Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017

Έμφαση στις συνέργειες για την προβολή της Κεντρικής Μακεδονίας

8ANOS TOYRISMOS

Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς

Διαβάστε περισσότερα...

Αιμοδοσία στα Ν. Πλάγια Χαλκιδικής στις 22 Ιανουαρίου

13579732 10209428550849690 1993753388 o

Στη μνήμη του Γιώργου Κυπαρίσση

Διαβάστε περισσότερα...

Και νέες διακοπές νερού από την ΕΥΑΘ το βράδυ του Σαββάτου

vrisi diakoph

Σε ποιες περιοχές της Θεσσαλονίκης αφορά

Διαβάστε περισσότερα...

Επενδυτικό ενδιαφέρον για τουριστικά ακίνητα στη Χαλκιδική

katoikies xalk

Τροχοπέδη απουσία δημοτικής εταιρείας διαχείρισης ακινήτων και το ιδιοκτησιακό καθεστώς

Διαβάστε περισσότερα...

Το σχέδιο Σπίρτζη για τις συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη

oasth ktirio

Διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο Ευόσμου

Διαβάστε περισσότερα...

Πάμε για σούπα στο σπίτι της Θάλειας!

patsa1

- Και με ρωτούσε συνέχεια ο Τάσος, που θα φάμε πατσά στα Ν. Μουδανιά;

Διαβάστε περισσότερα...

Ένας στους δύο χάνει τη ρύθμιση στην Εφορία

eforia gkises2

Για οδηγίες με τυποποιημένες λύσεις για δόσεις ή ακόμα και κούρεμα ετοιμάζεται η ΓΓΔΔ

 

Σε οριακό σημείο φαίνεται ότι φτάνουν οι δυνατότητες πληρωμής των πολιτών προς την Εφορία. Η εικόνα που υπάρχει στις ΔΟΥ είναι ότι μία στις δύο νέες ρυθμίσεις οφειλών πέφτει έξω, καθώς οι φορολογούμενοι προχωρούν σε αυτές για να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, σύντομα όμως φτάνουν σε αδυναμία να τις εξυπηρετήσουν εγκαίρως. Το σύστημα είναι ιδιαίτερα αυστηρό, καθώς προβλέπει τη δυνατότητα ρύθμισης έως και σε 12 δόσεις για όλες τις οφειλές, εκτός από τις έκτακτες εφάπαξ υποχρεώσεις (π.χ. φόροι κληρονομιάς ή πρόστιμα) οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 δόσεις. Όμως, η ρύθμιση χάνεται εάν μείνουν δύο δόσεις απλήρωτες, ενώ εάν ο φορολογούμενος καθυστερήσει μία δόση, επιβαρύνεται με προσαύξηση 15% επί του ποσού που καθυστερεί. Έτσι, εάν ένας φορολογούμενος καθυστερήσει μία δόση και στη συνέχεια βρίσκεται «μια δόση πίσω», η ρύθμιση δεν χάνεται, αλλά κάθε δόση επιβαρύνεται με την προσαύξηση του 15% - ποσοστό εξωφρενικά υψηλό αφού αντιστοιχεί, ενδεικτικά, σε ετησιοποιημένο επιτόκιο πάνω από 180%.

Επιπλέον, οι ρυθμίσεις χάνονται και στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αφήσει απλήρωτη έστω και για μία μέρα κάποια νέα οφειλή. Αυτό σημαίνει ότι εάν οι φορολογούμενοι δεν είναι σε θέση να εξοφλήσουν τις νέες υποχρεώσεις, πρέπει να μεταβούν στη ΔΟΥ πριν από την λήξη της προθεσμίας οφειλής για να τη ρυθμίσουν, αφού το Taxisnet δεν δίνει ακόμη αυτή τη δυνατότητα.

Οι δρακόντειες αυτές ρυθμίσεις έχουν επιβληθεί από την τρόικα, με το επιχείρημα ότι εάν η Εφορία δίνει πολλές ευκαιρίες εξόφλησης, οι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη συσσωρεύονται.

Αποδεικνύεται, όμως, ότι μέσα στο περιβάλλον της ύφεσης και της οικονομικής δυσπραγίας, η λογική αυτή δεν ισχύει και αυτό που τελικά συμβαίνει είναι ότι οι φορολογούμενοι που αγωνίζονται να είναι συνεπείς με διαδοχικές ρυθμίσεις των -διαρκώς αυξανόμενων- υποχρεώσεών τους «τιμωρούνται» με υπέρογκες προσαυξήσεις ή με απώλεια της ρύθμισης εάν «πέσουν έξω» έναν μήνα, ενώ οι αρρύθμιστες οφειλές επιβαρύνονται με το κανονικό επιτόκιο υπερημερίας το οποίο δεν ξεπερνά το 0,73% τον μήνα.

eforia gkises2

Όπως λένε οι υπεύθυνοι μεγάλων ΔΟΥ της Αθήνας, οι πολίτες σπεύδουν να εντάξουν στις 12 δόσεις τις οφειλές τους, αλλά ύστερα από 2-3 μήνες περίπου οι μισοί βρίσκονται σε αδυναμία να την εξυπηρετήσουν και έτσι χάνουν τη ρύθμιση, με αποτέλεσμα είτε να βρίσκονται εκτεθειμένοι σε δικαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμούς), είτε να επανεντάσσονται -εφόσον έχουν δικαίωμα- σε νέα ρύθμιση την οποία μετά από 2-3 μήνες συνήθως χάνουν και πάλι.

Αντίθετα, οι παλαιές ρυθμίσεις των 100 δόσεων που είχαν γίνει το 2015 και είναι πιο ευέλικτες διατηρούνται και αποπληρώνονται σχεδόν στο σύνολό τους, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) μόνο ένα 8% από αυτές είχε χαθεί μέχρι προ διμήνου.

Με λίγα λόγια, αντί οι αυστηρές ρυθμίσεις να επιφέρουν εξορθολογισμό, έχουν οδηγήσει σε έναν παραλογισμό όπου οι οφειλές συσσωρεύονται και ανακυκλώνονται, ενώ σχεδόν οι μισοί φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων.

Τα στοιχεία άλλωστε δείχνουν ότι μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο προστέθηκαν 12,6 δισ. νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες συνολικά ανέρχονται πλέον σε 94,2 δισ. ευρώ, ενώ έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις μισθών, καταθέσεων, ακινήτων) σε 826.211 φορολογούμενους, περίπου δηλαδή στους μισούς από τους 1.680.000 φορολογούμενους που κινδυνεύουν από τέτοια μέτρα. Συνολικά, ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία έχουν 4.300.000 φορολογούμενοι, αλλά περίπου τα 2,6 εκατομμύρια από αυτούς δεν είναι εκτεθειμένοι σε δικαστικά μέτρα (δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία, έχουν πτωχεύσει κλπ.). Κάποια διέξοδο, αλλά μόνο για βιώσιμες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις ίσως αποτελέσει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, ο οποίος αναμένεται να νομοθετηθεί σύντομα και θα επιτρέπει την αναδιάρθρωση όλων των οφειλών (προς τράπεζες, Εφορία και Ταμεία), εφόσον οι πιστωτές συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Στο πλαίσιο αυτό η ΓΓΔΕ ετοιμάζει οδηγίες με τυποποιημένες λύσεις για δόσεις ή ακόμα και κούρεμα, ανάλογα με το ύψος των οφειλών και τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων, τις οποίες θα ακολουθούν οι εκπρόσωποι των ΔΟΥ που θα συμμετέχουν στην εξωδικαστική διάσκεψη των πιστωτών.

 

newmoney.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Κανονικά η υδροδότηση στο Δήμο Ν. Προποντίδας

vrusi stazei

Μικροπροβλήματα από τη σφοδρή κακοκαιρία

Διαβάστε περισσότερα...

Στάση εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ την Τετάρτη

poe ota

Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Εσωτερικών

Διαβάστε περισσότερα...

51χρονος είχε υδροπονική καλλιέργεια στο σπίτι του

udr th1

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο σπίτι του καλλιεργούσε 20 δενδρύλλια κάνναβης διαθέτοντας ειδικό εξοπλισμό

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS