ΡΟΗ 24/7:

ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ

5 Δεκεμβρίου: Ημέρα Εθελοντισμού

Κάθε χρόνο στις 5 Δεκεμβρίου, έχει καθιερωθεί, ήδη από το 1985, να τιμάται η εθελοντική δράση μέσω διαφόρων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων από τις εθελοντικές οργανώσεις, παρακινώντας με αυτόν τον τρόπο όσο το δυνατό περισσότερο κοινό να συμμετάσχει και να ενσωματώσει την εθελοντική δράση στον καθημερινό τρόπο ζωής του.

ethelontismos-1 

Παρά το γεγονός  του ότι για να είναι κάποιος εθελοντής σε οποιαδήποτε οργάνωση δεν έχει ανάγκη την αναγνώριση και την ανταμοιβή των πράξεών του, η Ημέρα του Εθελοντισμού καθιερώθηκε με στόχο να υπενθυμίζει την όλο και πιο επιτακτική ανάγκη της κοινωνίας για ανιδιοτελή προσφορά απέναντι στα κοινωνικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά και πολιτισμικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος κόσμος. Ο εθελοντισμός σαν έννοια, χαρακτηρίζεται από το αίσθημα της συλλογικότητας και του έντονου αλτρουισμού, αφού δεν αποτελεί μόνο δράση, αλλά ουσιαστική στάση ζωής, μιλώντας πάντα για τους αληθινούς εθελοντές. Στόχος τους είναι να ξεπερνούν οποιαδήποτε στοιχείο εγωισμού και να δίνουν ελπίδα εκεί όπου αυτή εκλείπει, κάτι που εκτός από κοινωνικά οφέλη, προσδίδει και πληθώρα προσωπικών προνομίων: μέσω της δράσης τους, οι εθελοντές γίνονται περισσότερο δεκτικοί, ανοιχτόμυαλοι, με θάρρος και αισιοδοξία απέναντι στις οποιεσδήποτε προκλήσεις.

Σχετικά με την δραστηριοποίηση του εθελοντισμού στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί (OmikronProject), έχει αποδειχθεί πως ενεργό ρόλο κατέχουν πάνω από 400 εθελοντικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε τομείς που αφορούν τον πολιτισμό, την παιδεία, το περιβάλλον, καθώς επίσης και την παροχή υπηρεσιών. Εξαιρετικά σπουδαίο ρόλο, επιπλέον, κατέχει η προώθηση του εθελοντισμού μέσα από τα πανεπιστήμια της χώρας, με την προκήρυξη διαφόρων προγραμμάτων εθελοντικής δράσης, πάνω σε ποικιλία θεμάτων. Ωστόσο, η ολοένα και μεγαλύτερη άνθηση του εθελοντισμού στη χώρα μας, έχει επέλθει τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται φυσικά στις δυσχερείς συνθήκες της εποχής μας. Οι πράξεις αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπό μας είναι αναγκαίες στις μέρες μας, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες δυσκολεύονται να διατηρήσουν την αισιοδοξία τους απέναντι στα δρώμενα που ορίζουν το μέλλον τους ή ακόμη χειρότερα, δυσκολεύονται να συνεχίσουν τη ζωή τους. Καταλαβαίνουμε ως εκ τούτου, πως η κατάσταση θα ήταν ακόμη πιο «επώδυνη», χωρίς την ευαισθητοποίηση κάποιων από εμάς απέναντι στο γενικό καλό.

Κάτι που θα έπρεπε, λοιπόν, να μας μείνει με αφορμή τη σημερινή μέρα δεν είναι μόνο η θεωρητική ενημέρωση μας σχετικά με τον εθελοντισμό, αλλά και η συμβολή όλων μας, έστω και στο ελάχιστο των δυνατοτήτων μας, στη δόμηση μιας κοινωνίας περισσότερο ανθρώπινης και λιγότερο αδιάφορης και απρόσωπης.

Διαβάστε περισσότερα...

Συμπληρώματα Διατροφής

ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

 

Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής;

Είναι προϊόντα, τα οποία λαμβάνονται από το στόμα, και περιέχουν συστατικά που έχουν σκοπό να ενισχύσουν την δίαιτα του ανθρώπου και τα οποία αλλιώς δεν θα προσλαμβανόταν σε επαρκείς ποσότητες.

Διαβάστε περισσότερα...

Σχολικές καταλήψεις: πανελλήνια και διαδικτυακή κινητοποίηση

Σε εκατοντάδες ανέρχονται τα σχολεία σε όλη τη χώρα, που βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες υπό κατάληψη, καθώς οι μαθητές αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν για το Νέο Λύκειο, οργανώνοντας την δράση τους μέσω του διαδικτύου.

Διαβάστε περισσότερα...

24 Οκτωβρίου – Ημέρα ΟΗΕ: Λειτουργία και θέσεις

Με αφορμή την 24η Οκτωβρίου, γιορτάζεται ετησίως η πρώτη λειτουργία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιήθηκε με την έναρξη ισχύος του χάρτη των κρατών μελών το 1945. Η λειτουργία του ΟΗΕ, λοιπόν, χρονολογείται από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και έπεται της Κοινωνίας των Εθνών (ΚτΕ), οργανισμού που λειτούργησε με το τέλος του Α’ Παγκοσμίου πολέμου.

Διαβάστε περισσότερα...

ΙΟΣ EBOLA

ΙΟΣ EBOLA

Ο ιός Ebola, μέχρι πριν λίγους μήνες, ήταν γνωστός σχεδόν αποκλειστικά μεταξύ των ιατρικών κύκλων, ως ένας εξωτικός, συχνά θανατηφόρος ιός, που προκαλούσε μικρής έκτασης επ ιδημίες σε χώρες της Κεντροδυτικής Αφρικής και για τον οποίο δεν υπήρχε εμβόλιο ή θεραπεία.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Η "παγίδα" της τελειομανίας

   Η τελειομανία συναντάται συχνά στα άτομα ως συμπεριφορά. Άραγε χρειάστηκε να αναλογιστείτε τι διάσταση έχει η έννοια αυτή, πώς δημιουργείται στο άτομο και τι συνέπειες φέρει? Μάλλον όχι, καθώς η τελειομανία ως συμπεριφορά είναι ένας μηχανισμός που δρα ασυνείδητα στο άτομο και πιο πιθανό είναι να αντιληφθείτε τα αποτελέσματα της τελειομανίας, δηλαδή την επιτυχία ή την αποτυχία πρακτικά στη ζωή σας.

  Η τελειομανία ως συμπεριφορά λοιπόν, υποδηλώνει την ανάγκη του ατόμου να προσπαθεί και να επιδιώκει το καλύτερο δυνατό, εκφράζει την ανάγκη του ατόμου για επιτυχία και αν κάνουμε μια επέκταση, την ανάγκη του ατόμου να «μεγαλώσει» την εικόνα του, να αναγνωριστεί. Το τέλειο ισοδυναμεί με το ιδανικό για κάθε άτομο, εντελώς υποκειμενικό, καθώς το τι είναι τέλειο για κάθε άτομο δημιουργείται αρχικά στο δικό του νου. Καθοριστικό όμως ρόλο, για να αναγνωριστεί το τέλειο, παίζουν οι γύρω μας, το περιβάλλον και πώς αυτό ανατροφοδοτεί τη δράση μας. Π.χ ένας  άντρας έχει στο μυαλό του την τέλεια εικόνα του άντρα… με κοιλιακούς, και ένα πολύ γυμνασμένο σώμα…την επιδιώκει τη χτίζει έτσι που να είναι τέλειο στο μυαλό του..  Το πώς όμως θα το αξιολογήσουν οι γύρω θα εδραιώσει την αντίληψή του και θα νοιώθει υπέροχα που η προσπάθειά του για το δικό του τέλειο έγινε αποδεκτή και έφερε οφέλη, την αύξηση αυτοπεποίθησης για την εξωτερική του εμφάνιση, την αναγνώρισή του λ.χ από το γυναικείο φύλο. Σας περιγράφω απλά πώς λειτούργει η σκέψη για το ιδανικό. Προσπαθεί το άτομο για το τέλειο αλλά τελικά η αξιολόγηση θα κρίνει αν ήταν πραγματικά τέλειο.

  Hπυρηνική πεποίθηση του τελειομανούς ατόμου είναι ότι « πρέπει να είμαι τέλειος, πρέπει να κάνω τέλεια τα πάντα ».  Μέσα από την τελειομανία ο άνθρωπος θέλει να εκπληρώσει τις βαθύτερες προσδοκίες του, να επιτύχει πράγματα μοναδικά και να λάβει τα αποτελέσματα της συμπεριφοράς του. Μπορεί το άτομο να εμφανίζει τελειομανία σε ό,τι αφορά τη ζωή του: εμφάνιση, προσωπικότητα, διαπροσωπικές σχέσεις, εργασία.

   Φυσικά, η τελειομανία ως συμπεριφορά δεν προκύπτει ξαφνικά στη ζωή του ατόμου. Είναι μια συμπεριφορά που χτίζεται από την παιδική ηλικία. Τα παιδιά αποκτούν τάσεις τελειομανίας μέσω ή της μίμησης της συγκεκριμένης στάσης από τους γονείς ή οι γονείς πολλές φορές προωθούν μια παντοδυναμία που πρέπει να εμφανίζει το παιδί και θέτουν ή ενσταλάζουν στο παιδί υπερβολικές προσδοκίες γύρω από τα τον εαυτό του ή από τα πράγματα που κάνει. Έτσι το παιδί χτίζει μια αυτοεκτίμηση, όπου το λάθος και η αποτυχία δεν επιτρέπονται και δεν υπάρχει τίποτα ενδιάμεσο από το τέλειο.  Την τάση αυτή τα παιδιά και την πεποίθηση ότι πρέπει να είμαι τέλειος και να κάνω τέλεια πράγματα μεταφέρεται στην υπόλοιπη ζωή του. 

    Ποιες συνέπειες όμως φέρει η τελειομανία στο άτομο και τι κινδύνους ελοχεύει; Το άτομο που δρα τελειοθηρικά εισέρχεται σε ένα φαύλο κύκλο που συχνά θα το οδηγήσουν σε αδιέξοδα ή εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας. Συγκεκριμένα, το να επιδιώκεις το τέλειο δημιουργεί υψηλές προσδοκίες, μη ρεαλιστικές συχνά, γεγονός που αυξάνει τα επίπεδα άγχους. Καθώς το τέλειο είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί, αν κάτι δεν πάει όπως το έχει στο νου, υφίσταται απογοήτευση που είναι δύσκολο να διαχειριστεί. Η απογοήτευση αυτή το οδηγεί να μην έχει κίνητρο να προσπαθήσει περεταίρω και του γεννά ιδέες αναξιότητας. Αν συνέχεια λοιπόν προσπαθεί για το τέλειο και κάτι δεν πάει τόσο καλά, γεγονός φυσιολογικό για τη δυσκολία προσέγγισης του τέλειου, είναι πιθανό να γενικεύσει τα αποτελέσματα της προσπαθειών του και να οδηγηθεί στο να μην προσπαθεί καν. Για να γίνει πιο κατανοητό, αν ένα άτομο κατά την παιδικά ηλικία έχει καταλάβει ότι μόνο όταν τα πηγαίνει τέλεια στα μαθήματα γίνεται αποδεκτό από τους γονείς, προσπαθεί αγωνιωδώς να είναι ένας τέλειος μαθητής και πράγματι τα καταφέρνει περίφημα. Τι γίνεται όμως μεγαλώνοντας, όπου τα γεγονότα ζωής γίνονται πιο περίπλοκα και απρόβλεπτα; Το ίδιο παιδί, καθώς μεγαλώνει και ενώ η συμπεριφορά της τελειομανίας έχει ήδη υιοθετηθεί,  για παράδειγμα στην περίοδο της εφηβείας όπου μπαίνουν και άλλα πράγματα στη ζωή του εκτός από τα μαθήματα, θα προσπαθεί κάτω από το ίδιο πρίσμα και για τα υπόλοιπα σημεία της ζωής του. Έτσι λοιπόν, έστω ότι το παιδί αυτό θέλει να δημιουργήσει μία σχέση με μια κοπέλα της ηλικίας του. ‘Έχει πλάσει στο νου του και μόνο την τέλεια έκβαση και αποτέλεσμα, ότι θέλει να είναι με αυτήν την κοπέλα. Αν η κοπέλα του αρνηθεί για ραντεβού, είναι πολύ πιθανό να  καταρρακωθεί ψυχολογικά, καθώς δεν μπορεί να αποδεχτεί την πορεία αυτή. Θα αρχίσει να σκέφτεται ίσως αρνητικά για τον εαυτό του και θα εμφανίσει μια υπερβολικά αντίδραση στην αποτυχία αυτή, που θα το οδηγήσει σε έλλειψη κινήτρου να προσπαθήσει για το ίδιο πράγμα μιαν άλλη φορά. Η διαδικασία αυτή δεν είναι απαραίτητη αλλά είναι πολύ πιθανή. Στο ίδιο μοτίβο, είναι πιθανό να συνεχίσει και για άλλα γεγονότα της ζωής καθώς τον ικανοποιεί μόνο το τέλειο που έχει στο νου. Αντίθετα, για ένα άλλο παιδί της εφηβείας, που κατά την παιδική ηλικία του μεταλαμπαδεύτηκε μια πιο υγιή αντίληψη σε σχέση με την επιτυχία (π.χ ότι αρκεί η προσπάθεια, ότι αν δεν πάνε όλα όπως έχουμε στο νου μπορούμε να ξαναπροσπαθήσουμε), είναι πολύ πιθανό να διαχειριστεί καλύτερα την απόρριψη της κοπέλας για ραντεβού, να αποφύγει τη σκληρή κριτική στον εαυτό του και να προσπαθήσει για άλλο ραντεβού με μεγαλύτερη ευκολία. Η τελειομανία λοιπόν είναι μια συμπεριφορά εσφαλμένης αυτοεκτίμησης που χτίζεται: ότι είμαι αρκετός μόνο εάν κάνω τα πάντα τέλεια.

     Η τελειομανία ως συμπεριφορά, όπως αναφέρθηκε παραπάνω πρέπει να ειδωθεί στο πλαίσιο προσδοκιών που έχει το άτομο από τον ίδιο του τον εαυτό. Χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει τις πεποιθήσεις του σε σχέση με την αποδοχή του εαυτού  σε κάτι που δεν είναι το ιδανικό για αυτό και να επιδιώκει πιο ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους προκειμένου να μπορεί να λαμβάνει ικανοποίηση από τον εαυτό του και τα γεγονότα της ζωής. Ως γνωστόν, το τέλειο δεν υπάρχει και οι αδυναμίες είναι συνυφασμένες με την ανθρώπινη φύση.         

 Αναμφισβήτητα, η αντίληψη αυτή των πραγμάτων είναι γόνιμο να προωθηθεί από την παιδική ηλικία του ατόμου μέσω των γονέων. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που κάποιος λόγω της τελειομανίας του οδηγείται σε αδιέξοδα κατά την ενήλικη ζωή μπορεί να επιδιώξει την αλλαγή και να οδηγηθεί σε ποιο λειτουργικούς τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς.

   

Γιαννακάρα Ιωάννα

Ψυχολόγος Α.Π.Θ

 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

6975 83 87 83

Διαβάστε περισσότερα...

ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Η γρίπη δεν διαφέρει από ένα βαρύ κρυολόγημα.
Λάθος, η γρίπη μπορεί να είναι πολύ σοβαρότερη και από ένα βαρύ κρυολόγημα.
Τα συμπτώματά της εμφανίζονται ξαφνικά και μερικές φορές έντονα. Περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό με ρίγος, πονοκέφαλο, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, βήχα, πονόλαιμο και μπορούν να μας κρατήσουν 2-3 μέρες στο σπίτι. Στα παιδιά μπορεί να εμφανίζονται και συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, έμετοι και διάρροια.
Σπανιότερα εμφανίζεται ακόμη σοβαρότερη κλινική εικόνα και επιπλοκές (αφυδάτωση, επιδείνωση των χρόνιων νοσημάτων, πνευμονία), που μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Διαβάστε περισσότερα...

Το «ιδανικό» του ελάσσονος μόχθου

Μία από τις σημαντικότερες απόρροιες τις οικονομικής κρίσης είναι η αδυναμία εξεύρεσης εργασίας και ένταξης του ατόμου στις παραγωγικές δραστηριότητες της κοινωνίας .Η Ελλάδα ,με τα ποσοστά της πραγματικής ανεργίας να θυμίζουν θερμοκρασίες καλοκαιρινών καυμάτων, βιώνει πλέον τις εκρηκτικές και επώδυνες επιπτώσεις τις ανεργίας που κατακερματίζουν την κοινωνική συνοχή.

Διαβάστε περισσότερα...

Παραμεσιτεία στον κτηματομεσιτικό κλάδο

Παραμεσιτεία στον κτηματομεσιτικό κλάδο είναι η διαμεσολάβηση στη σύναψη συμβολαίου αγοράς ή μίσθωσης ακινήτου από άτομο το οποίο δεν έχει άδεια Συμβούλου Ακινήτων-Κτηματομεσίτη.
Ένας νόμιμος Σύμβουλος Ακινήτων έχει άδεια κτηματομεσίτη ανανεωμένη από το επιμελητήριο, έχει Γ.Ε.Μ.Η. (Γενικό Επαγγελματικό Μητρώο), έχει ταυτότητα μεσίτη από τον Σύλλογο Μεσιτών του νομού στον οποίο έχει έδρα και μέσα στο γραφείο του έχει σήμανση από τον Σύλλογο Μεσιτών πως το γραφείο του είναι Νόμιμο.

Διαβάστε περισσότερα...

Γυναίκες συγκεντρωθείτε!!!

Μας πήραν αμπάριζα οι καταστάσεις, μας πήραν από κάτω οι δουλειές, μας άφησαν μόνες οι μανούλες μας, και μη νομίζετε πως διαφέρουμε..όλες στο ίδιο καζάνι βράζουμε..άλλες λίγο ..άλλες πολύ..άλλες κάνουν σάουνα ..κι άλλες καίγονται …!!
Θα ασχοληθώ μ αυτές που καίγονται ..πολύ ..πάρα πολύ..και δεν είμαστε λίγες!
Καίγονται στη δουλειά , καίγονται στα ερωτικά (εδώ και βιβλίο γράφουμε , και δεν θα είμαι και η μόνη)..πολυσυζητημένα θέματα και πάντα επίκαιρα.
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS