ΡΟΗ 24/7:
Άννα Τσουκαλά Κουφού

Άννα Τσουκαλά Κουφού

URL Ιστότοπου:

Το Δοξαστικό του Σεπτέμβρη. (Χρονογράφημα)

Το     Δοξαστικό του Σεπτέμβρη.

(Χρονογράφημα)                                                                                                                                          

   Μη παραπονιέσθε, να ξεπρόβαλε και ο Σεπτέμβρης!

Ευτυχώς, όχι μελαγχολικός. ‘Ολο κι ‘ολο το Καλοκαίρι οι τελευταίες 15 ημέρες του Αυγούστου κι όσες ευαρεστηθεί ο Σεπτέμβρης, αλλά Φθινοπωρινές όμως και τελειώσαμε με το Καλοκαίρι! Πολλοί τον θεωρούν τον πιο μισητό μήνα του έτους! Και γιατί παρακαλώ , τι του λείπει δηλαδή. Γιατί τελειώνουν οι διακοπές?Οι μαζικές εννοείται. Γιατί ανοίγουν τα σχολεία και κάθε κατεργάρης στον μπάγκο του? ¨Όμως διακοπές δύναται   να κάνει ο καθένας οποτεδήποτε στην διάρκεια του χρόνου. Γιατί το αλώνισμα του σίτου είναι διασκεδαστικό?? Γιατί τα φρούτα είναι μοναδικά? Για τις γιορτές? Εδώ συμφωνώ. Το Πάσχα του Καλοκαιριού είναι το κάτι άλλο σ΄ ολόκληρη την επικράτεια, δηλαδή ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αν   θεωρήσουμε το θέμα κοινωνικοοικονομικά το Καλοκαίρι, ο Τουρισμός λυσσαλέα μάχεται να κερδίσει το μεγαλύτερο ποσοστό από την τουριστική μεσογειακή πίττα της τουριστικής ανάπτυξης. Ποιοι άλλοι αγωνιούν και μάχονται για το Καλοκαίρι που ξεροψήνονται από την αφόρητη ζέστη και αδρανούν ψυχοπνευματικά και εναγωνίως αναζητούν ένα σημείο δροσιάς και ξεκούρασης? Και μη μου πειτε πως το Καλοκαίρι τα πάντα λειτουργούν ρολόι! Τα πάντα ατονούν από την κρατική μηχανή μέχρι τον τελευταίο εργάτη που αμύνεται ηρωικά στους καύσωνες που καταστρέφουν τη σοδειά του και στον λίβα που τον συντρίβει κυριολεκτικά. Παρ΄όλα ταύτα θεωρούν το Καλοκαίρι, την καλύτερη εποχή. Απόψεις βέβαια! Το μυστικό είναι ότι το Καλοκαίρι έχει ελευθερία , και ο Έλληνας για την ελευθερία του θυσιάζεται, ενώ το Φθινόπωρο, έχει συμβολικές ενάρξεις, αφετηρίες, προοπτικές, στόχους , οργάνωση. ΄Ομως ο Σεπτέμβρης έχει και τις γιορτές του, με κύρια την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Παρ ΄όλα ταύτα ο μήνας Σεπτέμβρης, ο έβδομος του Ρωμαικού και ο έννατος του Γρηγοριανού ημερολογίου ήλθε, είναι εδώ. Είναι η αρχή της Ινδίκτου κατά τους Ρωμαίους και πληρωμής φόρου ονομαζομένου(indictio), ο Ινδικτιώνας.

Η Εκκλησία μας σαν ζων οργανισμός, κάνει την έναρξη του εκκλησιαστικού έτους. Ανασκουμπώνεται δηλαδή κι αυτή. Που θα πάει θα βελτιωθεί το ήθος των ορθοδόξων χριστιανών. Δεν θα είναι του φαίνεσθαι , αλλά του είναι!!! Κι ο χριστιανός θα είναι πλέον ο άνθρωπος της αρετής και της φιλανθρωπίας ! Αν και ο 20ος αιώνας που πέρασε σκότωσε την φιλανθρωπία με δύο μεγάλους παγκοσμίους πολέμους και ο νυν με συνεχείς μικρότερους!! Τούτο γιατί πολλοί άνθρωποι έχουν σκοτώσει την ευπορία των συνανθρώπων τους έχοντας αποκτήσει με θεμιτά και αθέμιτα μέσα την ευπορία που στερούνται οι άλλοι!! ΄Υστερα τρέχουν για αλληλεγγύη   για να δείξουν τον ανθρωπισμό τους. Μα, αγαπητοί μου ανθρωπισμός είναι η συμφιλίωση και ο σεβασμός ανθρώπου προς άνθρωπο, όπως παιδεία είναι η άμυνα του ανθρώπου κατά της βαρβαρότητος και της χυδαιότητος. Τον Σεπτέμβρη έχουμε ακόμη ένα πολύ σημαντικό γεγονός , την έναρξη της καινούργιας χρονιάς στην παιδεία. Οφείλουμε να χαιρόμαστε για το γεγονός και όχι να οικτίρουμε τους εαυτούς μας γι αυτό και οι γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές ολων των βαθμίδων. Και αν δεν χαίρονται οι μαθητές πάλι εμείς είμαστε υπαίτιοι.. Οι γονείς μετέδωσαν την άρνηση και την δυσφορία. Ο Μένανδρος από τα βάθη των αιώνων αναφωνεί¨.’’αναφαίρετο κτήμα του ανθρώπου είναι η παιδεία’’ και ο Πλάτων λέγει¨.Η παιδεία είναι ο δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους’’, ‘’η δύναμη που καλλιεργεί την ψυχή’’. !!! ΄Ετσι αισιόδοξα βλέπουμε τους νεοσσούς, τα παιδιά και τους εφήβους της παιδείας μας όλους στο προσκλητήριο του Σεπτέμβρη. Αρχίζουν το καινούργιο ταξίδι της μάθησης με όλους τους κώδικες , ,τις ρυθμίσεις , τις αναφορές και τους κανονισμούς και είμαστε σίγουροι ότι το ταξίδι θα είναι με ούριο άνεμο με τους δασκάλους όλων των βαθμίδων, με διάθεση ,όνειρο και στοχασμό που θα γίνουν φάροι και δρομοδείχτες στην πορεία τους. Ακόμη πιστεύουμε πως οι δάσκαλοι θα σταθούν στο μεγαλείο του εσωτερικού   πλούτου της ψυχής παρά στην κατάκτηση της ύλης! Παρ ότι τους ταλαιπωρούν στην αμοιβή τους τους μεταθέτουν κάθε χρόνο σαν τσιγγάνους σε διάδορα σχολεία και άλλλα φοβερά.Υπάρχουν όμως και κάποιοι (ευτυχώς ελάχιστοι) που σέρνονται μόνο για το πενιχρό αντίτιμο της εργασίας των, χωρίς ενδιαφέρον και δεν είναι υποχρεωτικά   οι πιο ηλικιωμένοι, τυπική προσφορά από ερημικές ψυχές στα χωράφια της παιδείας!!!!!Δεν ανοίγουν δρόμους, δεν έχουν την χαρά της επικοινωνίας , χωρίς ψυχοπνευματικές εφεδρείες, για δαπάνες πνευματικές! Αυτοί είναι ελάχιστοι ευτυχώς.Είμαστε βέβαιοι ότι η πλειονότης των εκπαιδευτικών μας είναι άριστοι, αφοσιωμένοι στο έργο τους, στην διδασκαλία για την επίτευξη της εκπαίδευσης που σκοπό έχει την αγωγή και μ αυτήν να φθάσωμεν στην πραγματική Παιδεία, που είναι το ζητούμενο.. ΄Ετσι οι νέοι μας θα διασφαλίσουν την νοητική και ψυχική καλλιέργεια που αρμόζει στον ΆΝΘΡΩΠΟ.Τι λέτε , συμφωνείτε , ότι ο Σεπτέμβρης είναι ο καλύτερος ή έστω ένας από τους καλύτερους μήνες του έτους?

                                                                  ΄Αννα Τσουκαλά Κουφού.

                                                             Τακτικό μέλος ΕΛΒΕ.

Τα Παιδικά Μάτια

Τα Παιδικά Μάτια

Χρονογράφημα

Άννα Τσουκαλά Κουφού  

Τακτικό μέλος Τακτικό μέλος της ΕΛΒΕ

Τώρα που έσβησαν οι φωτιές, τώρα που καταλάγιασαν οι άνεμοι, τώρα που ο θρήνος έγινε θυμός διαρκείας , τώρα που έγινε ταυτοποίησις των νεκρών και τάφηκαν τα θύματα, τώρα που γίνεται ένας ακόμη απολογισμός και η θάλασσα κτυπά στους βράχους στο κύμα τ’ οργισμένο και τα αποκαΐδια στο "μάτι" ανασαίνουν ακόμη σάρκα, κάρβουνα και κλαυθμούς, συνειδητοποιήσαμε το μέγεθος   της καταστροφής. Τώρα πήρα μολύβι και χαρτί στα χέρια μου. Όλες αυτές τις μέρες δεν μπορούσα να βρω λέξεις να εκφραστώ. Ήταν τόσο μπλοκαρισμένη η ψυχή μου που δεν μου έβγαινε ούτε μία λέξη ν ανασάνω, νόμιζα ότι βλέπω όνειρο ή έργο φανταστικό στο σινεμά.

Μα, εκείνο που μας ενεργοποιεί είναι η επανάληψη του έργου, που σε κάθε επανάληψη είναι πιο τρομακτικό , πιο φρικαλέο για τ’ ανθρώπινα,   μόνο που συντελείται σε άλλους τόπους και σε άλλους χρόνους.

Αυτό που πραγματικά τρομάζει στην καφτερή παρούσα ώρα και βγαίνει στην επιφάνεια     σαν θηρίο της Αποκάλυψης, είναι η απληστία του ανθρώπου για τα υλικά αγαθά, για τις ανέσεις η βούλησή του να χρησιμοποιεί κάθε μέσο θεμιτό ή αθέμιτο, αρκεί να ικανοποιήσει τα ανώτερα και τα κατώτερα ένστικτά του, αδιαφορώντας για το δίκαιο, για τους συνανθρώπους του..

   Κι αφού πιστέψει ότι είναι αυτάρκης, δυνατός, αφού έθεσε τις βάσεις για την ευτυχία του την βιοτική   και τότε μπορεί να πει στον εαυτό του¨ . ‘’φάε , πίνε ευφραίνου άνθρωπε…’’   τότε ξαφνικά έρχεται μία σπίθα και τον εξαφανίζει από τον χάρτη! Τότε φταίνε όλοι οι άλλοι, μόνο ο ίδιος δεν φταίει σε τίποτα. Και δεν είναι ότι λέγονται αυτά και επαναλαμβάνονται μετά μανίας, είναι ότι βλέπουμε τα μάτια των αθώων παιδιών τρομαγμένα διάπλατα να αναρωτιούνται και απευθύνοντας τον λόγον να μας ρωτούν: «Γιατί δεν μας αφήσατε να χαρούμε τα νειάτα μας, την ζωή, γιατί μας καταδικάσατε να ψηθούμε στην πυρά και να πνιγούμε στην θάλασσα;» και είμαι σίγουρη ότι οι επιζήσαντες γνωρίζουν την απάντηση. Και πιστέψατέ με, αυτά τα αθώα ‘’μάτια’’, που έφυγαν πρόωρα από την ζωή και τα εννιάχρονα δίδυμα και τα μωρά της αγκαλιάς και τα άλλα τα γνωστά και άγνωστα, που θυσιάστηκαν ομολογουμένως , αυτά τα τεράστια μάτια της αθωότητας και της αγνότητας, της καθαρότητας είναι τα μόνα ανεύθυνα της τραγικής καταστροφής! Γι’ αυτά θρηνώ, γι αυτά πονώ βαθύτατα. Αυτά τα μάτια βλέπω συνεχώς μπροστά μου!

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS