρες φροντίζουν τον κήπο, πληρώνουν τους λογαριασμούς και συντηρούν το αυτοκίνητο, έκαναν housework.jpg5περισσότερο σεξ.

Αλλά πριν οι αρσενικοί αναγνώστες – που αναμένουν πώς και πώς την αποκατάσταση των παραδοσιακών τους ρόλων, ενθουσιαστούν με αυτά τα αποτελέσματα – είναι καλύτερα να περιμένουν λίγο:

Μια πολύ διαφορετική εικόνα προκύπτει από μία νεότερη μελέτη η οποία δίνει μια πιο προσεκτική ματιά στην εξέλιξη των σχέσεων μέσα στο γάμο. Η μελέτη αναφέρει ότι ένας ουδέτερος φυλετικός καταμερισμός της εργασίας στο σπίτι δεν οδηγεί σε μείωση της σεξουαλικής συχνότητας ή ικανοποίησης. Στην πραγματικότητα, μπορεί να αυξήσει και τις δύο.

 Tί δείχνουν οι νέες μελέτες;

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, διεπίστωσαν ότι η προηγούμενη μελέτη απέτυχε να απεικονίσει με ακρίβεια την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων, διότι στηρίχθηκε σε στοιχεία που συλλέγονται στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές του της δεκαετίας του 1990. Η νέα έρευνα, εν τω μεταξύ, βασίστηκε σε δεδομένα από μια οικογενειακή και housework.jpg4συντροφική έρευνα του 2006.

housework.jpg3Η νέα μελέτη, λοιπόν, επανεξέτασε τις δουλειές του σπιτιού και την οικειότητα των ζευγαριών και τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στη μελέτη δείχνουν ότι η ίση κατανομή της εργασίας στο σπίτι δεν οδηγεί σε μειωμένη σεξουαλική συχνότητα και ικανοποίηση. Στην πραγματικότητα, τα ισότιμα ζευγάρια έχουν παρόμοια και μερικές φορές καλύτερη σεξουαλική ζωή από τους αντίστοιχους «συμβατικούς» συντρόφους.

Οι σχέσεις έχουν γίνει πιο ευέλικτες

Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να κάνουν τις περισσότερες από τις δουλειές του σπιτιού, η έρευνα δείχνει ότι αυτό το φαινόμενο σταδιακά αλλάζει και εξελίσσεται. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η νέα έρευνα αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι έχουν αναπτυχθεί για να ευνοούν την ευελιξία όχι μόνο επαγγελματικά, αλλά και προσωπικά. «Οι συμπεριφορές παρουσιάζουν μια μεγάλη διαφορά», είπε. «Τα ζευγάρια σήμερα έχουν πρότυπα για να διαπιστώσουν αν αυτά δουλεύουν housework.jpg2στη σχέση τους. Στη δεκαετία του ’80, τα ζευγάρια ήταν οι προπομποί της αλλαγής. Τα σημερινά ζευγάρια έχουν αυτά τα παραδείγματα για να ακολουθήσουν, με αποτέλεσμα να καλλιεργούν την υψηλότερη ποιότητα των σχέσεων».

Και προσθέτουν: «Νομίζω ότι ως άνθρωποι αλλά και ως ζευγάρια έχουμε μετακινηθεί από το στάδιο όπου επιδιώκαμε τον έντονο καταμερισμό της εργασίας. Είναι σαφές τί αποζητά η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων. Μακροπρόθεσμα και καθώς οι άνθρωποι θα συνεχίζουν να υποστηρίζουν και να αγωνίζονται για τις πολιτικές που προωθούν την ισότητα των φύλων στο σπίτι και την εργασία, θα είναι σε θέση να επιτύχουν τους στόχους τους».

Αυτή η μελέτη είναι ένα ελπιδοφόρο σημάδι για τη συνεχή εξέλιξη των ανδρών και των γυναικών στις σχέσεις καθώς η ισοτιμία και η εμπιστοσύνη καθορίζουν την πορεία της σχέσης και όχι οι δουλειές του σπιτιού.

πηγή:invitromagazine.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Γνωρίζετε τι σημαίνουν για την υγεία σας, οι αριθμοί στον πάτο των πλαστικών μπουκαλιών;

plastic number weimpact012-300x202

Στις μέρες μας όλοι μας κυκλοφορούμε καθημερινά με ένα τουλάχιστον πλαστικό μπουκάλι νερού στο χέρι. Καταναλώνουμε δεκάδες τροφές συσκευασμένες σε διάφορα πλαστικά δοχεία και μία μόνο επίσκεψη σε ένα σουπερμάρκετ, αρκεί για να μας κάνει να καταλάβουμε το μέγεθος της εξάπλωσης του πλαστικού στη ζωή μας.

Σε αρκετές από αυτές τις πλαστικές συσκευασίες μπορεί να βρεθούν επικίνδυνες και βλαβερές ουσίες για την ανθρώπινη υγεία. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη σήμανση που υπάρχει στο κάτω μέρος των μπουκαλιών και των πλαστικών δοχείων. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο τριγωνικό σύμβολο αλλά και στον αριθμό που αναγράφεται μέσα σε αυτό. Κάθε αριθμός αντιπροσωπεύει και μία διαφορετική χημική ουσία.

Δείτε παρακάτω τι αντιπροσωπεύουν τα σύμβολα και οι αριθμοί τους :

plastic_number_1_weimpact1. PETE ή PET

Αυτό είναι το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, επίσης γνωστό ως PETE ή ΡΕΤ. Τα περισσότερα μπουκάλια νερού και αναψυκτικών φτιάχνονται από αυτό το πλαστικό και είναι συνήθως ασφαλή . Ωστόσο, είναι γνωστό ότι το υλικό αυτό έχει μία πορώδη επιφάνεια που επιτρέπει στα βακτήρια να συσσωρεύονται, πράγμα που συνιστά να μην επαναχρησιμοποιείτε αυτές τις φιάλες ως αυτοσχέδια δοχεία.

plastic_number_2_weimpact2. HDPE

Αυτό είναι το πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας, ή αλλιώς HDPE. Οι περισσότερες συσκευασίες γάλακτος, τα μπουκάλια απορρυπαντικών, τα μπουκάλια χυμού, τα σκαφάκια βουτύρου και διάφορα προϊόντα περιποίησης φτιάχνονται από αυτό. Είναι συνήθως αδιαφανές. Αυτό το πλαστικό θεωρείται ασφαλές και έχει χαμηλό κίνδυνο έκλυσης χημικών.

plastic_number_3_weimpact3. PVC

Αυτό είναι το χλωριούχο πολυβινύλιο ή PVC. Χρησιμοποιείται ως περιτύλιγμα της συσκευασίας τροφίμων, σε μπουκάλια για λάδι μαγειρικής αλλά και σε σωλήνες υδραυλικών εγκαταστάσεων. Το PVC είναι ένα σκληρό πλαστικό αλλά δεν θεωρείται ασφαλές για το μαγείρεμα του φαγητού ή για το ζέσταμα. Οι φθαλικές ενώσεις που περιέχει μαλακώνουν με τη θερμότητα, εκλύονται στο περιεχόμενο και έτσι παρεμβαίνουν στην ορμονική ανάπτυξη. Θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί η χρήση του υλικού αυτού γύρω από τα τρόφιμα όσο το δυνατόν περισσότερο. Ποτέ μη μαγειρεύετε χρησιμοποιώντας το περιτύλιγμα των τροφίμων, ειδικά σε φούρνο μικροκυμάτων.

 plastic_number_4_weimpact4. LDPE

Αυτό είναι το πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας ( LDPE). Χρησιμοποιείται σε σακούλες των παντοπωλείων, σε μαλακά μπουκάλια που ζουλιούνται και σακούλες ψωμιού . Αυτό το πλαστικό θεωρείται ασφαλές, αλλά δυστυχώς, όπως και το PVC δε γίνονται δεκτά σε προγράμματα ανακύκλωσης.

 plastic_number_5_weimpact5. PP

Αυτό είναι το πολυπροπυλένιο (ΡΡ). Το βρίσκουμε συνήθως σε κύπελλα γιαουρτιού καθώς και μπουκάλια νερού με ένα θολό φινίρισμα. Θα το βρείτε επίσης σε μπουκάλια με ιατρικά σκευάσματα και σιρόπια, μπουκάλια κέτσαπ και καλαμάκια. Αυτό το πλαστικό θεωρείται επίσης ασφαλές και όλο και περισσότερο αποδεκτό σε προγράμματα ανακύκλωσης.

plastic_number_6_weimpact6. PS

Αυτό είναι το πολυστυρένιο ή φελιζόλ, από το οποίο γίνονται οι συσκευασίες φαγητού μίας χρήσης. Θα το βρείτε επίσης σε πιάτα και ποτήρια μίας χρήσης. Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι αυτό το είδος του πλαστικού είναι καρκινογόνο και εκλύει τοξικές χημικές ουσίες, ειδικά όταν θερμαίνεται. Είναι επίσης δύσκολο να ανακυκλωθούν τα προϊόντα αυτά και τα περισσότερα προγράμματα ανακύκλωσης δεν τα δέχονται.

plastic_number_7_weimpact7. Άλλα πλαστικά

Ο αριθμός αυτός ουσιαστικά σημαίνει «οτιδήποτε άλλο». Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνεται το πολυανθρακικό πολυμερές όπως και το BPA. Θα το βρείτε σε κάποια δοχεία αποθήκευσης τροφίμων αλλά και σε ορισμένα παιδικά μπιμπερό και ποτηράκια. Η χρήση των πλαστικών αυτών προϊόντων γίνεται με δική σας ευθύνη και θα πρέπει να απορρίπτονται, ειδικά αυτά που προορίζονται για παιδιά αφού δεν γνωρίζουμε τι ουσίες περιέχονται μέσα σε αυτά.

Για να συνοψίσουμε τα πλαστικά 2, 4 και 5 γενικά θεωρούνται ασφαλή. Τα πλαστικά 1 είναι ασφαλή, αλλά δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται, λόγω του κινδύνου της καλλιέργειας βακτηρίων. Οποιοδήποτε άλλο πλαστικό θα πρέπει να χρησιμοποιείται με εξαιρετική προσοχή, ειδικά γύρω από τα τρόφιμα ή το ποτό.

Συμβουλή

Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος όταν ζεσταίνετε φαγητό. Σε γενικές γραμμές για το φούρνο μικροκυμάτων ή τον συμβατό φούρνο επιβάλλεται να χρησιμοποιείτε γυάλινα σκεύη.

 πηγή:invitromagazine.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ένα ένζυμο ευθύνεται για τη μετάσταση του καρκίνου του μαστού, στα οστά- τι ανακάλυψαν επιστήμονες

ergastirio2-300x213

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Σέφιλντ εντόπισαν τον μηχανισμό που ενδεχομένως θα μπορούσε να βάλει φραγή στη μετάσταση του καρκίνου από τον μαστό στα κόκαλα. Οι ερευνητές εντόπισαν πως πριν από την εξάπλωση απελευθερώνεται ένα ένζυμο (LOX) από τον όγκο του μαστού, το οποίο ουσιαστικά κατακάθεται στα οστά και λειτουργεί σαν «πορθητής». Προετοιμάζει το έδαφος για να εγκατασταθούν εκεί τα καρκινικά κύτταρα.

Οι επιστήμονες λοιπόν αφού εντόπισαν τον μηχανισμό απομένει πλέον να μπλοκάρουν τη δράση του συγκεκριμένου ενζύμου. Θεωρούν πως τότε θα ήταν δυνατό να σταματήσει η μετάσταση, τουλάχιστον σε μερικούς ασθενείς. Τα πρώτα πειράματα για τον σκοπό αυτό που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν πως τα φάρμακα κατά της οστεοπόρωσης βάζουν φρένο στη δράση του ενζύμου, σε αρχικό φυσικά στάδιο.

Σύμφωνα με ανεπίσημες δηλώσεις, η επιστημονική κοινότητα μιλά για «σημαντική πρόοδο στην μάχη κατά της μετάστασης του καρκίνο του μαστού» και οι ελπίδα στους ασθενείς είναι μεγάλη.

πηγή:invitromagazine.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...

Πότε το παιδί μας έχει το σύνδρομο της Μειωμένης Προσοχής και πότε της Υπερκινητικότητας;

ADHD-300x197

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΜΕ ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Attention Deficit Disorder with Hyperactivity – ADDH

Του: Ευάγγελου Σμπράου, καθηγητή Ειδικής Φυσικής Αγωγής*

 Πρόκειται για συχνή διαταραχή της παιδικής ηλικίας με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Διαταραχές της προσοχής

2. Υπερκινητικότητα

3. Παρορμητική συμπεριφορά (American Psychiatric Association, 1987)

Πριν από 30 χρόνια χρησιμοποιείτο ο όρος υπερκινητικό σύνδρομο, γιατί η υπερκινητικότητα ήταν το προεξάρχον σύμπτωμα και εκεί αποδιδόταν η διάσπαση της προσοχής.

ADHD.jpg112Μαζί με άλλες καταστάσεις, όπως «μαθησιακές δυσκολίες». «δυσλεξία», «αδεξιότητα» κλπ. Ανήκε στην ελάχιστη εγκεφαλική δυσλειτουργία (minimal brain dysfunction MBD) γιατί πιστευόταν ότι πρόκειται για κάποια λειτουργική διαταραχή του ΚΝΣ υπεύθυνη για όλη τη συμπτωματολογία (Bartram, 1964, Παιονίδης, 1990). Σήμερα χρησιμοποιείται ο όρος «σύνδρομο μειωμένης προσοχής με συγκινητικότητα (Whalen and Henker 1984, Forman et al 1987, Σκαρδούτσου 1987). Το σύνδρομο απαντά σε συχνότητα 3-15% με αναλογία αγοριών/κοριτσιών, 5-9/1 (Ιεροδιακόνου 1982, Whalen 1983).

Για την εμφάνιση του συνδρόμου, ενοχοποιείται η κληρονομικότητα (Shaywitz et Shaywitz, 1984), γιατί στο 16% των περιπτώσεων υπάρχει κάποιος στην οικογένεια με ανάλογα συμπτώματα.

ADHD.jpg3Η αιτιολογία ουσιαστικά είναι άγνωστη. Κατά καιρούς ενοχοποιήθηκαν γενετικές παθήσεις, περιγεννητικά προβλήματα, προωρότητα (Μακαρώνης, 1986). Ακόμη και βλάβη του ΚΝΣ, αλκοολισμός της μητέρας, μόλυβδος περιβάλλοντος (Varga 1975, Βεργοπούλου & Τσίκουλας 1990). Μέχρι και χρωστικές που προστίθενται στις τροφές, καθώς και κοινά τροφικά αλλεργιογόνα, έχουν ενοχοποιηθεί για την εκδήλωση του συνδρόμου (Egger 1985).

Τα τελευταία χρόνια επικρατέστερη είναι η θεωρία της νευροχημικής και νευροφυσιολογικής διαταραχής του ΚΝΣ, κατά την οποία υπάρχει διαταραχή του μεταβολισμού των κατεχολαμινών ντοπαμίνης νορεπινεφρίνης στο ΚΝΣ. Οι κατεχολαμίνες αυτές είναι οι κυριότεροι νευροδιαβιβαστές του δικτυωτού σχηματισμού του στελέχους. Η θεωρία αυτή στηρίχτηκε κυρίως στην αποτελεσματικότητα που είχε η χορήγηση των διεγερτικών φαρμάκων δεξτροαμφεταμίνης και μεθυλοφενιδάτης στη συμπτωματολογία του συνδρόμου. Τα φάρμακα αυτά αυξάνουν την ποσότητα της ντοπαμίνης και νοροεπινεφρίνης στις συνάψεις των νευρικών κυττάρων (Stevenson and Wolraich, 1989).

Χαρακτηριστικά του συνδρόμου μειωμένης προσοχής με συγκινητικότητα

ADHD.jpg5 Α’ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ:

• Ζητά συνεχώς να του επαναλάβουν τις ερωτήσεις

• Χρειάζεται απόλυτη ησυχία και ηρεμία

• Η προσοχή του διασπάται γρήγορα και εύκολα από το ένα στο άλλο

• Δεν τελειώνει καμία επιδεξιότητα

• Ακούει αλλά δεν προσέχει

ADHD.jpg10

Β’ ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ:

• Ανεβαίνει στις ντουλάπες στα έπιπλα, στα κάγκελα

• Συνεχώς κινείται, γυρίζει, στριφογυρίζει και ποτέ δεν κάθεται.

• Θορυβεί και ενοχλεί τους άλλους.

emotions.jpg4 - ΑντίγραφοΓ’ ΠΑΡΟΡΜΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ:

• Μιλάει πολύ και δυνατά

• Είναι υπερβολικά ευερέθιστο

• Δεν περιμένει τη σειρά του

• Βγαίνει από την τάξη χωρίς άδεια

• Η δουλειά του είναι ανοργάνωτη

• Περνάει από τη μια δραστηριότητα στην άλλη

ADHD.jpg8

Ελαφρά νευρολογικά σημεία

1. Καθυστέρηση κινητικής ωρίμανσης

2. Παραμονή αρχέγονων αντανακλαστικών

3. Αύξηση τενόντων αντανακλάσεων

4. Αδιαδοχοκινησία, ασυνέργεια λεπτών κινήσεων

5. Αστερεογνωσία, δυσκολία διάκρισης αριστερού-δεξιού

6. Στραβισμός, υπερτελορισμός, οπτικοακουστικές δυσκολίες.

Τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου καθώς και τα ελαφρά νευρολογικά σημεία που είναι δυνατόν να υπάρχουν σε παιδιά με ADHD φαίνονται στους παραπάνω πίνακες. Τα νευρολογικά αυτά σημεία όταν συνυπάρχουν, κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την εκπαίδευση αυτών των παιδιών και την ειδική φυσική αγωγή.

Κριτήρια διάγνωσης του συνδρόμου αποτελούν:

ADHD.jpg111α) ο χρόνος εμφάνισης, που τοποθετείται κάτω από τα 7 έτη,

β) η διάρκεια πάνω από 6 μήνες και

γ) η ύπαρξη τουλάχιστον 8 συμπτωμάτων από αυτά που αναφέρονται στον Πίνακα με τα χαρακτηριστικά του ADHD. Δ

εν πρέπει το σύνδρομο να συγχέεται με καταστάσεις, όπου είναι δυνατόν να συνυπάρχει υπερκινητικότητα, όπως: Νοητική Υστέρηση, αυτισμός, σχιζοφρένεια, διαταραχές αισθητηρίων, επιληψία κ.α.

Εκτός από τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται στους παραπάνω πίνακες τα παιδιά έχουν μαθησιακές δυσκολίεςόσον αφορά στο γράψιμο, στην ανάγνωση, στα μαθηματικά. Ακόμη μπορεί να παρουσιάζουν διαταραχές στην ομιλία και στην άρθρωση.

Η επίδοσή τους στο σχολείο υστερεί μέχρι και 2 χρόνια σε σύγκριση με συνομήλικα παιδιά, ενώ σύμφωνα με τα test νοημοσύνης που τους εφαρμόζονται έχουν φυσιολογική νοημοσύνη. Τα υπερκινητικά παιδιά έχουν επιθετική συμπεριφορά και δεν συνεργάζονται με τους συμμαθητές τους. Μπορεί να είναι αφηρημένα ή παρορμητικά χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες. Μερικά δείχνουν τρομερή και επικίνδυνη ανεξαρτησία, ενώ άλλα μεγάλη εξάρτηση.

ADHD2Οι διαταραχές της συμπεριφοράς και οι συναισθηματικές είναι κοινές και σχετίζονται με την αρνητική εικόνα που δείχνουν στο περιβάλλον τους. Δέχονται συνέχεια κριτική και τιμωρία τόσο από τους γονείς, όσο και από τους δασκάλους τους και μπαίνουν σε κοινωνική απομόνωση. Τα ίδια έχουν φτωχή εικόνα για τον εαυτό τους και αυτοεκτίμηση. Στη φυσική αγωγή και στα σπορ έχουν χαμηλότερη από την ηλικία τους απόδοση, είτε λόγω των νευρολογικών σημείων που παρουσιάζουν (βλέπε ελαφρά νευρολογικά σημεία πιο πάνω) είτε λόγω της μειωμένης προσοχής και όλων των άλλων διαταραχών.

Παλιότερα επικρατούσε η αισιόδοξη άποψη ότι τα συμπτώματα υποχωρούσαν με την εφηβεία.(American Psychiatric Association, 1968). Την τελευταία δεκαετία και καθώς υπήρχε η δυνατότητα να μελετήσουν οι ερευνητές τη συμπεριφορά των παιδιών που ανήκαν στο σύνδρομο, κατά την εφηβεία και την ενηλικίωσή τους, οι απόψεις έχουν διαφοροποιηθεί. Έτσι μόνο το 20-30% δεν παρουσιάζει προβλήματα κατά την εφηβεία (Weiss και συν. 1983, Gittelman, 1987). Οι έφηβοι με ADDH μπορεί να παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά, δοσοληψίες με την αστυνομία, δυσκολία προσαρμογής στο σχολείο και κακή επίδοση καθώς και ψυχοσωματικές εκδηλώσεις. Οι ενήλικες με ADDH μπορεί να παρουσιάζουν χαμηλή ακαδημαϊκή μόρφωση, αντικοινωνική συμπεριφορά και ανώριμη προσωπικότητα σε σχέση με την οικογένεια και την εργασία.

ADHD.jpg7

Η αντιμετώπιση των παιδιών με ADDH γίνεται με:

• Εκπαίδευση

• Τροποποίηση της συμπεριφοράς και

• Φαρμακευτική αγωγή

Εκπαίδευση:

Το παιδί πρέπει να βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τον δάσκαλο. Να κάθεται σε μπροστινό θρανίο, μακριά από παράθυρα και οποιαδήποτε ερεθίσματα που θα του αποσπάσουν την προσοχή. Το δωμάτιο της μελέτης πρέπει να είναι ουδέτερο χωρίς πολλά χρώματα και αντικείμενα να του τραβούν την προσοχή. Η γυμναστική και τα αθλητικά προγράμματα δίνουν διέξοδο στην συγκινητικότητα, χαρίζουν αυτοπεποίθηση, προάγουν την κοινωνικότητα και βελτιώνουν την συμπεριφορά (Shaywitz & Shaywitz, 1984).

Sticking out tongue

Τροποποίηση της συμπεριφοράς:

Περιλαμβάνει ειδική αντιμετώπιση από γονείς, εκπαιδευτικούς και αν χρειάζεται και ψυχολόγο. Μερικά από αυτά που προτείνονται είναι: Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα και ωράριο εργασίας. Ειδικό ωράριο για την παρακολούθηση τηλεόρασης. Συμμετοχή του παιδιού με ασχολίες του σπιτιού. Επιβράβευση με κάποιο μικρό δώρο. Οι έντονες διαταραχές της συμπεριφοράς θα αντιμετωπισθούν με τη βοήθεια ψυχολόγου ή παιδοψυχίατρου (Delcan, 1984).

ADHD.jpg12Φαρμακευτική αγωγή: (Committee on Drugs 1987, Deuel 1988, Mc Bride 1988, Stevenson & Wolraich 1989).

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του συνδρόμου είναι διεγερτικά του ΚΝΣ και είναι: μεθυλφαινιδάτη, (Ritalin), που θεωρείται φάρμακο εκλογής και κυκλοφορεί στην Ελλάδα, η δεξτροαμφεταμίνη (Dexedrin) και η Πεμολίνη (Gylert).

Τα φάρμακα αυξάνουν την απελευθέρωση και ελαττώνουν την αδρανοποίηση της ντοπαμίνης και νοπετινεφρίνης στις νευρομυϊκές συνάψεις. Στο 25% των περιπτώσεων δεν υπάρχει ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή. Άλλο φάρμακο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για τη διάσπαση της προσοχής, είναι η πιρακετάμη (Nootrop), που αυξάνει τη φυσιολογική δραστηριότητα του νευρικού κυττάρου.

Για την αντιμετώπιση του συνδρόμου επιτυχέστερη είναι η συνδυασμένη αγωγή, εκπαιδευτική, ψυχολογική και φαρμακευτική.

πηγή:invitromagazine.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Τι μπορεί να πάθει κάποιος άνδρας που εκσπερματώνει τουλάχιστον 21 φορές τον μήνα;

MANSEX3-223x300

Ένας άνδρας που κάνει συχνά σεξ και εκσπερματώνει ακόμη συχνότερα, μειώνει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο να παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη. Και μπορεί ο συγκεκριμένος καρκίνος να έχει να κάνει με τα γονίδια και το οικογενειακό ιστορικό, η συχνή εκσπερμάτιση όμως συμβάλει στη μείωση του κινδύνου.

Αμερικάνοι επιστήμονες σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA, συσχέτισαν για πρώτη φορά την συχνή εκσπερμάτιση με τον μειωμένο κίνδυνο για προστάτη. Στην πραγματικότητα μιλούν για μια ευεργετική επίδραση που έχει η εκσπερμάτιση ενάντια στον συγκεκριμένο καρκίνο. Οι επιστήμονες μελέτησαν 32.000 άνδρες από 20 μέχρι 70 ετών για ένα χρονικό διάστημα 18 ετών.

MANSEX1

Οι ερευνητές διευκρινίζουν πως η λέξη «συχνή» έχει να κάνει με τη συχνότητα που ο άνδρας εκσπερματώνει τον μήνα. Ο ιδανικός αριθμός είναι τουλάχιστον 21 φορές και άνω. Με το νούμερο αυτό ο κίνδυνος πέφτει κατά 20% τουλάχιστον σε σχέση με εκείνους τους άνδρες που εκπσερμάτωναν μέχρι 10 φορές τον μήνα.

Πάντως οι ερευνητές εκτιμούν και τονίζουν πως ο αριθμός 21 δεν αποτελεί «στόχο», αλλά είναι ενδεικτικός της ευεργετικής επίδρασης του οργασμού και της εκσπερμάτωσης στην υγεία του άνδρα.

πηγή:invitromagazine.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Οι νεότερες εξελίξεις στη μαιευτική και γυναικολογία στην Ελλάδα

timthumb 

Aυτά είναι ορισμένα από τα ενδιαφέροντα θέματα που θα αναλυθούν κατά τη διάρκεια του 13ου Πανελλήνιου Συνέδριου Μαιευτικής – Γυναικολογίας που θα γίνει στο Βόλο, από τις 28 – 31 Μαΐου 2015. Το συνέδριο διοργανώνει η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία (ΕΜΓΕ) και απευθύνεται σε Μαιευτήρες – Γυναικολόγους, Μαίες – Μαιευτές, Αναισθησιολόγους, Παιδιάτρους, Ενδοκρινολόγους, φοιτητές ιατρικής και γενικά σε όλους τους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την υγεία της γυναίκας.

Ο πρόεδρος της ΕΜΓΕ καθηγητής κ. Β. Ταρλατζής καθώς και άλλοι επιστήμονες στον χώρο, ανέλυσαν τα θέματα που θα συζητηθούν. Όπως για παράδειγμα ο Ιατρικός Τουρισμός. Ο κ. Ταρλατζής επισήμανε ότι ο τομέας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αποτελεί «αιχμή του δόρατος» για τον ιατρικό τουρισμό και πάρα πολλά ζευγάρια με προβλήματα υπογονιμότητας έρχονται στην Ελλάδα, τόσο από γειτονικές χώρες, όσο και από την υπόλοιπη Ευρώπη και την Αμερική. Η υψηλή κατάρτιση των Ελλήνων ειδικών, σε συνδυασμό με την εφαρμογή πρωτοποριακών τεχνικών, αλλά και το πιο λογικό οικονομικό κόστος και το προοδευτικό νομικό πλαίσιο, αποτελούν σημαντικούς πόλους έλξης για όλο και περισσότερα ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

Αναφορά θα γίνει στο συνέδριο και στο σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών, συνέχισε ο Καθηγητής κ. Ι. Μεσσήνης, που είναι μια συχνή επιπλοκή σε γυναίκες που ακολουθούν πρωτόκολλα εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μάλιστα καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κύκλων διέγερσης ωοθηκών, όλο και περισσότερες περιπτώσεις θα παρουσιάζονται στην καθημερινή κλινική πράξη και επιβάλλεται κάθε Μαιευτήρας – Γυναικολόγος να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει άμεσα τέτοια περιστατικά.

Σε ότι αφορά τις γυναίκες που εμφάνισαν καρκίνο σε αναπαραγωγική ηλικία ο Καθηγητής κ. Ι. Μεσσήνης σχολίασε την κατάψυξη ωαρίων, η οποία αποτελεί μια σημαντική εναλλακτική λύση για αυτές τις γυναίκες προκειμένου να διατηρήσουν μελλοντικά την αναπαραγωγική τους ικανότητα.SURROGATE QUINTS

Ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος αποτελεί ένα ακόμη όπλο στη διάγνωση χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου και αποτελεί μια τελευταία εξέλιξη, βασιζόμενη στην πρόοδο της μοριακής Ιατρικής, ανέφερε ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Ν. Βραχνής. Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιείται μια απλή αιμοληψία από την έγκυο, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Στο αίμα που λαμβάνεται πραγματοποιείται ανίχνευση και έλεγχος του DNA του εμβρύου, το οποίο κυκλοφορεί στο αίμα της μητέρας. Εξετάζοντας λοιπόν το γενετικό υλικό του εμβρύου έχουμε με πολύ υψηλή πιθανότητα τον αποκλεισμό συγκεκριμένων χρωμοσωμικών ανωμαλιών, με πιο σημαντική το σύνδρομο Down (τρισωμία 21).

Με τον τρόπο αυτό γίνεται ένας πρώτος έλεγχος για τον αποκλεισμό του συνδρόμου Down και κάποιων άλλων ανωμαλιών, με στόχο τη μη πραγματοποίηση αμνιοπαρακέντησης ή λήψης χοριακών λαχνών. Έτσι δεν υπάρχει ο κίνδυνος αποβολής που παρουσιάζουν οι δύο μέθοδοι επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου και η ψυχολογική επιβάρυνση που προκαλείται σε κάθε γυναίκα που υποβάλλεται στις επεμβάσεις αυτές.

Ωστόσο οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η μέθοδος του μη επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου παρουσιάζει και περιορισμούς, καθώς δεν είναι ακόμη δυνατόν να προσφέρει την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της αμνιοπαρακέντησης. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας βέβαια θα υπάρξει και η βελτίωση της μεθόδου η οποία ευελπιστούμε στο μέλλον να είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί για όλες τις περιπτώσεις.

Ένα ακόμη ξεχωριστό θέμα που θα αναπτυχθεί στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας είναι η σημαντική αύξηση των κοσμητικών επεμβάσεων στα εξωτερικά γυναικεία γεννητικά όργανα που διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια σημείωσε ο Καθηγητής κ. Β. Ταρλατζής. Η αντίληψη των γυναικών για τη «φυσιολογική» και «ιδανική» ανατομία των έξω γεννητικών οργάνων έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια και επηρεάζεται σημαντικά από τις πολλαπλές πηγές άντλησης πληροφοριών και εικόνων και κυρίως το διαδίκτυο. Πριν από κάθε επέμβαση επιβάλλεται λοιπόν μια διεξοδική συζήτηση με κάθε γυναίκα, προκειμένου να γίνει κατανοητή τόσο η επέμβαση όσο και το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Παράλληλα είναι υποχρέωση των επαγγελματιών υγείας, αλλά και των επιστημονικών εταιρειών να δημιουργήσουν αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης, στοχεύοντας ιδιαίτερα στις νεαρές κοπέλες. Επιπλέον είναι σημαντικό όλοι οι Μαιευτήρες – Γυναικολόγοι να παρέχουν απλές, πρακτικές και κατανοητές συμβουλές σε όλες τις γυναίκες για την αντιμετώπιση τυχόν σεξουαλικών ενοχλήσεων. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν πολλές επεμβάσεις που δεν είναι αναγκαίες και τείνουν να γίνουν μια νέα μόδα στην εποχή μας.

toket2

Ο Καθηγητής κ. Ι. Μεσσήνης ανάφερε πως στο συνέδριο θα συζητηθεί και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης που συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων και θα πρέπει να λαμβάνεται για χρονικό διάστημα 2-3 χρόνων. Το διάστημα αυτό αυξάνεται σημαντικά σε περιπτώσεις γυναικών με πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια, προκειμένου να αντιμετωπισθούν καλύτερα οι μακροχρόνιες επιπτώσεις σε αυτές τις γυναίκες.

Στο συνέδριο αυτό θα αναπτυχθεί και το θέμα του υπερηχογραφήματος στη διάρκεια του τοκετού. Όπως σημείωσε ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Ν. Βραχνής το υπερηχογράφημα θα πρέπει να αποτελεί πλέον ένα διαγνωστικό εργαλείο στη διάρκεια του τοκετού για κάθε σύγχρονο Μαιευτήρα. Με τη διενέργεια υπερηχογραφήματος είναι δυνατό να παρακολουθείται η πρόοδος του τοκετού με ανώδυνο, εύκολο και αντικειμενικό τρόπο. Επίσης μπορεί να δοθεί λύση σε πολλά διαγνωστικά προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν στη διάρκεια ενός τοκετού, εξασφαλίζοντας το καλύτερο περιγεννητικό αποτέλεσμα για το νεογνό και ελάχιστη νοσηρότητα για τη μητέρα. Με μια απλή και σύντομη εξέταση λοιπόν είναι δυνατόν να αξιολογηθεί αντικειμενικά η πρόοδος του τοκετού, μετρώντας υπερηχογραφικά μια σειρά παραμέτρων. Αξιολογώντας αυτές τις παραμέτρους είναι δυνατόν ο Μαιευτήρας να κάνει μια σωστή πρόβλεψη για μια ασφαλή ολοκλήρωση του κολπικού τοκετού.

Επιπλέον σε περιπτώσεις επεμβατικού τοκετού παρέχονται πολύ σημαντικές πληροφορίες για τον καθορισμό της ακριβής θέσης της εμβρυικής κεφαλής στη γυναικεία πύελο. Έτσι τοποθετείται με ασφάλεια ο εμβρυουλκός («βεντούζα»), εξασφαλίζοντας ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας και ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους και τις επιπλοκές τόσο για το νεογνό όσο και για την μητέρα. Μια ακόμη εφαρμογή των υπερήχων στον τοκετό είναι η διερεύνηση της πιθανής αιτίας ενός παθολογικού ευρήματος στον εμβρυικό καρδιακό ρυθμό (καρδιοτοκογράφημα) και ο καθορισμός της περαιτέρω αντιμετώπισης με αναμονή, επεμβατικό τοκετό ή καισαρική τομή.

Τέλος και μετά τη γέννηση το υπερηχογράφημα μπορεί να συμβάλλει τόσο στην πρώιμη διάγνωση επιπλοκών, όσο και στην καλύτερη αντιμετώπιση μιας πιθανής αιμορραγίας. Μέσα από υπερηχογραφική παρακολούθηση είναι δυνατό να ελεγχθεί η πλήρης έξοδος του πλακούντα ή να διαπιστωθεί εγκαίρως η κατακράτηση ιστών ή πλακούντα, αποτρέποντας την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών για τη μητέρα.

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής που αναπτύσσεται στο συνέδριο είναι η προσπάθεια κολπικού τοκετού μετά από Καισαρική τομή (TOLAC), συνέχισε ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Ν. Βραχνής. Η Καισαρική τομή δεν αποτελεί μονόδρομο σε επόμενες κυήσεις για όσες γυναίκες έχουν γεννήσει ήδη μια φορά με Καισαρική τομή. Υπό αυστηρές και συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει προσπάθεια κολπικού τοκετού σε περιπτώσεις προηγηθείσας Καισαρικής τομής. Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να γίνεται όμως οπωσδήποτε σε οργανωμένα Μαιευτικά κέντρα, με τη δυνατότητα άμεσης διενέργειας επείγουσας Καισαρικής τομής. Στις περιπτώσεις αυτές είναι σχετικά αυξημένη η πιθανότητα ρήξης της μήτρας και θα πρέπει τόσο οι επαγγελματίες υγείας όσο και η γυναίκα να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο αυτό.

toket1

Οι προϋποθέσεις για την προσπάθεια αυτή θα πρέπει να αξιολογούνται πολύ προσεκτικά από τον υπεύθυνο ιατρό και να παρέχεται επαρκής ενημέρωση στην έγκυο τόσο για τις πιθανότητες επιτυχίας, όσο και για τους κινδύνους και τις επιπλοκές. Η ΕΜΓΕ μάλιστα εξέδωσε πρόσφατα για πρώτη φορά στην Ελλάδα Κατευθυντήρια Οδηγία με θέμα «Κολπικός τοκετός μετά από Καισαρική τομή», στην οποία αναπτύσσονται ενδελεχώς όλα τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα για όλους τους Μαιευτήρες – Γυναικολόγους και επαγγελματίες υγείας. Με τον τρόπο αυτό παρέχεται επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση, προκειμένου να επιχειρείται με ασφάλεια στη χώρα μας ο κολπικός τοκετός μετά από Καισαρική τομή.

Επίσης άλλα θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο αφορούν στον εμβολιασμό εναντίον του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων(HPV), τις εξελίξεις στην γυναικολογική ενδοσκόπηση, τον έλεγχο και τη θεραπεία των καθ’ έξιν αποβολών και την εκπαίδευση των Μαιευτήρων – Γυναικολόγων στις νέες τεχνολογίες και την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.

Το επιστημονικό συνέδριο της ΕΜΓΕ αναμένεται να παρακολουθήσουν περισσότεροι από 1000 σύνεδροι. Επίσης στο συνέδριο συμμετέχουν ως προσκεκλημένοι περισσότεροι από 150 Έλληνες ομιλητές καθώς και δεκαπέντε ομιλητές από το εξωτερικό. Επιπλέον θα συμμετάσχουν πολλοί νέοι μαιευτήρες γυναικολόγοι με περισσότερες από 300 ανακοινώσεις σε όλα τα πεδία της Μαιευτικής – Γυναικολογίας.

πηγή:invitromagazine.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι η λαρυγγομαλακία και τι πρέπει να προσέξουμε;

lariggomalakia3-300x199

Η λαρυγγομαλακία είναι μια ασθένεια που χτυπάει κυρίως τα νεογέννητα βρέφη. Θεωρείται μάλιστα ότι είναι η συχνότερη εκ γενετής ασθένεια. Έχετε ακούσει ποτέ το νεογέννητο σας να αναπνέει και να κάνει θορύβους; Και κυρίως να αναπνέει με θόρυβο και κάποιες στιγμές και με συριγμό; Τότε είναι πιθανό να έχει λαρυγγομαλακία.

Αυτό συμβαίνει επειδή το τοίχωμα από τον οποίο αποτελείται ο λάρυγγας, δηλαδή ο χόνδρος και ο βλεννογόνος (το εσωτερικό κάλυμμα του χόνδρου) είναι μαλακά και χαλαρά. Κατά την διάρκεια της εισπνοής, λοιπόν, συμπίπτουν και αποφράσσουν την αναπνευστική οδό του λάρυγγα. Αποτέλεσμα είναι να ακούμε αυτούς τους θορύβους από το νεογέννητο.

Η λαρυγγομαλακία παρουσιάζεται μερικές μέρες μετά την γέννα. Ο θόρυβος αυτός, συχνά τρομοκρατεί τους γονείς (ειδικά εάν είναι το πρώτο τους παιδί). Βέβαια στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία. Πάντως είναι απαραίτητο να ενημερωθεί ο παιδίατρος, ο οποίος είναι συνήθως καθησυχαστικός. Εάν εντοπίσει κάτι διαφορετικό τότε σίγουρα θα παραπέμψει το βρέφος σε περισσότερο εξειδικευμένους γιατρούς όπως ο παιδοπνευμονιολόγος. Μην αγχώνεστε πάντως. Η λαρυγγομαλακία και τα συμπτώματα της, περνάνε όταν το μωράκι φτάσει κοντά στην ηλικία των 2 ετών.lariggomalakia2

Η λαρυγγομαλακία θεραπεύεται σε μεγάλο ποσοστό όπως είπαμε με την πάροδο του χρόνου. Όμως εάν ο γιατρός δει και κρίνει ότι βρίσκεται ενώπιον μιας βαρυτέρας καταστάσεως, τότε μπορεί να χρειαστεί και χειρουργείο. Και ποιες είναι οι βαριές περιπτώσεις; Όταν το παιδάκι παρουσιάσει συμπτώματα

πέραν της θορυβώδης αναπνοής, όπως επεισόδια μελανιάσματος (κυάνωση) και στασιμότητα βάρους. Η χειρουργική επέμβαση ονομάζεται επιγλοττοπλαστική και επιτελείται από ειδικό παιδο-ωτορινολαρυγγολόγο.

πηγή:invitromagazine.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...

Τι επιπτώσεις έχουν τα smartphone κινητά, στις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο

mathiteskinito1

Άγγλοι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί: Τα κινητά smartphones, πρέπει να απαγορευτούν από όλα τα σχολεία. Ομάδα από το London School of Economics, διαπίστωσε πως ο χρόνος που δαπανούν οι μαθητές στο smartphone τους κατά τη διάρκεια του σχολείου, ισοδυναμεί με μια επιπλέον ώρα μαθήματος τη μέρα, ή αλλιώς πέντε ημέρες επιπλέον γνώσης τον χρόνο.

Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερους από 160.000 μαθητές στην ηλικία των 16 ετών. Όσοι πέταξαν το κινητό τους ανέβασαν τις επιδόσεις τους κατά 6,4%, ενώ οι μαθητές που έδιναν εισαγωγικές αύξησαν τις επιδόσεις τους κατά 14%.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα κινητά νέας γενιάς, αποσπούν την προσοχή των παιδιών, δεν τα αφήνουν να συγκεντρωθούν, ενώ τα ερεθίσματα που δέχονται είναι άπειρα και ο εγκέφαλος τους, αδυνατεί να τα επεξεργαστεί όλα, συγχρόνως με τα μαθήματα τους.

πηγή:invitromagazine.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...

Αν έχετε αυτά τα συμπτώματα, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε καρδιακή προσβολή, μέσα σε 30 ημέρες

gty chest pain jef 130204 wmain-300x168

Η καρδιακή προσβολή ή αλλιώς έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι ένα πρόβλημα υγείας που πλήττει άνδρες και γυναίκες. Ωστόσο τα συμπτώματα στις γυναίκες είναι διαφορετικά από αυτά στους άνδρες.

Στις γυναίκες μερικά από τα συμπτώματα εμφανίζονται μερικές φορές ακόμα και τριάντα ημέρες πριν από την καρδιακή προσβολή. Αν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, επισκεφθείτε το γιατρό σας αμέσως, προκειμένου να αποτρέψετε τον κίνδυνο εμφράγματος.

1. Η δύσπνοια είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι μπορεί να πάθετε έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ιδιαίτερα οι γυναίκες που έχουν δυσκολία στην αναπνοή, έχουν μεγάλο κίνδυνο. Το αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα εξαρτάται το ένα από το άλλο. Όταν η καρδιά λαμβάνει λιγότερο αίμα, οι πνεύμονες έχουν λιγότερο οξυγόνο. Το αποτέλεσμα είναι βαριά αναπνοή και δύσπνοια.

2. Το δεύτερο σύμπτωμα μπορεί να είναι το αίσθημα της αδυναμίας των μυών. Η έλλειψη της κυκλοφορίας του αίματος προκαλεί έλλειψη οξυγόνου σε όλο το σώμα. Όταν υπάρχει έλλειψη κυκλοφορίας, οι μύες δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά.

Slide103. Ο κρύος ιδρώτας είναι το τρίτο σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοηθεί για οποιαδήποτε αιτία. Αν, για κάποιο ανεξήγητο λόγο, έχετε ζάλη και κρύο ιδρώτα υπάρχει μια πιθανότητα να βιώνετε μία προ του εμφράγματος κατάσταση. Αυτό το σύμπτωμα είναι ιδιαίτερα αισθητό αν σηκωθείτε απότομα, επειδή το αίμα δεν καταφέρνει να φτάσει στον εγκέφαλο αμέσως.

4. Το τέταρτο σύμπτωμα είναι ένα αίσθημα σφιξίματος στο στήθος. Όταν η στεφανιαία αρτηρία στενεύει, η κανονική ροή του αίματος παρεμποδίζεται και νιώθετε μία συστολή στο στήθος. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να νιώσετε έναν έντονο πόνο – όπως η αίσθηση του μαχαιρώματος.

Αρχικά τα συμπτώματα εμφανίζονται κατά την σωματική κόπωση ή ψυχική υπερένταση, ενώ αργότερα εμφανίζονται και κατά την ξεκούραση. Η ενημέρωση του προσωπικού γιατρού είναι απαραίτητη σε αυτή την περίπτωση.

πηγή:invitromagazine.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS